ЗА „ТЕ ОБИЧАТ АСЕНОВГРАД“ – Йордан Кожухаров

ТЕ ОБИЧАТ АСЕНОВГРАД – редакционна бележка и ревю на Йордан Кожухаров

Сборникът с поезия и есеистика „Те обичат Асеновград“ е проект, подготвен съвместно от НЧ „Св. преп. Паисий Хилендарски – 1997 г.“ – Асеновград и НЧ „Възраждане 1983“ – Старинен Пловдив.

В него се включват асеновградски и пловдивски творци и един италианец, влюбен в България, в Пловдив, в Асеновград. Ето какво разказва в предговора Йордан Кожухаров, единият от състави-телите на сборника, добре познат автор на нашите читатели:

Всичко започна от месец септември 2020 г., когато популярната пловдивска поетеса и литературен критик Елена Диварова сподели, че има стихотворение за Асеновград и обича този град. А възнамерява да напише и цикъл стихотворения за него. Последваха поредица от творчески портрети с мото: „Защо обичам Асеновград“, отпечатани във в. „Асеновградски новинар“ (чак до септември 2021 г.). Така се стигна до матинето – музикално-поетичен спектакъл „Те обичат Асеновград“ на 02.10.2021 г. в обновения двор на НЧ „Св. преп. Паисий Хилендарски – 1997 г.“– Асеновград.

Главните действащи лица бяха пловдивчаните: Емилия Зъбова, Светла Караянева, Рамела Бохосян, Спаска Попова, Славка Зашева, Радка Атанасова-Топалова, Ради Стефанов Радев и Антонио Стазола от Италия. Трябваше да участват още: Елена Диварова, Елена Хайтова, Стефка Тотева и Цвета Михайлова, но обективни причини ги възпрепятстваха.

Интересният сценарий концентрира вниманието на присъстващите и поддържаше висок емоционален градус. Ето някои от сюжетните акценти: Анастасия Павлова поднесе по една разкошна червена роза на всеки от главните герои. По-късно (когато зазвуча песента на маестро Димитър Вълчев „Една българска роза“) щеше да се разбере, че освен израз на внимание, тези рози са и символ. Следващият акцент беше етюдът „Носталгия по някогашния Асеновград“ по стихотворението „Асеновград“ на Екатерина Томова. На сцената излизаха главните действащи лица, за да мотивират с думи и стихове обичта си към Асеновград.

Впечатляващо беше професионалното изпълнение на асеновградските певици Калина Маринова и Любомира Петрова. Съдържателното и емоционално слово на акад. Марин Кадиев, председател на СНБП и главен редактор на сп. „Матадор“ се вписа органично към създалата се духовна атмосфера. Завладяващ бе и финалът с ритмиката и хармонията на танцьорите от „Представителен фолклорен ансамбъл“ при НЧ „Св. преп. Паисий Хилендарски – 1997 г.“ с ръководител Снежана Станкова.

Поантата на този спектакъл беше посланието на проф. Лили Вълчева, Председател на Фондация „Маестро Димитър Вълчев“ – София.

Това, което се случи в този ден, беше духовен празник. Той докосна сърцата и душите на присъстващите. Но има продължение с антологията „Те обичат Асе-новград“, която държите в ръце си.

Тази завладяваща книга е на един клик разстояние и от теб, читателю! Последвай връзката към нея в е-Библиотека gabriell-e-lit:

http://e-library.gabriell-e-lit.com/books/TeObichatAsenovgrad.pdf

редакционна статия

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *