ЗА ТЕБЕ ТЕ УМРЯХА – Йордан Кожухаров

БЪЛГАРИЙО, ЗА ТЕБЕ ТЕ УМРЯХА – репортаж от Йордан Кожухаров

На 28 февруари т.г. НЧ „Св. преп. Паисий Хилендарски“ – Асеновград представи в литературния салон на НЧ „Възраждане“ – Старинен Пловдив музикално-поетичен рецитал „Българийо, за тебе те умряха“, тематично свързан с националния празник 3-ти март, Освобождението на България от турско робство. Рециталът беше апология на борците за свобода, оставили светъл пример за истинско родолюбие. Основна част от присъстващите бяха творци от Литературен клуб „Николай Гюлев“ и Литературен кръг „Метафора“, Пловдив.

Изпълнители бяха Виктория Стефанова, популярна в Асеновград (и не само!) с рецитаторското си изкуство и Йордан Кожухаров, двамата членове на ЛК „Орфей“ при НЧ „Св. преп. Паисий Хилендарски“. Получи се емоционална хармония между рецитатори и публика. Присъстващите съпреживяваха гневните слова на Паисий срещу родоотстъпниците, вълнуваха се от прощалните послания на Ботев, потопиха се в баладичните картини на „Хаджи Димитър“, тръпнеха от саможертвата на Кочо, простият чизмар, възхищаваха се от опълченците на Шипка, дъхът им спираше от разказа на едно дете за нечуваните зверства, с внимание слушаха Дамян Дамяновото стихотворение за България.

Популярни песни на Добри Чинтулов, призоваващи на борба, обогатяваха още повече емоционалния градус. В кулминационния момент прозвуча „Многая лета“, която изправи всички на крака. За музикалния съпровод, като важна част в общата атмосфера, се грижеше Петя Дачева, секретар на НЧ “ Св. преп. Паисий Хилендарски“.

Домакините, Магдален Боева – Маги, секретар на НЧ „Възраждане“ и Ваня Лапавичева, библиотекар, с изключителната си сърдечност и любезност създаваха приятното усещане, че се намираш на място, което те приобщава и вдъхновява. А възторжените аплодисменти по време на изпълнението и накрая подсилваха още повече това чувство.

Музикално-поетичният рецитал започна с въвеждащо слово от Ваня Лапавичева, а след финала предстоеше изненада за всички. Тази изненада беше чудесен епилог – специален поздрав от ЛК „Николай Гюлев“ по идея на Емилия Зъбова, негов художествен ръководител.

На фона на прекрасния съпровод на китара от Диана Панова, Джени Панайотова, член на ЛК „Николай Гюлев“, изпълни авторското си стихотворение „Молитва към Апостола“. Емилия Зъбова представи две свои стихотворения: „Послание“ и „Апостоле“. Поздравлението завърши с китара и песен. По идея на Петя Дачева към тях беше отправена покана да гостуват в Асеновград, спонтанно приета.

Поетично-музикалната вечер бе израз на възхищение и преклонение пред героите, жертвали живота си за свободата на скъпото ни Отечество.

© Йордан Кожухаров

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *