ЗА „ОТВЪТРЕ НАВЪН“ – Бела Бенова, Валентина Григорова

ЗА ДЕБЮТНАТА СТИХОСБИРКА НА СНЕЖАНА СТАМОВА „ОТВЪТРЕ НАВЪН“ – ревю на Бела Бенова и Валентина Григорова

Стиховете на Снежана Стамова са изящни в своята образност и пищни с богатството от думи, някои за жалост – отпаднали от ежедневието ни. В стихосбирката ѝ „Отвътре навън”, е въвлечена цялата гама от сетива на звуци, цветове аромати, вкусове, текстури, светлини, предусещания…

Всички те напомнят на знаци – по един непознат но интригуващ път, които водят читателя на пътешествие през времена, метафори и алегории. От загадъчни съновидения до препратки към вечни литературни образи и автори, пътят води през бурната морска шир до небесни тела и съзвездия, а после се впуска в битките на личното търсене с неподправена  искреност. Ритъмът в поезията на Снежана напомня влак преминаващ през сезони, врати и светове, ту забързан в търсене на смисъла, ту заглъхващ в далечината на спомените.

С отгръщането на всяка страница, книгата следва това неотменно движение към неизвестността на пътя, с низ от срещи и сбогувания, поражения и полети, самоти и споделяния. „Отвътре навън” е вълнуващ, поетичен дебют, който кара читателя да очаква с нетърпение и с всичките си сетива – нови стихове от Снежана Стамова.

Бела Бенова – автор, фотограф и велопътешественик

*

В ръцете си, драги читателю, държиш едно съкровище, твърде дълго стояло на сянка. От тази среща, ще се почустваш богат и усмихнат!

Ще пътешестваш по светове, ще бродиш по брегове и ще отваряш врати отвън-навътре, а после и отвътре-навън, защото неизбежно после ще поискаш да рисуваш, да свириш на китара, да танцуваш, да целунеш някой, да посадиш дърво.  Ще се вдъхновиш за творящи и смислени действия породени от чистотата, добротата и истинността с която е написана тази книга.

Със  Жана се запознахме покрай музиката и моята дива еуфория да говорим за изкуствата в мен, защото обичам да споделям със сродни, за творческите си планове и какво се е напъплило дотук. Въвлякох я в една въртележка от думи – в четене, в редактиране, шумях около себе си, без да подозирам, кой стои насреща.  До деня, в който тя скромно каза, „И аз пиша“.  Тогава се гмурнах в тази, не просто поезия, а Поезия! Чиста, гола, дълбока, богата и омагьосваща.

Поскитай се по тези страници, читателю! Потопи се в свят, в който всичко си има – вселени и космос, море и дъжд, аромати и слънце, сънища и небе

Почувствай се, истински!

Валентина Григорова, художник, музикант и автор

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.