Автори

АВТОРИ НА КНИГИ, ИЗДАДЕНИ ОТ ИЗДАТЕЛСТВО gabriell-e-lit

2019

Надежда Александрова Цанева

Надежда Цанева

Надежда Александрова Цанева е филолог, педагог и поет. Родена е във Видин, в семейство на учители. Завършва гимназия в родния си град и българска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Преподавател по български език и литература, редактор във в. „Земеделска защита“ и сп. „Картини с думи и багри“. Има публикации в периодичния печат и интернет, поддържа блогове за поезия.

Книги на издателство gabriell-e-lit

Автор на книгата „На попрището жизнено в средата“, изд. gabriell-e-lit, С., 2019 г. 

Книгата е достъпна за свободно четене в сайта на издателството във формати .pdf и .epub


Габриела Цанева

Габриела Цанева

Габриела Цанева е писател, поет и издател. Родена в Русе. Завършва МГ „Баба Тонка“ в родния си град със специалност „програмиране“.
Дипломира се като инженер-химик в ХТМУ – София. Защитава дисертация, за което ѝ е присъдена научно образователната степен „доктор“, в областта на техническите науки. По-късно завършва право и работи като адвокат в Софийската адвокатска колегия. От 2003 година е член на Сдружението на българските писатели.

През 2018 г. регистрира издателство gabriell-e-lit.

Библиография: Публикува в списание „Родна реч“, във вестниците „Век 21“, „Демокрация“, „Народно земеделско знаме“, „Земеделско знаме“, „Литературен форум“, „Труд“, „Словото днес“, „Литературно земеделско знаме“ и други. Автор на книгите: „Миналото в мен“ (документална повест, 1994, 2010, 2019) „Догонвам бягащия ден“ (стихосбирка, 1998, 2019) „Треви под снега“ (роман, 2000) „Реши се и ще си свободен“ (есета и стихове, 2001) „Заскрежени птици“ (стихосбирка, 2008; 2011) „Шофьори“ (новела, 2008), „Врабче върху антената“ (стихосбирка, 2010) „Светлата пътека към звездите“ (стихосбирка, 2010) „Искам себе си“ (хайбун, 2011), „Състояния“ (хайга, 2013) „Бурята сплита ръце“ (стихосбирка, 2016) „Високосният ден“ (лирика, 2018).

Книги на издателство gabriell-e-lit

Издателство gabriell-e-lit публикува през 2019 г. литературния сборник „Живота в стих събрах“, стихосбирките „Догонвам бягащия ден“, второ, преработено издание и „Стъпки по пламъци“, както и юбилейното, трето допълнено издание на документалната повест „Миналото в мен“, посветено на 90 години от рождението на Цветана Попкоева.

Заявени заглавия за публикация са още: „Състояния.Хайга“ – второ, преработено издание, „Реши се и ще си свободен“ – второ, преработено издание и „Толкова е рано“ – първо издание.


Кирил Назъров

Кирил Назъров

Кирил Назъров е български поет, писател, журналист и драматург. Роден е на 2 ноември 1941 година в петричкото село Драгуш. Получава гимназиално образование в гимназия „Пейо Яворов“, град Петрич . Завършва българска филология във Великотърновския университет. Преподава в Яково, курорта Боровец и Благоевград. Шест години работи като драматург в Благоевградския куклен театър. През 1980 година е приет за член в Съюза на българските писатели. Няколко години работи като редактор на списание „Картинна галерия“ и главен редактор на детското списание „Славейче“. От 1991 до 2001 година е председател на читалище „Светлина” – Гара Елин Пелин, където живее от 1986 година. От 1992 година е избран е председател на литературния клуб „Димчо Дебелянов”, който обединява творците от Елинпелинска община и района. През 2009 година е удостоен със званието Почетен гражданин на град Елин Пелин.

Назъров пише литература за деца и възрастни. Автор е на афоризми, басни, епиграми, гатанки, приказки, стихове и проза. Сред неговите книги са: „Хоровод“ (1980), „Пчелария“ (1983), „Барабанче бъбриво“ (1985), „Приказките на Заспивко“ (1986), „Огражден“ (1997), „Писатели в епигРАМКИ“ (2001), „Цветница“ (2004) и други. Негови творби са преведени в чужбина.

Удостоен е с няколко национални и международни награди. Той е сред малцината съвременни български детски поети, чиито творби са включени в учебниците на учениците от началните и прогимназиални класове. Носител е на литературната награда за детско творчество „Петя Караколева“.

Книги на издателство gabriell-e-lit

През 2019 г. издателство gabriell-e-lit осъществява проекта „Алманах Литературно земеделско знаме“ със съставители Кирил Назъров и Габриела Цанева.


Христо Ангелов

Христо Ангелов

Христо Ангелов е инженер по образование, завършил МЕИ-София. Дългогодишен преподавател в Техникум по електротехника-Русе, автор на сатирична поезия с многобройни публикации в периодичния печат. Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 0/2018.

Книги на издателство gabriell-e-lit

Издателство gabriell-e-lit осъществява първата му книга – „След девети, след десети“, сатира, 2019 г.


Рени Васева

Рени Васева

Рени Васева е родена в София. Завършва българска филология и философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Преподавател по български език и литература. Пише поезия и къси разкази. Публикува в интернет, в електронно списание „Нова асоциална поезия“. Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019.

През 2018 г. печели голямата награда за поезия на изд. „Многоточие“, което издава първата й стихосбирка „Погледи“. През 2019 г. същото издателство осъществява и втората й поетична книга „Очите на града“.

Книги на Издателство gabriell-e-lit

На 25 декември 2019 издателство gabriell-e-lit публикува третата стихосбирка на Рени Васева – „Сътворения“. Книгата е достъпна на сайта на издателството в двата електронни формата: .pdf и .epub

Книгата излиза като печатно издание през февруари 2020.

Тодор Билчев

Тодор Билчев

Тодор Билчев е роден в Русе. Завършва българска филология във Великотърновския университет. Автор на 12 стихосбирки и 70 документални книги. Има многобройни публикации в периодичния печат и интернет, както и награди за поезия и есеистика от национални конкурси.Книги на Издателство gabriell-e-lit

Издателство gabriell-e-lit осъществява дванайстата му стихосбирка, „Отвъд болката и красотата“.

Книгата излиза като печатно издание през февруари 2020.