ЩРИХИ

ТЪРСЕТЕ НАШИТЕ ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ В КНИЖАРНИЦИ „БЪЛГАРСКИ КНИЖИЦИ“ И „НИСИМ“! ПОРЪЧАЙТЕ В САЙТА store.bg!

Разгледайте новите печатни и електронни книги на издателство gabriell-e-lit и всички броеве на списание „Картини с думи и багри“!

НАЙ-НОВОТО


„Парче от дъга“ – антология на българската танка, съставител Димитър Анакиев

формат 130х200 мм, 80 стр. цена 10 лв.

Парче от дъга - антология на българската танка

От 8 октомври „Парче от дъга“ – антология на българската танка със съставител и редактор Димитър Анакиев е достъпна за свободно четене и сваляне като е-книга във формати .pdf и epub в платформата за електронни книги на издателство gabriell-e-lit.

В книгата са включени избрани творби на 25 автора в жанровете танка, ренсаку и танка проза.

Снимката на корицата и цялостният дизайн на корицата, както и вътрешното оформление на книжното тяло са дело на Габриела Цанева. В печатното издание са включени и десет авторски рисунки с туш в стил суми-е на Венелина Петкова.

Очаквайте печатното издание до края на 2022 г.

Научете повече от статията на Димитър Анакиев в брой 4/2022 на сп. „Картини с думи и багри“ тук.


КНИГИ


Печатни издания


От началото на 2020 г. издателство gabriell-e-lit предлага на своите читатели книги в печатен формат. Търсете нашите електронни издания като печатни книги в депозитните библиотеки и книжарниците!

Поръчайте на нашите имейли и платете чрез изипей! Ще изпратим вашата книга по пощата, или чрез избрана от вас фирма за доставки.

gabriell-e-lit@mail.bg ; office@gabriell-e-lit.com; gabrielle@mail.bg


„Спонтанно съзнание“, автор Димитър Анакиев

формат 130х200 мм, 74 стр. цена 8 лв.

Спонтанно съзнание - автор Димитър Анакиев

Настоящото първо българско издание излиза точно 10 години след написването на текстовете и след първото издание на книгата в САЩ, като ригиналният език на стиховете е английски. Следват издания в Япония (превод на Мацуо Шукуя), Словения (превод на Метод Чешек) и Сърбия. Българското и сръбското издание са с авторски превод.

Вижте рецензията за книгата на Габриела Цанева, редактор и издател в брой 3/2022 на сп. „Картини с думи и багри“ тук.

Щастливи сме на представим на българския читател и електронното издание на „Спонтанно съзнание“ на Димитър Анакиев. Можете да прочетете книгата тук.

Търсете в книжарниците от 25 ноември и печатната книга!


„Гласът на сърцето“, автор Христина Въчева

формат 130х200 мм, 98 стр. цена 10 лв.

Гласът на сърцето - автор Христина Въчева

„Гласът на сърцето“ е петата поетична книга на Христина Въчева и втората, която излиза със знака на издателство gabriell-e-lit.

Рецензенти на изданието са акад. Благовеста Касабова и Йордан Митев. В книгата са включени три графики на Камбер Камбер, като негова е и картината на корицата.

Печатното издание излиза през октомври, а до края на 2022 г. очаквайте и електронния вариант на стихосбирката в двата формата – .pdf и .epub.

„В новата стихосбирка на поетесата Христина Въчева „Гласът на сърцето”, преобладават тихите, прозирни, изпълнени със звуци багри на Родопа планина, с изплуващите от здрача потайни шумове на залезите, с носталгия и съкровени чувства от детството, които сгряват сърцето и душата. Стихотворенията, включени в съдържанието, са пресечна точка на въображение, емоция и тънка сетивност.“

Благовеста Касабова, рецензент


„Отвътре навън“, автор Снежана Стамова – дебют

формат 130х200 мм, 68 стр., цена 10 лв.

Отвътре навън - Снежана Стамова

В ръцете си, читателю, държиш едно съкровище, твърде дълго стояло на сянка. От досега с него, ще се почувстваш богат и усмихнат! Ще пътешестваш по светове, ще бродиш по брегове и ще отваряш врати отвън-навътре, а после и отвътре-навън, защото неизбежно ще поискаш да рисуваш, да свириш на китара, да танцуваш, да целунеш някого, да посадиш дърво. Ще се вдъхновиш за творящи и смислени действия, породени от чистотата, добротата и истинността, с която е написана тази книга. Чиста, гола, дълбока, богата и омагьосваща. Поскитай по тези страници, читателю! Потопи се в свят, който всичко си има – вселени и космос, море и дъжд, аромати и слънце, сънища и небе… Почувствай се, истински!

Валентина Григорова

Търсете в книжарниците и депозитните библиотеки!


„Тясна пътека през душата и света“, автор Димитър Анакиев

формат 130х200 мм, 72 стр., 8 лева

Тясна пътека през душата и света - Димитър Анакиев

Всеки един от хайбуните, включен в сбирката е своеобразен диалог с читателя и с вътрешното Аз на поета. Писани в различни периоди, творбите са обединени от ярката гражданска позиция на автора, съчетана с типично далекоизточна естетика. Понякога съзерцателното начало и медитативното самовглъбяване преминават през мисловната сфера на автора и ни поглъщат, друг път вътрешната полемика взривява жанра, за да ни изправи пред грозното лице на днешния ден. Но във всички случаи оставаме в изящната постройка на хайбуна, изграден от Димитър Анакиев, за да усетим с всичките си сетива тясната пътека през душата и света.

д-р Габриела Цанева, издател и редактор


„Народе!!!!“, автор Тодор Билчев

формат 130х200 мм, цена 10 лв.

Народе - автор Тодор Билчев

Отново поетична книга на Тодор Билчев, със знаковото заглавие „Народе!!!!“, което не е избрано самоцелно и случайно. Стихосбирката е посветена на 185-та годишнина от рождението на Васил Левски. Голяма част от стихотворенията са вдъхновени от Апостола. Често авторът разговаря с персонажа му, като тези разговори-размисли излизат от рамките на поезията, за да приемат по-подходящата есеистична форма.

Може да се каже, че и тази творба на Тодор Билчев  има белезите на епоса, тъй като голяма част от стихотворенията са одически, стилът и внушаваните чувства са приповдигнати, патриотични. Композиционно, стихосбирката е разделена на три части, посветени на пътя към свободата – национална, но и личностна, и озаглавени „Левски“, „Българин“ и „България“. 


„Треви под снега“, второ допълнено издание, автор Габриела Цанева

формат 130х200 мм, 454 стр., цена 24 лв.

Треви под снега - автор Габриела Цанева

След успешната реализация на второто издание на романа „Треви под снега“ на Габриела Цанева като електронна книга през 2020 г., в последния ден на 2021 г. излязоха от печат първите книжки от второто, печатно издание на романа. Щастливи сме да представим на читателите за първи път пълната авторова версия, осъществена от издателство gabriell-e-lit като печатна книга.

Можете да прочетете повече за книгата в публикацията, поместена в брой 1/2022 на сп. „Картини с думи и багри“ тук.


„Под небето в мене“, стихосбирка – автор Тодор Билчев

формат 130х200 мм, 162 стр., цена 10 лв.

Под небето в мене - автор Тодор Билчев

Това е една многопластова книга с четири разнообразни раздела.
Първият, озаглавен „Да имаш, да нямаш“ е за любовта, вторият е изграден изцяло в новата поетична форма апева и така е озаглавен – „Апева“, третият, „В прегръдката на драката“ без съмнение може да бъде определен като сатира, а четвъртият, „Илюзия реалност“, е посветен, най-общо казано, на нещата от живота, но разгледани с окото на поета и философа.
Самовглъбяването и способността на автора да навлиза и в най-сложните аспекти на човешкия живот е една от характерните черти на поетичното творчество на Тодор Билчев, но те особено силно се усещат в четвъртата част на настоящата стихосбирка. Авторът, опитвайки се да си обясни житейските пътеки, дава на читателя и своя отговор на многобройните въпроси на ежедневието, но и на една от фундаменталните философски категории – за смисъла на съществуването.
Разглеждайки живота като една илюзия, която сме принудени да приемем за реалност, ние не спираме да се взираме в просторите на необятието, търсейки себе си навсякъде и с изненада откривайки се в самите себе си, където е заключено небето на търсещия човешки дух.
Тези са причините четвърта глава да носи заглавието „Илюзия реалност“, а цялата книга да носи името на последното стихотворение – „Под небето в мене“.

Повече за изданието прочетете в рецензията на Надежда Александрова, бр. 1/2022 тук.


„Документи за Добрич и Добричко, съхранявани във фондовете на Държавен архив – Русе“, документална книга, първо издание – илюстровано, съставители Тодор Билчев, Цветомира Димитрова

формат А4, 66 стр., илюстровани, цена 15 лв.


Документи за Добрич и Добричко, съхранявани във фондовете на Държавен архив - Русе

В края на последното тримесечие на 2021 г. издателство gabriell-e-lit осъществи като електронна книга документалния сборник „Документи за Добрич и Добричко, които се съхраняват във фондовете на Държавен архив-Русе“ със съставители Тодор Билчев и Цветомира Димитрова и рецензент ас. Камелия Койчева от Шуменския Университет „Епископ Константин Преславски“. По този начин навлязохме в една нова територия – краеведската литература. Изданието е спонсорирано от Община град Добрич. Съдържа документи и снимки, както и обяснителни бележки към тях.

Повече за изданието прочетете в статията на Надежда Александрова, поместена в брой 4/2021 на сп. „Картини с думи и багри“ тук.


„Нощта на щурците“, стихосбирка, първо издание – илюстровано, автор Габриела Цанева

Цена 14 лв., 150 стр., илюстрована, мека подвързия

"Нощта на щурците" - автор Габриела Цанева

„Нощта на щурците“ е единайсетата стихосбирка на Габриела Цанева и седемнайсетата издадена от нея книга. Съдържа три раздела, първите два от които са поезия, а третият съдържа поетично-прозаични фрагменти /хайбуни/, хайку и хайга. Изданието е илюстрирано с 15 пълноцветни авторски картини, създадени по конкретно стихотворение или хайку, или станали повод за написване на стихотворение или хайку, включени в книгата.

Дизайнът на корицата също е дело на поетесата.

Редактор е Надежда Александрова – можете да прочетете нейната рецензия, поместена в брой 3/2021 на сп. „Картини с думи и багри“ тук .


„Душа като снежинка“, първо издание, автор Тодор Билчев

Цена 7 лева, 82 стр., мека подвързия

"Душа като снежинка" - автор Тодор Билчев, издателство gabriell-e-lit

Двайсетата стихосбирка на автора, която може да се приеме като негова лирична изповед, посветена на любовта.

Дизайнът на корицата е на Габриела Цанева, по идея на автора; за картина на предната корица е използвала свой акварел.


„След девети, след десети“, второ допълнено издание, автор Христо Ангелов

Цена 8 лева, 66 стр., мека подвързия

След девети след десети - Христо Ангелов

Второ, допълнено издание.

След изчистения дизайн на корицата на първото издание, новото ни посреща и провокира с авторска картина на Габриела Цанева, която привлече вниманието на читателите при първата им среща „на живо“ с книгата.


„На незабравата зовът“, автор Тодор Билчев

Цена 12 лева, 144 стр., мека подвързия

На незабравата зовът - автор Тодор Билчев

Деветнайсeтата стихосбирка на автора, сборник с епическа поезия, събрал негови оди и възхвали за исторически личности и събития, хора на духа и близки до поета лица, оставили трайни следи в живота на общността си; сред стихотворенията има и няколко есета, както и богат снимков материал, подбран от автора.

Дизайнът на корицата е на Габриела Цанева, по идея на автора; за картина на предната корица е използвала свой акварел.


„Усмивките на мъдростта“, автор Николина Пенева

Цена 10 лева, 124 стр., мека подвързия

Усмивките на мъдростта - Николина Пенева

В началото на май излезе от печат сборникът с избрани афоризми на Николина Пенева „Усмивките на мъдростта“ под редакцията на Надежда Радева, рецензент Надежда Александрова. Това е 47-ма книга на авторката, позната на слушателите на радио „Хоризонт“ от предаването „Законите на Мърфи“. Тя нарича себе си „автор на духовна поезия“ . Пише стихове и проза.

Дизайн на корицата – Габриела Цанева, по идея на авторката.


„Алманах Литературно земеделско знаме“ – том 4

Цена 14 лева, 296 стр., мека подвързия

Алманах Литературно земеделско знаме - том 4

В началото на май 2021 г. излезе от печат и том 4 на „Алманах Литературно земеделско знаме“ със съставители Кирил Назъров и Габриела Цанева. Сборникът съдържа избрани творби от в. „Литературно земеделско знаме“, излизал в периода 2018 г.-2019 г. Композиционно, том 4 следва структурата на издадените но момента томове и съдържа шест раздела.

Дизайнът на корицата е на Габриела Цанева, а използваната картина е нейн авторски акварел.

С това издание успешно завършихме проекта „Алманах литературно земеделско знаме“.


„Алманах Литературно земеделско знаме“ – том 3

Цена 12 лева, 258 стр., мека подвързия

"Алманах Литературно земеделско знаме" - том 3

В началото на април 2021 г. излезе от печат и том 3 на „Алманах Литературно земеделско знаме“ със съставители Кирил Назъров и Габриела Цанева. Сборникът съдържа избрани творби от в. „Литературно земеделско знаме“, излизал в периода 2016 г.-2017 г. Композиционно, том 3 следва структурата на първите два тома и съдържа шест раздела.

Дизайнът на корицата е на Габриела Цанева, а използваната картина е нейн авторски акварел.


„Алманах Литературно земеделско знаме“ – том 2

Цена 12 лева, 252 стр., мека подвързия

Алманах Литературно земеделско знаме том 2

В края на декември 2020 г. излезе от печат и том 2 на „Алманах Литературно земеделско знаме“ със съставители Кирил Назъров и Габриела Цанева. Сборникът съдържа избрани творби от в. „Литературно земеделско знаме“, излизал в периода 2014 г.-2015 г. Композиционно, том 2 следва структурата на том 1 и съдържа шест раздела.

Дизайнът на корицата е на Габриела Цанева, а използваната картина е нейн авторски акварел.


„Целувката на небесата“, автор Тодор Билчев

Цена 9 лева, 108 стр., мека подвързия

Целувката на небесата - автор Тодор Билчев

„Целувката на небесата“ е осемнайстата стихосбирка на Тодор Билчев и седма негова книга, която излиза със знака на издателство gabriell-e-lit. Композиционно, книгата е изградена от три части, с характерни заглавия /“Без любов живот не трае“, „До нищото по босите пътеки“ и „Преди да удари камбаната“ /, но това разделяне е до известна степен условно. Една стихосбирка за любовта – във всичките ѝ измерения.

Картината на корицата е дело на Габриела Цанева, по идея на автора.


„Цвилят гривести коне“, автор Живка Танчева

92 стр., мека подвързия. Книгата се разпространява от автора.

Цвилят гривести коне - автор Живка Танчева

Предлагаме второ, преработено и допълнено издание на стихосбирката на Живка Танчева „Цвилят гривести коне“.

Картината е създадена по идея на автора, специално за настоящото издание, художник е Габриела Цанева, която е автор и на цялостния дизайн на корицата.


„Пепел от дъга“, автор Тодор Билчев

Цена 8 лева, 78 стр., мека подвързия

Пепел от дъга - автор Тодор Билчев

„Пепел от дъга“ е седемнайстата стихосбирка на Тодор Билчев и шеста негова книга, която излиза със знака на издателство gabriell-e-lit.

Композиционно е изградена от три части – „Полето“, „Балканът“ и „Морето“, които носят духа и дъха на географските означения, но включените в тях стихотворения са дълбоко лирични дневници от духовното пътуване на поета през България. Картината на корицата е дело на Габриела Цанева, по идея на автора.


„Алманах Литературно земеделско знаме“ – том 1, съставители Кирил Назъров и Габриела Цанева

Цена 12 лева, 280 стр., мека подвързия

"Алманах Литературно земеделско знаме" - том 1

В края на декември 2020 г. излезе от печат дългоочакваният том 1 на „Алманах Литературно земеделско знаме“ със съставители Кирил Назъров и Габриела Цанева. Сборникът съдържа избрани творби от в. „Литературно земеделско знаме“, излизал в периода 2012 г.-2013 г. За разлика от електронното издание, което стана достояние на читателите през м. юли 2019 г., настоящият том е структуриран в шест раздела.

Дизайнът на корицата е на Габриела Цанева, а използваната картина е нейн авторски акварел.


„Оскъдни дни“, автор Габриела Цанева

Цена 12 лв., 136 стр. цветни илюстрации, мека подвързия
"Оскъдни дни" - стихосбирка на Габриела Цанева

„Оскъдни дни“ е десетата стихосбирка на Габриела Цанева. Излиза със знака на издателство gabriell-e-lit през юли и октомври 2020 г. като електронна книга, а през декември и като печатна.

Дизайнът на корицата е на поетесата, както и всички илюстрации, включени в изданието.


„Миналото в мен“, автор Габриела Цанева

Цена 12 лв., 246 стр. с приложения, мека подвързия

"Миналото в мен", документална повест на Габриела Цанева, трето юбилейно издание.


„Миналото в мен“
 е документална повест на Габриела Цанева за живота на Цветана Стефанова Попкоева и горянското движение в България. Настоящото изданието на издателство gabriell-e-lit е трето, юбилейно, допълнено издание, посветено на 90 години от рождението на Цветана Попкоева /19.04.1929-26.04.1952/ и 30 години от написването на повестта.

Книгата излиза като електронно издание във формат .pdf на 19 април 2019 г., а във формат .epub на 23 септември 2019 г.

Печатното издание излиза през декември 2020.

Търсете книгата в депозитните библиотеки и книжарниците. Поръчайте в издателството и книжарница gabriell-e-lit!

Четете печатното издание на „Миналото в мен“ и на свободен достъп в сайта на издателство gabriell-e-lit!


„Поп Дошо“, автор Тодор Билчев

Цена 14 лв., 264 стр. с приложения, мека подвързия

"Поп Дошо" - автор Тодор Билчев

Ето няколко цитата, с които илюстрираме вълнуващото, оригинално слово на поп Дошо, съживено на страниците на книгата и коментирани от автора:

„Но те положиха в основата на своя живот Христа, Христовата Истина, Христовата любов. Защото само Христос е Истината, Пътят и Животът. Бог е Върховната Истина, истинската Красота и съвършенното Добро. “ – Ето го поп Дошо с целия блясък на своето Слово. Ето го Божият друмник сред стадото си, ето го жътварят на духове в натежалата продородна нива на своето Божествено откровение. Само това да беше ни оставил този Богобелязан мъдрец – стигаше.

„Човешкото битие е едно противоречие. Човекът е роден за небожител, иска да познае Бога, обаче живее така, че остава един нещастен червей. Тази двояка природа се проявява и в обществения и в личния живот.

В обществено отношение целият свят днес е паднал в безпътица. Раздвоението се чувствува преди всичко в подчертаваните на всяка крачка идеали за устройство на живота по най-справедлив начин, от една страна, и тъкмо в обратното нареждане на света по най-несправедлив начин. Противоречие има в социално отношение, едни работят до преумора, други бездействуват, трети, въпреки желанието си, нямат какво да работят. В икономическо отношение едни имат в преизлишек всичко, а други нямат дори най-необходимото, па нямат и възможност да се сдобият с него...

В сказката „Пред прага на утрешния ден“ сказчикът потърси изхода от тази задънена улица за целия свят изобщо. С революции, кръв и барикади ли? Не. Защото в Русия днес също има притеснени и гладни, богати и бедни. С добри закони ли? Не. Защото в Америка със закона за сухия режим не се премахна употребяването на спиртни питиета. Подобрение на живота може да се получи само като резултат от едно реформиране на духа, нравите и характерите. И законите трябва да бъдат послесловие, а не предисловие. Светът не само трябва, но и може да бъде по-добър… Но двояката природа на човека, противоречието между желания, купнежи и дела, особено ярко се подчертава у отделните човеци.

Подбор на цитатите – Тодор БилчевНашите печатни издания като е-книги


През лятото и есента на 2020 г. издадохме като печатни книги сборникът с поезия и публицистика на Христина Въчева „Светлина от миналото“ и поетичната книга на Рени Васева „Денонощия“.

През ноември и декември с. г. ги осъществихме и като е-книги, като предоставяме на читателите си свободен достъп до тях. Ако желаете, можете да заплатите цената на книгата онлайн – трудът на автора и издателя заслужават уважение!

„Светлина от миналото“, автор Христина Въчева

Цена 10 лв.; 132 стр., илюстровано с графики на Камбер Камбер

Светлина от миналото - автор Христина Въчева

„Поетесата има своя благодатен и светъл духовен хоризонт, от който черпи вдъхновение, превръщайки го в стих, а в тази книга, и в специфична публицистика. Тази публицистика има силата на откровение за впечатляващи събития и личности, свързани с личната ѝ памет и вяра. Разнообразието на този духовен хоризонт се вижда от чудесно изградените образи, добри и запомнящи се. Те идват от сърцето, което се обръща назад и търси подкрепа за настоящето. Затова тези образи имат своя универсализъм, но и изящна индивидуалност.

В четвъртата си книга поетесата Христина Въчева открива как материалното и духовното имат редица прояви на сливането им чрез взаимна зависимост едно от друго. Това не е мимолетно увлечение в нейния цялостен творчески процес, а е резултат от видимото и невидимото му въздействие върху човешкото поведение. Още в началото трябва да кажем, че тя успява, според жизнения си опит, да опознае света и да го пресъздаде с много любов и светлина в личното си поетично творчество. Мислейки за това, се постарах да открия дълбочината на нейните послания към човечеството, които идват от всеки стих и от включените публицистични материали.“

Йордан Митев

Прочетете книгата във формат .pdf или я свалете във формат .epub


„Денонощия“, автор Рени Васева

Цена 15 лв., 288 стр.

Трудно се пише за поезията на Рени Васева, защото трудно се пише със суперлативи текст, в който трябва да има нещо повече от емоция… Но за нейните стихове не мога да пиша по друг начин…

„Денонощия“ на Рени Васева… Една стихосбирка, събрала между кориците си 200 стихотворения, обеди-нени в 40 цикъла. Стихосбирка, която няма аналог в съв-ременната ни литература, не като обем, който сам по себе си е впечатляващ, но като изобилие и плътност на образи, настроения, внушения и идеи.

Ще си позволя само няколко обобщения и няколко щриха, защото всеки текст от тази книга може да каже онова, което аз не мога – да предаде усещането за недо-изказаност; за непълнота, която чака да бъде изпълнена с духовна същност, за препълненост, която избликва от всяка дума, стих, докосване до необятния свят на автора.
Докато четях отделните цикли и подготвях ръкописа за печат осъзнах, че в творчеството на Рени Васева няма върхове и спадове.

Прочетете книгата във формат .pdf или я свалете във формат .epub


„Стъпки по пламъци“, автор Габриела Цанева

Цена 12 лв.; 136 стр., илюстровано издание

Стъпки по пламъци - автор Габриела Цанева

„Стъпки по пламъци“, деветата стихосбирка на Габриела Цанева, излезе като електронна книга през 2019 г. Щастливи сме да представим на нашите читатели илюстрования от поетесата лиричен сборник и като печатно издание.

Композиционно, книгата е разделена на две части – „Лирика“ и „Хайбуни и хайку“. В първата част поетичното слово е илюстрирано с живописни послания, една симбиоза на думи и багри, която вече познаваме в творчеството на Габриела Цанева. В този смисъл не е изненадващо и съжителството на хайку с прозаични фрагменти, което е плътта на втората част на поетичната книга – това вече го познаваме донякъде от „Искам себе си“ /изд. „Изток-Запад“, С., 2011/.

Тогава – какво е новото, различното?! Какво е онова, което ще провокира интереса на читателя към „Стъпки по пламъци“? Може би това, че и в тази книга лирическият „Аз“ застава оголен пред оня, който би поискал да го погледне, да го докосне, да го разбере… А може би това, че авторът ни превежда през ада на личните си терзания, за да ни заведе до едно международно предизвикателство, което дава нова гледна точка към сакралното преживяване на поезията и я превръща/връща в състояние на интелектуално-емоционална игра и опит за изграждане на духовна общност, в която всеки е едновременно автор, читател и анализатор на вдъхновението, уловено в един миг, или в една дума.

Прочетете книгата във формат .pdf или я свалете във формат .epub


„Сътворения“, автор Рени Васева


Цена 15 лв.; 214 стр.

Сътворения - Рени Васева

Щастливи сме, че Рени Васева избра издателство gabriell-e-lit за третата си стихосбирка – „Сътворения”.

Всеки стих, всеки ред, всяка дума е дихание, образ, мисъл, полет… и потъване в дълбината на нейните търсения, откровения и сътворения.

Читателят не винаги е в състояние да следва автора, да възприеме, оцени, съпреживее, защото идва следващият стих, образ, олицетворение, метафора, следващият прозорец към един свят, тъй близо до нашия, реалния, ежедневния, но всъщност – толкова различен, наситен, преобразен.

И ако в първите две стихосбирки Рени Васева е пестелива откъм обем на изказа, то тук, в „Сътворения”, тя като че ли отвхърля всички вериги на делничното, и полита свободна, нагоре, макар да е изглеждало, че това е невъзможно. Тук тя разгръща таланта си без ограничения, за да ни каже всичко онова, което е било премълчано, пропуснато, неосъзнато докрай в предишните й книги, недосътворено…


ПЕЧАТНИТЕ ИЗДАНИЯ НА 2020


„Отвъд болката и красотата“, автор Тодор Билчев

Цена 6 лв.; 89 стр.

Отвъд болката и красотата - Тодор Билчев

Без съмнение, едно от големите достойнства на тази поетична книга е умението на автора да казва много със заглавията, както на цялото произведение, така и на отделните части и стихотворения. Знаем, че понякога читателят рядко стига отвъд корицата и текста върху нея, но не поради тази причина търся качествата на стихосбирката в хубавите заглавия, а защото това е едно рядко вече умение – с малко думи да се казва много, да се отправя силно послание, да се улавя същностното в един текст, или понятие, или житейска ситуаци.

Цял, животът ми е тази къща.

Майка и баща. И хляб. И вино.

Вечно със сърце ще ги прегръщам.

Даже и оттук като замина.  (Домът на духа ми)

Композиционно, стихосбирката е изградена от три части – „Болката”, „Красотата” и „Отвъдна жътва”, в които равномерно са разпределени 61, номерирани и датирани от автора стихотворения. Отбелязването на датите, дори часовете и минутите, превръща книгата в един своеобразен дневник, а посочването и на местата, където авторът е бил докоснат от музата, превръща този дневник в карта на едно пътуване към себе си, на едно завръщане към първичните усещания за връзка между човек и природа, за красотата на дребните неща, които често забързани отминаваме…

Повече за книгата и нейния автор прочетете тук.„Живота в стих събрах“, автор Габриела Цанева

Цена 20 лв.; 388 стр.

Живота в стих събрах - автор Габриела Цанева

ЗА КНИГАТА

Това не е роман, нито мемоари, нито есеистика… Има персонажи, които търсят истините за живота и мястото си в него, които градят своята история, моята история…

Може би звучи безинтересно – защо да занимавам читателската аудитория с живота си?
Защото живях в интересни времена. И писах за времето, в което живея.

Писах с убеждението, че думите рушат и градят, че писаното слово ще извае света, защото може да промени духовността на хората.

Дали литературата е един от начините, по които можем да направим обществото такова, каквото го желаем?

КОМПОЗИЦИЯ

Композиционно, книгата е изградена от седем части – НАЧАЛОТО, ПОЕЗИЯ, КРИТИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД, ЕСЕТА И ПУЛБИЦИСТИКА, РЕПОРТАЖИ, ДОКУМЕНТАЛНА ПРОЗА, БЕЛЕТРИСТИКА, в които, в хронологичен ред са включени само избрани, вече публикувани произведения от съответните жанрове.

Няма да се спирам подробно върху всеки раздел.

РАЗДЕЛИТЕ

За „Критически преглед” – ще спомена само няколко заглавия: „Не казвайте „утре” /”Носете си новите дрехи, момчета”/, „Лавина”, „Полет над кукувиче гнездо”, „За общуването в литературата /„Литература в междувековието”/, „Мирен преход”, „Завръщане”…

За „Белетристика” ще кажа, че са включени някои от ранните ми творби, интересни с темите, които третират, разкази, откъси от неиздаден роман и от публикуваната само като електронна книга новела „Шофьори”. Сюжетът й е изграден върху действителен случай.

Разделът „Репортажи” е като стар семеен албум, в който са събрани снимките от детството… в случая – на демокрацията…

“Документална проза” съдържа откъси от повестта „Миналото в мен” /изд. „Сеяч”, В.Търното, 1994 г./, публикувани във в. „Народно земеделско знаме” от 05.11.1991 до 19.11.1991 г. Историята на едно момиче, Цветана Попкоева, осъдена на смърт и разстреляна на 25.04.1952 г., едва навършила 23 години… учителка, николапетковистка, идеолог на горянското движение, горянка, участвала в сражения с „народната милиция”, враг на народната власт… Образът й остава неясен, като образа на икона, между думите на хората, които ми разказаха за нея… Подготвих ръкописа за печат за четири месеца /юни-ноември 1990/, докато пишех дисертацията си по химия…

Тази публикация, година след написването на книгата, ми се струваше „ужасно” закъсняла. Сега мисля мисля, че това са били едни от първите думи, нарушили монолитността на общественото мълчание. Но и днес, когато стане дума за затворите и лагерите на комунистическа България, се говори за репресирани „без съд и присъда”, за невинни и случайни жертви. Отминава се темата за организираната съпротива срещу античовешкия режим, наложен в страната ни и за тоталното смазване на тази съпротива с цялата тежест и съвест на държавната машина.

„Есета и публицистика” е дневник на прехода, на пробуждането, на полета към свобода, към чисто, към ново… публикации от 1990 до 2017… Така ли е било? „Полет”, „свобода”, „чисто”… Беше. Може ли отново да бъде, „чисто”? Не. Постигнахме целите, изгубихме себе си.

КЪМ ЧИТАТЕЛЯ

Не бива да губим паметта. И поезията…
Книгата не дава отговори, но е насочена към онази читателска аудитория която търси отговори…


„След девети, след десети“, автор Христо Ангелов

Цена 4 лв.; 50 стр.

След девети, след десети - Христо Ангелов

Христо Ангелов е инженер по образование и дългогодишен преподавател в Техникум по електротехника в Русе. „След девети, след десети“ е първата му стихосбирка.

Композиционно, книгата е разделена на две части, в които са събрани сатирични творби на автори, писани „След девети“ и „След десети“. „Вододелната граница“ в най-новата ни история само показва, че народопсихологията трудно се променя и за истинска, дълбока промяна на обществото се изисква нещо повече от простата смяна на управляващата върхушка… ако такава действително се е случила, въпреки смяната на системата – от тоталитарно, към „демократично“ управление.


„На попрището жизнено в средата“, автор Надежда Александрова Цанева

Цена 10 лв.; 112 стр., илюстровано издание

На попрището жизнено в средата

Първата книга на издателство gabriell-e-lit стана литературен факт само месец след регистрацията му!

„На попрището жизнено в средата“, автор Надежда Александрова-Цанева, е публикувана като e-book във формат .pdf на 24 януари 2019 г. и е достъпна в сайта ни за е-книги тук. На 22 февруари предложихме на читателите и другия популярен електронен формат .epub.

Една книга, която заслужава да бъде прочетена!

Можете да разгледате и коментирате книгата. 

Нашата първа книга, публикувана като електронно издание през януари 2019 получи своята печатна история през февруари 2020!

Композиционно, книгата е изградена от три части, като първите две са в мерена реч, условно наречени „лирика“ и „импресии“.  Поетичният стил на Цанева, обаче, е по-скоро експресивен, образно-сетивен. Поетесата търси и улавя мига – болката, щастието, липсата, разочарованието и красотата, любовта и надеждата, фрагментът, който изгражда цялото и цялото, което се разпада.

В третата част са събрани няколко публикувани през годините статии, в които виждаме един друг образ, твърде различен от лирическия аз на поетесата. И този образ е образът на гражданина, който иска да промени света и го променя – с думите и с ясната си позиция и визия за развитието на обществото. Ценен документ за времето, като кехлибар, затворил в златисто-прозрачния си обем златисто-призрачните мигове на онова, което вече започва да става историяе-Книги

НАЙ-НОВИТЕ ЕЛЕКТРОННИ КНИГИ


„Високосният ден“ – второ, илюстровано издание, автор и художник Габриела Цанева

Високосният ден, второ издание, е-книга - Габриела Цанева

Предлагаме като е-книга, илюстрованата с цветни авторови картини стихосбирката на Габриела Цанева „Високосният ден“.

Държим на единството „книга“ – възможността да държим в ръце и да разгръщаме страниците на печатното издание и да имаме достъп отвсякъде и винаги до електронното издание на един текст и/или изображение.

Книгата е достъпна за свободно четене тук.


„Състояния. Хайга“ – второ, преработено издание, автор Габриела Цанева

Състояния.Хайга - автор Габриела Цанева

Второ, преработено и допълнено издание с цветни илюстрации на стихосбирката с авторови картини са Габриела Цанева „Състояния. Хайга“.

Новото издание е изцяло преработено и съдържа нови хайку, които, вплетени в цветните авторови илюстрации създават неповторимо очарование.

В изданието са запазени и поетичните текстове от първото издание, които като фон отразяват развитието на състоянията, които водят читателя между изкуството на словото и изкуството на багрите.

Книгата е достъпна за свободно четене тук.


„Сътворения“ – първо издание, стихосбирка на Рени Васева

Сътворения - автор Рени Васева

След „Погледи” и „Очите на града” мислех, че е невъзможно да бъда изненадана от Рени Васева и нейната поезия.

Оказа се, че греша.

Не познавам друга стихосбирка така препълнена с поезия. Всеки стих, всеки ред, всяка дума е дихание, послание, образ, мисъл, полет… и потъване в дълбината на нейните търсения, откровения и сътворения.

Читателят не винаги е в състояние да следва автора, да възприеме, оцени, съпреживее, защото идва следващият стих, образ, олицетворение, метафора, следващият прозорец към един свят, тъй близо до нашия, реалния, ежедневния, но всъщност – толкова различен, наситен, преобразен.

Рени Васева, след третата си стихосбирка, без съмнение е явление в съвременната българска литература.

Не, не греша.

Но нека Читателят сам прецени. И нека пътят на авторката към него е изпълнен със светлина и съ-творения на нейните поетични инвенции…

Можете да прочетете книгата тук.


„Реши се и ще си свободен“, второ издание – есеистично-публицистичен дневник на Габриела Цанева

Реши се и ще си свободен, второ издание - автор Габриела Цанева

Трийсет години след началото на демократичните промени обществото е уморено и омерзено от онова, което се случи през тях и което вече е история. Има хора, които поставят под съмнение демокрацията, като път за развитие и като политическа практика, като система от институции и начин на мислене. Има хора, които отричат всичко постигнато в отдалечаването от тоталитарните системи на миналото. Има хора, които мислят, че всичко е било предварително планирано и продиктувано „отгоре“, от „онези, които дърпат конците“, от „световната конспирация“. Има хора, според които всичко е било грешка и измама…

Може би всички те донякъде са прави, но… в онези дни, преди 30 години имаше нещо истинско, имаше общност от хора, които промениха света ни, завинаги….

И ако някой мисли, че тази промяна не се е случила, че нищо истинско не се е случило… греши…

А, че обществото, в което живеем, не е онова, което мечтахме… Това е вярно!

Реши се и ще си свободен, читателю!

Свободата може да се вземе, но не може да се даде.

Надежда Александрова, редактор на второто издание

Можете да прочетете книгата тук.


„След девети, след десети“, първо издание – сатирична стихосбирка на Христо Ангелов

След девети, след десети - Христо Ангелов

Първо издание, е-книга във формат .pdf. До края на 2019 г. книгата ще бъде публикувана и като печатно издание. Най-доброто от поезията на Христо Ангелов.

Това е седмата книга на издателство gabriell-e-lit. Радваме се, че автор от предпремиерния брой 0/2018 на нашето издание списание „Картини с думи и багри“ повери на издателството първата си книга! На добър път!

Можете да прочетете книгата тук.


„Миналото в мен“ – документална повест на Габриела Цанева

трето, допълнено, юбилейно издание, посветено на 90 години от рождението на Цветана Стефанова Попкоева

Миналото в мен - автор Габриела Цанева

„Миналото в мен“ е първата книга на Габриела Цанева. Написана за четири месеца през 1990 г., въз основа на разкази на участници в горянската съпротива срещу тоталитарния режим и техни сподвижници, повестта разказва за живота и дейността на Цветана Попкоева, член и ръководител на опозиционния ЗМС, учителка, идеолог и участник в горянското движения. Принудена от събитията, Цветана излиза в нелегалност в началото на 1951-ва. Съдена, осъдена задочно на смърт, заловена и разстреляна няколко дни след като навършва 23 години, тя става легенда и вдъхновение за своите сподвижници. Книгата е рецензирана от проф. Иван Сарандев и горещо препоръчана за публикуване на издателство „Цанко Церковски“, сложена под печат през м. февруари 1991 г. и свалена от печат през м. май с. г. след смяна на директора на издателството. Откъси от книгата са публикувани през 1991 във в. „Огнище“ и в. „Народно земеделско знаме“. Първото цялостно издание е осъществено едва през 1994 г. от Великотърновското издателство „Сеяч“. По повод 50 години от разстрела на Цветана Попкоева, през 2002 г. електронна библиотека „Словото“ публикува книгата в интернет. През 2010 г. електронно издателство LiterNet прави второ издание на книгата.

Книгата е достъпна за свободно четене тук.


„Стъпки по пламъци“, първо издание – стихосбирка на Габриела Цанева

Стъпки по пламъци

Четвърта книга на издателство gabriell-e-lit! Осъществихме електронното издание на стихосбирката в двата формата за е-книги на 16 април, деня на юриста, ден, в който бе отбелязана 140-тата годишнина от Търновската конституция. Книгата няма нищо общо с правото, но може би тази 2019-та година е последната година, в която авторът на книгата ще се чувства все още юрист. Пожелаваме „На добър час!“ на Габриела Цанева! Нека стъпките й по пламъците на поезията палят пожари в душите на читателите! „Стъпки по пламъци“ – е деветата стихосбирка на Габриела Цанева. Композиционно, книгата е изградена от две части – „Лирика“ и „Хайбун“. В изданието са включени авторски илюстрации. Дизайнът на корицата също е дело на поетесата.

Можете да прочетете книгата тук.


„Живота в стих събрах“, първо издание – юбилеен литературен сборник на Габриела Цанева

Живота в стих събрах - Габриела Цанева

Третата е-книга, която излезе със знака на издателство gabriell-e-lit на 30.03.2019! Намерете я в сайта ни за електронни книги в двата популярни формата:

Четете и в нашата е-библиотека: „Живота в стих събрах“, автор Габриела Цанева.


„Догонвам бягащия ден“, второ, преработено издание, стихосбирка на Габриела Цанева

Догонвам бягащия ден - автор Габриела Цанева

Втората електронна книга – стихосбирката на Габриела Цанева „Догонвам бягащия ден“.

Неочаквано, осъществихме второ, преработено издание на първата стихосбирка на Габриела Цанева „Догонвам бягащия ден“, също в два елекронни формата – .pdf и .epub.

Можете да разгледате и коментирате книгата. Достъпна е за свободно четене тук.
СПИСАНИЕ


Всички печатни броеве на списане „Картини с думи и багри“ПРЕМИЕРИ И ПУБЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ

Брой 0/2018

Нашият „лабораторен експеримент“, брой 0/2018 г. приключи успешно. Списание „Картини с думи и багри“ получи чрез него свои ISSN номера през м. януари 2018 като онлайн издание и като печатно издание.

Броят бе отпечатан и депозиран в Националната библиотека на 07 март.

На 14 март бе представен в РБ „Любен Каравелов“.

Така, брой 0/2018 изпълни своето предназначение – послужи като модел за създаване на списанието и стана посланик на идеята ни за създаване на общност, оцветена от изкуството на словото, багрите и формите, общност, способна да съществува, да се развива и да променя устойчивите нагласи на обществото.


Брой 1/2019

Първият брой на списанието, неговото истинско, пълнокръвно лице, се разкри и разви пред очите на читателя; случи се като диалог и взаимодействие между редакционния екип и творците…

Премиерата на „Картини с думи и багри“ бе в Столична библиотека, на 19 юни. Представен бе и сайтът на онлайн изданието, както и сайтът на Арт платформа gabriell-e-lit. Събитието стана катализатор за ново, бурно развитие на изданието.


Брой 2/2019

Вторият брой ни изненада с нови творци и нови творчески полета. Достигнахме по-широка читателска аудитория и станахме по-гъвкави при представянето на текстове и форми на визуални изкуства. В средата на юли, само месец след премиерата, затворихме броя за авторски публикации, а до края на месеца завършихме предпечатната подготовка.

Премиерата на брой 2/2019 се състоя на 19.11.2019 в клуб „Журналист“ при голям интерес от страна на читатели и автори, публикували в изданието.

Поръчайте и изберете фирма за доставка. Ще изпратим желания брой с наложен платеж, за ваша сметка.


Брой 3/2019

Брой 3/2019 започнахме с ново предизвикателство. Добавихме нов раздел, към познатото вече на читатели и автори списание – РАЗДЕЛ НАУКА ЗА ИЗКУСТВОТО. Разработихме правила за публикуване и рецензиране на статии, които имат принос за развитието на науките за литературата и визуалните изкуства.

Броят бе представен заедно с брой 2/2019 на 19.11.2019 в столичния клуб „Журналист“!


д-р Габриела Цанева, собственик на издателство gabriell-e-lit и главен редактор на списание „Картини с думи и багри“