„ЗА НАС ОТКРОВЕНО“ на Николинка Димитрова

„ЗА НАС ОТКРОВЕНО“ – дебютна изложба на Николинка Димитрова

Oткриването на изложбата, състояща се от 20 творби, е на 7 октомври от 18.30 часа в Галерия „Графит“ – Варна. Проектът се осъществява с подкрепата на НФК.

ЗА ИЗЛОЖБАТА И КАРТИНИТЕ

С един ярък и смел замах художничката Николинка Димитрова разсича рутината около себе си и света и ни представя своя самостоятелен дебют „За нас – откровено“.

Посредством прелюбопитна амалгама от техниките на старите майстори – многослойна живопис и дигиталната чувствителност на модерния свят, Николинка дълбае към сърцевината на вечните човешки взаимоотношения и съкровеното лично самоосъзнаване, представяйки ги през своята призма на човек и творец – истински, неподправени, голи…

"За нас откровено" - художник Николинка Димитрова
„За нас откровено“ – художник Николинка Димитрова

Авторката носи мисълта за настоящия проект дълго време. Идеята да покаже архетипи чрез актови композиции е нейният начин да осмисля и провокира към размисъл. Това е разговорът за самите нас, със самите нас, без социални статуси, без прикритост, без претенциозност.

"За нас откровено" - художник Николинка Димитрова
„За нас откровено“ – художник Николинка Димитрова


Платната са плод на осмисляне на причинно-следствените връзки в, на пръв поглед, хаотичен свят, осъзнаване на сложните повтарящи се поведенчески модели.

"За нас откровено" - художник Николинка Димитрова
„За нас откровено“ – художник Николинка Димитрова

В този контекст голото тяло е инструмент за намиране и споделяне на същността, символ на разбулената душевност. И вълшебно огледало, пречупващо делничното и обичайното в ново и провокиращо преживяване.

*

За постигането на това въздействие Николинка Димитрова решава да работи с класическата техника на многослойната живопис. Технологията на старите майстори изисква задълбочена подготовка и не се преподава масово (самата авторка печели конкурс и преминава обучение към OLD MASTERS ACADEMY. Но тя избира именно тази техника – и като най-доброто изразно средство за своята концепция, и като още един житейски урок. Процесът е бавен и трудоемък, свързан с поетапно изграждане на пластика и последващо нанасяне на цвят, като между отделните слоеве се изчаква изсъхване на предходния.

Тук не може да бъде отминат един интересен факт, свързан с дигиталното изкуство. Художничката смело отправя към себе си артистично предизвикателство – тя не бяга от „яркото“ дигитално усещане, а смело го добавя към традиционната техника. Резултатът е впечатляващо осезаем: колоритът – ярък и специфичен, живописните елементи – по-нюансирани, като в същото време плавността в тоновете е по класически изящна. Умела пластика и богата живопис – едновременно разрязващи и преплитащи многобройните слоеве на човешкото съзнание.

Дебютната самостоятелна изложба на Николинка Димитрова се състои от 20 картини, представящи лични философски възгледи за живота и визуализация на разпространени поведенчески модели, пречупени през погледа на личното преживяване на авторката. А заглавието на всяка творба дава ключ към споделеност на възприятието и посланието.

Изложбата „За нас – откровено “ на Николинка Димитрова може да бъде видяна в Галерия „Графит“ – Варна от 7 до 30 октомври.

ЗА ХУДОЖНИКА

Николинка Димитрова е родена във Варна. Завършва „Педагогика на изобразителното изкуство“ в ШУ „Епископ Константин Преславски“. Работи като дигитален илюстратор за български и международни издателства.

Изяви и награди:

Варна 2013 г. – Изложба „Приказки и фантазии“ избрана колекция от дигитални илюстрации с подкрепата на фестивала „FUNCITY 2013“;

Варна 2014 г. – Благотворителна акварелна изложба „Гледайки морето“ по време на годишната регата Cor Caroli-Bavaria yachts;

Италия 2016 г. – Награди на „MAXI PAINT PERFORMANCE“ „Daniel Smith“ на фестивала на акварела „Fabriano in acquerello“ ( съвместно с Паулина Копестинска – Полша );

Варна 2017 г. – Изложба „Четири елемента“ – сборна изложба акварел, Николинка Димитрова, Елица Карабашлиева, Иво Ирданов – изложбена зала на Радио Варна;

Варна 2020 г. – Изложба „Будителите преди и сега “ – сборна изложба – комплекс Морско Казино;

Варна 2021 г. – „Лирични рисунки – изкуство на хартия” – сборна изложба на варненски автори

Галерия „Графит“, Варна

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *