Ново


КНИГИ


Печатни издания

„На попрището жизнено в средата“, Надежда Александрова Цанева

Първата книга на издателство gabriell-e-lit вече е литературен факт!

„На попрището жизнено в средата“, с автор Надежда Александрова- Цанева, е публикувана като e-book във формат .pdf на 24.01.2019 г. и е достъпна на сайта на издателството и на арт-платформа gabriell-e-lit.

На 22 февруари предложихме на читателите и другия популярен електронен формат .epub, а до 31 март любителите на поезията и публицистиката ще имат печатното издание!

Композиционно, книгата е изградена от три части, като първите две са в мерена реч, условно наречени „лирика“ и „импресии“.  Поетичният стил на Цанева, обаче, е по-скоро експресивен, образно-сетивен. Поетесата търси и улавя мига – болката, щастието, липсата, разочарованието и красотата, любовта и надеждата, фрагментът, който изгражда цялото и цялото, което се разпада.

В третата част са събрани няколко публикувани през годините статии, в които виждаме един друг образ, твърде различен от лирическия аз на поетесата. И този образ е образът на гражданина, който иска да промени света и го променя – с думите и с ясната си позиция и визия за развитието на обществото. Ценен документ за времето, като кехлибар, затворил в златисто-прозрачния си обем златисто-призрачните мигове на онова, което вече започва да става история.

Една книга, която заслужава да бъде прочетена!

Можете да разгледате и коментирате книгата. Достъпна е за свободно четене тук.

На попрището жизнено в средата
корица на книга „На попрището жизнено в средата“, автор Надежда Александрова Цанева

е-Книги

Миналото в мен – документална повест на Габриела Цанева

трето, допълнено, юбилейно издание, посветено на 90 години от рождението на Цветана Стефанова Попкоева

Миналото в мен - автор Габриела Цанева

„Миналото в мен“ е първата книга на Габриела Цанева. Написана за четири месеца през 1990 г., въз основа на разкази на участници в горянската съпротива срещу тоталитарния режим и техни сподвижници, повестта разказва за живота и дейността на Цветана Попкоева, член и ръководител на опозиционния ЗМС, учителка, идеолог и участник в горянското движения. Принудена от събитията, Цветана излиза в нелегалност в началото на 1951-ва. Съдена, осъдена задочно на смърт, заловена и разстреляна няколко дни след като навършва 23 години, тя става легенда и вдъхновение за своите сподвижници. Книгата е рецензирана от проф. Иван Сарандев и горещо препоръчана за публикуване на издателство „Цанко Церковски“, сложена под печат през м. февруари 1991 г. и свалена от печат през м. май с. г. след смяна на директора на издателството. Откъси от книгата са публикувани през 1991 във в. „Огнище“ и в. „Народно земеделско знаме“. Първото цялостно издание е осъществено едва през 1994 г. от Великотърновското издателство „Сеяч“. По повод 50 години от разстрела на Цветана Попкоева, през 2002 г. електронна библиотека „Словото“ публикува книгата в интернет. През 2010 г. електронно издателство LiterNet прави второ издание на книгата.

Книгата е достъпна за свободно четене тук.


Стъпки по пламъци – новата стихосбирка на Габриела Цанева

Четвърта книга на издателство gabriell-e-lit! Осъществихме електронното издание на стихосбирката в двата формата за е-книги на 16 април, деня на юриста, ден, в който бе отбелязана 140-тата годишнина от Търновската конституция. Книгата няма нищо общо с правото, но може би тази 2019-та година е последната година, в която авторът на книгата ще се чувства все още юрист. Пожелаваме „На добър час!“ на Габриела Цанева! Нека стъпките й по пламъците на поезията палят пожари в душите на читателите!

Стъпки по пламъци

„Стъпки по пламъци“ – е деветата стихосбирка на Габриела Цанева. Композиционно, книгата е изградена от две части – „Лирика“ и „Хайбун“. В изданието са включени авторови илюстрации. Дизайнът на корицата също е дело на поетесата.

СТЪПКИ ПО ПЛАМЪЦИ

Топлината пълзи

по въздуха,

попива в кожата

и враства в костите.

Течението на кръвта я отмива,

все по-навътре я всмуква –

до всяка гладна клетка,

до всяка глътка вакуола,

до всяка локва цитоплазма…

Топлината пълзи,

не спира

от задъхването на почвата –

все по-дълбоко потъва,

влива се във вените на листата…

Потича в кръвта на дърветата,

вкопчва се във хлорофила,

дъвче светлината

и повръща храната ни…

Топлината пълзи,

впива зъби във залеза,

боса си,

отънялата кожа на ходилата ти

пие огъня на луната и сънуваш,

че стъпваш по пламъци…

Топлината пълзи,

няма си –

пот и сълзи текат по лицето ти –

облаци…


Живота в стих събрах, юбилеен литературен сборник, автор Габриела Цанева

Третата е-книга, която излезе със знака на издателство gabriell-e-lit на 30.03.2019! Намерете я в сайта ни за електронни книги в двата популярни формата:

Четете я и в нашата е-библиотека: „Живота в стих събрах“, автор Габриела Цанева.

Повече за изданието очаквайте в брой 1/2019 на „Картини с думи и багри – списание за литература и визуални изкуства“!


Догонвам бягащия ден, второ издание, автор Габриела Цанева

А ето и нашата втора електронна книга – стихосбирката на Габриела Цанева „Догонвам бягащия ден“.

Неочаквано, осъществихме второ, преработено издание на първата стихосбирка на Габриела Цанева „Догонвам бягащия ден“, също в два елекронни формата – .pdf и .epub.

Можете да разгледате и коментирате книгата. Достъпна е за свободно четене тук.


СПИСАНИЕ


Печатните броеве

„Картини с думи и багри“ – брой 0/2018

Нашият „лабораторен експеримент“, брой 0/2018 г. приключи успешно. Списание „Картини с думи и багри“ получи чрез него свои ISSN номера през м. януари 2018 като онлайн издание и като печатно издание. Броят бе отпечатан и депозиран в Националната библиотека. На 14 март е представянето му в РБ „Любен Каравелов“. Така, брой 0/2018 изпълни своето предназначение – послужи ни като модел за създаване на списанието и стана посланик на идеята ни за създаване на общност, оцветена от изкуството на словото, багрите и формите, общност, способна да съществува, да се развива и да променя устойчивите нагласи на обществото.


Онлайн изданието

„Картини с думи и багри“ – брой 1/2019

Новият брой на списанието, неговото истинско, пълнокръвно лице, се разкрива пред очите на читателя; случва се като диалог и взаимодействие между редакционния екип, читателите и творците…