ЗА „ПЕТ МИНУТИ ЖИВОТ“

ЗА ПРОЕКТА „ПЕТ МИНУТИ ЖИВОТ“ НА РУСЛИНА АЛЕКСАНДРОВА – редакционна статия

ЗА ПРОЕКТА

Щастливи сме да споделим, че излезе от печат най-новата книга на русенската журналистка и поетеса Руслина Александрова – „Пет минути живот“.

Както писахме в предишна публикация, това не е просто книга. Сборникът със стихове и философски импресии, създадени  през последните десетина години, е само част от творческата идея на авторката.

Руслина желае да даде своя ворчески заряд като вдъхновение за създаване на различни видове изкуство. В рамките на проекта „Пет минути живот” тя отправи предизвикателство към визуалните творци да създадат картини по нeйни литературни творби. В предизвикателството се включиха ученици от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, както и любители на творчески предизвикателства, внезапно докоснати от образите в думи.

Така се ражда едно креативно партньорство между Руслина Александрова и Диана Георгиева от отдел „Международно сътрудничество” на Русенския университет. Вдъхновена от творбите на Руслина,  тя създаде картината, която стана център на корицата на печатното издание.

ЗА КНИГАТА

"Пет минути живот", автор Руслина Александрова, изд. "Авангардпринт", Русе, 2021 г
„Пет минути живот“, автор Руслина Александрова, изд. „Авангардпринт“, Русе, 2021 г.

Редактор на книгата „Пет минути живот” е  журналистката Габриела Стефанова. Тя и авторката Руслина Александров са свързани  с дългогодишно творческо партньорство и приятелство от времето, когато бяха част от екипа на русенския ежедневник  „Утро“. 

Дизайнер на корицата е Силвия Чепарова, а  издател е  „Авангард принт”.

Принос към проекта „Пет минути живот“  има и Регионални библиотека „Любен Каравелов“ , чиито специалисти изработиха поместения в книгата QR код. Сканирането му препраща читателя към видео в Youtube канала на поетесата,  където почитателите на творбите й могат да се насладят на аудио-визуален клип с артистичното изпълнение на стихове и импресии от книгата.

Това могат да направят и нашите читатели, като влязат оттук.

ЗА ПРЕДСТАВЯНЕТО

Оригинално е замислена и срещата на книгата с нейните читатели.

Библиотека „Любен Каравелов”,  в лицето на директорката Теодора Евтимова, любезно прие да организира предпремиерното онлайн представяне на сборника „Пет минути живот”.

Картините на визуалните творци, които се вдъхновиха от включените в изданието произведения и изпратиха своите творби, ще бъдат изложени в залата по време на тази първа среща с читателите.

За официална премиера на сборника„Пет минути живот“ е избрана дата 21 март 2021 г. Мястото е Камерна зала на ДТ „Сава Огнянов“ – Русе. Изборът не е случаен – тя съвпада не само с рождения ден на авторката, но и с пролетното равноденствие, символ на обновлението и новото начало.

Руслина Александрова е подготвила малък спектакъл, чрез който ще представи творбите в сборника, заредени със силни емоции и дълбоки житейски прозрения за истинските ценности в човешкия живот – една равносметка за уроците, които авторката е научила по своя Път.


Проектът „Сборник стихове и философски импресии „Пет минути живот“ се осъществява с подкрепата на програма „Творчески инициативи“ – 2020 на Национален фонд „Култура“.

редакционна статия по материали на Габриела Стефанова

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.