СЕРГЕЙ ИВОЙЛОВ – НА ФОКУС

Изплъзващо се лице – очертанията се губят в щрихите, чертите се разчупват и разпиляват… Крехък силует, който оплътнява към ръба на спомена, но точно там, на ръба, където трябва да се срещнем, се разминаваме… Дълго търсих път към него, събирах разпилени трохички в интернет… Колко малко са следите там, оставени от важните неща – събития, личности и таланти…

СЕРГЕЙ ИВОЙЛОВ – БИОГРАФИЯ

Сергей Ивойлов
Сергей Ивойлов

Роден е на 16 февруари 1922 г. в Оряхово. Отива си от света няколко месеца преди да навърши 90 години, на 29 август 2011 г.

1.

Завършва Националната художествена академия през 1947 г. Убеден реалист в творчеството си, Сергей Ивойлов вярва, че това направление в живописта отговаря най-добре на неговата личност и характер.

Силната си любов към изкуството наследява от своя учител в академията проф. Илия Петров. Неговата многожанрова живопис отразява творческата му енергия и любов към многообразието на живота.

Признат майстор на психологически изразителния портрет, той е автор на множество портрети на значими личности, които говорят недвусмислено за интересите на твореца към българската история, литература, музика. Художникът оставя картини със запомнящи се образи, сред които се открояват творбите „Хляб наш насъщен“, „Чаша бира“, „Левски пред съда“, „Клетвата“, „Паисий“, „Нарове“, „До последен дъх“, „Черните забрадки“, „Елин Пелин“, „Емилиян Станев“, „Памет“, „Панчо Владигеров“, „Достоевски“, „Утро“, „Паркът“, „Копривщица“, „Военният клуб“, „Родопски пейзаж“, „Говедарят“ и др.

Дарбата му на портретист ярко се проявява и в платната, събрали лицата на неосветените от прожекторите на известността хора: „Жена с кожено палто”, „Софи Гудман” и др. Сергей Ивойлов е автор на многобройни композиции, голи тела, градски и природни пейзажи, но своеобразен връх в изкуството му, обособяващ го като ярка творческа индивидуалност, са неговите многобройни натюрморти, които самият той нарича „моите портрети на цветя”.

2.

Работи като художник в Швейцария, Ибиза, Белгия. От 1989 до 2004 г. основно е копист в Лувъра. Създава впечатляващи копия на шедьоври на Рафаел, Рубенс, Франс Халс, Енгр, Буше, Гоя, Ел Греко, Фрагонар. Носител е на златен медал за копие на картината на Рафаел „Хубавата градинарка” и сребърен за авторската картина „Портрет на момиче“, представени на Международното изложение в Авиньон през 1993 г. Отличен е със златен медал на град Вилмомбъл за копие на „Мона Лиза” на Леонардо да Винчи, което му носи признанието, че е един от най-талантливите кописти в света на гениалния ренесансов художник. Във Франция участва в редица престижни изложби със свои авторски платна. Неговите творби са приемани редовно в Есенния салон. Членува в Съюза на френските художници „La maison des artistes”. Член е на Белгийската международна академия за съвременно изкуство, която го удостоява със званието „Офицер на Златната палма”.

3.

Освен майстор на живописта, Сергей Ивойлов е и много добър педагог – две години преподава в Художествената гимназия в София и десет години в Националната Художествена академия, като ръководи и много читалищни курсове. Неговите ученици днес са утвърдени творци: Михалис Гарудис, Любомир Савинов, Иван Белчев, Георгис Гулямджис, Людмила Дамянова, Елена Пъдарева, Боян Чуканов, Светослав Герджиков, Кеазим Исинов и др.

материалът е подготвен със съдействието на Александра Ивойлова

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.