КАРТИНИ С ДУМИ И БАГРИ – списание за литература и визуални изкуства

ИЗДАНИЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО gabriell-e-lit

„Картини с думи и багри“ е списание за литература и визуални изкуства, издание на издателство за електронна и печатна литература gabriell-e-lit.

Идеята за създаване на периодично издание, което да представя издателството като начинание и естетика, като подбор на автори и книги, като дизайн на корици и политика на публикуване, дойде спонтанно, няколко дни след регистрацията на издателството.

Но „Картини с думи и багри“ не е само това. Списанието е място за среща на творци и ценители на изкуството, място за дискусии и естетическа наслада пред картините с думи и багри, които съществуват редом със сивите дни на битието.

Заглавието на списанието дойде от фейсбук страницата ми „Картини с думи и багри“, която създадох през 2013 г., за да дам цвят и по-голяма публичност на картините, които нарисувах за книгата си „Състояния. Хайга“ /изд. „Изток-Запад“, С., 2013/. Тази страница стана инициатор на групата „Габриела Цанева и приятели – картини с думи и багри“. Фейсбук групата успешно се развива и се превръща в лаборатория, в която създаваме списанието, заедно с неговите автори и читатели.

ВИЗИЯ

Имах визия за първия печатен брой на списанието, преди да имам идея за неговото електронно битие. Но все едно дали става дума за електронен, или за печатен вариант – оказа се, че вместо да обясняваме и разказваме какво искаме да направим, е по-лесно да създадем нулев брой, когото да изпълним със съдържание, да изградим структурата на бъдещия продукт и да го представим пред читатели и автори.

Нулевият брой започна онлайн съществуването си в този сайт, пред очите ти, читателю!

Неговият печатен образ е на свободен достъп в сайта на издателство gabriell-e-lit и в е-Библиотеката gabriell-e-lit, както и във всички депозитни библиотеки и някои книжарници. Може да бъде закупен от книжарници „Нисим“ и „Български книжици“, или да бъде поръчан в издателството на имейл office@gabriell-e-lit.com. Плащането става чрез системата на epay.bg и във всеки офис на изипей, а доставката – по пощата за наша сметка, или чрез фирма по избор на читателя, за негова сметка.


Истинската премиера на „Картини с думи и багри“ – списание за литература и визуални изкуства е брой 1/2019!

Можете да прочетете неговия електронен образ тук, а печатните книжки тръгнаха към читателите на 24 май и вече са във всички депозитни библиотеки.

Можете да купите всички печатни броеве на списанието от книжарници „Нисим“ и „Български книжици“, или да ги поръчате в издателството на имейл office@gabriell-e-lit.com.

Платете онлайн, или във всеки офис на изипей!

Вече можем да предложим на читателите си и годишен абонамент за 2019 г.

Описание Сума
Годишен абонамент 2019 за "Картини с думи и багри" – списание за литература и визуални изкуства 20.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

Ще получите по пощата вашите 4 книжки на списание „Картини с думи и багри“!

Скоро ще предложим на читателите си още една възможност – да купуват печатните ни издания от офиса на издателството!


Приключихме работата върху предпечатната подготовка на брой 2/2019 през август. Печатният брой вече е в депозитните библиотеки и някои книжарници.

Корица на "Картини с думи и багри" - брой 2/2019
Корицата на „Картини с думи и багри“ – брой 2/2019

Поръчайте брой 2/2019 и платете чрез epay.bg:


Работим върху брой 3/2019! Следете публикациите онлайн в сайта!


СТРУКТУРА НА СПИСАНИЕТО

„Картини с думи и багри“ се роди като списание за литература и визуални изкуства с осем рубрики – „Акценти“, „Поезия“, „Проза“, „На фокус“, „Критически анализ“, „Философия и общество“, „Визуални изкуства“ и „Гостува ни“. Тези основни категории се развиха и обогатиха с подкатегории още в първия брой на списанието. А когато започнахме да изпълваме със съдържание втория брой, вече бе ясно, че тази структура е отесняла за новите хоризонти и новите предизвикателства пред нас – като екип и общност от творци и активна читателска аудитория.

Събрахме „Картини с думи и багри“ такова, каквото бе до брой 2/2019 в един раздел – РАЗДЕЛ ИЗКУСТВО.

Предвидихме и създадохме нов раздел за нашето списание за изкуство – РАЗДЕЛ НАУКА ЗА ИЗКУСТВОТО.

Не само раздробяваме. С развитието на брой 2/2019 разширихме онлайн изданието на „Картини с думи и багри“, като добавихме пряка връзка към е-Галерия gabriell-e-lit и отворихме по-широко вратата към „кухнята“ на редакцията, като добавихме връзка c нашата поща, чрез категорията поща gabriell-e-lit .


Но най-същественото в развитието на списанието предстои – идеята, предизвикателството, са пред нас. Скоро ще имаме важни новини!

РАЗДЕЛИТЕ

„Картини с думи и багри“ започна съществуването си като списание за литература и визуални изкуства, с допълваща рубрика „Философия и общество“. Но като за всяко поле на човешка дейност, за литературата и изкуството има науки, които изучават историята, развитието, тенденциите на своя предмет, и дълбаят пътеките на бъдещето му. В случая, говорим за науките за литературата и визуалните изкуства. Ето защо списание „Картини с думи и багри“ ще приеме под покрива си два раздела – РАЗДЕЛ ИЗКУСТВО и РАЗДЕЛ НАУКА ЗА ИЗКУСТВОТО.

РАЗДЕЛ ИЗКУСТВО

Това е списанието такова, каквото вече го познаваш, Читателю!

РАЗДЕЛ НАУКА ЗА ИЗКУСТВОТО

Предстои да го разработим с авторите, които ще публикуват в него, и с гост-редакторите, които ще ги рецензират.

д-р Габриела Цанева