Картини с думи и багри – списание за литература и визуални изкуства

Едно издание на gabriell-e-lit

„Картини с думи и багри – списание за литература и визуални изкуства“ е издание на
gabriell-e-lit – издателство за електронна и печатна литература.

Идеята за създаване на периодично издание, което да представя издателството като начинание и естетика, като подбор на автори и книги, като дизайн на корици и политика на публикуване, дойде спонтанно, няколко дни след регистрацията на издателството.

Но „Картини с думи и багри“ не е само това. Ще бъде място за среща на творци и ценители на изкуството, място за дискусии и естетическа наслада пред картините с думи и багри, които съществуват редом със сивите дни на битието.

Заглавието на списанието дойде от фейсбук страницата ми „Картини с думи и багри“, която създадох през 2013 г., за да дам цвят и по-голяма публичност на картините, които нарисувах за книгата си „Състояния. Хайга“ /изд. „Изток-Запад“, С., 2013/. Тази страница стана инициатор на групата „Габриела Цанева и приятели – картини с думи и багри“.

Визия

Имах визия за първия печатен брой на списанието, преди да имам идея за неговото електронно битие. Но все едно дали става дума за електронен или печатен вариант – оказа се, че ще е по-лесно да създам нулев брой, когото да изпълня със съдържание, за да изградя структурата на бъдещия продукт.

И така – нулевият брой се създава пред очите ти, читателю, и скоро ще бъде в ръцете ти… Но ти очаквай истинската премиера на „Картини с думи и багри“ – списание за литература и визуални изкуства на 31 март – с брой 1/2019!

Рубрики

Списанието има осем рубрики.

„Акценти“

Тук ще представяме книгите на издателство gabriell-e-lit и техните автори – снимка на корицата, биографични данни за автора, откъс от произведението, ревю или рецензия. Този раздел е мястото за водещите теми от периода, тук ще запознаваме читателя с основни моменти от творческите биографии на автори, с които работим, ще поместваме кратки откъси от произведения, които предстои да бъдат публикувани от gabriell-e-lit. Място и за нашите анонси към предстоящи събития в областта на литературата и визуалните изкуства.

„На фокус“

В този раздел на ще представяме обстойно един автор с различни аспекти на неговото творчество и личност. Място за цялостен портрет на творец или знаково актуално събитие.

„Поезия“

Тук ще публикуваме българска поезия. Ще каним автори, с техни избрани поетични творби. Ще даваме възможност за изява на поети, които са изпратили свои стихове на редакцията, и които са одобрени от редакционния екип. Всеки е добре дошъл в нашето списание. Убедени сме, че оня, който е посегнал към поезията, за да изрази себе си, има какво да сподели и ще съпреживеем заедно мига на неговото откровение. Този раздел е място за изява и на творци, които сме поканили да участват в списанието.

„Проза“

Рубрика, в която ще публикуваме нова проза. Място за писатели с техни избрани белетристични творби – къси разкази или откъси от повести и романи. В раздела ще поместваме също есета, пътеписи и други прозаични форми, получени в редакцията и одобрени от редакционния екип. „Всеки човек носи в себе си един роман, писателят носи повече” – тази мисъл не ни е чужда. Споделете с читателите ни Вашия роман!

„Критически анализ“

Рубрика на списанието, в която ще намират място различни визии за актуалното състояние на културната среда в страната и света. Убедени сме, че липсата на литературна критика убива литературата; критическият анализ е онзи катализатор, който е нужен за протичането на процеса „творчество”. Не за осъществяването на творческия акт на създаване, а за осъществяване на достигането на творческия продукт до неговите адресати.  Онова, което се случва като творчески акт на съзидание, все едно дали в областта на литературата или на визуалните изкуства, умира, преди да достигне до живото, дишащо съзнание, способно да го възприеме. Тишината, в която творим, убива. Липсата на критически анализ, е липса на гласност, на публичност, на среда.

Тук е мястото, в което ще търсим модерността, съвременните тенденции в развитието на изкуствата, защото теорията и структурния анализ на онова, което правим, знанието за него, е тъканта, върху която можем да нанесем багрите на картините на нашето въображение.

Считаме, че една от причините за трудното утвърждаване на нови, съвременни и млади автори и за непознаването на техните творби е почти пълната липса на сериозна литературна критика. Това прави авторите и техните творби незабележими както за читателите и обществото, така и за литературознанието.

Тук ще поместваме рецензии, ревюта и други критически материали от утвърдени литературни критици. Тук можем да публикуваме и читателски мнения, които получим на нашата електронна поща.

„Философия и общество“

Списание „Картини с думи и багри“ има за цел да представи съвременната българска литература и визуални изкуства, като даде място за изява на творци в тези области, както и като дава възможност за критически анализ на тяхното творчество.

Не е възможно това да се случи в пълнота, ако не бъде направен опит да се разбере средата, в която живеем и която претворяваме. Тук е мястото за изследване на взаимодействието между културата и обществото, място за анализ на културата на обществото.

Макар списанието да е насочено към литературата и визуалните изкуства, живеем в общество и изкуството се ражда, за да отрази и да промени обществото.

Затова избрахме да има и рубрика , в която ще поместваме визията и оценките за общественото развитие и мястото на изкуството в него на хора, които уважаваме, дори когато техните възгледи се разминават с нашите. Тук ще публикуваме и редакционни материали.

„Визуални изкуства“

В този раздел ще представяме творци на визуалните изкуства чрез техни актуални творчески изяви. Ще дадем възможност на читателя да се докосне в цвят до арт-фотографии и снимки на картини, скулптури и други форми на пластичните и изящни изкуства. Тук ще публикуваме и критически материали, репортажи за премиери и изложби, изпратени от техните автори до редакцията и одобрени от редакционния екип, както и редакционни статии и интервюта.

Така ще дадем възможност на читателя да се запознае с актуални изложби на фотографи, художници и приложници, с дигитални изразни постлания, филми и други форми на визуални изкуства, както и с биографични данни за техните творци.

„Гостува ни“

И накрая, но не на последно място, в тази рубрика ще даваме възможност на български читалища, библиотеки и творчески клубове да се представят със свой снимков и текствов материал.

Място, което предоставяме на наш гост. Редакционният екип на списанието ще отправя покана за гостуване по свой избор. Ако гостът приеме поканата, има свободата да представи своята дейност в рамките на няколко предварително договорени страници в текст и снимки.

Ако мислите, че това, което правим заслужава да бъде подкрепено, изпратете ни Ваш авторски текст, или просто ни пишете!

Ако желаете да бъдете наш гост, пишете ни!

Гости не връщаме! Не обещаваме, че ще публикуваме всичко, което получим, но ще публикуваме всеки автор, който ни изпрати повече от три произведения.

Хонорари не изплащаме; такси за участие не събираме.

Габриела Цанева