Нови издания

От 4 февруари 2020 ТЪРСЕТЕ в „Български книжици“ и книжарница „НИСИМ“ новата стихосбирка на РЕНИ ВАСЕВА „СЪТВОРЕНИЯ“!

ТЪРСЕТЕ в депозитните библиотеки и книжарниците „ЖИВОТА В СТИХ СЪБРАХ на Габриела Цанева и „СЛЕД ДЕВЕТИ, СЛЕД ДЕСЕТИ“ на Христо Ангелов!


КНИГИ


Печатни издания


НОВИ ПЕЧАТНИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО gabriell-e-lit !


В началото на 2020, издателство gabriell-e-lit предложи на своите читатели новата книга на Габриела Цанева „Живота в стих събрах“ като печатно издание и сатиричната стихосбирка „След девети, след десети“ на Христо Ангелов!

Поръчайте на нашите имейли и платете чрез изипей!

gabriell-e-lit@mail.bg ; office@gabriell-e-lit.com

gabrielle@mail.bg

Вече в депозитните библиотеки и книжарниците!

Сътворения - Рени Васева

Щастливи сме, че Рени Васева избра издателство gabriell-e-lit за третата си стихосбирка – „Сътворения”.

Всеки стих, всеки ред, всяка дума е дихание, образ, мисъл, полет… и потъване в дълбината на нейните търсения, откровения и сътворения.

Читателят не винаги е в състояние да следва автора, да възприеме, оцени, съпреживее, защото идва следващият стих, образ, олицетворение, метафора, следващият прозорец към един свят, тъй близо до нашия, реалния, ежедневния, но всъщност – толкова различен, наситен, преобразен.

И ако в първите две стихосбирки Рени Васева е пестелива откъм обем на изказа, то тук, в „Сътворения”, тя като че ли отвхърля всички вериги на делничното, и полита свободна, нагоре, макар да е изглеждало, че това е невъзможно. Тук тя разгръща таланта си без ограничения, за да ни каже всичко онова, което е било премълчано, пропуснато, неосъзнато докрай в предишните й книги, недосътворено…

Живота в стих събрах, Габриела Цанева

Ще изпратим вашата книга по пощата, за наша сметка, или чрез избрана от вас фирма за доставки, за ваша сметка.

Живота в стих събрах - автор Габриела Цанева

Композиционно, книгата е изградена от седем части – НАЧАЛОТО, ПОЕЗИЯ, КРИТИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД, ЕСЕТА И ПУЛБИЦИСТИКА, РЕПОРТАЖИ, ДОКУМЕНТАЛНА ПРОЗА, БЕЛЕТРИСТИКА, в които, в хронологичен ред са включени само избрани, вече публикувани произведения на Габриела Цанева от съответните жанрове.

Книгата не дава отговори, но е насочена към онази читателска аудитория, която търси отговори!


След девети, след десети, Христо Ангелов

След девети, след десети - Христо Ангелов

Христо Ангелов е инженер по образование и дългогодишен преподавател в Техникум по електротехника в Русе. „След девети, след десети“ е първата му стихосбирка. Композиционно, книгата е разделена на две части, в които са събрани сатирични творби на автори, писани „След девети“ и „След десети“. „Вододелната граница“ в най-новата ни история само показва, че народопсихологията трудно се променя и за истинска, дълбока промяна на обществото се изисква нещо повече от простата смяна на управляващата върхушка… ако такава действително се е случила, въпреки смяната на системата – от тоталитарно, към „демократично“ управление.

Ще изпратим вашата книга по пощата, за наша сметка, или чрез избрана от вас фирма за доставки, за ваша сметка.


Очаквйте през февруари!

„На попрището жизнено в средата“, Надежда Александрова Цанева

Първата книга на издателство gabriell-e-lit стана литературен факт само месец след регистрацията му!

„На попрището жизнено в средата“, автор Надежда Александрова-Цанева, е публикувана като e-book във формат .pdf на 24 януари 2019 г. и е достъпна в сайта ни за е-книги тук. На 22 февруари предложихме на читателите и другия популярен електронен формат .epub.

Една книга, която заслужава да бъде прочетена!

Можете да разгледате и коментирате книгата. 

Нашата първа книга, публикувана като електронно издание през януари 2019 получава своята печатна история през февруари 2020!

На попрището жизнено в средата

Композиционно, книгата е изградена от три части, като първите две са в мерена реч, условно наречени „лирика“ и „импресии“.  Поетичният стил на Цанева, обаче, е по-скоро експресивен, образно-сетивен. Поетесата търси и улавя мига – болката, щастието, липсата, разочарованието и красотата, любовта и надеждата, фрагментът, който изгражда цялото и цялото, което се разпада.

В третата част са събрани няколко публикувани през годините статии, в които виждаме един друг образ, твърде различен от лирическия аз на поетесата. И този образ е образът на гражданина, който иска да промени света и го променя – с думите и с ясната си позиция и визия за развитието на обществото. Ценен документ за времето, като кехлибар, затворил в златисто-прозрачния си обем златисто-призрачните мигове на онова, което вече започва да става история


Отвъд болката и красотата, първо издание – стихосбирка на Тодор Билчев

Отвъд болката и красотата - Тодор Билчев

Без съмнение, едно от големите достойнства на тази поетична книга е умението на автора да казва много със заглавията, както на цялото произведение, така и на отделните части и стихотворения. Знаем, че понякога читателят рядко стига отвъд корицата и текста върху нея, но не поради тази причина търся качествата на стихосбирката в хубавите заглавия, а защото това е едно рядко вече умение – с малко думи да се казва много, да се отправя силно послание, да се улавя същностното в един текст, или понятие, или житейска ситуаци.

Цял, животът ми е тази къща.

Майка и баща. И хляб. И вино.

Вечно със сърце ще ги прегръщам.

Даже и оттук като замина.  (Домът на духа ми)

Композиционно, стихосбирката е изградена от три части – „Болката”, „Красотата” и „Отвъдна жътва”, в които равномерно са разпределени 61, номерирани и датирани от автора стихотворения. Отбелязването на датите, дори часовете и минутите, превръща книгата в един своеобразен дневник, а посочването и на местата, където авторът е бил докоснат от музата, превръща този дневник в карта на едно пътуване към себе си, на едно завръщане към първичните усещания за връзка между човек и природа, за красотата на дребните неща, които често забързани отминаваме…

Повече за книгата и нейния автор прочетете тук.

е-Книги


Сътворения, първо издание – стихосбирка на Рени Васева

Сътворения - автор Рени Васева

След „Погледи” и „Очите на града” мислех, че е невъзможно да бъда изненадана от Рени Васева и нейната поезия.

Оказа се, че греша.

Не познавам друга стихосбирка така препълнена с поезия. Всеки стих, всеки ред, всяка дума е дихание, послание, образ, мисъл, полет… и потъване в дълбината на нейните търсения, откровения и сътворения.

Читателят не винаги е в състояние да следва автора, да възприеме, оцени, съпреживее, защото идва следващият стих, образ, олицетворение, метафора, следващият прозорец към един свят, тъй близо до нашия, реалния, ежедневния, но всъщност – толкова различен, наситен, преобразен.

Рени Васева, след третата си стихосбирка, без съмнение е явление в съвременната българска литература.

Не, не греша.

Но нека Читателят сам прецени. И нека пътят на авторката към него е изпълнен със светлина и съ-творения на нейните поетични инвенции…

д-р Габриела Цанева, редактор и издател

Реши се и ще си свободен, второ издание – есеистично-публицистичен дневник на Габриела Цанева

Реши се и ще си свободен, второ издание - автор Габриела Цанева

Трийсет години след началото на демократичните промени обществото е уморено и омерзено от онова, което се случи през тях и което вече е история. Има хора, които поставят под съмнение демокрацията, като път за развитие и като политическа практика, като система от институции и начин на мислене. Има хора, които отричат всичко постигнато в отдалечаването от тоталитарните системи на миналото. Има хора, които мислят, че всичко е било предварително планирано и продиктувано „отгоре“, от „онези, които дърпат конците“, от „световната конспирация“. Има хора, според които всичко е било грешка и измама…

Може би всички те донякъде са прави, но… в онези дни, преди 30 години имаше нещо истинско, имаше общност от хора, които промениха света ни, завинаги….

И ако някой мисли, че тази промяна не се е случила, че нищо истинско не се е случило… греши…

А, че обществото, в което живеем, не е онова, което мечтахме… Това е вярно!

Реши се и ще си свободен, читателю!

Свободата може да се вземе, но не може да се даде.

Надежда Александрова, редактор на второто издание

След девети, след десети – сатирична стихосбирка на Христо Ангелов

След девети, след десети - Христо Ангелов

Първо издание, е-книга във формат .pdf. До края на 2019 г. книгата ще бъде публикувана и като печатно издание. Най-доброто от поезията на Христо Ангелов.

Това е седмата книга на издателство gabriell-e-lit. Радваме се, че автор от предпремиерния брой 0/2018 на нашето издание списание „Картини с думи и багри“ повери на издателството първата си книга! На добър път!


Миналото в мен – документална повест на Габриела Цанева

трето, допълнено, юбилейно издание, посветено на 90 години от рождението на Цветана Стефанова Попкоева

Миналото в мен - автор Габриела Цанева

„Миналото в мен“ е първата книга на Габриела Цанева. Написана за четири месеца през 1990 г., въз основа на разкази на участници в горянската съпротива срещу тоталитарния режим и техни сподвижници, повестта разказва за живота и дейността на Цветана Попкоева, член и ръководител на опозиционния ЗМС, учителка, идеолог и участник в горянското движения. Принудена от събитията, Цветана излиза в нелегалност в началото на 1951-ва. Съдена, осъдена задочно на смърт, заловена и разстреляна няколко дни след като навършва 23 години, тя става легенда и вдъхновение за своите сподвижници. Книгата е рецензирана от проф. Иван Сарандев и горещо препоръчана за публикуване на издателство „Цанко Церковски“, сложена под печат през м. февруари 1991 г. и свалена от печат през м. май с. г. след смяна на директора на издателството. Откъси от книгата са публикувани през 1991 във в. „Огнище“ и в. „Народно земеделско знаме“. Първото цялостно издание е осъществено едва през 1994 г. от Великотърновското издателство „Сеяч“. По повод 50 години от разстрела на Цветана Попкоева, през 2002 г. електронна библиотека „Словото“ публикува книгата в интернет. През 2010 г. електронно издателство LiterNet прави второ издание на книгата.

Книгата е достъпна за свободно четене тук.


Стъпки по пламъци – новата стихосбирка на Габриела Цанева

Стъпки по пламъци

Четвърта книга на издателство gabriell-e-lit! Осъществихме електронното издание на стихосбирката в двата формата за е-книги на 16 април, деня на юриста, ден, в който бе отбелязана 140-тата годишнина от Търновската конституция. Книгата няма нищо общо с правото, но може би тази 2019-та година е последната година, в която авторът на книгата ще се чувства все още юрист. Пожелаваме „На добър час!“ на Габриела Цанева! Нека стъпките й по пламъците на поезията палят пожари в душите на читателите! „Стъпки по пламъци“ – е деветата стихосбирка на Габриела Цанева. Композиционно, книгата е изградена от две части – „Лирика“ и „Хайбун“. В изданието са включени авторски илюстрации. Дизайнът на корицата също е дело на поетесата.

Можете да прочетете книгата тук.


Догонвам бягащия ден, второ издание, автор Габриела Цанева

Живота в стих събрах, юбилеен литературен сборник, автор Габриела Цанева

Втората електронна книга – стихосбирката на Габриела Цанева „Догонвам бягащия ден“.

Неочаквано, осъществихме второ, преработено издание на първата стихосбирка на Габриела Цанева „Догонвам бягащия ден“, също в два елекронни формата – .pdf и .epub.

Можете да разгледате и коментирате книгата. Достъпна е за свободно четене тук.

Третата е-книга, която излезе със знака на издателство gabriell-e-lit на 30.03.2019! Намерете я в сайта ни за електронни книги в двата популярни формата:

Четете и в нашата е-библиотека: „Живота в стих събрах“, автор Габриела Цанева.СПИСАНИЕ


Печатните броеве

„Картини с думи и багри“

Брой 0/2018

Нашият „лабораторен експеримент“, брой 0/2018 г. приключи успешно. Списание „Картини с думи и багри“ получи чрез него свои ISSN номера през м. януари 2018 като онлайн издание и като печатно издание. Броят бе отпечатан и депозиран в Националната библиотека на 07 март. На 14 март бе представен в РБ „Любен Каравелов“.

Така, брой 0/2018 изпълни своето предназначение – послужи като модел за създаване на списанието и стана посланик на идеята ни за създаване на общност, оцветена от изкуството на словото, багрите и формите, общност, способна да съществува, да се развива и да променя устойчивите нагласи на обществото.

Поръчайте на нашите имейли и платете чрез изипей!

gabriell-e-lit@mail.bg office@gabriell-e-lit.com

Ще получите вашите печатни броеве по пощата за наша сметка, или по избрана от вас фирма за доставки, за ваша сметка с наложен платеж.


Брой 1/2019

Първият брой на списанието, неговото истинско, пълнокръвно лице, се разкри и разви пред очите на читателя; случи се като диалог и взаимодействие между редакционния екип и творците…

Премиерата на „Картини с думи и багри“ бе в Столична библиотека, на 19 юни. Представен бе и сайтът на онлайн изданието, както и сайтът на Арт платформа gabriell-e-lit. Събитието стана катализатор за ново, бурно развитие на изданието.

Поръчайте на нашите имейли и платете чрез изипей!

gabriell-e-lit@mail.bg office@gabriell-e-lit.com

„Картини с думи и багри“ – брой 1/2019 бутон epay.bg

Ще получите вашите печатни броеве по пощата за наша сметка, или по избрана от вас фирма за доставки, за ваша сметка с наложен платеж.


Брой 2/2019

Вторият брой ни изненада с нови творци и нови творчески полета. Достигнахме по-широка читателска аудитория и станахме по-гъвкави при представянето на текстове и форми на визуални изкуства. В средата на юли, само месец след премиерата, затворихме броя за авторски публикации, а до края на месеца завършихме предпечатната подготовка.

Премиерата на брой 2/2019 се състоя на 19.11.2019 в клуб „Журналист“ при голям интерес от страна на читатели и автори, публикували в изданието.

Поръчайте и платете по интернет, или във всеки офис на изипей! Ще изпратим вашите книжки по пощата, за наша сметка.

Поръчайте на нашите имейли и платете чрез изипей!

gabriell-e-lit@mail.bg office@gabriell-e-lit.com

Поръчайте и изберете фирма за доставка. Ще изпратим желания брой с наложен платеж, за ваша сметка.


Брой 3/2019

Брой 3/2019 започнахме с ново предизвикателство. Добавихме нов раздел, към познатото вече на читатели и автори списание – РАЗДЕЛ НАУКА ЗА ИЗКУСТВОТО. Разработихме правила за публикуване и рецензиране на статии, които имат принос за развитието на науките за литературата и визуалните изкуства.

Броят бе представен заедно с брой 2/2019 на 19.11.2019 в столичния клуб „Журналист“!

Очаквайте на 15 януари 2020 печатното издание и на брой 4/2019!


Онлайн изданието

Актуално!

„Картини с думи и багри“ – брой 1/2020

Следете онлайн изданието на шестия брой на „Картини с думи и багри“, първи за третата година от съществуването му – брой 1/2020!

д-р Габриела Цанева, собственик на издателство gabriell-e-lit и главен редактор на списание „Картини с думи и багри“