Нови издания

От 4 февруари 2020 ТЪРСЕТЕ в „Български книжици“ и книжарница „НИСИМ“ новата стихосбирка на РЕНИ ВАСЕВА „СЪТВОРЕНИЯ“!

Разгледайте новите печатни и електронни издания на издателство gabriell-e-lit – книги и всички броеве на списание „Картини с думи и багри“!


КНИГИ


Печатни издания


НОВИ ПЕЧАТНИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО gabriell-e-lit !


От началото на 2020 г. издателство gabriell-e-lit предлага на своите читатели книги в печатен формат.

Търсете нашите електронни издания като печатни книги!

Вече в депозитните библиотеки и книжарниците!


Поръчайте на нашите имейли и платете чрез изипей!

gabriell-e-lit@mail.bg ; office@gabriell-e-lit.com

gabrielle@mail.bg„Сътворения“, автор Рени Васева

Сътворения - Рени Васева

Щастливи сме, че Рени Васева избра издателство gabriell-e-lit за третата си стихосбирка – „Сътворения”.

Всеки стих, всеки ред, всяка дума е дихание, образ, мисъл, полет… и потъване в дълбината на нейните търсения, откровения и сътворения.

Читателят не винаги е в състояние да следва автора, да възприеме, оцени, съпреживее, защото идва следващият стих, образ, олицетворение, метафора, следващият прозорец към един свят, тъй близо до нашия, реалния, ежедневния, но всъщност – толкова различен, наситен, преобразен.

И ако в първите две стихосбирки Рени Васева е пестелива откъм обем на изказа, то тук, в „Сътворения”, тя като че ли отвхърля всички вериги на делничното, и полита свободна, нагоре, макар да е изглеждало, че това е невъзможно. Тук тя разгръща таланта си без ограничения, за да ни каже всичко онова, което е било премълчано, пропуснато, неосъзнато докрай в предишните й книги, недосътворено…


„Живота в стих събрах“, автор Габриела Цанева

Ще изпратим вашата книга по пощата, за наша сметка, или чрез избрана от вас фирма за доставки, за ваша сметка.

Живота в стих събрах - автор Габриела Цанева

Композиционно, книгата е изградена от седем части – НАЧАЛОТО, ПОЕЗИЯ, КРИТИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД, ЕСЕТА И ПУЛБИЦИСТИКА, РЕПОРТАЖИ, ДОКУМЕНТАЛНА ПРОЗА, БЕЛЕТРИСТИКА, в които, в хронологичен ред са включени само избрани, вече публикувани произведения на Габриела Цанева от съответните жанрове.

Книгата не дава отговори, но е насочена към онази читателска аудитория, която търси отговори!


„След девети, след десети“, автор Христо Ангелов

Ще изпратим вашата книга по пощата, за наша сметка, или чрез избрана от вас фирма за доставки, за ваша сметка.

След девети, след десети - Христо Ангелов

Христо Ангелов е инженер по образование и дългогодишен преподавател в Техникум по електротехника в Русе. „След девети, след десети“ е първата му стихосбирка. Композиционно, книгата е разделена на две части, в които са събрани сатирични творби на автори, писани „След девети“ и „След десети“. „Вододелната граница“ в най-новата ни история само показва, че народопсихологията трудно се променя и за истинска, дълбока промяна на обществото се изисква нещо повече от простата смяна на управляващата върхушка… ако такава действително се е случила, въпреки смяната на системата – от тоталитарно, към „демократично“ управление.


„На попрището жизнено в средата“, автор Надежда Александрова Цанева

Първата книга на издателство gabriell-e-lit стана литературен факт само месец след регистрацията му!

„На попрището жизнено в средата“, автор Надежда Александрова-Цанева, е публикувана като e-book във формат .pdf на 24 януари 2019 г. и е достъпна в сайта ни за е-книги тук. На 22 февруари предложихме на читателите и другия популярен електронен формат .epub.

Една книга, която заслужава да бъде прочетена!

Можете да разгледате и коментирате книгата. 

Нашата първа книга, публикувана като електронно издание през януари 2019 получава своята печатна история през февруари 2020!

На попрището жизнено в средата

Композиционно, книгата е изградена от три части, като първите две са в мерена реч, условно наречени „лирика“ и „импресии“.  Поетичният стил на Цанева, обаче, е по-скоро експресивен, образно-сетивен. Поетесата търси и улавя мига – болката, щастието, липсата, разочарованието и красотата, любовта и надеждата, фрагментът, който изгражда цялото и цялото, което се разпада.

В третата част са събрани няколко публикувани през годините статии, в които виждаме един друг образ, твърде различен от лирическия аз на поетесата. И този образ е образът на гражданина, който иска да промени света и го променя – с думите и с ясната си позиция и визия за развитието на обществото. Ценен документ за времето, като кехлибар, затворил в златисто-прозрачния си обем златисто-призрачните мигове на онова, което вече започва да става история


„Отвъд болката и красотата“, автор Тодор Билчев

Отвъд болката и красотата - Тодор Билчев

Без съмнение, едно от големите достойнства на тази поетична книга е умението на автора да казва много със заглавията, както на цялото произведение, така и на отделните части и стихотворения. Знаем, че понякога читателят рядко стига отвъд корицата и текста върху нея, но не поради тази причина търся качествата на стихосбирката в хубавите заглавия, а защото това е едно рядко вече умение – с малко думи да се казва много, да се отправя силно послание, да се улавя същностното в един текст, или понятие, или житейска ситуаци.

Цял, животът ми е тази къща.

Майка и баща. И хляб. И вино.

Вечно със сърце ще ги прегръщам.

Даже и оттук като замина.  (Домът на духа ми)

Композиционно, стихосбирката е изградена от три части – „Болката”, „Красотата” и „Отвъдна жътва”, в които равномерно са разпределени 61, номерирани и датирани от автора стихотворения. Отбелязването на датите, дори часовете и минутите, превръща книгата в един своеобразен дневник, а посочването и на местата, където авторът е бил докоснат от музата, превръща този дневник в карта на едно пътуване към себе си, на едно завръщане към първичните усещания за връзка между човек и природа, за красотата на дребните неща, които често забързани отминаваме…

Повече за книгата и нейния автор прочетете тук.е-Книги


„Състояния. Хайга“ – второ, преработено издание, автор Габриела Цанева


„Сътворения“ – първо издание, стихосбирка на Рени Васева

Сътворения - автор Рени Васева

След „Погледи” и „Очите на града” мислех, че е невъзможно да бъда изненадана от Рени Васева и нейната поезия.

Оказа се, че греша.

Не познавам друга стихосбирка така препълнена с поезия. Всеки стих, всеки ред, всяка дума е дихание, послание, образ, мисъл, полет… и потъване в дълбината на нейните търсения, откровения и сътворения.

Читателят не винаги е в състояние да следва автора, да възприеме, оцени, съпреживее, защото идва следващият стих, образ, олицетворение, метафора, следващият прозорец към един свят, тъй близо до нашия, реалния, ежедневния, но всъщност – толкова различен, наситен, преобразен.

Рени Васева, след третата си стихосбирка, без съмнение е явление в съвременната българска литература.

Не, не греша.

Но нека Читателят сам прецени. И нека пътят на авторката към него е изпълнен със светлина и съ-творения на нейните поетични инвенции…

д-р Габриела Цанева, редактор и издател


„Реши се и ще си свободен“, второ издание – есеистично-публицистичен дневник на Габриела Цанева

Реши се и ще си свободен, второ издание - автор Габриела Цанева

Трийсет години след началото на демократичните промени обществото е уморено и омерзено от онова, което се случи през тях и което вече е история. Има хора, които поставят под съмнение демокрацията, като път за развитие и като политическа практика, като система от институции и начин на мислене. Има хора, които отричат всичко постигнато в отдалечаването от тоталитарните системи на миналото. Има хора, които мислят, че всичко е било предварително планирано и продиктувано „отгоре“, от „онези, които дърпат конците“, от „световната конспирация“. Има хора, според които всичко е било грешка и измама…

Може би всички те донякъде са прави, но… в онези дни, преди 30 години имаше нещо истинско, имаше общност от хора, които промениха света ни, завинаги….

И ако някой мисли, че тази промяна не се е случила, че нищо истинско не се е случило… греши…

А, че обществото, в което живеем, не е онова, което мечтахме… Това е вярно!

Реши се и ще си свободен, читателю!

Свободата може да се вземе, но не може да се даде.

Надежда Александрова, редактор на второто издание


„След девети, след десети“, първо издание – сатирична стихосбирка на Христо Ангелов

След девети, след десети - Христо Ангелов

Първо издание, е-книга във формат .pdf. До края на 2019 г. книгата ще бъде публикувана и като печатно издание. Най-доброто от поезията на Христо Ангелов.

Това е седмата книга на издателство gabriell-e-lit. Радваме се, че автор от предпремиерния брой 0/2018 на нашето издание списание „Картини с думи и багри“ повери на издателството първата си книга! На добър път!


„Миналото в мен“ – документална повест на Габриела Цанева

трето, допълнено, юбилейно издание, посветено на 90 години от рождението на Цветана Стефанова Попкоева

Миналото в мен - автор Габриела Цанева

„Миналото в мен“ е първата книга на Габриела Цанева. Написана за четири месеца през 1990 г., въз основа на разкази на участници в горянската съпротива срещу тоталитарния режим и техни сподвижници, повестта разказва за живота и дейността на Цветана Попкоева, член и ръководител на опозиционния ЗМС, учителка, идеолог и участник в горянското движения. Принудена от събитията, Цветана излиза в нелегалност в началото на 1951-ва. Съдена, осъдена задочно на смърт, заловена и разстреляна няколко дни след като навършва 23 години, тя става легенда и вдъхновение за своите сподвижници. Книгата е рецензирана от проф. Иван Сарандев и горещо препоръчана за публикуване на издателство „Цанко Церковски“, сложена под печат през м. февруари 1991 г. и свалена от печат през м. май с. г. след смяна на директора на издателството. Откъси от книгата са публикувани през 1991 във в. „Огнище“ и в. „Народно земеделско знаме“. Първото цялостно издание е осъществено едва през 1994 г. от Великотърновското издателство „Сеяч“. По повод 50 години от разстрела на Цветана Попкоева, през 2002 г. електронна библиотека „Словото“ публикува книгата в интернет. През 2010 г. електронно издателство LiterNet прави второ издание на книгата.

Книгата е достъпна за свободно четене тук.


„Стъпки по пламъци“, първо издание – стихосбирка на Габриела Цанева

Стъпки по пламъци

Четвърта книга на издателство gabriell-e-lit! Осъществихме електронното издание на стихосбирката в двата формата за е-книги на 16 април, деня на юриста, ден, в който бе отбелязана 140-тата годишнина от Търновската конституция. Книгата няма нищо общо с правото, но може би тази 2019-та година е последната година, в която авторът на книгата ще се чувства все още юрист. Пожелаваме „На добър час!“ на Габриела Цанева! Нека стъпките й по пламъците на поезията палят пожари в душите на читателите! „Стъпки по пламъци“ – е деветата стихосбирка на Габриела Цанева. Композиционно, книгата е изградена от две части – „Лирика“ и „Хайбун“. В изданието са включени авторски илюстрации. Дизайнът на корицата също е дело на поетесата.

Можете да прочетете книгата тук.


„Живота в стих събрах“, първо издание – юбилеен литературен сборник на Габриела Цанева

Третата е-книга, която излезе със знака на издателство gabriell-e-lit на 30.03.2019! Намерете я в сайта ни за електронни книги в двата популярни формата:

Четете и в нашата е-библиотека: „Живота в стих събрах“, автор Габриела Цанева.


„Догонвам бягащия ден“, второ, преработено издание, стихосбирка на Габриела Цанева

Втората електронна книга – стихосбирката на Габриела Цанева „Догонвам бягащия ден“.

Неочаквано, осъществихме второ, преработено издание на първата стихосбирка на Габриела Цанева „Догонвам бягащия ден“, също в два елекронни формата – .pdf и .epub.

Можете да разгледате и коментирате книгата. Достъпна е за свободно четене тук.
СПИСАНИЕ


Печатните броеве

„Картини с думи и багри“

Брой 0/2018

Нашият „лабораторен експеримент“, брой 0/2018 г. приключи успешно. Списание „Картини с думи и багри“ получи чрез него свои ISSN номера през м. януари 2018 като онлайн издание и като печатно издание. Броят бе отпечатан и депозиран в Националната библиотека на 07 март. На 14 март бе представен в РБ „Любен Каравелов“.

Така, брой 0/2018 изпълни своето предназначение – послужи като модел за създаване на списанието и стана посланик на идеята ни за създаване на общност, оцветена от изкуството на словото, багрите и формите, общност, способна да съществува, да се развива и да променя устойчивите нагласи на обществото.

Поръчайте на нашите имейли и платете чрез изипей!

gabriell-e-lit@mail.bg office@gabriell-e-lit.com

Ще получите вашите печатни броеве по пощата за наша сметка, или по избрана от вас фирма за доставки, за ваша сметка с наложен платеж.


Брой 1/2019

Първият брой на списанието, неговото истинско, пълнокръвно лице, се разкри и разви пред очите на читателя; случи се като диалог и взаимодействие между редакционния екип и творците…

Премиерата на „Картини с думи и багри“ бе в Столична библиотека, на 19 юни. Представен бе и сайтът на онлайн изданието, както и сайтът на Арт платформа gabriell-e-lit. Събитието стана катализатор за ново, бурно развитие на изданието.

Поръчайте на нашите имейли и платете чрез изипей!

gabriell-e-lit@mail.bg office@gabriell-e-lit.com

„Картини с думи и багри“ – брой 1/2019 бутон epay.bg

Ще получите вашите печатни броеве по пощата за наша сметка, или по избрана от вас фирма за доставки, за ваша сметка с наложен платеж.


Брой 2/2019

Вторият брой ни изненада с нови творци и нови творчески полета. Достигнахме по-широка читателска аудитория и станахме по-гъвкави при представянето на текстове и форми на визуални изкуства. В средата на юли, само месец след премиерата, затворихме броя за авторски публикации, а до края на месеца завършихме предпечатната подготовка.

Премиерата на брой 2/2019 се състоя на 19.11.2019 в клуб „Журналист“ при голям интерес от страна на читатели и автори, публикували в изданието.

Поръчайте и платете по интернет, или във всеки офис на изипей! Ще изпратим вашите книжки по пощата, за наша сметка.

Поръчайте на нашите имейли и платете чрез изипей!

gabriell-e-lit@mail.bg office@gabriell-e-lit.com

Поръчайте и изберете фирма за доставка. Ще изпратим желания брой с наложен платеж, за ваша сметка.


Брой 3/2019

Брой 3/2019 започнахме с ново предизвикателство. Добавихме нов раздел, към познатото вече на читатели и автори списание – РАЗДЕЛ НАУКА ЗА ИЗКУСТВОТО. Разработихме правила за публикуване и рецензиране на статии, които имат принос за развитието на науките за литературата и визуалните изкуства.

Броят бе представен заедно с брой 2/2019 на 19.11.2019 в столичния клуб „Журналист“!


Очаквайте на 1 април 2020 печатното издание на брой 1/2020!Онлайн изданието


Актуално!


„Картини с думи и багри“ – брой 2/2020

Следете онлайн изданието на шестия брой на „Картини с думи и багри“, първи за третата година от съществуването му – брой 1/2020!


д-р Габриела Цанева, собственик на издателство gabriell-e-lit и главен редактор на списание „Картини с думи и багри“