УРОКЪТ НА СЕЛЯНКАТА – Стоян Михайлов

УРОКЪТ НА СЕЛЯНКАТА – разказ на Стоян Михайлов

Годините се нижат по своя път, а спомените от детските ми години един по един оживяват! Връщат ме с незабравимите мъдрости и поуки на трудовите хора пряко,  непринудено свързани житейски с природата майка. Ето един нагледен пример.

Животът в селото го изисква, от ранна пролет в двора на къщата или извън село да се засаждат и отглеждат зеленчуци. Тъй като това е свързано с обилно напояване, обикновено ставаше край реките. Точно натам ме поведе баба ми Мария веднъж. Нарамила мотиката и разсад в кофата, тя ме караше да подбягвам след бързия и ход. Скоро свихме от шосето и се отправихме към реката. Там на едно място тя правеще голям завой и почти оформяше малко островче земя – нашата бахча! Работата беше за баба – копан и садене, а аз слушах упойната песен на птиците по накацалите върби. Не прочетох и колко пъти старата жена се надвесва за вода с кофата над реката. При едно такова, тя ме викна и насочи погледа ми отсреща. Изтръпнах от ужас – навита около един сух клон ни гледаше голяма змия! Викнах в уплаха:

– Бабо убий я веднага! Много е страшна!

– Не се плаши, бабинато, и то е животинка, като нас. Щом не го закачаме, ще ни отвърне с добро, дори ще пази градината…

Много пъти ходихме да поливаме и берем салати, моркови, лук…

Все надничах да видя отсреща влечугото, но напразно.

Навярно беше намерило друго укритие като „пазач на градината ни”, както предрече баба, защото тя, градината, стана най-хубава от всички наоколо.

Та нали който „прави добро и това ще получи”!

Какъв урок!

25.11.2021, Търговище

Стоян Михайлов

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.