ТВОРЧЕСКО СДРУЖЕНИЕ КОЗЛОДУЙ – Роси Савова

ТВОРЧЕСКО СДРУЖЕНИЕ КОЗЛОДУЙ КЪМ КБП НАВЪРШИ ШЕСТ ГОДИНИ – статия на Роси Савова

Още в далечното минало Козлодуй е бил средище на прогресивни и будни българи. Днес традицията продължава.

На 21 април 2016 г. в Атомната столица на България с творците от Козлодуй и района създадохме творческо сдружение – клон към Конфедерацията на българските писатели. В него влязоха 20 поети, белетристи, краеведи, есеисти, сатирици, преводачи, ученици – Албена Абарова, Бистра Григорова, Владимир Ненчев, Геолина Стефанова, Грета Владимирова, Гълъбина Митева, Деница Ангелова, Димитър Петров, Елена Славова, Йончо Грешев, Красимира Милчева, Лилия Логофетова, Момчил Йосков, Наталия Крисенко, Николай Пачев, Роси Савова, Сашо Савов, Симона Димитрова, Цветелина Александрова, Яна Петрова. Обединихме утвърдени вече творци с издадени стойностни книги и млади хора, които имат интерес към литературата и правят първите си творчески опити. Такава е и идеята на КБП.

На учредяването присъстваха Станислав Марашки – председател на КБП и Валентина Панова – областен координатор за Враца. Бях избрана за председател, а функцията заместник председател пое Деница Ангелова – един перспективен и много талантлив млад поет от с. Хърлец. Творците ми поставиха задача – да стоя над жанровите и личностни пристрастия, да обединявам колектива и да го водя напред през годините.

Да се опиташ да прокараш пътека за нещо ново и непознато като творческо сдружение в малко населено място, е рисковано начинание. Толкова много бодли и тръни трябва да изкорениш, че няма начин да излезеш от битката с бездуховието и неразбирането без да разраниш ръцете и сърцето си. Но, който се страхува от мечки, да не ходи в гората. А ние бяхме решени да се преборим за каузата.

*

Още през първата година организирахме и проведохме Козлодуйски литературни дни. Избрахме си един месец време – от 1 октомври (Ден на поезията и музиката) до 1 ноември (Ден на народните будители) и съвместно с Община Козлодуй го превърнахме в празник за хората. Защото нашата вяра в силата и значението на духовните ценности ни даде изключително силна мотивация.

Започнахме с поетична вечер под надслов: „Зрелите знаят, младите могат” на членовете на КБП Козлодуй. „С вълшебно нежните си трели чудото ПОЕЗИЯ събужда не само съкровените трепети на човешката душа, но и извиква за живот най-свидното човешко благородство. Но само у Човеците!” С тези думи като поздрав към присъстващите се обърна краеведът Николай Пачев, който за съжаление вече не е сред живите. (Нека е светъл Раят му!) Пожелахме си точно перо, горещи сърца и разтворени души за доброто в света на книгите.

*

Влязохме в училищата с детски стихове и творческо писане на приказки. Гостувахме на читалища и пенсионерски клубове. Проведохме 11 срещи с читатели в цялата община.

Организирахме и осъществихме 2 конкурса за ученици: „Златни страници” – за най-съдържателен и богат читателски дневник и „Чети и рисувай” – за най-точна и оригинална илюстрация към прочетена книга, разказ, стихотворение или приказка.

В ПГЯЕ „Игор Корчатов” се състоя тематичната викторина „На ТИ с книгата”, посветена на творчеството на Иван Вазов, съпътствана от конкурс за написване на есе.

Организирахме изложба с конкурсните материали във фоайето на НЧ Храм-паметник „Христо Ботев – 1879”. Наградихме с грамоти 103-ма участници.

*

Идеята на творците от козлодуйския клон на КБП беше Козлодуйските литературни дни да се превърнат в традиционен творчески форум, за да популяризираме българската съвременна литература, да представим сдружението като работеща организация и да продължим да радваме хората от района. Пандемичните ограничения ни попречиха за известно време, но се надяваме тази есен отново да наситим града с творчески мероприятия и да възродим Козлодуйските дни на литературата.

Продължихме с творчески срещи, на които обсъждахме новородени творби, давахме съвети за тематична насоченост, стилово разнообразие и похвати в писането на младите автори-ученици. Споделяхме информация за новоизлезли книги и алманаси, за предстоящи конкурси, премиери, представяния и др. В тези срещи не е толкова важно да получиш одобрението на останалите, а да намериш приятелски кръг и да разбереш, че има добронамереност, съпричастие, подкрепа и доверие.

*

През 2018 г. организирахме и представихме пред обществеността новите книги на краеведа Николай Пачев „Козлодуйски бряг” – трето допълнено издание и албум-справочник „Свещената педя българска земя – Козлодуйски бряг“. Това бяха всъщност неговите последни финализирани творчески трепети, следващите краеведски изследвания останаха недописани и неиздадени…

Членове на нашия творчески колектив се включваха редовно в поредните броеве на алманах „Под лъчите на слънцето” Враца и в представянията му.

През 2019 и 2020 г. участвахме в Литературен фестивал „Враца – книжен град”, а през 2021 г. – със свой щанд в „Десант на книгата” Русе. Там се проведоха много сърдечни срещи с читатели, творци и издатели от цялата страна.

През 2020 – 2021 г. организирахме или присъствахме на срещи с читатели на Лилия Логофетова от КБП Козлодуй, Горица Маджарска от Враца („Дяволът си търсеше жена“) в Козлодуй, на Павлина Йосева („И тъмното почва да свети“) във Враца и на Роси Савова („Плетеница от мигове“) в Плевен.

Наши представители участваха в три поредни годишни литературни срещи на пишещи хора от цялата страна в местността Узана, Габровско.

Радио Видин излъчи няколко предавания и интервюта за Козлодуйските литературни дни и за цялостната дейност на сдружението.

Проведохме Литературна творческа вечер през м. март 2022 г., на която представихме пред обществеността творчеството на членове на КБП и други местни творци.

*

По инициатива на КБП Козлодуй към НЧХП „Христо Ботев – 1879“ създадохме отворен литературен клуб „Нашето слово“, който ще работи съвместно с читалищната библиотека.

Предстоят ни още интересни открити мероприятия, които ще се провеждат всеки месец до края на творческия сезон. Ще представим и новоизлезли книги на наши автори. А през октомври отново ще проведем Козлодуйски литературни дни.

Нека в деня на нашето създаване си пожелаем да сме здрави и щастливи, да са творчески удовлетворяващи дните, да са точни, красиви и актуални думите ни!

Нека не стихва вдъхновението и приятелите на словото да се множат!

Честит празник, творци от Козлодуй!

Роси Савова, председател на КБП клон Козлодуй

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *