Автори

Автори на книги, издадени от издателство gabriell-e-lit


2019


Надежда Александрова Цанева

Надежда Цанева

Надежда Александрова Цанева е филолог, педагог и поет. Родена е във Видин, в семейство на учители. Завършва гимназия в родния си град и българска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Преподавател по български език и литература, редактор във в. „Земеделска защита“ и сп. „Картини с думи и багри“. Има публикации в периодичния печат и интернет, поддържа блогове за поезия.

Книги на издателство gabriell-e-lit

Автор на книгата „На попрището жизнено в средата„, изд. gabriell-e-lit, С., 2019 г. , 2020 г.

Книгата е достъпна за свободно четене в сайта на издателството във формати .pdf и .epub

На 22.02.2020 г. стихосбирката е осъществена и като печатна книга от изд. gabriell-e-lit .


Габриела Цанева

Габриела Цанева

Габриела Цанева е писател, поет и издател. Родена в Русе. Завършва МГ „Баба Тонка“ в родния си град със специалност „програмиране“.
Дипломира се като инженер-химик в ХТМУ – София. Защитава дисертация, за което ѝ е присъдена научно образователната степен „доктор“, в областта на техническите науки. По-късно завършва право и работи като адвокат в Софийската адвокатска колегия. От 2003 година е член на Сдружението на българските писатели.

През 2018 г. регистрира издателство gabriell-e-lit.

Библиография: Публикува в списание „Родна реч“, във вестниците „Век 21“, „Демокрация“, „Народно земеделско знаме“, „Земеделско знаме“, „Литературен форум“, „Труд“, „Словото днес“, „Литературно земеделско знаме“ и други. Автор на книгите: „Миналото в мен“ (документална повест, 1994, 2010, 2019) „Догонвам бягащия ден“ (стихосбирка, 1998, 2019) „Треви под снега“ (роман, 2000) „Реши се и ще си свободен“ (есета и стихове, 2001) „Заскрежени птици“ (стихосбирка, 2008; 2011) „Шофьори“ (новела, 2008), „Врабче върху антената“ (стихосбирка, 2010) „Светлата пътека към звездите“ (стихосбирка, 2010) „Искам себе си“ (хайбун, 2011), „Състояния“ (хайга, 2013) „Бурята сплита ръце“ (стихосбирка, 2016) „Високосният ден“ (лирика, 2018).

Книги на издателство gabriell-e-lit

Издателство gabriell-e-lit публикува през 2019 г. литературния сборник „Живота в стих събрах“, стихосбирките „Догонвам бягащия ден“, второ, преработено издание и „Стъпки по пламъци“, както и юбилейното, трето допълнено издание на документалната повест „Миналото в мен“, посветено на 90 години от рождението на Цветана Попкоева.

През второто полугодие на 2019 г. са осъществени още: „Състояния. Хайга“ – второ, преработено издание, във формати .pdf и .epub, „Реши се и ще си свободен“ – второ, преработено издание и романът „Толкова е рано“ – първо издание, всички осъществени в двата основни формата за електронни книги.

През 2020 литературният сборник „Живота в стих събрах“ и стихосбирката „Стъпки по пламъци“ са издадени и като печатни книги. Осъществено е второ, илюстровано електронно издание на стихосбирката „Високосният ден“ във формати .pdf и .epub. Като е-книга излиза и поетичната книга „Оскъдни дни“.


Кирил Назъров

Кирил Назъров

Кирил Назъров е български поет, писател, журналист и драматург. Роден е на 2 ноември 1941 година в петричкото село Драгуш. Получава гимназиално образование в гимназия „Пейо Яворов“, град Петрич . Завършва българска филология във Великотърновския университет. Преподава в Яково, курорта Боровец и Благоевград. Шест години работи като драматург в Благоевградския куклен театър. През 1980 година е приет за член в Съюза на българските писатели. Няколко години работи като редактор на списание „Картинна галерия“ и главен редактор на детското списание „Славейче“. От 1991 до 2001 година е председател на читалище „Светлина” – Гара Елин Пелин, където живее от 1986 година. От 1992 година е избран е председател на литературния клуб „Димчо Дебелянов”, който обединява творците от Елинпелинска община и района. През 2009 година е удостоен със званието Почетен гражданин на град Елин Пелин.

Назъров пише литература за деца и възрастни. Автор е на афоризми, басни, епиграми, гатанки, приказки, стихове и проза. Сред неговите книги са: „Хоровод“ (1980), „Пчелария“ (1983), „Барабанче бъбриво“ (1985), „Приказките на Заспивко“ (1986), „Огражден“ (1997), „Писатели в епигРАМКИ“ (2001), „Цветница“ (2004) и други. Негови творби са преведени в чужбина.

Удостоен е с няколко национални и международни награди. Той е сред малцината съвременни български детски поети, чиито творби са включени в учебниците на учениците от началните и прогимназиални класове. Носител е на литературната награда за детско творчество „Петя Караколева“.

Книги на издателство gabriell-e-lit

През 2019 г. издателство gabriell-e-lit започва работа по проекта „Алманах Литературно земеделско знаме“ – поредица от 4 тома, със съставители Кирил Назъров и Габриела Цанева, в която са събрани стихове, белетристични и публицистични текстове, литературна критика и редакционни статии от течението на в. „Литературно земеделско знаме“.

Издадени са като е-книги 1, 2 и 3 том през 2019 г. и 4 том през 2020.

Цялата поредица ще бъде осъществена и като печатно издание.


Христо Ангелов

Христо Ангелов

Христо Ангелов е инженер по образование, завършил МЕИ-София. Дългогодишен преподавател в Техникум по електротехника-Русе, автор на сатирична поезия с многобройни публикации в периодичния печат. Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 0/2018.

Книги на издателство gabriell-e-lit

Издателство gabriell-e-lit осъществява първата му книга – „След девети, след десети“, сатира, 2019 г.

През февруари 2020 г. стихосбирката е издадена и като печатна книга.


Рени Васева

Рени Васева

Рени Васева е родена в София. Завършва българска филология и философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Преподавател по български език и литература. Пише поезия и къси разкази. Публикува в интернет, в електронно списание „Нова асоциална поезия“. Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019.

През 2018 г. печели голямата награда за поезия на изд. „Многоточие“, което издава първата й стихосбирка „Погледи“. През 2019 г. същото издателство осъществява и втората й поетична книга „Очите на града“.

Книги на Издателство gabriell-e-lit

На 25 декември 2019 издателство gabriell-e-lit публикува третата стихосбирка на Рени Васева – „Сътворения“. Книгата е достъпна на сайта на издателството в двата електронни формата: .pdf и .epub

Книгата излиза като печатно издание през февруари 2020.2020


Тодор Билчев

Тодор Билчев

Тодор Билчев е роден в Русе. Завършва българска филология във Великотърновския университет. Автор на 12 стихосбирки и 70 документални книги. Има многобройни публикации в периодичния печат и интернет, както и награди за поезия и есеистика от национални конкурси.

Книги на Издателство gabriell-e-lit

Издателство gabriell-e-lit осъществява дванайстата му стихосбирка, „Отвъд болката и красотата“.

Книгата излиза като печатно издание през февруари 2020. Следват стихосбирките „Календар за вечността“ и „Светата троица човек“, издадени като печатни книги през май и юли 2020.


Валентина Григорова

Валентина Григорова

Валентина Руменова Григорова е родена на 13.12.1974 г. в с. Ряхово, Русе

Завършва СОУ „Никола Вапцаров“, град Силистра със специалности живопис и скулптура, 1988 – 1992, а след това Свободна Академия „Жул Паскин“, София – специалност „Живопис“ – Ива Владимирова; специалност „Илюстрация и оформление на книгата“ – Атанас Василев, 1993-1996 и Майсторски клас при Николай Майсторов – гр. София – Свободна Академия „Жул Паскин“ – 1996

От девет години е член на СБХ.

Участва в общи изложби на „Шипка“ 6, в Галерия „Алтер его“, участия във Въздухария фестивал, за който създава първия плакат и логото, което впоследствие е векторизирано; множество участия в „Джобен фестивал“, гр. София – главно като концептуален художник, но също и като писател и музикант.

Самостоятелни изложби:

Галерия Нава, гр. София (1996) първа самостоятелна;

 Културен център „2019“ гр. София  – „Рут с пушката и  други истории“ (2012);

Бар „Контрабас“, гр. Пловдив – „Ветровитата музика“ (2015);

Ателие Пластелин, гр. София – „Коледна изложба – Ванда на живо“ (2019);

Галерия „Етюд“, гр. София – „100 фрагмента от цялото“, 2-7 март (2020).

Участия в литературни четения (Арт хостел, и Стърлинг), и едно самостоятелно в „Делта блус Бар“, където с моята група направихме няколко благотворителни концерта в последните две години.

Освен като художник, работи и като графичен дизайнер, прави илюстрации на книги и плакати. Печели първа награда на Фестивала за късометражно кино „Love is everyting 2“ (48 часово предизвикателство за концепция и реализиран продукт) с филма „В страната на изперкалите делфинчета“

От пет години работи върху етнографска тема – „Изгубената музика на моята земя“.

Книги на издателство gabriell-e-lit

Издателство gabriell-e-lit осъществява първата ѝ книга – „Черно-бели истории за моите шарени хора“ – лирика и проза като електронна книга и като печатно издание.


Христина Въчева

Христина Въчева

Христина Въчева е педагог, филолог, поетеса и журналист на свободна практика. Печели отличия на национални литературни конкурси за учители творци.

Нейни стихове са превеждани на френски и турски езици. Нейни стихове са публикувани в сборниците: “Скъпоценни камъчета“ 2009г., “Меридианът на нощта“, 2011г., алманаха „Южно утро“ и др.

Има издадени три поетични книги: „Усмихнати небеса“, 2016 , „Изворен звън“, 2017 и „Родопа, люлка за сърцето ми“, 2019 г.

За стихотворението си „Благословена земя“ получава сребърен медал на Х-ия
Юбилеен преглед на художествената самодейност на читалищните колективи в София през 2015 год.
От 4 години живее в Хамбург.Работила е като преподавател по български език и литература. Сега

Христина Въчева работи като журналист на свободна практика

През 2017-18 г. Клубът на бг жени и бг семейства и Държавната агенция за българите в чужбина kъм Министерския съвет на Република България/ДАБЧ/ ѝ присъждат Голямата награда за високо художествено майсторство в раздел „Поезия“ – любовна лирика и поезия с обществено значение.

През 2018-19 г. Клубът и ДАБЧ ѝ присъждат I-ва награда за авторско художествено майсторство, раздел „Журналистика“ за особен принос в представяне живота на българите в Хамбург в българския печат.

През ноември 2019 участва в литературния конкурс „Морето в мен“ на ФГ „Български автори зад граница“ и получава Грамота , парична награда и участие в книга на художника Светозар Арнаудов.

Сътрудничи на националните медии: в-ците „Стандарт“ и „Лечител“ и на окръжните „Нов живот“ и „Родопи 24 часа“ в Кърджали.

Книги на издателство gabriell-e-lit

Със знака на издателство gabriell-e-lit излиза четвъртата книга на Христина Въчева „Светлина от миналото“ – лирика и публицистика.