ТРИ КНИГИ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НИ – Габриела Цанева

ТРИ КНИГИ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НИ – ревю

Имах удоволствието да присъствам на срещата на Кирил Назъров с деца от СУ „Йордан Йовков” в РБ „Любен Каравелов”.

Познавам Кирил Назъров като автор от дете, от около 15 години го познавам като човек и колега; вече осем години заедно правим в-к „Литературно земеделско знаме”, а той продължава да ме изненадва. Всъщност, никога досега не бях виждала как общува с деца!

И това общуване е вълнуващо, защото той умее не само да пише за деца, не само да усеща и влиза в детската душа… той умее да разсмива децата, да ги разкрепостява, да им връща онова, което е тяхно, и което възрастните им отнемат по пътя към порастването.

И така, докато се опитвах да съвместя спомените си от детството, когато бях малка ученичка в същото училище, като момиченцата с черни плитки и бели кордели около мен, докато слушах гъделичкащия с хумора си глас на Назъров и надничах в развеселените детски очи, разлиствах книжките от масичката, подготвена от домакините и автора за автографи след срещата, разлях кафето си върху тях… Обзета бях от неудобство и ужас…

Тогава дочух едно тъничко гласче на дребничко момче:

А вие, като бяхте дете, искахте ли да станете писател, или писател се става после, случайно?

Така разбрах, че детската мечта на Кирил Назъров не е била точно тази, да стане писател… Май няма дете, което да мечтае точно за това… То просто се случва, макар едва ли „случването” е случайно…

Дълго предисловие, за да кажа, че под натиска на стреса от несръчността си, съчиних като извинение пред себе си и автора на двете книжки следното четиристишие:

Едно пораснало дете

намокри книгите с кафе,

то пример ще даде

и ще си вземе две!

И разбира се, последвах съвета си – взех две книжки с автограф и със светещи очи си тръгнах, отнесла със себе си частица детство…

А ето и информацията за възрастни, заради която намокрих книжките с кафе:

ВЕСЕЛО БУКВАРЧЕ –КНИГА ЗА ПЪРВОКЛАСНИЦИ, автор Кирил Назъров

„Весело букварче – книга за първокласниците” в която ще намерите „за всяка буквичка-бърборка – стихче и скороговорка”, а освен това – весели картинки, нарисувани от Николай Стоянов.

Весело букварче - Кирил Назъров

Буквичките са скокливи –

ту подскачат, ту подхвъркват…

Често в думите бъбриви

своите места объркват.

Но не бива да се мая,

че нали съм ученичка!

Всички букви вече зная,

ще ги подредя самичка!

Букварчето, което е в ръцете ми, е трето издание, осъществено от ИК „Мултипринт”, София през 2018 г., под редакцията на проф. Симеон Янев, а компютърният дизайн е на Мирела Асенова.

КРАТКИ ЗАГАДКИ, автор Кирил Назъров

„Кратки загадки” е за по-големи деца и съдържа гатанки, групирани в 14 раздела, според  техните… хм… „качества”? Горещи гатанки, цветни гатанки, гатанки от гората, гатанки от полето… оттук-оттам, вкусни гатанки, живи гатанки, летящи гатанки, небесни гатанки, водни гатанки, снежни гатанки, гатанки невидимки и гатанки градове и държави…

Кратки загадки - Кирил Назъров

Ту в някое селце, ту в град

ще срещнеш чичко белобрад.

Ту стих написал нов,

ту гатанка,

ту приказка – с любов.

Ту замечтан, ту весел,

ту ниско нос провесил

или високо нос навирил…

Това е чичко…../Кирил/

Едно поучително-познавателно пътешествие, което провокира малкия читател да мисли, докато се забавлява, да броди в света на приказното и оттам да черпи опит и познание за ежедневното…  и да използва този опит, за да следва авторовите знаци, които ще го отведат до скритите отговори. Кратки загадки, весели и сладки, когато ги отгатваме. В книжката са включени и подсказващи илюстрации на художествения дизайнер Енчо Цветков.

Консултант е проф. к.ф.н Костадин Динчев, коректор е Кирил Назъров-младши, а изданието е осъществено от издателството Феномен, София.

„Кратки загадки“ излезе от печат през 2019-та!

И – заслужава да бъде прочетена и разгледана не само от деца!

ЛИРИЧЕСКА ПАЛИТРА

Стихосбирката на Нина Тончева „Лирическа палитра” получих като подарък в края на същия емоционален ден – 3.14, или 14 март, преди представянето на сайта Арт платформа gabriell-e-lit и нулевия брой на списание „Картини с думи и багри”… Една приятна изненада, първа книга на авторката, събрала не само стихове, но и авторови илюстрации…

Преди няколко години Нина Тончева изпрати свои стихотворения в редакцията на „Литературно земеделско знаме”, които веднага публикувахме. Деликатен, чувствителен автор, който пестеливо и точно използва палитрата на думите и изразните средства на мерената реч, за да изрази и сподели емоции, размисли и послания. Една истинска, изстрадана, дълбоко лична, и в същото време общочовешка поезия.

Лирическа палитра - Нина Тончева

Здравей,

живот!

Ела, зора лъчиста,

да поздравиш

сияйния ми ден.

Препускам

с времето

и поривисто

копнеж,

отново сей

надежди в мен.

Книгата излиза през 2018 г. със знака на издателство Gaiana, Русе, под редакцията на Мила Лазарова.

©Габриела Цанева

Author: gabriell-e-lit

Издателство gabriell-e-lit е регистрирано на 6 декември 2018 г. от Габриела Цанева. Габриела Цанева е българска писателка, родена в Русе. Завършва Математическа гимназия „Баба Тонка“ в родния си град. Дипломира се като инженер-химик в ХТМУ – София. Защитава дисертация, за което ѝ е присъдена научната степен „доктор на техническите науки“. По-късно завършва право и работи като адвокат в Софийската адвокатска колегия. От 2003 година е член на Сдружението на българските писатели. През 2018 г. регистрира издателство gabriell-e-lit. Библиография Публикува в списание „Родна реч“, във вестниците „Век 21“, „Демокрация“, „Народно земеделско знаме“, „Земеделско знаме“, „Литературен форум“, "Труд", "Словото днес", "Литературно земеделско знаме" и други. „Миналото в мен“ (документална повест, 1994) „Догонвам бягащия ден“ (стихосбирка, 1998) „Треви под снега“ (роман, 2000; ISBN 978-954-8453-58-5) „Реши се и ще си свободен“ (есета и стихове, 2001; ISBN 978-954-8453-79-0) „Заскрежени птици“ (стихосбирка, 2008; ISBN 954-9375-41-1) „Шофьори“ (новела, 2008; ISBN 978-954-304-340-8) „Миналото в мен“ (документална повест, 2010; ISBN 978-954-304-369-9) „Врабче върху антената“ (стихосбирка, 2010; ISBN 978-954-497-011-6) „Светлата пътека към звездите“ (стихосбирка, 2010; ISBN 978-954-9375-76-3) „Искам себе си“ (хайбун, 2011; ISBN 978-954-321-830-1) „Заскрежени птици“ (стихосбирка, 2011; ISBN 978-954-321-947-6) „Състояния“ (хайга, 2013; ISBN 978-619-152-347-4) „Бурята сплита ръце“ (стихосбирка, 2016; ISBN 978-954-09-1069-7) „Високосният ден“ (лирика, 2018; ISBN 978-954-09-1253-0)