Автори на списанието


БРОЙ 0/2018


Габриела Цанева

Габриела Цанева

Габриела Цанева  български писател, поет и издател. Родена е в Русе. Дипломира се като инженер-химик в ХТМУ-София, защитава дисертация /PhD/. Завършва право и работи като адвокат в САК до 2018 г. Същата година регистрира издателство gabriell-e-lit и започва да издава списанието за литература и визуални изкуства „Картини с думи и багри“. Автор на 13 книги с поезия и проза.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 0/2018.


Емил Петров

Емил Петров е роден на 07.07.1942 г. в с. Гложене, Оряховска околия, по-късно – общ. Козлодуй, обл. Враца. Работи като нередовен учител в Родопите, завършва Учителския институт „Любен Каравелов“ в Кърджали със специалности български език и литература, история и френски език. По-късно учителства в родното си село. Интересите му са в областта на историята и краезнанието. Пише поезия и проза. След 1990 има публикации в периодичния печат.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 0/2018.


Живка Танчева

Живка Танчева

Живка Танчева е поет и писател, автор на осем книги и многобройни публикации в периодичния печат.
Сътрудничи на вестниците „Народно земеделско знаме 21 век“ и „Литературно земеделско знаме“ 

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 0/2018.


Катя Тончева

Катя Тончева

Катя Тончева е родена през 2004 г. и е ученичка с многостранни интереси. Пише поезия от осемгодишна. Има публикации във в. „Литературно земеделско знаме“ и LiterNet.

Автор в списание „Картини с думи и багри“: брой 0/2018.


Кирил Назъров

Кирил Назъров

Кирил Назъров е български поет, журналист и писател, роден на 2 ноември в с. Драгуш, общ. Петрич.
Завършил е българска филология във Великотърновския университет. Преподавател, драматург и редактор, автор на книги за деца и възрастни, преведени на почти всички европейски езици. Неговото творчество е включено в програмата на началното училище.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от предпремиерния брой 0/2018.


Крум Гергицов

Крум Гергицов


Крум Гергицов литературен критик и театровед с многобройни публикации в периодичния печат. Роден през 1949 г.
Завършва НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” през 1976 г. В Русенския театър работи от 1976 г. Директор на Драматичния театър “Сава Огнянов” – Русе.

Автор в списание „Картини с думи и багри“: брой 0/2018.


Любомир Тончев

Любомир Тончев


Любомир Тончев  е завършил английска филология. Работи като учител в Русе. Интересите му са в областта на философията, историята, политологията и психологията. Има публикация във в. „Литературно земеделко знаме“ и е-списание LiterNet.  Автор в списание „Картини с думи и багри“: брой 0/2018.


Надежда Цанева

Надежда Цанева


Надежда Цанева
е автор и редактор на издателство gabriell-e-lit. Родена в град Видин, завършила българска филология в СУ „Климент Охридски“. Работи като преподавател по български език и литература и като редактор на сайта „в-к Земеделска защита“ и списание „Картини с думи и багри“. Има многобройни публикации в периодичния печат и интернет.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 0/2018.


Пенко Керемидчиев

Пенко Керемидчиев


Пенко Керемидчиев е роден на 11 януари 1027 г. в град Панагюрище. Завършил е българска филология в СУ „Климент Охридски“ и работи като учител по български език и литература в градовете Девин, Сопот, Калофер, Копривщица, Раковски. Автор на 10 поетични книги и многобройни публикации в периодичния печат. Автор, представен в раздела „На фокус“ на списание „Картини с думи и багри“: брой 0/2018.


Петко Огойски

Петко Огойски


Петко Огойски е роден в село Огоя, Община Своге, Софийска област на 1 ноември 1929 г. Учи в родното си село, след което завършва гимназия в София.
През 1950 г. е осъден на 5 години затвор за „вражески стихове и заговорническа дейност“ която присъда изтърпява в разни затвори и в концлагера Белене. Следва в Историко-филологическия факултет на Софийския държавен университет. 
Депутат от СДС (от квотата на БЗНС „Никола Петков“) в VII ВНС, главен редактор на в-к „Земеделско знаме“.
Член е на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти, на Българското историческо дружество и на Съюза на краеведите в България. Автор в списание „Картини с думи и багри“: брой 0/2018.


Христо Ангелов

Христо Ангелов е роден на 28 януари 1936 г. Завършил гимназия в Русе и електроинженерство в МЕИ-София. Преподавател. Пише сатирична поезия и епиграми от ученик. Има многобройни публикации в периодичния печат.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от предпремиерния брой 0/2018.


БРОЙ 1/2019


Божидарка Божинова

Божидарка Божинова

Божидарка Божинова е родена в топъл юнски ден. Думите я преследват от ранна детска възраст. Първите си поетически опити прави на 11-годишна възраст. Пише откакто се помни, но дълго време избягва публичността. Бяга от поезията, но тя я настига и се налага взаимно да се опитомяват. Публикувала е стихотворенията си единствено в литературни сайтове под псевдоним. Завършила е руска филология и слабостта й са преводите и руската литература. Понякога пише стихове и на руски. Обича да експериментира с думите и да преодолява себе си. В момента се занимава с коректорска и редакторска дейност и прави планове за бъдещето. Една от мечтите й е някой ден стиховете й да бъдат преведени на чужд език. Автор на стихосбирката „Залез и мед“, изд. ФРП, София, 2018.

„Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019 г.


Весислава Савова

Весислава Савова

Весислава Савова е родена в София. Автор на четири книги, част от много български и международни антологии. Нейни наградени и отличени творби, както и творби на визуалните изкуства са публикувани в международни списания на девет езика.
Тя е редактор на пет книги на български език и една на английски. Четири книги на български автори са преведени от нея на английски, две от които са публикувани от издателска къща „Hammer&Anvil“ в САЩ.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019 г.


Габриела Цанева


Любомир Тончев


Марин Маринов

Марин Маринов

Марин Маринов е роден в Каблешково, общ. Поморие. Животът и поезията му са свързани с морето. Има многобройни публикации в е-списание „Нова асоциална поезия“. Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019 г.


Надежда Радева

Надежда Радева

Надежда Радева е родена на 22.02.1967 г. в Русе. Завършва Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“, специалност българска филология. Автор е на стихосбирките „Непрестанно“ (1996) и „Лично“ (2001). Получавала е следните литературни награди: трета за фейлетон в националния конкурс „Чудомир“, Казанлък (1999), трета в националния конкурс за поезия „Яворови дни“, Поморие (1999), трета в националния конкурс за поезия на в. „Литературен глас“ (1997), трета в националния конкурс „Петър Алипиев“, Бяла (2003), поощрителна награда за поезия – за стихосбирката „Лично“ в националния конкурс „Светлоструй“, с. Щръклево (2003). Свои творби е публикувала в сборника „Отключени думи“ (1999), както и в периодичния печат. Пише стихове и разкази.
Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019.


Нина Тончева

Нина Тончева

Нина Тончева е родена на 20.06.1942 г. в град Трявна. По образование е машинен инженер. Преподавала е в Русенски университет „Ангел Кънчев”. Пише стихотворения за деца и за възрастни. Публикувала е във в. „Литературно земеделско знаме“ и в интернет издания. Живее в Русе.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019.


Румен Сейреков

Румен Сейреков

Румен Сейреков е роден на 07.07.1959 г. в Добрич. Инженер по образование. Работи в сферата на рекламата. Пише стихове от 2003 г. Има публикации във в. „Прелом“ и вестника на българите в Атина „България днес“, поощрителна награда за стихотворение в конкурса „Любовта – магическа реалност“ на КНК „Нов живец“ и вестник „България днес“ – Атина през 2016 г., както и поощрение с грамота от конкурса „Моята тайна“ на КНК „Нов живец“ – Атина през 2017 г. Няма издадена книга, в процес на подготовка са две стихосбирки. Живее и работи в Добрич.
Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019 г.


Светлин Трендафилов

Светлин Трендафилов

Светлин Трендафилов е роден на 10.03.1992 г. в град Каварна. Художник, поет, музикант и танцьор. Дипломира се във ВСУ „Черноризец Храбър“-Варна като дизайнер на архитектурна среда. Той вече има шест самостоятелни изложби живопис, като е участвал и в колективни изложби в България и чужбина. Автор на книгите ,,Мълчаливи крясъци”  (2010 г.) , ,,В търсене на светлина” (2012 г.), ,,Между вчера и днес” (2017 г.) и ,,Ти ли си Тя?” (2018 г.) Има многобройни публикации в електронни и печатни издания още като дете. Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019 г.


Цецка Илиева

Цецка Илиева

Цецка Илиева е родена 1969 г. във Враца. Завършва езиковата гимназия (с френски) в родния си град, а след нея УНСС, София. От няколко години живее със съпруга и двете си деца в Джорджия, САЩ. Нейни хайку са публикувани в японския вестник „Mainichi Daily News“, а преразказът й на българската народна приказка “Тримата братя и златната ябълка” (“The Three Brothers and the Golden Apple”) излиза в брой №44 на американското литературно списание „Rosebud“.
Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019.


БРОЙ 2/2019