ЗА ПРИКАЗНИТЕ ПОЕМИ – редакционна статия

ДЕВЕТ ПРИКАЗНИ ПОЕМИ ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ – редакционна статия

Новата книга на Кирил Назъров „Девет приказни поеми за малки и големи”, изд. „Феномен“, спечели престижната награда на Съюза на българските писатели за най-добра книга за деца през 2020 година.

Жури в състав Благовеста Касабова, Георги Ангелов, Георги Николов, Константин Еленков, Юлия Пискулийска, Иво Атанасов има възможност да избира измежду над 700 книги от различни жанрове – поезия, проза (роман и кратка проза), драматургия, литературна критика, публицистика, мемоаристика, документалистика, литература за деца, хумор и сатира. Мнението на журито е отразено в подробни доклади, публикувани във в. „Словото днес” и в сайта „Литературен свят”. Проведена е и онлайн дискусия. Макар „литературата да е едно субективно занимание и никога не може да се твърди, че е отличено най-доброто“, прозрачността на процедурата гарантира един честен резултат.

Годишните наградите на Съюза на българските писатели имат вече вековна традиция. От 1921 г. до днес, въпреки всички превратности в историята, тези награди се присъждат без прекъсване.

По повод 24 май и тази година са връчени десет награди за първи издания на книги в различни жанрове, три специални награди и три грамоти за принос към съвременната литература, както и почетна грамота за подкрепа на българската литература.

„Кирил  Назъров запознава малките  читатели или по-скоро ги увлича в магичната атмосфера на заобикалящия ни природен и предметен свят с характерната си образност, мелодичност, интересна фабула и динамично действие.

Книгата му „Девет приказни поеми за малки и големи“ е между най-добрите попадения в този лиричен и предпочитан от малките жанр в литературата. Авторът е сред най-популярните и обичани детски писатели през последното двадесетилетие, допринесъл за развитието на детската литература и като автор, и като главен редактор на любимото в миналото списание „Славейче“…“ – четем в доклада на академик  Благовеста Касабова за детската литература през 2020 година, публикуван във вестник „Словото днес“ – бр. 17-18, 6-13 май 2021 г.

А ето и едно от стихотворенията, включени в книгата:

КАК СЕ ПОЯВИЛИ МАРГАРИТКИТЕ

Имало веднъж
лято без ни капка дъжд.
На цветя, треви от суша
вече им дошло до гуша.
Изведнъж на шир и длъж
ръснал-пръснал слънчев дъжд:
златни капки полетели,
а от тях лъчи блестели.
Плодородната долина
ги изпила до една.
Горе Слънцето сияло,
че е семена засяло.
Из ливадите тревисти
никнели зърна златисти.
А по тях като дантели
светели лъчите бели…
Дъхавите нови китки
назовали маргаритки!

редакционна статия

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *