Картини с думи и багри – списание за литература и визуални изкуства

Едно издание на gabriell-e-lit

„Картини с думи и багри – списание за литература и визуални изкуства“ е издание на
gabriell-e-lit – издателство за електронна и печатна литература.

Идеята за създаване на периодично издание, което да представя издателството като начинание и естетика, като подбор на автори и книги, като дизайн на корици и политика на публикуване, дойде спонтанно, няколко дни след регистрацията на издателството.

Но „Картини с думи и багри“ не е само това. Ще бъде място за среща на творци и ценители на изкуството, място за дискусии и естетическа наслада пред картините с думи и багри, които съществуват редом със сивите дни на битието.

Заглавието на списанието дойде от фейсбук страницата ми „Картини с думи и багри“, която създадох през 2013 г., за да дам цвят и по-голяма публичност на картините, които нарисувах за книгата си „Състояния. Хайга“ /изд. „Изток-Запад“, С., 2013/. Тази страница стана инициатор на групата „Габриела Цанева и приятели – картини с думи и багри“.

Визия

Имах визия за първия печатен брой на списанието, преди да имам идея за неговото електронно битие. Но все едно дали става дума за електронен или печатен вариант – оказа се, че ще е по-лесно да създам нулев брой, когото да изпълня със съдържание, за да изградя структурата на бъдещия продукт.

И така – нулевият брой се създава пред очите ти, читателю, и скоро ще бъде в ръцете ти… Но ти очаквай истинската премиера на „Картини с думи и багри“ – списание за литература и визуални изкуства на 31 март – с брой 1/2019!

Картини с думи и багри - брой 0-2018
Списание „Картини с думи и багри“ – брой 0/2018
Списание "Картини с думи и багри"
Списание „Картини с думи и багри“ – брой 1/2019

Рубрики

Списанието има осем рубрики.

„Акценти“

Тук ще представяме книгите на издателство gabriell-e-lit и техните автори – снимка на корицата, биографични данни за автора, откъс от произведението, ревю или рецензия.

„На фокус“

Място за цялостен портрет на творец или знаково актуално събитие.

„Поезия“

Този раздел е място за изява на различни автори с техни избрани поетични творби. Ще публикуваме поети, изпратили свои стихове на редакцията и одобрени от редакционния екип, както и стихове на творци, които сме поканили.

„Проза“

Рубрика, в която ще публикуваме нови разкази, есета, пътеписи и откъси от по-обемни литературни творби.

„Критически анализ“

Считаме, че една от причините за трудното утвърждаване на нови, съвременни и млади автори и за непознаването на техните творби и почти пълната липса на сериозна литературна критика. Това прави авторите и техните творби незабележими както за читателите и обществото, така и за литературознанието.

Тук ще поместваме рецензии, ревюта и други критически материали от утвърдени литературни критици. Тук можем да публикуваме и читателски мнения, които получим на нашата електронна поща.

„Философия и общество“

Макар списанието да е насочено към литературата и визуалните изкуства, живеем в общество и изкуството се ражда, за да отрази и да промени обществото.
Затова избрахме да има и рубрика , в която ще поместваме визията и оценките за общественото развитие и мястото на изкуството в него на хора, които уважаваме, дори когато техните възгледи се разминават с нашите. Тук ще публикуваме и редакционни материали.

„Визуални изкуства“

Ще дадем възможност на читателя да се запознае с актуални изложби на фотографи, художници и приложници, като публикуваме снимки, снимки на картини и критични материали за изложби, филми и други форми на визуални изкуства, както и биографични данни за творците.

„Гостува ни“

И накрая, но не на последно място, в тази рубрика ще даваме възможност на български читалища и творчески клубове да се представят със свой снимков и текствов материал.

Ако мислите, че това, което правим заслужава да бъде подкрепено, изпратете ни Ваш авторски текст, или просто ни пишете!

Не обещаваме, че ще публикуваме всичко, което получим, но ще публикуваме всеки автор, който ни изпрати повече от две произведения. Хонорари не изплащаме; такси за участие не събираме.

Габриела Цанева