АРОМАТЪТ НА ЛОТОСА – Габриела Цанева

АРОМАТЪТ НА ЛОТОСА – рецензия на Габриела Цанева за книгата на Весислава Савова „С аромат на лотос“

Сборникът с разкази „С аромат на лотос“ е петата книга на Весислава Савова и първата, която излиза със знака на издателство gabriell-e-lit.

Но за мен, както и за читателите на списанието, това не е първа среща с разказвачката на приказни истории Весислава Савова.

Повече от 10 години изминаха, откакто прочетох първите й разкази, а тя се довери да ги редактирам. Така се роди дебютната й книга „Приятели“ – силно начало,  което подсказа трайното присъствие в света на литературата на един интересен, многолик творец.

Защото Весислава е преди всичко хайджин. И може би тази й близост с далекоизточната естетика, вплетена с националната и балканска мистика и митология прави толкова успешни нейните къси фантастични разкази. В хайку всичко е реализъм – един изживян миг; но в хайку всичко е многопластово, защото всеки изживян наш миг рефлектира върху съзнанието на възприемащия и на едно медитативно ниво го отваря към колективно осъзнатото, към света зад ежедневното. Още в „Приятели“, където персонажите и техните истории са напълно житейски достоверни, за да бъдат разказите причислени към реализма като жанр, онази съпътстваща ежедневието виталност на света, който е на милиметър зад очевидното, неизменно присъства.

*

В настоящия сборник са включени 14 разказа, които съдържат белезите както на фентъзи жанра, така и на магическия реализъм. Девет са отличени на национални и международни литературни конкурси.

Във всеки от тях, пестеливо, Весислава създава различни светове. И тези светове са донякъде познати, бегло напомнящи световните, общоизвестни образци на жанра, но не съвсем. Има нещо недоизказано, нещо, което читателят иска да разбере, да обходи физически и ментално, за да се слее с героя и да заживее там, някъде там… Не за първи път съм изразявала мнение, както пред авторката, така и в рецензии, че в някои от разказите има твърде много идеи, твърде много живот, които биха могли да се разгърнат в по-обемен формат, като новела, а защо не и роман.

Но може би греша – всяко вживяване в една история губи възможностите да се докоснем до множество истории; всяко опознаване убива очарованието на откривателството…

С аромат на лотос ние вдъхваме светове загатнати, като ескизи. Те искат въображението ни, за да добият контури и устойчивост – толкова, колкото да задържат героите си до края на историята, който жадуваме… И тогава изведнъж разбираме, че сме станали пленници в тези светове-ескизи, че сме станали част от магията.

Онова, което обединява сборника „С аромат на лотос“, е авторовото послание. То струи от всеки ред, от всяка дума. Независимо от външната си форма, героите на Весислава Савова носят дълбок хуманизъм в същината си, дори антигероите са пропити с човешки емоции в целия им спектър на сила и слабост, възторг и отчаяние, на нежност и гняв, разруха и съзидание…

Нека пожелаем лек път към читателите на автора и новата книга!

д-р Габриела Цанева, издател

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *