ОЧАКВАЙТЕ


КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО gabriell-e-lit


ЗАЯВЕНИ ЗАГЛАВИЯ В НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ISBN

ПОСЛЕДНО ЗАЯВЕНИ

Спри да те прегърна - автор Тодор Билчев

„Спри да те прегърна“ – една дълго чакана и дълго обмисляна от поета книга. И може би – дълго носена, дълго писана. Не като конкретни стихотворения, защото Тодор Билчев не е от творците, които трудно пишат и трудно намират думите и темите си, напротив. Богатството на теми и лексика са характерни за творчеството му. Тук става дума за друго – за дълбокото преживяно преосмисляне на темата за любовта в цялата ѝ дълбочина и многопластовост.

Но колко точно това е казано в обръщението към читателя – „Вселенска сила, гравитация и светлина, квинтесенцията на живота ни е тя.“

д-р Габриела Цанева, издател


Ренсаку с хан Омуртаг - съставител Димитър Анакиев

Трудно е да се говори за „Ренсаку с хан Омуртаг“ след едно, две, или дори няколко прочитания. Може би достатъчният брой е толкова, колкото хайку са включени в него, защото всяко едно от тях носи своя автентичен, неповторим свят…

А колко са връзките, които свързват тези светове, колко от тях се разклоняват отново и отвеждат към други, непознати предели и територии, които желаем да познаем и изследваме, колко от тях, свързани, създават компактното цяло, което ни представя Димитър Анакиев, чрез направения подбор. Или може би въпросът трябва да се разшири – кое е онова, което ги прави компактно цяло… Защото те звучат точно така, многогласно, многопластово и единно. Ще спра тук, преди да продължа. Да, след всеки прочит неизменно казвам онова първо, емоционално избликнало „Хареса ми, много!“.

Хареса ми размахът, цветовете, вглъбеността… И начинът, по който всеки път тръгваме и стигаме до онова трагично и едновременно оптимистично „Човек, и добре да живее  умира и друг се ражда“…

д-р Габриела Цанева, издател


ОЧАКВАЙТЕ СКОРО


Любов и свобода - автор Веселина Башова

„Любов и свобода“, втората стихосбирка на Веселина Башова е своеобразна лирическа палитра, в която поетични фрагменти се вплитат с танка и хайку стихове, за да изградят един чист и чуплив свят, в който трябва да влезем с проветрени сетива. Ярка образност, контрастна светлосянка, неочаквани метафори и дълбоко преживяни състояния ни тласкат към размисъл или просто дават отговори на незададени въпроси.

Една книга, която доближава читателя до онова, което бих нарекла поезия в най-чист вид.

Очаквайте скоро!


Парче от дъга - антология на българската танка

„Парче от дъга“, антология на българската танка със съставител Димитър Анакиев е първата българска, балканска и европейска антология на танка поезията.

„Книгата съдържа 76 танки от 25 български поета.

Антологията се състои от три части: избрани танки, танка проза и ренсаку. Изглежда, че преобладаващата тема сред българските каджини („каджин“ се превежда като „мъж/жена на танка“ е начин, как японците наричат поети на танка) е „любовта“, но има и много други теми.

Българският поет, подобно на японския, с лекота изразява своето виждане за света чрез символиката на природата. Изненадваща е и лекотата, с която българският поет разширява своя разказ, използвайки свързаните форми на танка. Явно българската танка поезия още при първата си поява показва всички качества на пълнокръвната литература.

Можем само да се надяваме танка да заеме трайно място в българската литература и нейното по-нататъшно развитие. „Парче от дъга“ е голямо, „царско“, начало по този път.

Димитър Анакиев, редактор и съставител

Очаквайте книгата като печатно издание до края на 2022 г.Дневник с обратна дата - автор Надежда Александрова Цанева

Един необичаен дневник, обхващащ три периода през 10 години от живота на автора /1997-1998; 2007-2010; 2017-2021/.

В книгата са включени къси разкази с „обратна дата“, хайбуни, есета, поезия и литературна критика.

Електронните издания във формати .pdf и .epub са достъпни за свободно четене от септември – откъси, а печатното издание очаквайте през декември!

Художественото оформление на изданията са дело на Габриела Цанева, като нейни авторски картини са използвани за корицата и като илюстрации.КНИГИ ПОД ПЕЧАТ


„Кръстопът на сънища“ е поредната поетична книга на Габриела Цанева, която съчетава стихове, хайку и хайбуни с авторови картини, породени от поезията, или станали повод за поезия.

Електронните издания във формати .pdf и .epub са достъпни за свободно четене и сваляне от септември, а до края на 2022 г. ще бъде публикувано и печатното издание.


Историите на Вартоломей - автор Рени Васева

В средата на ноември „Историите на Вартоломей“, сборник с разкази на Рени Васева, второ преработено и допълнено издание влезе в печатница. След големия читателски интерес към разказите за Вартоломей, част от които публикувахме в сп. „Картини с думи и багри“ и към електронното издание на книгата, естествено бе да се появи и този печатен том. Тук читателят ще намери не само нови, невключени в първото издание и непубликувани до момента истории с таласъма, но ще види и местообитанията му. Приложението на книгата съдържа повече от 50 авторови фотографии на стари селски къщи, които не само дават декор на белетристичния текст, но са и опит да се съхрани неповторимата архитектура и чар на българското село.

Очаквайте скоро още една книга на Рени Васева със знака на издателство gabriell-e-lit!


НАЙ-НОВИТЕ ИЗДАНИЯ В ПЕЧАТЕН ФОРМАТ ВЕЧЕ СА В КНИЖАРНИЦИТЕ И ДЕПОЗИТНИТЕ БИБЛИОТЕКИ


"Спонтанно съзнание" - автор Димитър Анакиев, изд. gabriell-e-lit

Щастливи сме на представим на българския читател електронното издание на „Спонтанно съзнание“ на Димитър Анакиев. Можете да го прочетете тук.

Книгата е написана на английски език и първото й издание е американско. Следват издания в Япония (превод Мацуо Шукуя), Словения (превод Метод Чешеки), Сърбия, а сега вече – в авторов превод – и в България!

От 22 ноември търсете в книжарници „Български книжици“ и „Нисим“!


"Отвътре навън" - стихосбирка на Снежана Стамова, издателство gabriell-e-lit, С., 2022

„Отвътре навън“ – дебютната стихосбирка на Снежана Стамова вече е литературен факт.

В ръцете си, читателю, държиш едно съкровище, твърде дълго стояло на сянка. От досега с него, ще се почувстваш богат и усмихнат!

Ще пътешестваш по светове, ще бродиш по брегове и ще отваряш врати отвън-навътре, а после и отвътре-навън, защото неизбежно ще поискаш да рисуваш, да свириш на китара, да танцуваш, да целунеш някого, да посадиш дърво. Ще се вдъхновиш за творящи и смислени действия, породени от чистотата, добротата и истинността, с която е написана тази книга. Чиста, гола, дълбока, богата и омагьосваща.

Поскитай по тези страници, читателю! Потопи се в свят, който всичко си има – вселени и космос, море и дъжд, аромати и слънце, сънища и небе… Почувствай се, истински!

Валентина Григорова


Тясна пътека през душата и света - Димитър Анакиев

Сборникът хайбуни „Тясна пътека през душата и света“ на Димитър Анакиев съдържа хайку с прозаични фрагменти, писани в различни периоди.

Включените творби са обединени от изразената ярка гражданска позиция на автора, съчетана с автентична далекоизточна чувствителност и типично японска естетика.

Книгата излиза на 24 май 2022 г. като електронно издание в два формата, достъпни за свободно четене.

Търсете в книжарниците и депозитните библиотеки от 16 юли 2022 г.!


ПОСЛЕДНО ИЗДАДЕНИ – ОЧАКВАЙТЕ ОТ СЪЩИЯ АВТОР…Е-КНИГИ С ОЧАКВАНИ ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯПЕЧАТНИТЕ ИЗДАНИЯ


Печатните книги на издателството в периода януари – юни 2022:ПОРЪЧАЙТЕ ОНЛАЙН В е-Книжарница gabriell-e-lit!ПЕЧАТНОТО ИЗДАНИЕ НА СП. „КАРТИНИ С ДУМИ И БАГРИ“


РАЗГЛЕДАЙТЕ В АВАНС печатното издание на текущия брой 4/2022!

Картини с думи и багри - брой 4-2022

Търсете в книжарници „Български книжици“, „Нисим“, а вече и в „Галерия книжарница София Прес“!


ПЕЧАТНОТО ИЗДАНИЕ НА БРОЙ 3/2022 ВЕЧЕ В КНИЖАРНИЦИТЕ И ДЕПОЗИТНИТЕ БИБЛИОТЕКИ! ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ ЗАЯВКИ И В РЕДАКЦИЯТА!


ОЧАКВАЙТЕ ДОПЕЧАТВАНЕ НА ТИРАЖИТЕ НА СПИСАНИЕ „КАРТИНИ С ДУМИ И БАГРИ“

ПОРЪЧАЙТЕ В ИЗДАТЕЛСТВОТО: gabriell-e-lit@mail.bg и office@gabriell-e-lit.comОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ ЗАЯВКИ

ЩЕ ДОСТАВИМ ВСЯКА ЖЕЛАНА ОТ ЧИТАТЕЛИТЕ НИ КНИГА ИЛИ БРОЙ ОТ СПИСАНИЕ „КАРТИНИ С ДУМИ И БАГРИ


Надяваме се, че и Новата 2023 година ще донесе на нас и нашите читатели много приятни мигове на съпреживяване с нови книги от вече познати и от нови автори!

д-р Габриела Цанева, собственик и главен редактор на издателство gabriell-e-lit