МОЯТ ВИДОВДЕН – Александрина Шаханова

МОЯТ ВИДОВДЕН – есе на Александрина Шаханова

Всеки човек, голям или малък, обикновен или велик, има своя Видовден.
Имам го и аз, но за него – по-късно…

Не знам дали на друго място по света съществува Видовден, ден, в който излизат наяве делата на хората, вършили злини или добрини. Но у нас има такъв ден и е хубаво, че го има, защото той поддържа вярата ни във Възмездието – за добро или за лошо!
Тази вяра е основен мотив в много от творбите на нашите класици. Достатъчно е да си припомним поемата на Гео Милев „Септември“ и част от нейния финал:

„Едничка остава – стои и пребъдва
през вековете – Касандра пророчица:
Тя вещае възмездие
и всичко се сбъдва!“

Нравственото послание на поета, че всяко сторено зло ще бъде наказано свише, е предадено чрез ярки образи от гръцката митология, между които е и добре познатият ни Омиров герой:

„Но Ахил ще загине
под гняв и проклятия!
И загина,
падна с позорно падение:
на убиеца вярна отплата!“

*

Приемам това нравствено послание, защото съм християнка, защото вярвам в Божията справедливост и в силата на Възмездието. Нашият мъдър народ казва: „Бог забавя, но не забравя!“ Рано или късно всеки човек получава онова, което е заслужил…

Ето например Индже такъв, какъвто го помним не толкова от историята, колкото от вълнуващия разказ на Йордан Йовков. Когато Индже се преражда духовно чрез въздействието на редица фактори, между които е и съдбовната му среща с дядо Гуди на нивата, той става народен закрилник. Славата му се разнася чрез звънките песни на жетварките, чрез легендата за очистените от злосторници и обирници пътища, чрез кратката история за красивото момиче, което, нагиздено и отрупано с жълтици, е прекосило села и гори и нито един косъм не е паднал от главата му…
„Овъзмездяването“, наградата, която получава Индже за това, че е бил полезен на хората, е вътрешното му удовлетворение, израз на което е щастливата сълза – първата сълза, пролята в живота му!

Ние знаем обаче и за Божието наказание, което някогашният злосторник получава точно тогава, когато би трябвало да се радва на народната обич и признание. „Бог забавя, но не забравя!“ Някога, когато Индже е бил млад и силен, не се е страхувал от нищо и не се е замислял „кое е добро и кое зло“. Сърцето му се е превърнало на камък, ръката му не се е уморила да убива. А най-големия си грях Индже извършва, когато взема детето от ръцете на разплаканата Пауна и го „перва с ятагана си“… Неговото собствено дете! Възмездието, куршумът, дошъл от ръката на това дете, Гърбавото, го застига и преди да затвори очи Индже сам произнася присъдата си: „Нищо не правете на това дете!… Много майки съм разплакал… Дойде и моят ред!…“.

*

Но в народната митология Видовден е не само ден на Възмездието, ден – еманация на Божия съд! Видовден се свързва с култа към Слънцето, символ на доброто, на светлината и изцелението и в най-голяма степен на духовното просветление и свобода…

В моя Видовден присъства именно този метафоричен образ на Слънцето. В трудните ми години, когато, останала сама с двете си деца, едва „свързвах двата края“, по-малкият ми син, тогава още гимназист, ме уверяваше: „Мамо, не се отчайвай!… Вярвай, че един ден и на нашата улица ще изгрее слънце!…“.

Това слънце за мен са порасналите ми деца и внуци, намерили своята житейска реализация, смъкнали от моите плещи големите грижи за насъщния…

Моят Видовден е не само моето настояще, но и бъдещето на децата ми. Вярвам, че в него ще се случват само значими и щастливи събития, защото съм убедена, че човешките им добродетели, плод на зрънцата, които с много любов и майчина грижа съм посяла в техните души, ще ги водят само към добри дела.

Александрина Шаханова

Есето печели първа награда на конкурс, организиран от Община Брезник, Читалище „Просвещение“, Църковното настоятелство при Храм „Св. Петка“ в гр. Брезник и Групата „Любов и доброта – в живота и поезията“

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.