КОИ СМЕ НИЕ? – издателство gabriell-e-lit?

ПРЕДИ НАЧАЛОТО или КОИ СМЕ НИЕ?

Аз съм Габриела – като ангела, който според митологията на най-разпространените религии в света, е носител на добрата вест и на божественото слово…

По образование съм инженер-химик, PhD, по професия бях адвокат.

Идеята да създам издателство не е нова за мен, но винаги е изглеждала далеч от момента на настоящето, нещо като мечта, или добро пожелание; нещо, което ще направя някога, когато задължителната част от живота приключи. Но, както знаем, задължителната част от живота все не приключва, все нещо се случва, което ни отдалечава от живота, който искаме, който мечтаем, и от онова, което сме.

В средата на октомври 2018 г. осъзнах, че точно 20 години съм адвокат и 20 години онова, което най-много обичам да правя – литературата, не е основно в живота ми.

Осъзнах и това, че като адвокат вече съм изчерпала възможностите си да защитавам правата и интересите на хората… и да помагам. Осъзнах, че вече 4 години помагам само на един човек – на майка си; помагам й да оцелее физически и духовно. Знам, че това е най-смисленото нещо, което съм правила, че е най-важното в живота ми, но не е достатъчно.

За 24 години издадох 12 книги, като работих с 9 издателства. Всяко от тях ми даде нещо и нещо взе; от всяко научих нещо, което е ценно за мен – като жизнен, и като професионален опит. Този опит е основата, върху която мога да изградя идеите и проектите си.

Преди 20 години се докоснах до глобалната мрежа и потънах в нея; създадох никнейма си – gabrielle и с него публикувах много стихове. Никога не съм се крила зад този псевдоним, но той стана лицето на моето виртуално „Аз”, стана марка на творчеството ми, разпиляно в интернет.

В средата на октомври осъзнах, че това име е станало част от личността ми, но осъзнах и това, че губя личността си.

В края на октомври осъзнах, обичам лап-топа си, обичам да общувам през него, обичам да чета електронни книги, да правя сайтове, да правя книги… обичам да рисувам. Така дойде идеята за втората част е-lit, като електронна литература. Така дойде идеята за издателство за електронна и печатна литература gabriell-e-lit.

Обичам да работя в самота и… от четири години работя в самота, макар не желанието ми, а обстоятелствата да наложиха това.

Така, през октомври 2018-та, спонтанно и като че ли изведнъж gabriell-e-lit – като комбинация от името ми и онова, което обичам да правя, дойде в ума ми и ме обсеби.

Разбрах, че времето да бъда издател, е дошло.

Защо издател, а не просто автор?

Защото – да бъдеш автор в България не е достатъчно.

Така се родиха търговската марка gabriell-e-lit, която заявих в българското Патентно ведомство на 4 декември 2018 г. и издателство gabriell-e-lit., което регистрирах в Националната агенция за издаваните книги в България на 6 декември 2018 г… издателство за електронна и печатна литература…

Но в днешния ден да бъдеш просто издател, не е достатъчно. За да бъдеш истински, днес трябва да имаш свое място във виртуалния свят.

Започнах да изграждам виртуалния дом на издателството, като създадох сайта gabriell-e-lit.com.

Така стигнах до проекта АРТ ПЛАТФОРМА gabriell-e-lit.

В него трябваше да има място за повече – електронна библиотека, електронна галерия, електронно списание, да бъде портал към другите ми електронни проекти… Но – защо само електронни?

За да бъдем истински, за да общуваме пълноценно, трябва да съществуваме във всички познати и възможни варианти, трябва да направим възможното да свържем информацията с нейния материален носител…

Картините с думи и багри са същността на въображението и възприятията, същността на живия и на виртуалния свят.

Картините с думи и багри са същността на изкуството, те са онова, което обичам да правя.

И фейсбук страницата  „Габриела Цанева – картини с думи и багри”, която създадох, за да дам цветна публичност на картините, които включих в книгата си „Състояния. Хайга” /изд. „Изток-Запад”, С.2013/ даде името си на новото списание… „Картини с думи и багри” – списание за литература и визуални изкуства.

Всичко се случваше толкова бързо, че трудно овладявах идеите и емоциите си, трудно овладявах желанието си за още – още идеи, още проекти, още начинания, още ново…

И проектът арт платформа   gabriell-e-lit растеше, а домът му gabriell-e-lit.com стана огромен.

Но този дом би бил пуст, ако не беше Надежда…

Надежда е магистър по български език и литература и беше най-добрият учител, когото някога съм познавала. Надежда е най-силната личност, която някога съм срещала.

Надежда отказа да влезе в статистиката на смъртните случаи; не пожела да остане растение, което плевят и поливат. Преди четири години тя преживя инсулт, от който се умира и който я остави с половин парализирано тяло и без думи… Четири години тя бавно се връща към себе си чрез поезията и писаното слово…

ЗА ИЗДАТЕЛСТВО gabriell-e-lit

Издателство за електронна и печатна литература gabriell-e-lit ще предложи на своите читатели книги в електронен и печатен вариант, като идеята ни е всяка наша книга да съществува в двете форми, освен при несъгласие от страна на автора.

През последното десетилетие хартиената книга се наложи като предпочитан продукт от читателя, но тя никога вече няма да изгуби своята електронна душа, която й позволява да броди в пространства, недостъпни и недостигнати от материалното й тяло.

Държим на единното същество КНИГА и желаем да му дадем възможност да съществува във всичките си разновидности.

Няма да ви разочароваме! Защото няма да разочароваме себе си!

Мисията ни е да подкрепим българския автор и по този начин – съвременната българска литература и визуални изкуства.

Нашето издателство не е търговско дружество, нашата цел не е търговската печалба. Ние не искаме непременно да създаваме бестселъри.

Целта ни е качествената литература и изобразително изкуство.

Желаем да дадем възможност на всеки автор достойно да издаде своето произведение!

Ще направим необходимото нашите продукти да достигнат до своите читатели и почитатели!

© д-р Габриела Цанева, главен редактор и издател

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.