ГЛАСЪТ НА БАГРИТЕ – Христина Въчева

ГЛАСЪТ НА БАГРИТЕ – статия на Христина Въчева

На 10-ти декември, в навечерието на големия християнски празник Коледа, Международната художествена галерия  „Марциарт“, в престижния квартал Епендорф в Хамбург, отвори врати за петима художници и фотографи от САЩ, Япония Германия и Нидерландия. Двама от тях,  Василен Васевски от Чикаго, САЩ и Емилия Юкер от Хамбург, Германия  са българи, възпитаници на българската живописна школа и в момента живеят в чужбина.  Художници, които поднасят откровенията на своите души върху бялото платно: от първите стъпки до израстването им като творци през влиянието на семейство и учители, през откриването на нови теми, техники и естетически виждания.

С богатството на идеи, форми и цветове, женски образи и абстрактни рисунки, днес те са част от световната модерна живопис на 21-ви век. Съвместната концепция на Емилия Юкер и Василен Васевски има интересни внушения и особена ритмика в изобразяване хармонията в природата, човешката красота и музиката. Така се ражда и името на тяхната експозиция „Магическа реалност“. От изложените картини на двамата творци блика особена енергия и оптимизъм.

           Експозицията бе открита от куратора Марион Цимерман, която представи авторите. Тя отбеляза „мекотата и липсата на контур в картините на Василен Васевски, изящното поставяне на цветовете в тях, нежността като стил на изразяване“.

*

          По професия Емилия е научен работник (инженер-химик, доктор на естествените науки), но открива призвание и в онази странна магия, наречена изкуство. Завършила специалност „рисуване“ в Народния университет в северния мегаполис, тя участва в много изложби, твори в Операта и в Елбхармонията –  една от най-модерните концертни зали в Европа с брилянтна акустика. Две линии, две начала, научната и творческата  се преплитат  в нея, за да родят един уникален проект, наречен  „Клангкартини“ (“Klangbilder“).  В изложбата художничката участва с пет от тях.

От три години Емилия Юкер  работи с Марина Савова  като представя картини, рисувани под нейно концертно изпълнение в „Лайзхале“ и Интернационалната академия „Алфред Шнитке“ в Хамбург: докато публиката слуша рояла под пръстите на Марина, върху белия лист на Емилия се раждат музикални диаграми, които тя  изписва с двете си ръце  в различни цветове. Творческият процес продължава в студиото ѝ, където магията  на живописните ѝ платна довършват маслените и акварелните бои, експериментите с различни техники и многопластови нанасяния на бои, които придават блясък на картините. Събуденото ѝ вдъхновение от композиторите романтици  „ражда галопиращия кон“ на Брамс -„Унгарски танц №1“ , Феликс Менделсон–Бартолди, Фредерик Шопен и Роберт Шуман – валсови композиции, „Ноктюрно оп. 27,“ „Мечтание“ . 

Художник - Емилия Юкер
Художник – Емилия Юкер

Двете дами Марина и Емилия вярват, че музиката на романтиците извира от линиите и фигурите, за да ни потопят в онази хармония в изкуството, която лекува най-добре и прави света по-добър и светъл .

           Вдъхновението от  Бетовеновата кантата за хор и оркестър “Meeresstille und glüskliche Fahrt“ Op.112 /в свободен превод „В тихо море и щастливо завръщане към брега у дома,“  композирана  по стихове на Гьоте, с диригент  Кент Нагано, изпълнена в Елбхармонията се излива  в още едно творение , което  публиката приема с голям интерес.   

Художник - Емилия Юкер
Художник – Емилия Юкер

        Вторият проект на художничката „Абстрактно изкуство“ е представен с  пет картини в ярки цветове, които създават весело настроение. Една от тях -„Синьото сърце“, краси витрината на Галерията .

Художник - Емилия Юкер
Художник – Емилия Юкер

*

         Василен Васевски завършва Националната художествена академия в София през 1993.  Две години по-късно се установява в САЩ, където усвоява загадките на “комерсиални изкуства“ в Индиана-Пардю Юнивърсити. Преподавател по рисуване и дизайн в Илинойския институт по изкуство/ професор/, днес той живее и работи в Чикаго. Утвърждава се като професионален художник с над двайсетгодишна кариера. През годините активно творчество е направил  150 общи  и 20 самостоятелни изложби в Европа и САЩ. Творецът на багри и цветове е инициатор в създаването на група „Български художници зад граница“, развива активна културна дейност сред българската общност в Чикаго.

Художник Василен Васевски
Художник Василен Васевски

Автор на няколко белетристични книги, с последната – романът „Корени“, която бе представена онлайн  през декември  в Хамбург, израства като  родолюбец,  преоткрива силата на родовата и националната българска памет.

         В експозицията на Галерията, осем картини, рисувани през последните две години, ни запознават с неговия живописен почерк. Верен на своя стил „метафизически романтизъм“, художникът съчетава интерес към  мистичното и загадъчното с някои от най-характерните черти на романтизма в изкуството на 18 – 19-ти век. В тях личи стремежа на автора към автентичност и искреност на изказа, повишена емоционалност  и отразяване  на вътрешната  му визия. Според него, „метафизичното е опит да погледнем отвъд това, което виждаме около нас,  да открием нещо от вътрешните закони на света, а романтичното – допълва художникът – е поетичното усещане за света – то се отразява в търсенията ми  предимно в женските портрети“.

Художник Василен Васевски
Художник Василен Васевски

Неговите женски образи са винаги с притворени очи. Нежни и загадъчни, те нашепват тайни, в тях  присъства  топлата нишка на  личния спомен и това ги прави още по-вълнуващи. Белезите на преживяното и въображаемото се сливат в една по-светла палитра, за да се роди онази  енергия, която изкуството излъчва като естетическа мощ. Следва максимата на немския художник Каспар Давид Фридрих, който казва, че „чувството в артиста е неговия закон“ и работи от много години в тази насока.

Художник Василен Васевски
Художник Василен Васевски

           Предпочитаната техника с маслени бои му позволява да постигне най-добра изразителност на цветното съчетание с любимата му пастелност и преливане на багрите. А тушът и четката  – да изрази спонтанно идея или настроение. 

*

        Като прелюдия към тази магична атмосфера на електронното пиано  Нина Нейчева извайваше класически интерпретации по творби на Брамс, Шопен, Шуман и Бетовен, по които са рисувани кланг–картините. Прозвучаха и български  народни ритми, които публиката прие възторжено.

             Гласът на багрите в картините на двамата художници тази вечер заговори за послания, към които не можеш да останеш безразличен: изкуство , което ни  образова и вдъхновява, накара ни да полетим на крилете на мечтите, за да открием повече красота и светлина в този свят.

               Въпреки страха от пандемията вернисажът събра  ценители на изкуството и премина успешно.

               Експозицията  може да се види до 12-ти януари 2022 година на адрес: Hamburg 20259, „Eppendorfer Weg“ 110.

Христина Въчева

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *