Автори

Автори на книги, издадени от издателство gabriell-e-lit


През 2019 г. автори на издателството стават:


Надежда Александрова Цанева

Надежда Цанева

Надежда Александрова Цанева е филолог, педагог и поет. Родена е във Видин, в семейство на учители. Завършва гимназия в родния си град и българска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Преподавател по български език и литература, редактор във в. „Земеделска защита“ и сп. „Картини с думи и багри“. Има публикации в периодичния печат и интернет, поддържа блогове за поезия.

Книги на издателство gabriell-e-lit

Автор на книгата „На попрището жизнено в средата„, изд. gabriell-e-lit, С., 2019 г. , 2020 г.

Книгата е достъпна за свободно четене в сайта на издателството във формати .pdf и .epub

На 22.02.2020 г. стихосбирката е осъществена и като печатна книга от изд. gabriell-e-lit .


Габриела Цанева

Габриела Цанева

Габриела Цанева е писател, поет и издател. Родена в Русе. Завършва МГ „Баба Тонка“ в родния си град със специалност „програмиране“.
Дипломира се като инженер-химик в ХТМУ – София. Защитава дисертация, за което ѝ е присъдена научно образователната степен „доктор“, в областта на техническите науки. По-късно завършва право и работи като адвокат в Софийската адвокатска колегия. От 2003 година е член на Сдружението на българските писатели.

През 2018 г. регистрира издателство gabriell-e-lit.

Библиография: Публикува в списание „Родна реч“, във вестниците „Век 21“, „Демокрация“, „Народно земеделско знаме“, „Земеделско знаме“, „Литературен форум“, „Труд“, „Словото днес“, „Литературно земеделско знаме“ и други. Автор на книгите: „Миналото в мен“ (документална повест, 1994, 2010, 2019) „Догонвам бягащия ден“ (стихосбирка, 1998, 2019) „Треви под снега“ (роман, 2000) „Реши се и ще си свободен“ (есета и стихове, 2001) „Заскрежени птици“ (стихосбирка, 2008; 2011) „Шофьори“ (новела, 2008), „Врабче върху антената“ (стихосбирка, 2010) „Светлата пътека към звездите“ (стихосбирка, 2010) „Искам себе си“ (хайбун, 2011), „Състояния“ (хайга, 2013) „Бурята сплита ръце“ (стихосбирка, 2016) „Високосният ден“ (лирика, 2018).

Книги на издателство gabriell-e-lit

Издателство gabriell-e-lit публикува през 2019 г. литературния сборник „Живота в стих събрах“, стихосбирките „Догонвам бягащия ден“, второ, преработено издание и „Стъпки по пламъци“, както и юбилейното, трето допълнено издание на документалната повест „Миналото в мен“, посветено на 90 години от рождението на Цветана Попкоева.

През второто полугодие на 2019 г. са осъществени още: „Състояния. Хайга“ – второ, преработено издание, във формати .pdf и .epub, „Реши се и ще си свободен“ – второ, преработено издание и романът „Толкова е рано“ – първо издание, всички осъществени в двата основни формата за електронни книги.

През 2020 литературният сборник „Живота в стих събрах“ и стихосбирката „Стъпки по пламъци“ са издадени и като печатни книги. Осъществено е второ, илюстровано електронно издание на стихосбирката „Високосният ден“ във формати .pdf и .epub. Като е-книга излиза и поетичната книга „Оскъдни дни“, която в края на 2020 е издадена и на хартиен носител.

През първото полугодие на 2021 излизат като втори, илюстровани електронни издания „Искам себе си“, във формати .pdf и .epub, които са достъпни за свободно четене, както и „Бурята сплита ръце – .pdf и .epub.

През юли 2021 литературен факт става електронното издание на най-новата й стихосбирка „Нощта на щурците“ – която ще бъде отпечатана през октомври.


Кирил Назъров

Кирил Назъров

Кирил Назъров е български поет, писател, журналист и драматург. Роден е на 2 ноември 1941 година в петричкото село Драгуш. Получава гимназиално образование в гимназия „Пейо Яворов“, град Петрич . Завършва българска филология във Великотърновския университет. Преподава в Яково, курорта Боровец и Благоевград. Шест години работи като драматург в Благоевградския куклен театър. През 1980 година е приет за член в Съюза на българските писатели. Няколко години работи като редактор на списание „Картинна галерия“ и главен редактор на детското списание „Славейче“. От 1991 до 2001 година е председател на читалище „Светлина” – Гара Елин Пелин, където живее от 1986 година. От 1992 година е избран е председател на литературния клуб „Димчо Дебелянов”, който обединява творците от Елинпелинска община и района. През 2009 година е удостоен със званието Почетен гражданин на град Елин Пелин.

Назъров пише литература за деца и възрастни. Автор е на афоризми, басни, епиграми, гатанки, приказки, стихове и проза. Сред неговите книги са: „Хоровод“ (1980), „Пчелария“ (1983), „Барабанче бъбриво“ (1985), „Приказките на Заспивко“ (1986), „Огражден“ (1997), „Писатели в епигРАМКИ“ (2001), „Цветница“ (2004) и други. Негови творби са преведени в чужбина.

Удостоен е с няколко национални и международни награди. Той е сред малцината съвременни български детски поети, чиито творби са включени в учебниците на учениците от началните и прогимназиални класове. Носител е на литературната награда за детско творчество „Петя Караколева“.

Книги на издателство gabriell-e-lit

През 2019 г. издателство gabriell-e-lit започва работа по проекта „Алманах Литературно земеделско знаме“ – поредица от 4 тома, със съставители Кирил Назъров и Габриела Цанева, в която са събрани стихове, белетристични и публицистични текстове, литературна критика и редакционни статии от течението на в. „Литературно земеделско знаме“.

Издадени са като е-книги 1, 2 и 3 том през 2019 г. и 4 том през 2020. Първите два тома са издадени като печатно издание през 2020, а следващите два през 2021 г.


Христо Ангелов

Христо Ангелов

Христо Ангелов е инженер по образование, завършил МЕИ-София. Дългогодишен преподавател в Техникум по електротехника-Русе, автор на сатирична поезия с многобройни публикации в периодичния печат. Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 0/2018.

Книги на издателство gabriell-e-lit

Издателство gabriell-e-lit осъществява първата му книга – „След девети, след десети“, сатира, 2019 г.

През февруари 2020 г. стихосбирката е издадена и като печатна книга.

Поради големия читателски интерес, през 2021 г. е осъществено второ, допълнено издание само в печатен вариант.


Рени Васева

Рени Васева

Рени Васева е родена в София. Завършва българска филология и философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Преподавател по български език и литература. Пише поезия и къси разкази. Публикува в интернет, в електронно списание „Нова асоциална поезия“. Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019.

През 2018 г. печели голямата награда за поезия на изд. „Многоточие“, което издава първата й стихосбирка „Погледи“. През 2019 г. същото издателство осъществява и втората й поетична книга „Очите на града“.

Книги на Издателство gabriell-e-lit

На 25 декември 2019 издателство gabriell-e-lit публикува третата стихосбирка на Рени Васева – „Сътворения“. Книгата е достъпна на сайта на издателството в двата електронни формата: .pdf и .epub

Книгата излиза като печатно издание през февруари 2020.

През октомври 2020 излезе от печат със знака на издателството и четвъртата стихосбирка на Рени Васева „Денонощия“, а през декември бе осъществена и като е-книга в двата популярни формата: .pdf и .epub

През 2021 излиза дебютната белетристична книга на Рени Васева – сборникът с разкази „Историите на Вартоломей“ в двата формата .pdf и .epub.През 2020 г. автори на издателството стават:


Тодор Билчев

Тодор Билчев

Тодор Билчев е роден в Русе. Завършва българска филология във Великотърновския университет. Автор на 12 стихосбирки и 70 документални книги. Има многобройни публикации в периодичния печат и интернет, както и награди за поезия и есеистика от национални конкурси.

Книги на Издателство gabriell-e-lit

В началото на февруари 2020 г. издателство gabriell-e-lit осъществява дванайстата му стихосбирка – „Отвъд болката и красотата“, а след това и стихосбирките „Календар на вечността“ /м. април/, „Светата троица човек“ /м. юли/ и „Водопой на кръвопийци“ /м. октомври/.

През декември от печат излезе второто издание на документалната книга за живота и творчеството на свещеника Димитър Попвасилев Дошев „Поп Дошо“.

През 2021 със знака на издателство gabriell-e-lit излизат от печат седемнайсетата му стихосбирка „Пепел от дъга“, осемнайсетата „Целувката на небесата“ и деветнайсетата – поетичният епос „На незабравата зовът“.


Валентина Григорова

Валентина Григорова

Валентина Руменова Григорова е родена на 13.12.1974 г. в с. Ряхово, Русе

Завършва СОУ „Никола Вапцаров“, град Силистра със специалности живопис и скулптура, 1988 – 1992, а след това Свободна Академия „Жул Паскин“, София – специалност „Живопис“ – Ива Владимирова; специалност „Илюстрация и оформление на книгата“ – Атанас Василев, 1993-1996 и Майсторски клас при Николай Майсторов – гр. София – Свободна Академия „Жул Паскин“ – 1996

От девет години е член на СБХ.

Участва в общи изложби на „Шипка“ 6, в Галерия „Алтер его“, участия във Въздухария фестивал, за който създава първия плакат и логото, което впоследствие е векторизирано; множество участия в „Джобен фестивал“, гр. София – главно като концептуален художник, но също и като писател и музикант.

Самостоятелни изложби:

Галерия Нава, гр. София (1996) първа самостоятелна;

 Културен център „2019“ гр. София  – „Рут с пушката и  други истории“ (2012);

Бар „Контрабас“, гр. Пловдив – „Ветровитата музика“ (2015);

Ателие Пластелин, гр. София – „Коледна изложба – Ванда на живо“ (2019);

Галерия „Етюд“, гр. София – „100 фрагмента от цялото“, 2-7 март (2020).

Участия в литературни четения (Арт хостел, и Стърлинг), и едно самостоятелно в „Делта блус Бар“, където с моята група направихме няколко благотворителни концерта в последните две години.

Освен като художник, работи и като графичен дизайнер, прави илюстрации на книги и плакати. Печели първа награда на Фестивала за късометражно кино „Love is everyting 2“ (48 часово предизвикателство за концепция и реализиран продукт) с филма „В страната на изперкалите делфинчета“

От пет години работи върху етнографска тема – „Изгубената музика на моята земя“.

Книги на издателство gabriell-e-lit

През м. юли 2020 г. издателство gabriell-e-lit осъществява първата ѝ книга – „Черно-бели истории за моите шарени хора“ – лирика и проза като електронна книга .pdf и .epub , а по-късно и като печатно издание.


Христина Въчева

Христина Въчева

Христина Въчева е педагог, филолог, поетеса и журналист на свободна практика. Печели отличия на национални литературни конкурси за учители творци.

Нейни стихове са превеждани на френски и турски езици. Нейни стихове са публикувани в сборниците: “Скъпоценни камъчета“ 2009г., “Меридианът на нощта“, 2011г., алманаха „Южно утро“ и др.

Има издадени три поетични книги: „Усмихнати небеса“, 2016 , „Изворен звън“, 2017 и „Родопа, люлка за сърцето ми“, 2019 г.

За стихотворението си „Благословена земя“ получава сребърен медал на Х-ия
Юбилеен преглед на художествената самодейност на читалищните колективи в София през 2015 год.
От 4 години живее в Хамбург.Работила е като преподавател по български език и литература. Сега

Христина Въчева работи като журналист на свободна практика

През 2017-18 г. Клубът на бг жени и бг семейства и Държавната агенция за българите в чужбина kъм Министерския съвет на Република България/ДАБЧ/ ѝ присъждат Голямата награда за високо художествено майсторство в раздел „Поезия“ – любовна лирика и поезия с обществено значение.

През 2018-19 г. Клубът и ДАБЧ ѝ присъждат I-ва награда за авторско художествено майсторство, раздел „Журналистика“ за особен принос в представяне живота на българите в Хамбург в българския печат.

През ноември 2019 участва в литературния конкурс „Морето в мен“ на ФГ „Български автори зад граница“ и получава Грамота , парична награда и участие в книга на художника Светозар Арнаудов.

Сътрудничи на националните медии: в-ците „Стандарт“ и „Лечител“ и на окръжните „Нов живот“ и „Родопи 24 часа“ в Кърджали.

Книги на издателство gabriell-e-lit

Със знака на издателство gabriell-e-lit излиза четвъртата книга на Христина Въчева „Светлина от миналото“ – лирика и публицистика, първо като печатно издание, през м. август 2020, а през м. декември и като е-книга в двата популярни формата .pdf и .epub.


Маруся Николова

Маруся Николова

Маруся Николова е завършила Висшия педагогически институт в Благоевград. Работила е като учител и като журналист във вестник „Първа Атомна“ – Козлодуй. Автор е на два романа – „Изневярата“ и „Цветето канибал, сборника с къси разкази „Баба ми, булката“ и детската поетична книга „Чудеса“. Победител е в конкурса на издателство „Буквите“ за съвременен любовен роман с книгата си „Мост през времето“. През май 2019 излиза романът й „Образи и сенки“. Има публикации в алманах „Нова българска проза“ на изд. „Буквите“, в „Детска антология“ и сборниците на литературен клуб „Многоточие“.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019 г.

Книги на издателство gabriell-e-lit

Със знака на издателство gabriell-e-lit през декември 2020 излиза третият ѝ роман – „Дневникът на госпожица Радка“.През 2021 г. автори на издателството стават:


Росен Марков

Росен Марков

Росен Марков е роден на 10.06.1969 година, в град Русе. Завършва СОУ „Хр. Ботев” гр. Русе през 1987г. Служи в БНА на редовна военна служба – картечар за периода 1987/89 г. Работил е актьор в ДТ ,,Драгомир Асенов“ – Монтана, сезон 1992/93 г. Работил е също така и бояджия, охрана и други занятия. С писане се занимава от дете, първите му по-сериозни публикации са два разказа в местния русенски вестник „Утро” 1994 година. „Усмивката на смъртта” и „Черният Дом” – първият в жанра хорър, а вторият научна фантастика. Същата година написва и сценария за игрален филм „Ауфвидерзеен”.

През 1999 г., заминава за Чешката Република, където живее в продължение на една година.

През юни на 2010 година започва да пише книгата „Боже, избави България“, която завършва през 2012 г. и издава през 2015 г.

Росен Марков е създател на персонажа Disabled-Man, който принадлежи към категорията супергерой.

Автор е на блога ,,Тиквени медали – Политическа сатира“, в който са събрани негови афористични мисли от последните пет години. Сайтът е създаден през 2020 г.

Представен в списание „Картини с думи и багри“ брой 2/2020 с блога си „Тиквени медали – политическа сатира“.

Книги на издателство gabriell-e-lit

През м. януари 2021 г. издателство gabriell-e-lit издава романа „Боже, избави България“ като е-книга в двата популярни формата .pdf и .epub.


Живка Танчева

Живка Танчева

Живка Танчева, по баща Драгозова, е родена в родолюбиво семейство, което е в тесни роднински връзки с възрожденските родове на Бяла черква.

Завършва реална гимназия в Бяла и техникум в Перник. Работи в нефтените находища във Варна. След 10.11.1989 година, заедно със съпруга си, се завръща в родното място на своята майка – Бяла Черква и остава да живее там до днес. Започва да пише стихове и разкази. В родовата семейна библиотека намира богат исторически материал, който обработва и преиздава в периодичния печат.

Член е на Съюза на писателите земеделци. Кореспондент е на в. „Народно земеделско знаме”, редовно публикува стихове и статии във в. „Литературно земеделско знаме“. Автор и гост редактор на списание за литература и визуални изкуства „Картини с думи и багри“.

Живка Танчева е обществено ангажирана личност, почетен член на местното читалище „Бачо Киро 1869”. Участва в певчески и декламаторски изяви и печели награди. Организира „Национални земеделски събори” в чест на Цанко Церковски. Издава под надслов „Под старата лозница” белетристичните книги: „Разпиляно ято“, „Ината на бай Генчо“, „Славееви гори“, „Бразди на кръстопът“, документалните книги: „Речи на д-р Райко Даскалов“, „Истината и само истината“, „Петко Франгов“, стихосбирката „Цвилят гривести коне”.  Подготвя, преиздава и пише предговори на книгата „Борба за земя” на д-р Райко Даскалов и речта на Еманоил Макрон „За една суверенна, сплотена и демократична Европа”. Автор е и на много статии в местни и национални вестници и списания.

Книги на издателство gabriell-e-lit

Издателство gabriell-e-lit подготвя второ, преработено и допълнено издание на стихосбирката „Цвилят гривести коне“ като печатно издание.


Николина Пенчева

Николина Пенева

Николина Пенева е в с. Коркина, Кюстендилско. Живее, работи и твори в град Русе.

Известна като автор на духовна поезия, любовна лирика, сатирични стихове и епиграми.

Нейни творби са били публикувани в регионални сборници с поезия и в периодичния печат: в. „Дунавска правда” и в съвременните „Стършел”, „Уикенд”, „Ретро”, „Вестник за жената”. По нейни стихове са написани песни и се изпълняват от съвременни вокални състави. Афоризмите ѝ излъчвани по програма „Хоризонт” на БНР в предаването „Рано в неделя”, рубриката „Законите на Мърфи в ефир”.

Автор е на 46 книги, издадени в периода 1996 – 2021 г. Дебютира със стихосбирката „Огън” (1996). Най-новите заглавия са отпечатани през 2021 г. – вторият том с поезия „Водите на живота”, предхождан от първия том „Птичи поглед над душите”(2020).

Като автор на афоризми участва в шест поредни национални литературни сборника „Законите на Мърфи в ефир”. В настоящето издание са включени сентенции, писани през годините, много от тях са прочетени в ефир.

Книги на издателство gabriell-e-lit

„Усмивките на мъдростта” е 47-ата книга на Николина Пенчева и първата, издадена от издателство gabriell-e-lit.


Весислава Савова

Весислава Савова

Весислава Савова е родена в София. Автор е на четири книги. Редактор и автор на предговора на дебютната й книга, сборникът с разкази „Приятели“ на изд. е-Книги /2011 г./ е Габриела Цанева.

Следват сборникът с мистични новели „Пътуване”, камерната пиеса „История с дух” и книгата за деца „Приключенията на Щур и Враби”. Има издадени и две книги в съавторство – „Кибритени лодки“ (с Диляна Георгиева и Дарина Денева) и „Капризи“ (с Диляна Георгиева) – и участия в български и международни антологии като двуезичните хайку антология „Различна тишина” и „Прегръдки за непознати“, англоезичните поетични сборници „ Poetry of Yoga”, „Universal Oneness” и други.

Носител е на втора награда за кратка проза от конкурса на Sacred Heart College, 2012 г. с разказа си „Смразяваща жега” и също на втора награда на КДК „Нов Живец“, Атина на конкурса „По пътя към Итака“, 2018 г. През 2013 г. нейно произведение, „Оловните войници”, е отличено на конкурса за криминален разказ на сп. “Дракус”.

Нейни хайку, сенрю, танка стихове и хайбуни са наградени и отличени на международно ниво в списания като World Haiku Review, Haiku Bandits, Kernelsonline, Under the Basho, Asahi Haikuist Network, Haiku Masters, Atlas Poetica (танка), Apolo Poetry, Diogen (второ място за сенрю на летния им конкурс, 2013 г.), Columbia River Reader (първо място в раздел „Чуждестранни”, 2012 г.) . Октомври 2013 г. е със свое портфолио в The Living Haiku Anthology и влиза в топ 100 на европейските най-креативни автори от 2013 г. до 2018 г. Тези хайку, сенрю и танка, освен че са написани на английски и български от нея, са преведени и публикувани на още девет езика: японски, китайски, унгарски, румънски, сръбски, хърватски, руски, френски и италиански.

Редактор е на три книги на български език – „Родници” от Ина Крейн, „Ударите на съдбата” от Донко Найденов и сборникът на НКФХ „Цитаделата” „Мечове в града”, за които получава наградата на НКФХ „Цитаделата” за Книга на годината”, 2013 г., а на английски език – на Raptus от Свет Ди-Нахум в превод на В. Кръстев, издателство „Hammer & Anvil Books”, САЩ.

Четири книги на български автори са преведени от нея на английски, две от които са публикувани от издателска къща „Hammer&Anvil“ в САЩ.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019.

Книги на издателство gabriell-e-lit

През юни 2021 издателство gabriell-e-lit осъществява като е-книга сборникът с разкази „С аромат на лотос“, който съдържа отличените й в литературни конкурси творби, както и някои нови, непубликувани до момента.