Автори на списаниетоБРОЙ 0/2018


д-р Габриела Цанева

Габриела Цанева

Габриела Цанева  е български писател, поет и издател. Родена е в Русе. Дипломира се като инженер-химик в ХТМУ-София, защитава дисертация /PhD/. Завършва право и работи като адвокат в САК до 2018 г. Същата година регистрира издателство gabriell-e-lit и започва да издава списанието за литература и визуални изкуства „Картини с думи и багри“. Автор на 15 книги с поезия и проза.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 0/2018.


Емил Петров

Емил Петров е роден на 07.07.1942 г. в с. Гложене, обл. Враца. Завършва Учителския институт „Любен Каравелов“ в Кърджали със специалности български език и литература, история и френски език. Работи като учител в Родопите и в родното си село. Интересите му са в областта на историята и краезнанието. Пише поезия и проза. След 1990 има публикации в периодичния печат.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 0/2018.


Живка Танчева

Живка Танчева

Живка Танчева е поет и писател, автор на осем книги и многобройни публикации в периодичния печат.
Сътрудничи на вестниците „Народно земеделско знаме 21 век“ и „Литературно земеделско знаме“ 

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 0/2018.


Катя Тончева

Катя Тончева

Катя Тончева е родена през 2004 г. и е ученичка в Американския колеж в София. Има многостранни интереси. Пише поезия от осемгодишна. Публикувала е във в. „Литературно земеделско знаме“ и LiterNet.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 0/2018.


Кирил Назъров

Кирил Назъров

Кирил Назъров е български поет, журналист и писател, роден на 02.11.1941 г. в с. Драгуш, общ. Петрич.
Завършил е българска филология във Великотърновския университет. Преподавател, драматург и редактор, автор на книги за деца и възрастни, преведени на почти всички европейски езици. Неговото творчество е включено в програмата на началното училище.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от предпремиерния брой 0/2018.


Крум Гергицов

Крум Гергицов


Крум Гергицов литературен критик и театровед с многобройни публикации в периодичния печат. Роден през 1949 г.
Завършва НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” през 1976 г. В Русенския театър работи от 1976 г. Директор на Драматичния театър “Сава Огнянов” – Русе.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 0/2018.


Любомир Тончев

Любомир Тончев


Любомир Тончев  е завършил английска филология. Работи като учител в Русе. Интересите му са в областта на философията, историята, политологията и психологията. Има публикация във в. „Литературно земеделско знаме“ и е-списание LiterNet. 

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 0/2018.


Надежда Цанева

Надежда Цанева


Надежда Цанева е поет, филолог и педагог, автор и редактор в издателство gabriell-e-lit и списание „Картини с думи и багри“. Родена в град Видин, завършила българска филология в СУ „Климент Охридски“. Работила е като преподавател по български език и литература и като редактор на сайта „в-к Земеделска защита“ . Има многобройни публикации в периодичния печат и интернет. Автор на сборника със стихове и статии „На попрището жизнено в средата“.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 0/2018.


Пенко Керемидчиев

Пенко Керемидчиев


Пенко Керемидчиев е роден на 11 януари 1027 г. в град Панагюрище. Завършил е българска филология в СУ „Климент Охридски“ и работи като учител по български език и литература в градовете Девин, Сопот, Калофер, Копривщица, Раковски. Автор на 10 поетични книги и многобройни публикации в периодичния печат.

Автор, представен в раздела „На фокус“ на списание „Картини с думи и багри“, брой 0/2018.


Петко Огойски

Петко Огойски


Петко Огойски е роден в село Огоя, Община Своге, Софийска област на 1 ноември 1929 г. Завършва гимназия в София. През 1950 г. е осъден на 5 години затвор за „вражески стихове и заговорническа дейност“ която присъда изтърпява в разни затвори и в концлагера Белене. Следва в Историко-филологическия факултет на Софийския държавен университет.
Депутат от СДС (от квотата на БЗНС „Никола Петков“) в VII ВНС, главен редактор на в-к „Земеделско знаме“.

Член е на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти, на Българското историческо дружество и на Съюза на краеведите в България.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 0/2018.


Христо Ангелов

Христо Ангелов е роден на 28 януари 1936 г. Завършил гимназия в Русе и електроинженерство в МЕИ-София. Преподавател по електротехника. Пише сатирична поезия и епиграми от ученик. Има многобройни публикации в периодичния печат.

Автор на сатиричната стихосбирка „След девети, след десети“, изд. gabriell-e-lit, С. 2019, 2020.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от предпремиерния брой 0/2018.БРОЙ 1/2019


Божидарка Божинова

Божидарка Божинова

Божидарка Божинова прави първите си поетически опити на 11-годишна възраст, но дълго време избягва публичността, като пише в литературни сайтове под псевдоним. Завършила е руска филология и слабостта й са преводите и руската литература. Понякога пише стихове и на руски. В момента се занимава с коректорска и редакторска дейност и прави планове за бъдещето. Автор на стихосбирката „Залез и мед“, изд. ФРП, София, 2018.

„Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019 г.


Весислава Савова

Весислава Савова

Весислава Савова е родена в София. Автор на четири книги, част от много български и международни антологии. Нейни наградени и отличени творби, както и творби на визуалните изкуства са публикувани в международни списания на девет езика.
Тя е редактор на пет книги на български език и една на английски. Четири книги на български автори са преведени от нея на английски, две от които са публикувани от издателска къща „Hammer&Anvil“ в САЩ.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019.


д-р Габриела Цанева


Ина Стана Ребиган

Ина Стана Ребиган

Ина Стана Ребиган е румънски художник-график. Участвала е в международни пленери и изложби. Има самостоятелни изложби в Румъния, Испания и България. Нейни илюстрации са включени в стихосбирката на Надежда Радева „Изпращане на април“.

Автор-художник в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019.


Йорданка Радева

Йорданка Радева пише поезия и проза, редактор и автор на 10 книги за деца и възрастни. Има многобройни участия в български и международни конкурси и награди от тях, както и публикации в периодичния печат и интернет.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019 и брой 2/2019.


Катя Николова

Катя Николова

Катя Николова е български художник, преподавател по изобразително изкуство.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019 г.


Любомир Тончев


Марин Маринов

Марин Маринов

Марин Маринов е роден в Каблешково, общ. Поморие. Животът и поезията му са свързани с морето. Има многобройни публикации в е-списание „Нова асоциална поезия“.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019 г.


Марио Митев

Марио Митев

/03.06.1958-19.11.2003/

Роден в Русе. Завършва АЕГ „Гео Милев“ в родния си град и архитектура във ВИАС – София. Работи като архитект в Машстрой и Химстрой-Русе и фирма „Квадра“.

През 2002 и 2003 г. представя първата си самостоятелна изложба-живопис „Градове и знаци“ в Русе и София. През 2004 е организирана посмъртна изложба „Градове и знаци“-2.

Творчеството му е представено в рубриката „На фокус“ в брой 1/2019 на списание „Картини с думи и багри“.


Маруся Николова

Маруся Николова

Маруся Николова пише поезия и проза. Автор на два романа – „Изневяра“ и „Цветето канибал. През 2018 г. издава сборника „Баба ми, булката“ със 155 къси разказа и детска поетична книжка „Чудеса“.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ брой 1/2019 г.


Надежда Радева

Надежда Радева

Надежда Радева е завършила българска филология в ШУ „Еп. Константин Преславски“. Автор е на стихосбирките „Непрестанно“ (1996), „Лично“ (2001), „Любовта, от която съм бягала“ (2009), „Игра на писма“ (2005), „Не жена“ (2014) „Рисувам те в червено“ (2016), „Не съм сама“ (2018), „Изпращане на април“ (2019) и книгата за деца „Приключенията на Прасчо“. Участва в литературни конкурси и печели награди. Има публикации в литературни сборници, в периодичния печат и интернет. Пише стихове и разкази за деца и възрастни.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019.


Нина Тончева

Нина Тончева

Нина Тончева е родена на 20.06.1942 г. в град Трявна. По образование е машинен инженер. Преподавала е в Русенски университет „Ангел Кънчев”. Пише стихотворения за деца и за възрастни. Публикувала е във в. „Литературно земеделско знаме“ и в интернет издания. Живее в Русе.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019.


д-р Никола Бенин

д-р Никола Бенин

д-р Никола Бенин е гл. асистент по български език, литература и изкуство в РУ „Ангел Кънчев“.

Автор в „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019.


Пенка Иванова

Пенка Иванова е председател на НЧ „Ахинора-2006“, с. Яворово, община Стара Загора. По образование е филолог, с многобройни публикации в периодичния печат, автор на документалната книга за живота и творчеството на Петко Огойски „Познах го със сърцето си“, главен редактор на в. „Ахинора“, издание на НЧ „Ахинора 2006“.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019.


Рени Васева

Рени Васева

Рени Васева е родена в София. Преподавател по литература и поет, автор на стихосбирката „Погледи“, изд. ЛК „Многоточие“, С., 2019. Публикувала е в сп. „Нова асоциална поезия“ и в други интернет издания.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1-2019. Автор в е-Библиотека gabriell-e-lit с книгата си „Погледи“.


Росен Русев

Росен Русев

Росен Русев е роден на 15.10.1947 г. в Кубрат. Завършва Техникум по минна промишленост, Перник и 25 години работи в областта на минното дело. Понастоящем живее в Поморие и се отдава на страстта си към литературата. Има стихове с различна тематика, отразяващи светоусещането и сърдечните пориви на лирическия аз. Автор на три стихосбирки, а скоро ще издаде и четвърта книга със стихове. Публикува в личния си дневник във фейсбук и в сайт за руска поезия.

Росен Русев е автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019 г.


Румен Сейреков

Румен Сейреков

Румен Сейреков е роден в Добрич. Инженер по образование. Пише стихове и проза. Има многобройни публикации в периодичния печат и интернет. Няма издадена книга, в процес на подготовка са две стихосбирки.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019 г.


Светлин Трендафилов

Светлин Трендафилов

Светлин Трендафилов е роден през 1992 г. в Каварна. Художник, поет, музикант и танцьор. Дипломира се във ВСУ „Черноризец Храбър“ – Варна като дизайнер на архитектурна среда. Има шест самостоятелни изложби живопис и участия в колективни изложби в България и чужбина. Автор на книгите ,,Мълчаливи крясъци”  (2010 г.) , ,,В търсене на светлина” (2012 г.), ,,Между вчера и днес” (2017 г.) и ,,Ти ли си Тя?” (2018 г.) Има публикации в електронни и печатни издания още като дете.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019 г.


Цецка Илиева

Цецка Илиева

Цецка Илиева е родена 1969 г. във Враца. Завършва УНСС, София. Живее в Джорджия, САЩ. Нейни хайку са публикувани в японския вестник „Mainichi Daily News“, а преразказът й на българската народна приказка “Тримата братя и златната ябълка” (“The Three Brothers and the Golden Apple”) излиза в брой №44 на американското литературно списание „Rosebud“.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019 и гост редактор на същия брой.БРОЙ 2/2019


Александра Ивойлова

Александра Ивойлова

Александра Ивойлова се дипломира като пианистка в Националната Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров” в София. Специализира в Париж. Изучава и камерно пеене – като мецосопрано е издала компактдиск „Барокови арии и песни” (2011, с пианистката Д. Андонова). През 2016 г. издава компактдиска „Отражения – поезия и музика” (композитор: Н. Добринов). Публикува есета, фрагменти, поезия (вкл. за деца), литературна, художествена и музикална критика, творчески портрети. Издала е осем книги със стихотворения, хайку, сентенции, хайбуни,  поетични  диалози, както и „Същината на Ботевото слово” – полемични анализи.

Съставител и редактор е на двуезичната хайку антология „Градът / La Ville” (2012) – 103 български, френски и франкофонски поети. Сред съставителите е на българо-английската хайку антология „Отвъд думите / Beyond Words” (2018), съвместно с Британското хайку общество.             В редколегията е на сп. „Хайку свят”. Членува в Българския ПЕН-център, Български хайку съюз и в Световната Хайку Асоциация (WHA).


Александър Алекс. Дъбнишки

Александър Алекс. Дъбнишки

Александър Алекс. Дъбнишки е пенсиониран учител по математика и английски език. Публикувал е работи по математика и методика на обучението по математика. Пише и публикува (на български и английки) проза и стихове, както и поетични форми в духа на кратката японска поезия.

Автор в „Картини с думи и багри“ от брой 2/2019.


Антония Атанасова

Антония Атанасова

Антония Атанасова е родена в Русе. Живее и работи в Търговище като журналист и икономист, публикува в местния и централен печат свои очерци, репортажи, интервюта, разкази, пътеписи и фейлетони. Нейни произведения са преведени на руски език.

Автор е на сборниците с разкази: „Камъчета”/2011/, „Пътечка нагоре”/2012/, „Тук и някъде там”/2013/, „Три в едно”/2014/, „Там, край реката”/2015/, „Денят започва с красота”/2017/ и романа „Наследството на Йохана”/2016/. Позната е като сладкодумна разказвачка и чрез публикуваните си текстове в алманасите „Нова българска проза”, изд. 2017 и 2018 г.


д-р инж. Васил Харизанов

инж. д-р Васил Харизанов

д-р Васил Харизанов е роден на 16.10.1967 в София. Завършва „Химико-технологичен и металургичен университет“ – София, със специалност технология на силикатите и свързващите вещества, 1996 г.
Преподава в Националната художествена академия, катедра „Дизайн на порцелан и стъкло“ дисциплините: техника и технология; компютърно проектиране;
Защитил научната степен „доктор“.

Разработил глазури за керамика; съдове за икебана, декорирани с негови глазури са представени в списание „Картини с думи и багри“, брой 2/2019 г.


Венелина Петкова

Венелина Петкова

Венелина Петкова е родена през 1979 г. във Варна.
Завършила е магистратура „Изкуства и съвременност“ в СУ „Климент Охридски“. Живее и работи в София. От 2014 е член на Българския хайку съюз. Пише кратка проза и поезия по вдъхновение и вътрешна необходимост. Изучава източните форми на изкуство, философия и естетика.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 2/2019 г.


Весислава Савова


Виолета Солникова

Виолета Солникова

Виолета Солникова е родена на 24.09.1941 г. в гр. Килифарево. Живее и твори в с. Върбовка, обл. Велико Търново. Поет, с интереси в областта на източната философия и кратките източни поетични форми хайку. Има многобройни публикации в български и чуждестранни списания, сборници и антологии. Автор на две стихосбирки с хайку-поезия – „Чаша светлина“, 2005 г. и „Събудени гнезда“, 2016 г.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от бр. 2/2019.


Владимир Цоневски

Владимир Цоневски

Владимир Цоневски е роден през 1970 година в град Русе.

Завършва Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност „Живопис” при проф. Терзиев. 
Има двадесет и две самостоятелни изложби и участия в много общи ескпозиции.

Негови картини са притежание на колекционери от цял свят. 

Представен в списание „Картини с думи и багри”, брой 2/2019 г. чрез илюстрациите си към книгата на Райна Преславска „Сърдечни монолози”.


д-р Габриела Цанева


проф. Георги Георгиев

проф. Георги Георгиев е роден на 20.06. 1951 в Плевен. През 1977 г. завършва НХА, специалност „Керамика“.
Професор в НХА, преподава „Дизайн на порцелан и стъкло“. Член на СБХ.
Има участия в пленери и общи изложСамостоятелна изложба, галерия „Арт алея“, София 2012.
Колективна изложба, галерия „Арт алея“, София 2012.
Салон на изкуствата „Шипка“ 6, София 2011/2012.
Фестивал на съвременната керамика, „Шипка“ 6, София 2011.
Акция „Стената“, ов. „Св. Екатерина“ 2009.
Галерия „Сариев“, Пловдив (съвместна изложба с проф. Бончев) 2009
Обща изложба, галерия „Агора“, София, 2009.

Автор в „Картини с думи и багри“ от брой 2/2019 и брой 3/2019 с рецензии за творчески прояви.


Живка Танчева


Зорница Харизанова

Зорница Харизанова

Зорница Харизанова е родена на 19 август 1969 г. в София.

Завършва Първа английска езикова гимназия. Специализира „Източни култури“ към програма „Хуманитаристика: култура и цивилизации“ и „Сравнително религиознание“ в НБУ. Интересите й са насочени в областта на далекоизточната философия, изкуство, поезия и художествена фотография.

От 2011 г. е член и секретар на Български хайку съюз, от 2017 г. член на Британското хайку общество, а от 2019 г. член на Международната хайку асоциация в Япония. Редактор е в сп. „Хайку свят“, официално издание на БХС.

Има публикации в български и чуждестранни хайку издания. Носител е на множество национални и международни отличия и награди за хайку и фото хайга.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 2/2019.


Иван Влаев

Иван Влаев

Иван Влаев е роден в София. Завършва средно художествено училище по керамика в град Елин Пелин със специалност керамик-декоратор и технолог.

През 1987 г. създава творческа група ОПАК, която успешно ръководи.

Майсторът и неговата група произвеждат разнообразни изделия и сувенири – национални кукли, кукери, чаши, вази, чинии, керамични пана и други.

Група ОПАК е носител на златен медал от Международния пловдивски панаир. Изнася свои изделия в редица страни от Европа, като Испания, Франция, Германия, Австрия, а също и в САЩ, Япония, Канада.

Иван Влаев е председател на Националната камара на занаятчиите.

В списание „Картини с думи и багри“ брой 1/2019 са представени негови керамични съдове за икебана, декорирани с авторска глазура за керамика на д-р Васил Харизанов от НХА.


Иван Селановски

Иван Селановски

Иван Димитров-Селановски е роден на 01 март 1931 г. в село Селановци, Врачанско.
     Завършва гимназия, а години по-късно и Техникум по дървообработване и вътрешна архитектура.
     Започва да пише стихове като ученик в гимназията. Не се отказва от художественото слово нито през дългите и тежки 10 години, които прекарва като политически затворник и лагерник, нито през последвалите ги години, когато работи като трудовак и строителен работник по време на тоталитарното управление. 
  
     Със свои стихотворения Иван Селановски участва и в четирите тома на сборник „Детелина“, издание на Съюза на писателите земеделци.
    Селановски е автор на стихосбирката „Дните на зората“ (1998), на сборника със стихове и проза „Мирен преход“ (2010) и автобиографичната повест „Спомени от мрака на тоталитарната нощ (2018).
    Секретар е на Съюза на писателите земеделци от неговото основаване. Редактор във в. „Литературно земеделско знаме“ от 2012 до 2015 г.

Представен в списание „Картини с думи и багри“, брой 0/2018 г. с рецензия на най-новата му книга. Автор в списанието от брой 2/2019 г.


Иванка Янкова

Иванка Янкова

Иванка Янкова е родена в Асеновград. Завършва специалност „Философия“ в СУ „Климент Охридски“. Работи дълги години като секретар и зам. председател на българо-руското дружество в Пловдив Издала е 14 книги от които 2 детски и 1 с хайку, както и книга със стихове, импресии и есета. Има награди и отличия от литературни конкурси и публикации на хайку в национални и чуждестранни издания – антологии, списания, сборници и други на английски, японски, френски, немски, руски и сръбски езици.

Учредител е и е била 15 години председател на хайку клуб – Пловдив, а сега е негов  почетен председател. Член е на пловдивското дружество на писателите, на Съюз на независимите български писатели,  Българския  хайку  съюз, и на Световната хайку асоциация. Представена е в хайку фондацията – САЩ с неин профил.


Йорданка Радева


Йосиф Петров

Йосиф Петров

Йосиф Петров е роден е на 14 май 1909 г. в с. Чирен, Врачанско. Завършва механотехническо училище в София. През 1931 г. за­вършва Школата за запасни офицери в София. От 1936 до 1940 г. следва „Консулство и дипломация“ в Сво­бод­ния университет в София. В периода 1942–1943 г. Йосиф Петров е Хумболтов стипендиант в Гер­ма­ния. Първата си стихосбирка „Род­на земя“ издава през 1939 г. Следват „Под развети знамена“ (1944), „Селски и вой­нишки хуморески“ (1945), „Босилкова китка“ (1946), „Оранжева земя“ (1947), „Чо­рапът се разплита“ – комедия (1948). По време на унгарските събития през 1956 г., заедно с други интелектуалци, е арестуван и изпратен в комунистическия концлагер Персин край село Белене. От 1948 до 1990 г. той тво­ри, но не издава нищо. След промяната през 1989 г. излиза стихосбирката му „Вик от каторгата”, всички стихотворения от която са написани и наизустени от автора им в каторгата Белене.

През 1990 г. е избран за депутат от квотата на СДС и като най-възрастен народен представител председателства откриването на VII Велико народно събрание на Република България.

През 1991–1993 г. издателство „Звезди“ издава още три негови сти­хосбирки – „Разпилени пъстроцветия“ (лирика), „Смях и жлъч“ (хумор и сатира) и „Ти ли ме повика, мое родно се­ло“. През 1999 г. се появява книжката „Дека­ме­рон­ки като бонбонки“, а през 2000 г. – „Избрано“ – най-доброто пуб­ли­ку­ва­но и непубликувано. През 2003 г. , отново изд. „Звезди“ публикува книгата със социална и гражданска поезия „Добър ден, народе мой“ – последната стихосбирка на Йосиф Петров.

За своята обществена и литературна дейност Йосиф Петров получава орден „Стара планина“ I степен и е удостоен със званието „Почетен гражданин на София“. Умира на 16 октомври 2004 г. в София.

Представен в рубриката „На фокус“ в списание „Картини с думи и багри“ брой 2/2019.


Кирил Назъров


д-р Лиляна Райчева

д-р Лиляна Райчева

Лиляна Райчева е родена в Асеновград. Завършила е медицина. Работила е като участъков лекар, завеждащ консултативен кабинет в Катедрата по алергология в Медицинския факултет, София. Създава кабинет за кожно-алергична диагностика към ИСУЛ и още един консултативен кабинет към Ортопедичната клиника в Горна баня. Докато работи като лекар, започва да пише поезия и пиеси.

Има публикувани 10 книги с поезия, автор е на 5 пиеси и на 2 книги с белетристика. Публикува в пресата статии за български художници.

Включена е в енциклопедията „Two Тhousand Оutstanding Europeans of the 21st Century”, Cambridge, England, 2003. Нейни стихове и хайку са включени в български и чуждестранни хайку антологии.

На 17 август 2018 г. е номинирана за титлата Honorary Doctorate of Letters от Mеждународния биографичен център в Кеймбридж, Англия.

Има множество литературни награди.  

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 2/2019.

Крум Гергицов


Маруся Николова


Надежда Александрова

Надежда Александрова

Надежда Александрова е редактор литература в списание „Картини с думи и багри“ и издателство gabriell-e-lit.

Завършила е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Дългогодишен преподавател по български език и литература. Пише поезия и проза. Има публикации в периодичния печат и интернет. Поддържа блогове за поезия.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от основаването му.


Надежда Радева


Райна Преславска

Райна Преславска

Райна Преславска е родена в Русе през 1944 г. Дългогодишен банков служител, съпруга, майка и баба.

Пише поезия от младежка възраст. Завършва „Народен университет по литература” през 1970 г., участва в литературните клубове „Никола Вапцаров”, „Медик”, „Любен Каравелов” и клуба към читалище „Зора”. Има публикации в периодичния печат.

Дебютната й книга е стихосбирката „В бялата лодка” /2014 г./.

Автор в списание „Картини с думи и багри” от брой 2/2019 г.


Рени Васева


Росен Русев


Росица Копукова


Росица  Копукова е родена и живее в София, завършила педагогика и българска филология и още 7 специалности след гимназия. Работи като журналист в централна медия. Издала 49 книги на български, френски и английски език. Рецензент на много автори. Известна по света – 50 престижни международни награди – САЩ, Италия, Австралия, Германия и десетки български. Превеждана в европейската и американската преса. Участник в наши и международни Антологии за поезия. Превеждана още на италиански, руски, португалски , немски език. Златни медали за лирика и проза в САЩ и у нас.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 2/2019.


Христо АнгеловБРОЙ 3/2019


Александра Ивойлова


Александър Алекс. Дъбнишки


Борислав Любомиров

Борислав Любомиров

Борислав Любомиров е студент в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Предучилищна и начална училищна педагогика“, от Перник. Победител е в кампанията на PwC за есе на тема „Най-важният урок. Послание към бъдещите ми ученици“. Конкурсът се организира от 2018 г. и е под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, с подкрепата на Министерство на образованието и науката.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 3/2019 г.


Веселина Камбурова

Веселина Камбурова

Веселина Камбурова е родена и живее в Русе Завършила е АЕГ „Гео Милев“ и Европеистика в Русенски университет „Ангел Кънчев“. Творческите й изяви са в областта на популярната музика и живописта.

Представена в брой 3/2019 на „Картини с думи и багри“ с илюстрации към двуезичната книга на Надежда Радева „Не съм съма“.


Весислава Савова


д-р Габриела Цанева


проф. Георги Георгиев


Диана Тенева

Диана Тенева

Диана Тенева е родена 1966 г. в Хасково. Завършва ГПЧЕ „Р. Ролан“ – гр. Стара Загора, а след това ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Велико Търново.

Има издадени три стихосбирки – „Изподраскана душа“ (2005), „Картина в стих“ (2010) и „Пробуждане“ (2012).

Нейни хайку са публикувани в японския вестник „Mainichi Daily News“, японското списание „World Haiku Review“, издавано от Световния Хайку Клуб, колонката „Asahi Haikuist Network“ към „The Asahi Shimbun“ и много англоезични списания.

Нейни танка са преведени на китайски език и са публикувани в Neverendingstory и Atlas Poetica. Има награди в много български и международни литературни конкурси.


Дуня Паланджеану

Dunia Palangeanu

Дуня Паланджеану е писател, поет, публицист, личност в културния живот на Румъния и преводачка на български език, председател на литературен кръг „Лучафарул“, представен в брой 2/2019 на списание „Картини с думи и багри“.

Тя е родена на 14 март 1954 г. в град Гюргево.
Основател и координатор на трансграничното дружество за литература и изкуство „Дунавски съзвездия“, което създава в Гюргево през 2002 г., една истинска културна и духовна платформа, обединяваща писатели, хора на културата и изкуството от дунавските градове, Гюргево (Румъния) и Русе (България).

Литературният дебют на Дуня Паланджеану е през 1994 г. със стихосбирката „Провинциални писма“. Автор е на няколко книги с поезия, проза и публицистика:
„Провинциални писма” – стихове, 1994;
„На разговор с моя ангел хранител”, проза, 1995;
„Молитва за утрините на града” – стихове, 2002;
„На кулата с часовника”, лирика, 2013;
„Литературни спомени”, публицистика, 2014;
„Дунавски миниатюри” – стихове, двуезична (румънски и български), 2015;
„Утихнала снежинка” – хайку, 2017;
„Поеми за Балчик” – поезия, двуезична (румънски и български), 2019 г.

Понастоящем поетесата пише активно, публикува в месечното списание за литература и изкуство „Валахия”, издавано в гр. Гюргево. Нейни творби намират място в редица антологии, издавани в Букурещ.

Дуня Паланджеану е организатор на културни събития, свързани с литературата, представяния на книги и автори, срещи с подрастващите в младежкия дом „Йон Виня”, литературни четения, художествени изложби, придружени с музикално-артистична програма.

Нейна е идеята за появата на румънско-българската антология „Дунавски съзвездия” през 2018 г., в която са включени стихотворения на съвременни автори от Гюргево и Русе.

Автор в брой 3/2019 г. на списание „Картини с думи и багри“ с рецензия на двуезичната поетична книга на Надежда Радева „Не съм сама“, както и с авторска поезия и преводи.


Елисавета Шапкарева

Елисавета Шапкарева

Елисавета Шапкарева е родена в София. Завършила е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Живее и работи в родния си град. Има издадени две книги с хайку – „Тихо“ (2003) и „По здрач“ (2006) и една с лирика – „Око на птица“ (2008).

Нейни стихове са публикувани в антологиите на Българския хайку съюз: „Дъждовни семена. Българска хайку поезия“ (2001), „Птицата. Българска хайку поезия“ (2003), „Розата. Европейско хайку“ (2003), „Пътят. Световно хайку“ (2004), „Огледала. Български хайку“ (2005), в сборника „SMS-ПОЕЗИЯ“ (2005; 2006), в антологията „World Haiku“ (2005; 2006), „Ирин Пирин. Алманах за литература, изкуство и социален живот“ (2006; 2007), в сп. „Хайку новине“, в сп. „Знаци“, вестник „Литературен свят“, вестник „Словото днес“ и др. 

Участвала е многократно в „Софийския есенен салон за поезия“.

Хайги на Елисавета Шапкарева са публикувани в изложбите „Есенни багри“, „Звуци на есен“ и „Дъхът на града“, на сайта на Българското семиотично дружество, на сайта Frogpond, Daily Haiga, WHA, NHK World и др. 

Лауреат е на логото „SMS-поезия“ (2006), Трета награда от Международния хайку конкурс Мелнишки вечери на поезията (2006) и носител на почетна грамота от Международния хайку конкурс Мелнишки вечери на поезията (2007). 

Член е на Българския хайку съюз и на Световната хайку асоциация. 

Автор в сп. „Картини с думи и багри“ от брой 3/2019 г.


Елица Калоянова

Елица Калоянова

Елица Калоянова е родена в Русе. Завършила „Промишлен дизайн“ в РУ „Ангел Кънчев“. Художник, поет, журналист. Автор в електронните медии Дело.бг и aloha.bg.

В списание „Картини с думи и багри“, брой 3/2019 участва с илюстрация на разказа на Михаела Грамен „Черна шапка“.


Живка Танчева


Живодар Душков

Живодар Иванов Душков е роден на 16.03.1947 г. в с. Надарево, Търговищко. Завършил е висше образование във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” –
специалностите „История” и „Българска филология”.

Автор на четири стихосбирки –
„Стриптийзьор” (2000), „Билет за раждане” (2007),
„Дарявам ти любов” (2010) и „33 тристишия” (2014), романа „Пъзел” (2001), белетристичните сборници „111 малки разкази за големи хора” (2000), „Десет есетА” (2000),
„35 истории от вчера” (2007), „Свидетелства на времето (2007) и др. Автор е и на 20 научни книги, учебници и учебни пособия от областта на историята, на 150 научни изследвания, на повече от 1200 публицистични и научнопопулярни статии. Редактирал е десетки научни и художествени книги и вестници.

Заслужил доцент на Русенския университет.

Носител е на Годишната награда на Международна фондация „Георги Димитров” (2003), Годишната награда в областта на хуманитаристиката на Съюза на учените-Русе (2006), Награда „Русе” в областта на публицистиката (2007), Златна значка на Русенския университет (2007), Златно перо на
Съюза на българските журналисти (2008), Голямата награда на конкурса „Хубава си, моя горо, през XXI век” (2014) и на други отличия от литературни или журналистически конкурси.

Член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на учените.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 3/2019.


Зорница Харизанова


Илиана Илиева

Илияна Илиева

Илиана Илиева е родена на 08.04.1969 г. в гр. Враца. Учи в Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ”, София. Защитава дипломна работа в областта на старобългаристиката. Завършва руска филология и история в СУ „Св. Климент Охридски“, защитава дипломна работа върху църковнославянския език.

Автор е на поетическите книги: “Жабешки скок” (Издателско ателие Аб, 2004 г.) и на стихосбирките “Ти, който хакна планетата” (Издателство “Книгата” – Варна, 2008 г.), “Пента и Пижо. Малки и още по-малки песни” (Издателство “Книгата” – Варна, 2009 г.), “Говорещите руни на реката “ (Издателство “Захарий Стоянов”, 2011 г.), „Предмети“ (изд.“Пергамент“ 2014 г.), „И не помислям докога“ (изд. „Жанет-45“, 2016 г.), „Предмети“ (изд. Алма, Белград, Сърбия, 2017 г.), „Омара“ (изд. Фараго, 2018 г.).

Преводач от руски на книгата “Възлите в училище” – уроци за развиване на пространственото мислене от проф. Николай Христович Розов, под редакцията на проф. Сава Грозев.

Награждавана е в национални конкурси за поезия.

През годините има многобройни публикации на хайку в български и чуждестранни издания като. Член на Българския хайку съюз (БХС) и ”Хайку клуб – София”. Редактор в Електронно списание „LiterNet“ и зам. гл. редактор на списание „Хайку свят” (издание на „Изток –Запад” и БХС).

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 3/2019 г.


Йордан Даменски

Йордан Даменски

Йордан Даменски е поет, прозаик, драматург и издател. Живее и твори в Лас Вегас, САЩ. Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 3/2019.


Йорданка Радева


Кольо Колев

Колю Колев

Кольо Колев е роден на 16.03.1988 г. в град Монтана. От ранна детска възраст живее в Бургас, където се премества семейството му. Завършва през 2007 г. ПТТ „Проф. Д-р Асен Златаров” в Бургас, специалност Мениджмънт в хотелиерството. Негови стихотворения са публикувани във вестниците “Дума” „България днес”, „Ретро” и „Уикенд”, както и в електронните списания ”Литературен свят”, „LiterNet“, „Е-същност” и „Простори”. Участва със свои стихотворения в сборника за поезия и проза „Часовниковата кула” и в „Алманах Бургас”. Носител на втора награда от конкурса „Искри над Бяла” 2017 г.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 3/2019 г.


Любомир Левчев

Любомир Левчев

Любомир Левчев е представен в рубриката „На фокус“ в брой 3/2019 на списание „Картини с думи и багри“.


Маруся Николова


Минко Танев

Минко Танев

Минко Танев e роден на 30.03.1953 г. в град Пловдив. Завършил е българска филология в Пловдивския университет. Бил е старши преподавател по български език на чуждестранни студенти в Медицински университет – Пловдив и редактор във в. „Академия Медика” – Пловдив; зам.- главен редактор във в. „Арт клуб” – Пловдив.

Автор на шест стихосбирки и хайку книга, заедно със Стоянка Боянова. Съавтор в книги и антологии, редактор на над 60 книги с поезия, проза, хайку и танка. Преведен на немски, френски, английски, полски, словашки, сръбски, японски. Превеждал стихове от руски и арменски.

Член на Съюза на българските писатели, Съюз на писателите лекари в България, Дружеството на пловдивските писатели, Хайку клуб – Пловдив, Българския хайку съюз, Обединено хайку и танка общество – Великобритания, Хайку фондацията – САЩ, Световна хайку асоциация – Япония, Глобално литературно общество, Съюз на писателите на обединените нации, Световно съвременно литературно общество – Непал и др.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 3/2019.


Мирослава Симеонова


Михаела Грамен

Михаела Грамен

Михаела Грамен е родена през 1944 г. Завършва „Стопанска академия“ – Свищов, има следдипламна специализация по социология. Работила е като заводски социолог. Говори руски, немски и гръцки. От 20 години живее, работи и твори извън България.

Автор на книгата „Замъкът на свинаря“. Има множество публикации в местния и централния печат. Участва в сборник „Българските емигранти в Гърция разказват“, литературен сборник „Молитва“ на Съюза на свободните писатели , в българо-румънския литературен сборник „Дунавски съзвездия“, в Алманах на Съюза на българските писатели и др.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 3/2019.


Надежда Александрова


Надежда Радева


д-р Никола Бенин


Петко Огойски


Рени Васева


Росица Копукова


Румен Сейреков


Стоянка Боянова

Стоянка Боянова

Стоянка Боянова е родена на 29.03.1955 г. в с. Манолско Конаре, Пловдивска област. Завършила е физика в Пловдивския университет. Работила е като главен експерт в Българския институт по метрология, София – в областта на измервателните уреди, създава и одитира системи за управление на качеството, разработва стандарти.

Автор на 12 книги – девет стихосбирки, роман, сборник с къси разкази и хайку книга, съвместно с Минко Танев. Съавтор на повече от 30 издания в България, Полша, Сърбия, Германия, Индия, Япония, САЩ, Англия, Африка. Редактор на книги с разкази, романи, речници.

Член на Съюза на българските писатели, Дружество на писателите – Пловдив, Дружество на писателите – Карлово, Хайку клуб – Пловдив, Български хайку съюз, Хайку фондацията – САЩ, Обединеното хайку и танка общество – Великобритания, Световна хайку асоциация – Япония, Глобално литературно общество, Съюз на писателите на обединените нации, Световно съвременно литературно общество – Непал и др.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 3/2019.


Тодор БилчевБРОЙ 4/2019


Александър Алекс. Дъбнишки


Анастасия Георгиева

Анастасия Георгиева живее и работи в гр. Бяла черква, обл. Велико Търново. Директор е на Историческия музей в града и е председател на НЧ „Бачо Киро – 1869“ – град Бяла черква.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 4/2019 г. със статия, която представя дейността на читалище „Бачо Киро – 1869“ и репортаж за честването на 150 годишнината от рождението на Цанко Церковски.


Атанаска Иванова

Атанаска Иванова

Атанаска Иванова е родена на 07.07.1964 год. в гр. Бяла, обл. Русе. Завършила е основното си образование в гр. Борово, а средно в ЕСПУ „П. Волов” гр. Бяла. Започва трудовата си дейност в НЧ „Искра – 1898“ гр. Борово като библиотекар.

По-късно учи в СВУБИТ, където се дипломира със специалност „Библиотекознание и библиография”. От 2008 год. е секретар на читалището. Участва в самодейни състави.

Представя читалището в рубриката „Гостува ни“ в брой 4/2019 на „Картини с думи и багри“.


Диляна Георгиева

Диляна Георгивеа

Диляна Георгиева е завършила езикова гимназия в град Враца, след което придобива бакалавърска степен по философия от СУ „Климент Охридски“ и магистърска степен по история на културата от Нов български университет (НБУ).

Тя усъвършенства своите певчески способности, като работи с известния български баритон Стоян Попов. Диляна Георгиева специализира, като работи с Мария Слатинару, доктор на науките, от Румъния по време на Sofia Music Weeks през 2003 г.

Сопраното беше част от майсторския клас на Гена Димитрова по време на Международния музикален фестивал „Лято във Варна“ през 2004 г. Диляна бе лично награден със стипендия на Гена Димитрова в края на майсторския класДиляна Ге.

Сопраното Диляна Георгиева имаше своя сценичен дебют в ролята на Виолета от „ Травиата “ на Верди на сцената на Старозагорската опера през 2004 г.

Пише хайку поезия. Автор в списание „Картини с думи и багри от брой 4/2019. с


Живка Танчева


Йордан Йорданов

Йордан Йорданов

Йордан Йорданов е роден на 25.12.1942 г. в с. Горно Абланово, Русенско. Поет и прозаик, работил над 30 години като журналист в различни печатни издания. Член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на свободните писатели. Автор на стихосбирките „Нежна съпротива“ и „Камък за птицата“, повестта „Разсъмване край огъня“, поемата за деца „Приключенията на Ели“ и „Кактус в джоба“ – сатирични миниатюри.

Живее и твори в Лондон.

Автор от брой 4/2019 на списание „Картини с думи и багри“.


Милена Филипова

Милена Филипова

Милена Филипова е родена на 11.07.1963 г. в с. Горно Абланово обл. Русе.

Завършила съм средно професионално образование в гр. Русе през 1981эг. От 1981эдо 1983 завърших второ средно за придобиване на професионална квалификация за технически и електро чертожник. Десет години работих в секция „Унификация” в ИТИМ като чертожник.

Работила съм в Окръжна болница гр. Русе като регистратор в Рентгеново отделение. Няколко години в завод „Арда” гр. Русе като шивачка. Десет години бях извън страната, където  работих с деца в чужбина.

 В края на 2017 г. постъпих като библиотекар в НЧ „Канев-Пробуда 1924“ с. Горно Абланово, където работя и до днес.

Става автор в „Картини с думи и багри“ в брой 4/2019 с два репортажа за представяне на книги в рубриката „Гостува ни“.


Надежда Александрова


проф. дн Николай Димитров


Първолета Маджарска

Първолета Маджарска е родена на 4 август 1955 г. в гр. Радомир. Завършила е Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност Българска филология, и изобразително изкуство в Педагогическия колеж „Св. Иван Рилски“.

Била е учител по изобразително изкуство. Работила е като журналист в регионални медии. От 1997 г. е уредник в Художествена галерия, Перник.

Има награди от национални и международни конкурси. Стиховете й са превеждани на английски, полски, украински, сърбохърватски и руски език.

От 2012 г. е основател и главен редактор на алманах-списание „Културна палитра“ за литература, изкуство и креативност.

Член на Съюза на независимите български писатели (2000) и на Движението на Световните поети (2010).

Автор е на стихосбирките „Ангел с ахилесова пета“ (1997), “Живей сега“ (2001, „Детето плаче като Бог“ (2006),„Ще се видим в Рая“ (2008) „Къде Икарите гнездят“ (2014),„Мадоната и птиците“ (2015)

Рени Васева


Росен Русев


Тодор Билчев


Христо Ангелов


Цанка Шишкова

Цанка Шишкова

Цанка Шишкова има инженерно образование и научно-образователна степен „доктор“ в областта на техническите науки. Пише поезия и проза, има многобройни публикации в световни медии за хайку поезия.

Автор в „Картини с думи и багри“ от брой 4/2019.БРОЙ 1/2020 (6)Александра Ивойлова


Александър Алекс. Дъбнишки


Валентина Григорова


Величка Вълчева


Венцислав Иванов


д-р Веселина Узунова


Виолета Солникова


д-р Габриела Цанева


Гергана Христова


Джуна Харизанова

Джуна Харизанова

Джуна Харизанова е родена на 17 март 1971 г. в София.

Интересът й към българските художествени занаяти е наследен от родителите и баба й, които й предават уменията си в тъкачеството, плетенето, бродирането, металопластика и дърворезбата, а също керамиката и декорирането.

Като възпитаник на Техникума по керамика и стъкло в Елин Пелин, тя има участия в няколко благотворителни изложби и печели награди за декоративна керамична „Римска мозайка”, скулптура и керамика.

През 1997 г. реализира самостоятелна графична изложба със съдействието на в. „Труд”. През 2011 г., 2012 г. и 2013 г. участва в изложбите на съвременно българско изкуство на Арт Рентал и получава награда за графика.

Самоук иконописец с повече от 50 икони в частни колекции в България, Русия, Украйна, Франция, САЩ и др. От 2016 г. работи като графичен дизайнер.

Нейни живописни творби, графики и икони присъстват в е-Галерия gabriell-e-lit. Представена в рубриката „На фокус“ в брой 1/2020 на списание „Картини с думи и багри“.


Димитър Пенчев


Иван Бобев


Иван Селановски


Иванка Янкова


Йордан Кожухаров


Маргарита Нешкова

Маргарита Нешкова

Маргарита Нешкова е родена на 31 август 1952 г. в с. Долна Бешовица, Врачанско.

Завършила е Юридическия факултет на Благоевградския университет със специалност „Публична администрация“.

Публикувала е свои стихове местния печат и във вестниците „Земеделско знаме“, „Литературно знаме“ и „Литературно земеделско знаме“. Участвала е със свои произведения в литературните сборници „Детелина“ (3 том и 4 том), издадени от СПЗ.

Член е на Съюза на писателите земеделци в България. От 2015 г. е член на редакционната колегия на в-к „Литературно земеделско знаме“.

Автор е на 9 книги, 8 от които са издадени между 2014 и 2019 г., в които съчетава поезията с биографичната проза: „Осем китки“, „Цветен прашец“, „Хоризонти в моя сън“, „Царевичка на кръстопът“, „Съдбовни пътеки“, „Корените в мен говорят“ и др.

Представена е в брой 2/2019 на „Картини с думи и багри“ с рецензия на Надежда Александрова за книгата й „Искрици в нощта“.

Автор в списанието от брой 1/2020.

Маруся Николова


Росица Копукова


Сидония Пожарлиева

Сидония Пожарлиева

Сидония Йорданова Пожарлиева е родена в Плевен в семейство на учители, живее в София. Завършва Езикова гимназия (Ловеч) и френска филология в Софийския университет. Журналистка, преводачка от (и на) четири езика, поетеса.

Публикувала е седемнадесет поетични книги (вкл. хайку), първата – „Гневна нежност“ (1992), а от 2003 до 2017 г. излизат книгите й с хайку: „Бисери небесни“, „Светове“, „От Далнини към Безкрая“, „Para o Infinito“, Португалия, „(Не)Обичайни неща“, „От мъката до усмивката“, „Крила на духа“, „Многоцветен свят“, повечето от тях с превод на два и повече езици. Автор е на книга с литературна критика – „Моя Любов“, Лузо, Португалия (2014). Нейни стихотворения са представяни в български и чуждестранни антологии, сборници, алманаси.

Превела е 56 книги от френски, португалски, испански, български (първата е „Монахинята“ от Дени Дидро, 1967, с пет издания, в сътрудничество със Стефанка Димова), а последната й преводна книга е: „Сянката и Слънцето“ от Руи Белу (2012, от порт.).

Носител е на национални („Славейкови дни“, 1974 и др.) и международни награди, вкл. „Европейска награда за поезия“ (Лече, Италия, 2007), Награда „Гийом Аполинер“ на ХХ Цветни игри над Пиринеите (2012), European Kukai (2014). Член на СБЖ (1975), СНБП (1990), Български хайку съюз (2003) и Френската асоциация ХайкУЕСТ (2010).


Тодор Билчев


Тодор Димитров

Тодор Димитров

Тодор Димитров е художник и скулптор. Интереси в областта на акварела и пластичните материали като глина и шамот. Обича да експериментира.

В брой 1/2020 /6/ на „Картини с думи и багри“ избрахме да представим изложбата му „Хайку – следи върху глината“, в която са използвани хайку на Александра Ивойлова за създаването на пластични фигури от шамот.


Христина Въчева

Христина Въчева

Христина Въчева е педагог, филолог, поетеса и журналист на свободна практика. Печели отличия на национални литературни конкурси за учители творци.

Нейни стихове са превеждани на френски и турски езици. Нейни стихове са публикувани в сборниците: “Скъпоценни камъчета“ 2009г., “Меридианът на нощта“, 2011г., алманаха „Южно утро“ и др.

Има издадени три поетични книги: „Усмихнати небеса“, 2016 , „Изворен звън“, 2017 и „Родопа, люлка за сърцето ми“, 2019 г.

За стихотворението си „Благословена земя“ получава сребърен медал на Х-ия
Юбилеен преглед на художествената самодейност на читалищните колективи в София през 2015 год.
От 4 години живее в Хамбург. Работила е като преподавател по български език и литература.

Сега Христина Въчева работи като журналист на свободна практика

През 2017-18 г. Клубът на бг жени и бг семейства и Държавната агенция за българите в чужбина kъм Министерския съвет на Република България/ДАБЧ/ ѝ присъждат Голямата награда за високо художествено майсторство в раздел „Поезия“ – любовна лирика и поезия с обществено значение, а на следващата година – в раздел „Журналистика“ за особен принос в представяне живота на българите в Хамбург в българския печат.

Сътрудничи на националните медии: в-ците „Стандарт“ и „Лечител“ и на окръжните „Нов живот“ и „Родопи 24 часа“ в Кърджали.


Цанка ШишковаБРОЙ 2/2020 (7)


Александра Ивойлова


Александър Алекс. Дъбнишки


Валентина Григорова


Венелина Петкова


Веселка Кюкова

Веселка Кюкова

Веселка Кюкова е родена на 9.07.1956 г. в Русе. Завършила магистратура по „Предучилищна педагогика“ и „Богословие” във Великотърновския университет. Работи в ОДЗ „Снежанка“. Учителка е от близо четиридесет години.

Пише стихове и разкази от дете. Печелила е награди от регионални и национални конкурси.

Нейни стихове са помествани в периодичния печат.

Автор е на книгите с лирика „Агапе“ (духовна поезия), „Рисунка на цвете“, „Реката на времето“, „Ева ли?“.

Предстои издаването на още две книги – с разкази и интимна лирика.

От 2016 г. е член на Съюза на свободните писатели в България.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 2/2020.

д-р Габриела Цанева


Гергана Христова


Димитър Пенчев


Живка Танчева


проф. Иван Бързаков

Иван Бързаков

Иван Бързаков е роден в София на 13.12.1942 г. Следва английска, после завършва българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”.

Работи като преводач, преподавател по английски, лектор по естетика. Публикува статии, интервюта, литературни и филмови рецензии, стихотворения и есета в специализирани столични вестници и списания.

На 10 септември 1976 г. той успява да стигне до Триест, Италия, преплувайки 11 км в Адриатическо море. На 31 март 1977 г. реемигрира в САЩ, където продължава следването си  в New York City University.

През 1978 г. Бързаков, заедно с група психолози, основава и ръководи в Сан Франциско Международен институт за нови методи в образованието.

През 1980-1982  г. създава системата OptimaLearning® за максимално възприятие и развиване на мисълта, приложена по-късно в 29 страни.

В 1985 г. Бързаков защитава в САЩ двоен докторат по теория на образованието и психология. В 1988 г. Образователната комисия на Сената на Калифорния предлага законопроект за модел на училищата в щата, базиран на OptimaLearning, който не е приет по финансови причини.

През 2004 г. проф. Бързаков създава и уникален метод за бързо и дълбочинно проникване в изобразителното изкуство – AOLIA (Accelerated OptimaLearning In Art).

Автор е на три книги поезия и есеистика: „Яростно в скръбта“ (2009, 2014), „В съня над пропастта“ (2011, 2015), „Лумнали огньове“ (2013).

През 2020 г. е номиниран за осми пореден път за Нобеловата награда за литература от Шведската академия.


Иванка Павлова

Иванка Павлова

Иванка Павлова е съвременна поетеса и преводачка.

Участвала е с цикъл от 15 стихотворения в сборника Петима млади поети (С., Народна младеж, 1979), с публикации в антологии, вестници и списания.

Издала е стихосбирките: Градините на сърцето (С., Лице, 1993), Между да и не (С., Стигмати, 2006), Зрея в мълчанието (С., Ерго, 2016), Боса ходя по жарава. Любовна лирика (Благоевград, Лингея, 2016), Светът в капка роса. Хайку и други тристишия (С., АртГраф, 2016), По сребърните пътеки. Избрани стихотворения и тристишия (С., Изток-Запад, 2017), Даровете на мига. Нови тристишия (С., АртГраф, 2018), … И ги осъдих на забрава. Пренебрегнати стихотворения (С., АртГраф, 2019), книгата Светлини и сенки. Проза микс (С., АртГраф, 2019), както и седем книжки със стихотворни творби за деца: Врабец храбрец (С., Фют, 2001), Калинка Малинка (С., Фют, 2004), Помисли! Отгатни! (С., Фют, 2005), Балончета хвъркати (С., Фют, 2009), Пчела с кошничка и Гатанки в рими (Пловдив, ПУХ, 2016), Калинка Малинка – с ново съдържание (С., Фют, 2016).

Превежда от унгарски и от руски език.

Голяма част от нейните преводи на унгарска поезия е представена в антологията Цветни мастила (С., Стигмати, 2005).

Най-цялостна представа за нея като преводачка на руска поезия дава участието й в антологиите на руската поезия Заветни лири (С., Народна култура, 1983) и Ята сред безкрая. ХVІІІ – ср. на ХХ век (С., Стилует, 2019).

Превела е също книгите за деца на унгарските писатели Ищван Чукаш Бомбе и картофен нос (С., Отечество, 1989) и на Шандор Фодор Чипике – джуджето великан (С., Отечество, 1990) и Чипике – джуджето, което искаше да стане великан (С., Фют, 2010), както и Приключенията на понито Бриз и неговите приятели (С., Фют, 2017).

Иванка Павлова е работила като редакторка, като хонорувана преподавателка в Катедрата по унгарска филология в СУ „Св. Климент Охридски” и като учителка по български език и литература.

Членува в Съюза на преводачите в България и в Българския хайку съюз.


Иванка Янкова


Йордан Василев

Йордан Василев

Йордан Василев е роден в Русе. Магистър е по български език и история на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Пише поезия и проза от ученическите си години.

Има отличия за поезия в национални литературни конкурси: „Витошко лале”, „Моя бяла пролет”, „Поетична Стара Загора” и „Кръстьо Пишурка”, „Пролет моя”. Награден е с приза за култура на Румънския трансграничен кръг за литература и изкуство „Дунавски съзвездия”.

Има публикации в сборниците на издателство „Лаген”, в сборниците на първия втория и четвъртия конкурс за SMS-поезия, в алманасите „Ирин Пирин”, в списание „КИЛ” и в Нова българска литература, алманах „Романтика”-2020 г. Негови стихове, преведени на румънски език, са публикувани в списание „Валахия” и в антологията за поезия „CONSTELATII DUNARENE”, издателство „Amurg sentimental”, Букурещ. Има публикувано есе в българо-македонския сборник „Балканският писател”.

Йордан Василев е редактор на юбилейния сборник „Неспокойни дни и нощи” на литературния клуб „Д-р Спиридон Тодоров”. Съредактор е на литературните алманаси „Крайречни гласове”, „Още са живи крилатите хора”, „Молитва” и „Дунавски съзвездия”.

През 2017 г. излезе и стихосбирката му „Любовно адажио”, включена в е-библиотека gabriell-e-lit.

Йордан Василев участва и в антологиите на ССПБ „Светоусещане”, „Отражения”, „Графити” и “Аритмии”.

Член е на Дружеството на писателите в Русе и на Съюза на свободните писатели в България. Председател е на Филиала му в Русе от основаването през 2013 г.

Йордан Кожухаров


Кирил Назъров


Марин Маринов


Надежда Радева


Рени Васева


Татяна Живкова

Татяна Живкова

Татяна Живкова – Жива е родена на 26.08.1951 г. в гр. Русе. Завършила е българска филология и история във Вели­котърновския университет “Св. св. Ки­рил и Методий”.

Специализира Лите­ратурознание в Софийски универ­ситет “Св. Климент Охридски”. Дълги години преподава Български език и лите­ратура в Английска гимна­зия – гр. Русе.

Авторка е на Проект за Българско младежко движение “Напред и нагоре – Създавай по-добър свят”. Нейни научно-практически разработки в областта на обра­зованието са включени в Учебни помагала по литература, а също и в нейно самостоятелно издание “Език и стил на ли­тератур­ното съчинение”. Пише и публикува в различни пе­чатни и електронни издания поезия, белетристика, литера­турна критика, есеистика, публицистика.

Авторка е на книгите: “Ескизи на един живот” (поезия, 1996); “Жива – Отвъд видимостта на нещата” (белетристика с поетични откровения, 1998); “Малка книжка за България” (поезия, 1998); “Жива – Жрицата на ерос” (поезия, 2000); “Мост през световете” (Биографична книга за Славейко П. Петров и печатница “Русенско ехо”, 2007); “Депутатът от нивата Иван Хаджииванов” (биографична книга, 2011), „Моите срещи с един български род“, (5-а книга от пореди­цата „Български диалози”, 2014) и др.


Харалан Недев

Харалан Недев

Харалан Недев е роден на 25 март 1931 г. в Габрово, но днес по-често го наричат троянски поет. Автор на 57 книги. Поет, публицист, белетрист, сатирик, баснописец, автор на епиграми и афоризми с над триста публикации в централни вестници и списания – един живот без почивно време! С 52 години трудов стаж, от които 10 – в мините.

Едни от най-известните му книги са: „Благодарност за хляба. Стихотворения” (1992), „Сонети” (1994), „Избрани басни” (1995), „Планета под земята” (1997), „Магия” (1998), „Брадясали разкази. Избрани разкази и импресии” (1998), „Преклонение” (1998), „Семки от саморасляци. Афоризми и епиграми” (1999), „За хищници и тревопасни басни” (1999), „Малчугани – сладурани. Стихотворения за деца (1999), „Осил под езика. Парливи стихове” (2000), „Чародейни сътресения. Весели стихотворения и една поема за Сафо” (2000), „Родни природни дадености. Разкази” (2002), „Земя с негаснеща жарава (2003), „Вяра и надежда за човечност. Лирика” (2006), „Дъхави откоси” (2007), „Антология” (2011), „Пред Апостола поклон” (2011), „Озарения” (2013), „Сонети. ч. 1. Звънкострунни сонети” (2014) „Сонети. ч. 2. Волноструйни сонети” (2014), „Сонети. ч. 3. Сатирични сонети” (2014), „За теб, Българийо, с любов” (2016), „За теб, Българийо, с любов. Избрани стихотворения за Родината” (2 издание – 2018), „Резонанси” (2018), „Светлина над хоризонта” (2018), „Серпантини на любовта”, „В клоните на дъба”, „Незабравки в сърцето” (2018) и др.

Член на СБП.

Творчеството му е представено в брой 2/2021 на списание „Картини с думи и багри“.Брой 3/2020 (8)


Александра Ивойлова


Александър Алекс. Дъбнишки


Валентина Григорова


Величка Вълчева


Венелина Петкова


Весислава Савова


д-р Габриела Цанева


Гергана Христова


проф. Дейвид Ланю

Проф. Дейвид Ланю е изследовател и последовател на японския хайку поет Исса (1763 – 1828 ), преводач на хайку от японски, автор на хайку новели, преподавател по английски език и световна литература в  Xavier University of Louisiana, Ню Орлиънс, САЩ и председател на Американското хайку общество (Haiku Society of America) от 2013 до 2015 г. 

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 3/2020 (8).


Димитър Милушев

Димитър Милушев

Димитър Милушев е завършил българска филология като бакалавър и е магистър по „Медии и междукултурни отношения“. Има две издадени стихосбирки – „Шепот в есенните листи“ /2012 г./ и „Начало, прехождане завръщане“ /2014 г./ , но пише и проза.

Интересите му са в езотериката, българистиката, ранната българска история и културното ни наследство, както и етнология и фолклор. Понастоящем работи в друга сфера, но би искал да промени това, като работи за кауза, по специалността си.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 3/2020 (8).

Дора Габе


Елисавета Шапкарева


Живка Танчева


Зорница Харизанова


Иванка Павлова


Иванка Попова


Иванка Янкова


Илиана Илиева


Йордан Йорданов


Йордан Кожухаров


Йордан Митев


Крум Гергицов


Лиляна Райчева


Минко Танев


Нанси Хемптън


д-р Никола Бенин


Петър Чухов

Петър Чухов

 Петър Чухов е роден на 23 юни 1961 г. в София. Автор на 11 стихосбирки (най-новата – „АДdicted“, 2017), 3 книги с проза (най-новата – „Достатъчно дълго“, 2019) и книга за деца. Съставител и редактор на „Mas-mas csond / Различна тишина“ (Napkut Kiado, Budapest, 2012, антология на българското хайку). Съавтор (с Ал. Мануилов) на пиесата „Честита Нова година“, номинирана за Национална годишна награда за драматургия (Шумен, 2015).

Творбите му са преведени на 20 езика, публикувани в над 20 държави. Награди: „Агата“ за криминален разказ (2000), „Иван Николов“ за най-добра стихосбирка (2002), „Развитие“ за нов български роман (2003), Голямата награда за SMS поезия (2004), „Славейкова награда“ (2005 – първа, 2013 – трета, 2016 – първа), „Златен ланец“ (2007), Голямата награда на музея „Башо“ в Япония (2007), награди от Международния хайку конкурс в Москва (2012), Голямата награда на конкурса за любовна поезия „Магията любов“ (2013), Втора награда на поетическия конкурс „В полите на Витоша“ (2014), номинация за наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев“ (2015), Национална награда за лирика „Иван Пейчев“ (2017, за „АДdicted“), Номинация за Национална награда за поезия „Христо Фотев“ (2018, за „АДdicted“), Номинация за литературната награда „Балканика“ (2018) и др.

Автор и водещ на проекта „Поетически трубадурски двубои“, пише музика и текстове, свирил в много рок-групи („Субдибула“, „Тутакси“, „Стенли“), в момента е в етнорок групата „Гологан“, Par Avion Band и групата за поезия и алтернативен рок „ЛаТекст“, с която представя стиховете си. Член на Управителния съвет на Българския ПЕН-център, Сдружение на български писатели, Хайку клуб „София“, Haiku Society of America, World Haiku Association и Musicautor.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 3/2020 г.


Планимир Петров


Ради Стефанов


Ради Стефанов

Ради Стефанов Радев е роден на 4. 07. 1944 г. в село Болярино, Пловдивско, където прекарва детството си. После учи и работи в Пловдив.

Автор е на сборника с хумористични разкази “Галерия от гротески” (2008) и на непубликуваните – пиеса “Таласъмски хроники”, повест “Фрагменти от дневника на Марко Тотев”, фантастичен роман “Езотерон” и др. През 2019 г. излиза от печат стихосбирката му „Пеещи безумства“, която е преиздадена през 2020. Живее и твори в Пловдив.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 3/2020.

Радой Попиванов

Радой Попиванов е роден на 15.02.1973 г. в София. Завършил е право в СУ „Св. Климент Охридски“.
Пише от ученик, първо стихове, а по-късно предимно проза. Публикувал е стихове в старозагорския вестник „Литературен глас“, варненския „КИЛ“, както и статии в публицистични издания.
Има няколко поощрителни награди от престижни литературни конкурси, сред които се откроява „Ний всички сме деца на майката-земя“.


Рени Васева


Росица Копукова


Румен Сейреков


Сидония Пожарлиева


Стоянка Боянова


Теодора Копчева

Теодора Копчева

Теодора Копчева е родена в Русе. По професия преводач, екскурзовод и журналист.

Автор на документалната книга „Минало в бъдеще време“ /2004 г./.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 3/2020 (8).


Христо Ангелов


Цанка Шишкова


Цонка ВеликоваБрой 4/2020 (9)


Александър Алекс. Дъбнишки


Валентина Григорова


Виолета Солникова


д-р Габриела Цанева


Гергана Христова


Дуня Паланджеану


проф. Иван Бързаков


Любомир Тончев


Мая Данева

Мая Данева

Мая Данева е родена в град Ямбол. Завършила е информатика в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. Защитава дисертация и ѝ е присъдена научната степен „доктор по информатика“. Работи като IT-консултант и като университетски преподавател по бизнес-информатика. Пише от 8-годишна; публикувала е в периода 1978-1981г. След творческо прекъсване от близо 35 години, се връща отново към поезията. Голяма част от стиховете ѝ са тристишия в стил хайку и сенрю.

През лятото на 2020, тя приема 100-дневното предизвикателсво на Йосу Бусон, с което се ангажира в рамките на 100 последователни дни да пише ежедневно по поне 10 хайку. Текстовете от този творчески процес са публикувани на английски в World Haiku  Review, Canada Haiku Review, Frogpond, Presence, Wales Haiku Journal, Time Haiku, The Zen Space, First Literary Review-East, Cicada’s Cry, и FreeXpresSion, както и на немски в списанията Sommergras, Lotosbluete и Chrysanthemum. Член е на Немското хайку дружество (DHG).

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 4/2020.

Надежда Александрова


Огнян Балканджиев

Огнян Балканджиев

Огнян Балканджиев е роден през 1957 г. в Русе.
От 1990 г. до днес е художник на вестник ,,Утро”.
От 1990 до2007 г. художник в ИК ,, Парнас”, а от 2007 сценограф в куклен театър ,,Камила”.
С Дружеството на свободните художници представя изложби в Италия , Великобритания, САЩ , Франция , Германия.
У нас има десетки самостоятелни изложби и илюстрирани книги.

Негови илюстрации към книгата за деца на Надежда Радева „Прасчо“ са публикувани в списание „Картини с думи и багри“ брой 4/2019 и брой 3/2020. Негови картини, подбрани от Надежда Радева, са представени в рубриката „Гостува ни; Гастрол“ на брой 4/2020 като част от представянето на румънската поетеса Дуня Паланджеану.


Рени Васева


Стоян Михайлов

Стоян Михайлов

Стоян Михайлов е роден на 5 април 1940 година в близкото до Търговище село Лиляк. Пра-пра внук е на поборника Панайот Хитов.

Средното си образование завършва в Търговище, а висше в Софийския университет „Кл. Охридски”.

Твори поезия за деца и възрастни, хайку и афоризми. Издал е досега 10 стихосбирки, съавтор на много сборници и публикации на местно и национално ниво. Поддържа блог в интернет с над 300 постинги и хиляди прочити. Редовен участник в седмичното предаване на радио София

„Законите на Мърфи”. Мърфолог на страната за м. декември 2017. Участник в много литературни конкурси – международни и национални. Два пъти носител на първа награда в конкурса „Изящното перо” – Салон за българска култура и духовност Чикаго,САЩ през 2017 и 2019 год. Трето място от Международния конкурс „Небесни Меридиани 2018” – Израел. В Първия национален конкурс „Да научим децата да четат отново” – Гоце Делчев печели специалната награда. Първо място за поезия в Националния конкурс на в. „Десант“ – „Славянска просвета и култура”. През 2018 година печели бронзов медал от раздел поезия в Национален конкурс „140 години от Осв. на България от турско робство”.

Победител в X Национален конкурс „Моето синьо лято” за стихове в 10 реда.

Съавтор в X и ХII юбилейни алманаси „Нова българска литература – поезия”, 2018 и 2020, както и алманах за поезия „Романтика, 2020”.

Ревностен участник в издателските къщи ЖАЖДА” – Сливен, „МАТАДОР”- Добрич, „Литература и Общество” – Варна. Член е на ЛИН – в. „Кръжец“ на Съюза на българските журналисти и на Съюза на независимите български писатели.


Стоянка Боянова


Тодор Билчев


Христо Ангелов


Цанка Шишкова


проф. Цонка Великова

проф. Цонка Великова

Проф. Цонка Великова е завършила Актьорско майсторство и Основи на сценичното движение в Националната театрална академия “Кръстю Сарафов”-София. Специализира в Държавен институт за театрално изкуство-Москва. От 1980 г. преподава във Вокалния факултет на Национална музикална академия “Панчо Владигеров” София.

Професор по „Основи на сценичното движение“. Създател на методиката и програмата, по която се изгражда пластичното възпитание на оперния артист в Национална музикална академия.

Професор Великова е втор на множество статии с различна театрална проблематика и две научни книги: „Пластиката – елемент на музикално-сценичното изкуство в оперния театър“ и „Преди голямата сцена“.

Автор и на книги с поезия: “Цунами”, “Унисон”, “Защото”, “Канара”, “Вятъра”, „Защото“, „Свитъци на приДомната дама”. Автор е и на текстове за камерни песни от композиторката доц. Благовеста Константинова.Брой 1/2021 (10)


Александра Ивойлова


Александър Алекс. Дъбнишки


Борис Цветанов

Борис Цветанов

Борис Цветанов е роден на 10 декември 1944 г. в село Мокреш, Ломско. Живял е в Лом, София, Габрово, Плевен, Кърджали, Велико Търново, Горна Оряховица, Монтана. Учител (1968-1970), журналист в четири вестника (1970-1974), след пет уволнения е на свободна практика (1974-1990). 

Вече 51 години твори в областта на хумора и сатирата. Печатал е във всички издания,които отделят място и внимание на тези жанрове.

Негови афоризми, още преди така наречените „промени“, са намирали място в сериозни издания в САЩ, ГФР, Великобритания, Италия , Франция и естествено в СССР, Полша, Чехословакия и др.

Мисли за себе си като за скромен монах, който броди по света със скъсан чадър и държи на максимата, завещана му от Мирон Иванов: „Няма власт над оная глава, която не иска власт!“

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2021.


Валентина Григорова


Вера Костадинова

Вера Костадинова

Вера Костадинова е родена в гр. Брезник.

Завършила е СУ „Климент Охридски“ със специалност „Предучилищна педагогика“, а след това ВШВИД и Международно право към УНСС – специалност „Държавна адмиистрация и Международно право“; ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност „Стопанско управление“.
Работила е в най-тежките сфери на социално-икономическия живот – социални дейности, здравеопазване и образование. В момента работи като учител.

Започва да пише на 14 години. Първият цялостен цикъл от 20 стихотворения, наречен „Самота“ е написан през 1982 г. След много дълга пауза ( повече от 25 години), прописва отново.

Има публикации в два Алманаха през 2020 г. – „Всичко е любов“ и „Под лъчите на слънцето“ .
Живее и работи в София. Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2021.


Виолета Солникова


Габриела Цанева


Диана Тенева


Димитър Милушев


Доброцвета Илиева

Доброцвета Илиева - автор на илюстрации от брой 1/2021 на списание "Картини с думи и багри".

Доброцвета Илиева живее и работи в гр. Русе. Завършила е висше образование във Велико Търново. Рисуването е нейно любимо занимание в свободното време.

Първите ѝ публикувани рисунки са през 2001 год., когато тя все още е дете, ученичка в началния курс. Те стават причина да бъде написана поемата за деца „Моят град”, която се превръща в книжка за четене и оцветяване, предназначена за деца в предучилищна възраст.

Със свои картини Доброцвета Илиева е участвала в Обща изложба на русенски непрофесионални художници през декември 2013 г. в Художествена галерия – Русе.

Тя е автор на илюстрациите към книгата с детски стихове „Март идва” (написана от Надежда Радева), която излезе от печат февруари 2021 год., под знака на издателство Съюз на свободните писатели – Русе.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2021 /10/.


Живодар Душков


Иванка Павлова


Иванка Попова-Велева

Иванка Попова-Велева

Иванка Тодорова Попова-Велева е родена на 05.03.1948 г. в гр. Павликени През 1967 г. завършва Смесена гимназия с преподаване на френски език „Фредерик Жолио- Кюри” в гр. Варна, а през 1972 г.Френска филология в СУ „Св.Климент Охридски”, с втора специалност Италиански език.

От 1972 г. е учител по френски език в „Природо-математическа гимназия”, гр. Велико Търново, а от 1973 до 2016 г. е преподавател във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”.

През 1992 г. защитава дисертация в Санктпетербургския държавен университет, Русия и придобива научна степен „Доктор по филология”, а през 2000 г. – академично звание „Доцент”.

От 1985 г. е член на Съюза на учените в България. Получавала е от СУБ морални награди и грамоти за активна дейност, в т.ч. като член на ръководството на Великотърновския  клон на Съюза.

През 2015 г. е удостоена от Френското правителство с ордена „Академичните палми” в степен „Кавалер на Ордена” за изявената й дългогодишна работа за разпространение на френския език и култура.

Автор е на научни трудове, учебници, помагала, студии, статии, съавтор на  нов учебен Френско-български/ Българо-френски речник, 2004 г., изд. Слово. Редактор е на Френско-български речник, 2000, изд. Gabéroff.

Редактор е и на художествена литература.

Пише поезия и хайку, публикувани в български /списание „Картини с думи и багри“/ и френски издания /връзка към текста на публикуваните на френски език хайку/ .

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от сборните публикации на Български хайку съюз – брой 3/2020 и брой 4/2020, а като самостоятелна изява – от брой 1/2021.

Иванка Янкова


Йордан Василев


Крум Гергицов


Лиляна Райчева


Любомир Тончев


Маруся Николова


Мая Данева


Мая Цекова

Мая Цекова

Мая Цекова е родена и живее във Варна. Пише предимно сатира, но е публикувала и лирика. Печата в много издания като „Литературен свят“, „Литературен глас“, „Стършел“, „Втора младост“, „Матадор“ и други, сътрудничи редовно на вестници за българите в чужбина като „България“, „България Сега“, издавани в Чикаго, „Пламък“, Торонто“, превеждана е в „Без навреда“, Северна Македония.

Носителка на първа награда за афоризми на последния международен конкурс на Салона за българска култура и духовност, Чикаго „Изящно перо“, на международния конкурс на Славянския университет „Г. Р. Державин“, Северна Македония „, JAS ,ИTAP ПЕJO“,,2021, международния конкурс „Професор Бързаков“, Сан Франциско. Лауреат и в конкурса за хумор и сатира в град Кубрат 2020.

Издала е три книги : „Смешки без дрешки“,1999; „Апашите са от нашите“, 2019; „Афоризми“, 2020. Под печат е книга с афоризми, епиграми и вицове „Съчки в огъня“.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2021.


Надежда Александрова


Надежда Радева


Николай Николов

Николай Николов

Николай Николов е роден съм на 11.09.1970 г. във Варна.

Завършва ТОХ „Асен Златаров“, свири на китара, сформира рок група, тренира бойни изкуства.

След отбиване на военната си служба, през 1990-91 сменя няколко професии.

През 1992 учи във Варненски свободен университет, след това във ВИНС. През 2000 г. създава фирма за градинарство, а през 2011 г. – пекарна за хляб.

Започва да пише по време на пандемията – сатирични стихове и поеми, политически драми и автобиографична проза.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2021 г.


Николина Тодорова /Нина Росна/

Николина Тодорова - Нина Росна

Николина Тодорова, с литературен псевдоним Нина Роса е родена на 21 юли 1934 г. в с. Баниска, Русенско.

Развива таланта си в лите­ратурния кръжок „Н. Й. Вапцаров” към Дома на Културата на транспортните работници в гр. Русе и литературния клуб към Дома на здравните работници.

Има четири издадени книги – стихове за деца и възрастни: „Шипков плод” – стихове – изд. „Денница”, 1996 г., „Горска олелия” – детски стихове, 2 издания – 2004 и 2005 г., ИК „Парнас” – Русе, „Люлякови утрини” – лирика – 2012 г. „Стъпка от кошута” – стихове за деца, 2018 г.

Член е на литературен клуб към читалище „Зора” – Русе, на Дружеството на русенските писатели и на Съюза на свободните писатели в България.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2021.


Рени Васева


Росица Копукова


Севдалина Тодорова

Севдалина Тодорова

Севдалина Тодорова работи, живее и твори във Варна.

Завършила е английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и все още е очарована от западните езици. Тя е дългогодишен преподавател по английски език във ВСУ „Черноризец Храбър“.

Поддържа многогодишна любов с природата, защото е убедена в нейното могъщество. Интересува се и от отношенията между хората, резултат от което е разказът й „Това е любовта“, в който, по думите ѝ, е описала „истината такава, каквато беше“.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2021.


Сергей Городецки

Сергей Городецки

Сергей Городецки /1884 – 1967/

Известният руски поет на младини се увлича от символизма и проявява интерес към фолклора. Той е един от организаторите на Работилницата на поетите. Участва в Първата световна война като военен кореспондент. От 1921 г. живее в Москва. Пише стихове. Активно превежда. Автор е на оперни либрета. Изявява се и като литературен критик.

Плод на творческите му усилия са  значителен брой стихосбирки. Създаденото от поета се характеризира се с тематично разнообразие, със съвършенство на формата и с лекота на изказа.

Представен от Иванка Павлова в брой 1/2021 на списание „Картини с думи и багри“ в новосъздадената категория „Преводачът представя“.


Сергей Ивойлов

Сергей Ивойлов

Сергей Ивойлов е роден на 16 февруари 1922 г. в Оряхово. Отива си от света няколко месеца преди да навърши 90 години, на 29 август 2011 г. Завършва Националната художествена академия през 1947 г. Убеден реалист в творчеството си, Сергей Ивойлов вярва, че това направление в живописта отговаря най-добре на неговата личност и характер. Силната си любов към изкуството наследява от своя учител в академията проф. Илия Петров.

Сергей Ивойлов е майстор на психологическия портрет, автор на портрети на значими личности, но и на обикновени хора, сред които се открояват: „Хляб наш насъщен“, „Чаша бира“, „Левски пред съда“, „Клетвата“, „Паисий“, „Нарове“, „До последен дъх“, „Черните забрадки“, „Елин Пелин“, „Емилиян Станев“, „Памет“, „Панчо Владигеров“, „Достоевски“, „Утро“, „Паркът“, „Копривщица“, „Военният клуб“, „Родопски пейзаж“, „Говедарят“ и др.

Рисува също запомнящи се пейзажи и натюрморти. Дълги години работи и твори в Париж /от 1989 до 2004 г./, предимно като копист в Лувъра, като създава едни от най-добрите в света копия на известни шедьоври на Рафаел, Рубенс, Франс Халс, Енгр, Буше, Гоя, Ел Греко, Фрагонар. Носител е на златен медал за копие на картината на Рафаел „Хубавата градинарка” и сребърен за авторската картина „Портрет на момиче“, представени на Международното изложение в Авиньон през 1993 г. Отличен е със златен медал на град Вилмомбъл за копие на „Мона Лиза” на Леонардо да Винчи.

Сергей Ивойлов е и добър преподавател и педагог. Сред учениците му са утвърдени творци като Михалис Гарудис, Любомир Савинов, Иван Белчев, Георгис Гулямджис, Людмила Дамянова, Елена Пъдарева, Боян Чуканов, Светослав Герджиков, Кеазим Исинов и др.

Представен е в рубриката „На фокус“ в брой 1/2021 на списание „Картини с думи и багри“.


Стоян Михайлов


Тодор Билчев


Христо Иванов

Христо Иванов

Христо Иванов е роден през 1956 г. в село Правда, община Г. Оряховица. Завършва Механотехникум, НВУ „Васил Левски“ и ВА „Г. С. Раковски“. От 1979 г. служи в различни поделения на Българската армия. Завършва службата си в Щаба на отбраната на МО през 2011 г., понастоящем е о. р. п-к.

Като пенсионер започва да пише разкази за интересни случки с цел да развенчае мита за прекрасния живот в страната по време на социализма… и, ако може, да си оправи единствената четворка в дипломата от механотехникума – по български език и литература.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2021 /10/.


Цонка ВеликоваБрой 2/2021 (11)


Александър Алекс. Дъбнишки


Атанас Райков

Атанас Райков

Атанас Райков е роден през 1932 г. в с. Тюркмен, Пловдивско.
Основно училище завършва в родното си село, а гимназия – в град Пловдив. През 1952 г. за антикомунистическа дейност е осъден на 15 години затвор, като преминава през затворите в Пловдив, Шумен, Ловеч, София, Пазарджик и в лагера Белене на о. Персин.
Пише поезия от ученическите си години, както и по време на изтърпяване на присъдата си.
Негови стихове са поместени в одобрената от МОН през 2013 г. „Христоматия по литература за 12 клас“.
Автор на стихосбирката „Глас от ада“, издание на FastPrintBooks, 2019 г.
Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 2/2021.


Борис Цветанов


Валентина Григорова


Велла Неделчева

Велла Неделчева

Велла Неделчева завършва Професионална гимназия по телекомуникации с профил – системно програмиране през 2020 г.

Същата година през октомври заминава за Улм, Германия, за да усъвършенства знанията си по немски език. Там започна да пиша стихотворения, за да разбере чувствата си и да трансформира насъбралата се у нея през последните години многообразна емоция за нещо вълшебно, с което да се зареди.
В момента работи като стажант-програмист във фирма, а от септември 2021 г. е студент по Мехатроника в Австрия.

Вярва, че новото място ще я вдъхновява, за да подобрява писането си.

Първите й публикации са в брой 2/2021 на списание „Картини с думи и багри“, като става автор на списанието.


д-р Габриела Цанева


д-р Георги Цанков


Иан Менс

Иан Менс

Иан Менс (Yann Mens)  е съвременен френски писател и журналист (род. 1958 г.) .

Към настоящия момент е главен редактор на тримесечното списание Международни алтернативи (Alternatives internationales), а преди това е работил за сп. Фосфор (Phosphore) и в. Ла кроа (La Croix). Първите му разкази, с ориентация към младата читателска публика, са публикувани през 1998 г.

От 2002 г. публикува вече романи  (Със или без келтски, Синът на Джанго) и, както ги нарича той, кратки истории (На масата, президенте; Тази вечер ще има мач; Това е моята стая; Минно поле и др.). 

През 2008 излиза от печат сборник новели, озаглавен Ехо от оръжията (изд. Тиери Мание/ Thierry Magnier).

Две къси новели от този сборник – Метро и Камионът, в превод на Иванка Попова-Велева, стават достояние на читателите на сп. „Картини с думи и багри“ В тях, както и в останалите седем от сборника, Иан Менс заклеймява войната през призмата на невинните и най-беззащитните ѝ жертви – децата и възрастните хора.

Чрез преводите на Иванка Попова-Велева в рубриката „Преводачът представя“ става автор в брой 2/2021 на списание „Картини с думи и багри“.


проф. Иван Бързаков


Иванка Попова-Велева


Иванка Янкова


Кирил Назъров


Лили Чолакова

Лили Чолакова

Лили Чолакова е родена и живее в София. Позната е и с поетичния псевдоним Лили-русалка. Пише поезия и къси разкази.

Нейни стихове са публикувани във в-к ,,Ретро“, в-к ,,България днес “, в сборниците за поезия и проза на Издателство Буквите,
в сборника ,, Приятели в поезията“, издаден с благотворителна цел и др. Има издадени три книги с поезия: ,,Лети, ти, мое вдъхновение“ (2011 г. ), ,,Диви ветрове“ ( 2014 г.) и ,, Слънце за утре“ (2016 г.) През 2018 г. издава първата си книга с разкази ,,До последния миг“.
Участва в литературни конкурси и нейни творби заемат призови места.

Става автор в брой 2/2021 на сп. „Картини с думи и багри“ с поезия.


Маргарита Нешкова


Мая Данева


Мая Цекова


Мила Долапчиева

Мила Долапчиева

Мила Долапчиева е родена на 21 март 1997 г. в град София. Бакалавър по бизнесадминистрация от 2020 г. Любимият й предмет в училище е бил български език и литература. Пише поезия от прогимназиална възраст.

Печелила е следните литературни награди: Десети национален конкурс „Бог е любов” на МОН през 2012 г- 1-во място и на Четиринадесети национален конурс „Бог е любов” през 2015 г – 2-ро място.

Първата й публикация в литературно издание е „Фрагменти“ в брой 2/2021 на списание „Картини с думи и багри“. С тези стихове става автор на списанието от същия брой.


Надежда Александрова


Надежда Радева


Николай Николов


Николина Пенева

Николина Пенева

Николина Пенева е известна като автор на духовна поезия, любовна лирика, сатирични стихове и епиграми.

Николина Пенева живее в гр. Русе. Родена е в с. Коркина, Кюстендилско. Автор е на 46 книги, издадени в периода 1996 – 2021 г. Дебютира със стихосбирката „Огън” (1996). Най-новите заглавия са отпечатани през 2021 г. – вторият том с поезия „Водите на живота”, предхождан от първия том „Птичи поглед над душите”(2020). Има издадени книги с духовна поезия и нарича себе си „евангелска поетеса”.

Като автор на афоризми участва в шест поредни национални литературни сборника „Законите на Мърфи в ефир”. В настоящето издание са включени сентенции, писани през годините, много от тях са прочетени в ефир.

Става автор на издателство gabriell-e-lit с 47-мата си книга „Усмивките на мъдростта“. Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 2/2021.


Петър Главеев


Рени Васева


Росица Копукова


Стоян Михайлов


Тодор Билчев


Христина Въчева


Христо Ангелов


Христо Иванов


Цонка ВеликоваБрой 3/2021 (12)


Александра Ивойлова


Александър Алекс. Дъбнишки


Божидар Пангелов


Борис Цветанов


Ваяна Панкова


Велла Неделчева


Вера Костадинова


Веселин Веселинов

Веселин Веселинов

Веселин Янков Веселинов  – роден на 8 юни 1989 г. в Сливен. Завършва Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” в родния си град, където е обявен за литератор на випуск 2003/2008.

Бакалавър по психология, а по-късно и магистър по клинична и консултативна психология. В момента се обучава в докторантска програма на СУ „Св. Климент Охридски”, като негови научни статии са помествани в годишници на университета.

Преподавател по философски цикъл и английски език в София.

Публикува в списанията за литература и изкуство „Кула” и „Нова социална поезия”, вестниците „Музи в залива”, „Teen`s paper” и „Литературен глас”, електронните пространства „Отвъд кориците”, „Литературен свят”, tetradkata.com, „България без край” и „Литературен клуб”, както и в алманасите „Огнище”, „Изкуство по време на пандемия”, „Лято след пандемия” и „Свято слово”.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 3/2021.


Габриела Цанева


Иван Бързаков


Йин Сиаоюан

Йин Сияоюан

Йин Сияоюан (Yīn Xiǎoyuán, „殷晓媛“ на китайски) е авангарден, епичен поет, както и многожанров и многоезичен писател, основател на Енциклопедичната поетична школа (ок. 2007 г.), инициатор на Хермафродитното писателско движение и главен съставител на Декларация за хермафродитно писане, редактор и визуален дизайнер на „Енциклопедична поетична школа” (Специално издание за 10-та годишнина), „За12-та годишнина Поезия и фотография – Албум с ръкописи “ и „Годишник за 2020 г .: Поезия и фотография “,„ Луксозна версия за 2020 г.: Поезия и фотография с текст“ и „Химн на поезията 2020 “ : CD албум на Международния фестивал на поезията онлайн“.

Тя също ръководи „Енциклопедична поетична школа за творческо писане и интегрирана художествена работилница“, членове на която са поети, писатели, драматурзи, музиканти и художници по визуална/инсталация/фотография/калиграфия.

Йин Сияоюан е завършила Пекинския университет за международни изследвания. Тя е член на Китайската асоциация на писателите, Китайската асоциация на преводачите и Китайския институт за поезия. Тя е публикувала 11 книги, включително 5 поетични антологии и 6 преводни книги.

Енциклопедичната поетична школа е „нова тенденция в съвременната китайска поезия”.
Тя е написала 18 епоса и 24 тома енциклопедични стихотворения.

Нейните произведения са написани на китайски, английски, японски, немски и френски и са преведени на френски, немски, испански, италиански, шведски, португалски, арабски, ирландски, галисийски, финландски, румънски, гръцки, естонски, руски, бенгалски, иврит, македонски , турски, български, японски и албански, и публикувани у нас и в чужбина.

Тя си сътрудничи със 150+ съвременни поети в САЩ, Великобритания, Швеция, Ирландия, Австралия, Испания, Португалия, Русия, Германия, Франция, Финландия, Канада, Аржентина, Япония, Индия, Естония, Куба, Хондурас, Колумбия, Чили, България , Боливия и Еквадор и др.

Автор в сп. „Картини с думи и багри“ от брой 3/2021.


Маруся Николова


Милена Френкева


Мира Дулевска


Мая Данева


Мая Цекова


Павлина Петкова


Планимир Петров


Ралица Руйчева


Рамела Бохосян


Рамела Бохосян

Рамела Бохосян-Стоянова е родена и живее в град Пловдив.

Завършва специалност „Българска филология“ във ВТУ’ ‘Св. Св. Кирил и Методий“. Дългогодишен учител по Български език и литература в горен курс.

Има издадени четири стихосбирки – “Две ноти светлина“ (2016 г.), „Разлистваш душата ми“ (2017 г.), „За да съмне“ (2018 г.) и „За да ни има“ (2020 г.) с редактор Елена Диварова.

Членува в Дружеството на пловдивските писатели, Литературен кръг „Метафора“ и в Управителния съвет към читалище “Възраждане“ – Старинен Пловдив. Нещатен сътрудник на БНР, Програма „Христо Ботев“от 2013 до 2016 г.

Става автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 3/2021 г.


Рени Васева


Росица Копукова


Сидония Пожарлиева


Стефан Стамов


Стефан Цанев


Стоян Михайлов


Тодор Билчев


Фернанду Намора

Чрез преводите на Сидония Пожарлиева в рубриката „Преводачът представя“ става автор в брой 3/2021 на списание „Картини с думи и багри“.


Христо ИвановБРОЙ 4/2021 (13)


Александрина Шаханова


Александър Алекс. Дъбнишки


Борис Цветанов


Василен Васевски

Василен Васевски

Василен Васевски е роден в Сливен. Завършва Националната художествена академия в София през 1993.  Две години по-късно се установява в САЩ, където усвоява загадките на “комерсиални изкуства“ в Индиана – Пардю Юнивърсити. Преподавател по рисуване и дизайн в Илинойския институт по изкуство/ професор/, днес той живее и работи в Чикаго.

Утвърждава се като професионален художник с над двайсетгодишна кариера. През годините активно творчество е направил  150 общи  и 20 самостоятелни изложби в Европа и САЩ. Творецът на багри и цветове е инициатор в създаването на група „Български художници зад граница“, развива активна културна дейност сред българската общност в Чикаго.

Автор на няколко белетристични книги, с последната – романът „Корени“, която бе представена онлайн  през декември в Хамбург, израства като родолюбец, преоткрива силата на родовата и националната българска памет.

Представен в брой 4/2021 на сп. „Картини с думи и багри“ със статия на Христина Въчева за негова творческа изява в Хамбург, Германия.


Габриела Цанева


Емилия Юкер

Емилия Юкер

Емилия Юкер е родена в София. Завършва ХТМУ-София. По професия е научен работник (инженер-химик, доктор на естествените науки), но открива призвание и в онази странна магия, наречена изкуство.

Емигрира в Германия, където завършва специалност „рисуване“ в Народния университет в Хамбург. Следват участия в много сборни изложби, твори в Операта и в Елбхармонията –  една от най-модерните концертни зали в Европа с брилянтна акустика. Две линии, две начала, научната и творческата  се преплитат  в нея, за да родят един уникален проект, наречен  „Клангкартини“ („Klangbilder“). Емилия Юкер има и самостоятелни изложби в своя творчески път

Представена в брой 4/2021 на сп. „Картини с думи и багри“ със статия на Христина Въчева за нейна творческа изява в Хамбург, Германия.


Живодар Душков


Жузе Мануел Мендеш

Чрез преводите на Сидония Пожарлиева в рубриката „Преводачът представя“ става автор в брой 4/2021 на списание „Картини с думи и багри“.


Иван Бързаков


Иванка Попова-Велева


Иванка Янкова


Йордан Борисов


Йордан Йорданов


Катя Тончева


Кирил Назъров


Кирил Христов


Милена Френкева


Милка Пешева


Надежда Александрова Цанева


Николинка Димитрова

Николинка Димитрова е родена във Варна. Завършва „Педагогика на изобразителното изкуство“ в ШУ „Епископ Константин Преславски“. Работи като дигитален илюстратор за български и международни издателства.

Изяви и награди:

Варна 2013 г. – Изложба „Приказки и фантазии“ избрана колекция от дигитални илюстрации с подкрепата на фестивала „FUNCITY 2013“; Варна 2014 г. – Благотворителна акварелна изложба „Гледайки морето“ по време на годишната регата Cor Caroli-Bavaria yachts;
Италия 2016 г. – Награди на „MAXI PAINT PERFORMANCE“ „Daniel Smith“ на фестивала на акварела „Fabriano in acquerello“ ( съвместно с Паулина Копестинска – Полша );
Варна 2017 г. – Изложба „Четири елемента“ – сборна изложба акварел, Николинка Димитрова, Елица Карабашлиева, Иво Иорданов – изложбена зала на Радио Варна;
Варна 2020 г. – Изложба „Будителите преди и сега “ – сборна изложба – комплекс Морско Казино;
Варна 2021 г. – „Лирични рисунки – изкуство на хартия” – сборна изложба на варненски автори

Представена в брой 4/2021 на сп. „Картини с думи и багри“ с две публикации, във връзка с нейната дебютна изложба „За нас откровено“.


Огнян Балканджиев


Павлина Петкова


Петко Огойски


Планимир Петров


Сидония Пожарлиева


Стоян Михайлов


Тодор Билчев


Христо Иванов


Цонка ВеликоваБРОЙ 1/2022 (14)


Вяра Дамянова


Елена Богданова-Влайкова


Павлина Петкова


Планимир Петров


Стоян Михайлов