ВДЪХНОВЕНИ ПОСЛАНИЯ – Стоянка Боянова и Минко Танев

ВДЪХНОВЕНИ ПОСЛАНИЯ – рецензия на Стоянка Боянова и Минко Танев

Двуезичното издание Setu सेतु , Питсбърг, САЩ, май 2020, ISSN 2475-1359, публикува рецензия на Стоянка Боянова и Минко Танев „God-inspired messages from Joseph S. Spence Sr./ „Боговдъхновените послания на Джоузеф С. Спенс-старши за стихосбирката на Негово превъзходителство, посланика на мира и литературата, проф. д-р, Joseph S. Spence Sr. – световноизвестен, многократно награждаван поет и най-продаван автор. Техни мисли са на гърба на корицата на книгата  „Sincerely Speaking Spiritually”/ „Искрено духовно общуване”:

Искрено духовно общуване - проф. Джоузеф Спенс
Искрено духовно общуване – проф. Джоузеф Спенс

„Това са велики думи на истински посланик на литературата по света, приел Словото като своя мисия. Вдъхновени стихове, които заслужават най-висока оценка, получили международни награди! Поезия с библейско звучене, фантастичен полет на мисълта, озарена Свише, продиктувана сякаш от Бог! Амин!

– Стоянка Боянова и Минко Танев, международно признати поети, София, България.“

Рецензията е публикувана и в международното списание за поезия, проза и изкуство Taj Mahal Review, Индия, том 20, юни, 2020.

Предлагаме авторски превод на англоезичното издание.

Боговдъхновените послания на Джоузеф С. Спенс-старши – рецензия на Стоянка Боянова и Минко Танев

Стихосбирката „Sincerely Speaking Spiritually” /„Искрено духовно общуване” на Joseph S. Spence Sr. се появи в един  от най-драматичните периоди  за човечеството и света – пандемията COVID-19. Милиони хора се заразяват, хиляди умират. Книгата идва като послание Свише: да ни даде надежда, да ни изпълни с вяра и ни дари с любов. Неведоми са пътищата Господни. За любителите на поезията, за вярващи, отчаяни и вдъхновени, болни и здрави, за онези, които утре ще открият небесната благодат, Joseph S. Spence Sr. отваря небесните двери. И отправя най-искрени молитви към Бог от свое и от наше име.  

Поезията му е с библейско звучене, фантастичен полет на мисълта, вдъхновена и продиктувана сякаш от Бог! Думите са изпълнени с  всепроникваща енергия. Въздигат и възвисяват. Връщат ни изгубената хармония и целостта, изпълват ни с обич в нашия прочит. И ние резонираме с божествена чистота, излъчвайки позитивизъм. Така се чувстваме съпричастни и включени във великата творческа мисия за издигане на човешкия род, за окуражаване и озаряване на нашите помисли. Изначално ставаме съучастници  в съзидателните експлозии на Словото. Вливаме се в могъщия поток на астралните енергии, обливащи света.

Изображението на корицата е безпрецедентно – небесните врати са разтворени, нахлува светлина ведно с Исус, устремен  да прегърне  земята с всички същества. И понеже „В началото бе Словото”, оттам избликват думи, подредени в молитвени стихове, които вътрешно ни озаряват. 

Книгата съдържа богато многообразие откъм литературни жанрове и художествени похвати: ода, балада, сонет, свободен стих, шестстишия, танка, квадрини, хайку, сенрю, терцини, и други. Но всички те носят енергия и заряд на молитва, славослов към Бог и неговите творения. Авторът фиксира различни поетични форми, споделя повода за написване на някои творби и стихосбирката придобива познавателно и космогонично въздействие. Внушава ни: „Поетичните молитви в действителност са Божии думи, изречени в различна форма и стил за всеобхватно разбиране и са уникален ценен език на благодат и благоговение.”

Обръща се към нас с неочаквано прозрение:

Мои хора, ако трябва да умрем, нека не е резултат от това, че не сме в състояние да служим на каузата за напредъка на човечеството…

Мои хора, ако трябва да умрем, нека не от гняв и отмъщение един спрямо друг, вместо да бъдем в мир и любов…

Мои хора, ако трябва да умрем, нека не е от жажда или желание за правда и липса на Божие спасение, …

Мои хора, ако трябва да умрем, нека това не е от липса на красиви песни, стимулирали душите ни с Божията любов, излъчвани от великолепни хорови гласове на нашите деца и внуци, потопени в нашето голямо културно наследство от мъдрост, знание, духовност и разбиране…”

Звучат пророчески тези възгласи в днешния пандемичен свят. Велики думи на истински посланик на литературата по света, който прие Словото за своя мисия. Стихосбирката е апотеоз на Любовта към Бог.

„Времето ти е дошло” ни дава надеждата, че  Бог има план за всеки от нас и нашият живот „трябва да е нещо повече от обикновено съществуване.” В „Ние все още стоим”  призовава: „През всичко това, никога, никога Божиите хора не трябва да падат. Никога не падайте!” „Христос живее днес” повдига духа ни с вярата: „Христос, нашият Спасител, Живее днес. Неговата мощна сила се показва всеки ден. Неговата безкрайна любов е тук, за да остане. Той живее днес по много начини. Христос, нашият Изкупител” Призовава ни да не забравяме как „Божията любов ни изведе от глина и до днес. По Неговата любов,   Той е грънчарят.”

Преоткриваме коледната любов към семейството, към майката, бащата, молитви за хора с различни заболявания, молитва за войниците,  за деня на бащата, за всички деца, молитва срещу самоубийствени мисли, за Деня на благодарността, молитва за прекратяване на насилието в училищата. 

„Ако само” с болка ни припомня: „Ако само деца и родители се разбираха, нещата биха били чудесни на земята. Ако само децата биха проявили уважение, тогава нещата вероятно биха били перфектни.”

Да осмислим посланията на Joseph S. Spence Sr. в  „Божията излъчвана светлина”: „Глави нагоре! Винаги дръжте главата си високо. Винаги гледайте към небето във времето и пространството. Неговата любов гледа към теб, през всичките седем дни излъчва всичко наоколо, докосвайки се до великото Му творение.

Sincerely Speaking Spiritually е една от най-възвисяващите книги,  призвана да ни върне към Бог и Божията благодат.. Както е казано: „Това са изречени и неизречени думи за сетивата, копнеещи за по-висок ред на сътворение.  Може да се очаква в свят на нестабилност, установяване на Божията стабилност чрез застъпване. Това е ценното разбулване на новооткрито откровение за висше съществуване на ума, тялото и душата…”

Биографична бележка на Джоузеф С. Спенс, Ст.

Негово Превъзходителство, посланик, проф., д-р Джоузеф С. Спенс-старши е автор на девет стихосбирки, изобретател на: Епулаерю, Седмото небе, Божите динамични стъпки и свързани стихотворения в сонетен венец, докато изучава английска литература, творческо писане, поезията и африканска диаспора в университет, Уисконсин.

Негови произведения се появяват в международни форуми: списания, антологии, вестници, електронни издания и издания на американската армия. Преподава в университета Bryant, в Stratton и университета Marquette, Уисконсин.

Служил в американската армия, награждаван офицер от полеви клас. Назначен за посланик на добра воля в Арканзас, САЩ от губернатора Уилям Джеферсън Клинтън, (бивш президент на Съединените щати), за всеотдаен и безкористен принос в подпомагане студентите в университета на Арканзас, Литъл Рок.

С множество награди от световни поетични организации, включително: Poetry Bard (UK), Independent Poetry Laureate (USA), Global Icon of Humanity and Spiritual Services (India), Ambassador of Humanity (Morocco), and Poetry Star, World Nation Writers Union (Kazakhstan).

Той е въведен в различни международни общества на честта като: Golden Key International Honour Society, Phi Theta Kappa Scholastic Honor Society, National Technical Honor Society, Phi Theta Phi International Scholastic Honor Society и други.

Провеждал е множество поетични семинари, литературни работилници и рецитали по цял свят. Негови стихотворения са публикувани на: арабски, испански, китайски, африкански йоруба, японски, полски, френски, шотландски, галски, хинди, асам, бенгалски, ямайски, патай. Той възприема бащиното си шотландско наследство, членува в шотландски поетични бардове – Робърт Бърнс Клуб, служи като резидент на поезията в шотландското общество на Сейнт Андрю. Пребивава в Уисконсин, САЩ.

Може да видите сайта на SETU ТУК:

http://www.setumag.com/2020/05/god-inspired-messages-from-joseph-s.html

Може да видите сайта на Taj Mahal Review:

http://www.tajmahalreview.com/index.php

Може да видите сайта на “Sincerely Speaking Spiritually” ТУК:

https://www.westbowpress.com/en/bookstore/bookdetails/801402-sincerely-speaking-spiritually

© Стоянка Боянова, © Минко Танев

Рецензията в авторски превод на български език, коментарите, снимките на изданието и на проф. Джоузеф Спенс са предоставени за публикация от Стоянка Боянова и Минко Танев

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *