ПОПЪТНИ СТРОФИ – представя Габриела Цанева

ПОПЪТНИ СТРОФИ НА АЛЕКСАНДРА ИВОЙЛОВА, АЛЕКСАНДЪР ДЪБНИШКИ И ЮЛИЯ СТАНКОВА – представя д-р Габриела Цанева

Изящна книга, като оформление; от онези, които искаш да докосваш с ръце, които искаш да притежаваш като произведение на визуалното изкуство… Книга, която ти напомня защо печатните издания никога няма да изчезнат… защото книгата, освен информация и/или вербално послание, може да носи наслада за всички сетива.

"Попътни строфи" - автори Александра Ивойлова, Александър Алекс. Дъбнишки, Юлия Станкова
„Попътни строфи“ – автори Александра Ивойлова, Александър Алекс. Дъбнишки, Юлия Станкова

Получих „Попътни строфи“ като подарък от Александър Дъбнишки – познавам фрагменти от творчеството му, харесвам го като автор на поезия и проза; много близко до себе си, като изказ и естетика на присъствието, усещам и Александра Ивойлова, затова няма да пиша за тяхната поезия – тя не ме изненада, очаквах звученето на техния дует, бях подготвена за него от предишни прочити на тяхната лирика.

Картините на Юлия Станкова ме оставиха без дъх.  Нейните образи насищат текста и междутекстовите пространства с особено присъствие – бих го нарекла „божествено“, ако вярвах, че такова съществува… Ще го нарека просто „духовно“.

„Попътни строфи” е едно изключително сливане-преливане на текстовото и картинното участие, симбиоза, която въздейства разтърсващо и възвисяващо.

Проектът е изцяло авторски, което му придава самобитност, уникалност и завършеност; изпълнен двуезично, чрез авторов превод на английски на Александър Александров Дъбнишки. В изданието са включени 33 библейски цитата и 38 иконописни картини на Юлия Станкова, която е и автор на корицата. Лиричните текстове са на Александра Ивойлова и Александър Дъбнишки. Издателство „Фараго” осъществява изданието, рецензирано от Едвин Сугарев.

7.     Утро.

Кучешкият лай навън

мирише на сняг.

АИ

Аз дойдох

да ти покажа

времето на идната нощ…

Трета книга на Ездра, гл.6,30

Вечерта

замръзнало ръмжене

ще скита

АД

10.         И мъртвият

чака дъжда.

За да поникне отново.

АИ

Ти, който си ми показал много

и тежки притеснения,

пак ще ме съживиш,

и от дълбочините на земята

пак ще ме извадиш.

Псалом 71,20

Пръст

Безсловесна

Живи цвета – отиват си, идват…

АД

33.         Бурени.

Никоя врата

не се отваря

АИ

Нашето светилище е опустошено,

нашият олтар е съборен,

храмът ни е разрушен…

Трета книга на Ездра, Гл.10,21

Шарки

Плесени рисуват

По дъските

АД

На добър час на авторския екип Ивойлова-Дъбнишки-Станкова!..

***

… Така бих завършила, но нещо ми пречи да сложа точката и да затворя книгата. Може би онова, което ме накара да я препрочета месец след първото ми съприкосновение с текста. И то бе присъствието на третия глас в този диалог сред образи и сенки. Вероятно, защото този трети глас е основата, върху която е изградена образно-вербалната структура на книгата… Защото диалогът Ивойлова-Дъбнишки е опосредстван, предизвикан, от този трети глас. Ролята на библейските строфи е определена от Александър Дъбнишки – именно той прави подбора на текстовете, около които ще се създаде лирико-графичната тъкан на повествованието… Защото тази книга, изградена от фрагменти, постига свое цялостно звучене; попътните строфи не просто бележат пътя, те го трасират, те го изграждат.

"Попътни строфи" - картина Юлия Станкова
„Попътни строфи“ – художник Юлия Станкова

Пътят криволичи, но стига своя предизвестен край. И все пак – той не би бил извървян, ако не бе споен от присъствието на графичното изобразяване на словесното внушение. Изпълнени в сива гама в книжното тяло, картините на Юлия Станкова не губят силата на цветовото въздействие; ако картината на корицата не бе пълноцветна, читателят-зрител по нищо не би отгатнал, че цветът е същестувал изначално в тези творби – чисти, завършени и съвършени със своите послания.

д-р Габриела Цанева

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.