89 ГОДИНИ ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ В ЛОМ

КРИЛЕТЕ НА ЛИТЕРАТУРАТА – репортаж на Павлина Петкова

Творците от литературния клуб „Кръстьо Пишурка” в Лом с достойно представяне в националния „Алманах 165”

Миналата година се навършиха 165 години от създаването на трите първи български читалища: Свищов, Шумен и Лом. Всъщност те положиха основите на общонародното читалищно дело. Във връзка с тази паметна годишнина, която беше чествана подобаващо, Съюзът на народните читалища стана родител на една чудесна инициатива – издаването на   алманах  с творби на участниците в сформираните при народните читалища от цялата държава литературни клубове. Темата за първите читалища, от които пламва искрата на просвещението и духовността бе вдъхновението, което породи в мен идеята да напиша  книгата „Пред прага на Мелпомена“.

Но идеята за тази статия е друга. Дългогодишно приятелство свързва литературните съмишленици на „Хайде де“ от гр. Бяла, Русенско с литературния клуб „Кръстьо Пишурка” гр. Лом, който искам да ви представя.

*

„С чисто сърце поздравявам родителя на тази идея, защото с нея се дава заслужено уважение към хората, които непрофесионално са се залюбили с литературата; хората, които не само четат литературата, но и самите те създават литература“ – каза литературният критик Юлий Йорданов – член на Съюза на българските писатели, художествен ръководител на литературния клуб „Кръстьо Пишурка” при народното читалище „Постоянство 1856” гр. Лом на организираната от Съюза на народните читалища с художествените ръководители на литературните клубове  видеоконферентна среща.

„С този жест Съюзът на народните читалища застава зад моята твърда позиция, че литература се прави не само в столичния град, но и в дълбоката провинция. Доказателство за това са 47-те награди на творците от 89-годишния ломски клуб, постигнати само през миналата 2021 творческа година.“

Солидният том на „Алманах 165”, който привлича погледа на читателя със стилната си корица, съдържа интересно четиво: поезия, проза и изкуство, създадени от творци-членове на читалищните клубове в цяла България. Негов съставител и редактор е белетристката Анита Тарасевич.

*

„Преди 89 години шепа млади ломчани, влюбени в литературата,изкушени от дерзанията си с перото и белия лист, полагат основите на днешния литературен клуб „Кръстьо Пишурка” при НЧ „Постоянство 1856”. Той е правоприемник на създадения на 8 февруари 1933 година в магазина на представителя на шоколадовата фабрика „Щастие” Йордан Йосифов – Дудурката литературен кръжок „Гео Милев”. – отбелязва при представянето на клуба художественият му ръководител Юлий Йорданов.

Инициативата за този първи в провинцията кръжок, събрал литературни творци от региона, принадлежи на Пантелей Йорданов Пантев, който по това време е служител в Ломската митница. Кой би предполагал, че от този човек един ден ще излезе големият български литературен критик, историк и теоретик приел псевдонима Зарев. Идеята му подкрепят Константин Пастърмаджиев, Иван Фичев и други. На учредителното събрание Пантелей Зарев запознава приятелите си с целите и задачите, които си поставят със създаването на кръжока. Присъстващите пишещи след кратки дебати одобряват идеята. Нещо повече – те изразяват радостта си, че ще имат свое гнездо, където да могат да споделят вижданията си за литературата, да обсъждат творбите си, като сами бъдат критици на себе си.

 През годините животът на клуба е вървял през върхове и долини, но е достигнал до наши дни. Носил е имената на поетите Николай Хрелков,  Пеньо Пенев и Кръстьо Пишурка. Днес творците от клуба са изявени автори с награди от международни и национални литературни конкурси, с публикации в престижни списания и алманаси, имат издадени книги. Те се ползват с авторитет в Съюза на българските писатели, неслучайно неговият председател проф. Боян Ангелов, изследвайки историята му установи, че ломчани първите в провинцията създават свое сдружение на пишещи. Имам честта да съм негов художествен ръководител от 1974 година и сега.“

*

Най-ползотворен се оказва периодът от 2012 година насам.

Наред с публикациите в регионални издания, участниците в клуба са си поставили задачата да щурмуват националните и международните конкурси за литература.

Да вземем за пример творческия сезон 2019-2020 година. През него творците спечелиха 57 колективни и индивидуални награди от 24 международни и национални конкурси за поезия, белетристика и публицистика. Клубът е носител на колективните награди на конкурсите  от над  90 институции.

Гордост за ломчани са призовете на Александър Александров, завоювал  специалната награда за белетристика – издаване на книга – от международния конкурс „Нов живец“ в Гърция, а Ангелина Цанкова получи втора награда за поезия. В САЩ в международния конкурс „Изящното перо“, организиран от Салона за българска култура и духовност в Чикаго, Мариета Емилова се окичи със сребърен медал за поезия, а Юлий Йорданов – със златен медал за разказ. Сред лауреатите на националните конкурси са и Андриана Андреева, Анжела Борисова, Тихомир Горгачев, Светла Цветкова, както и младите есеисти Илиан Николов, Ивана Каменова и Патрисия Ачкова.

Юлий Йорданов е автор на 16 книги, член е на Съюза на българските писатели и носител на университетската награда на РУ „Ангел Кънчев” за литературна критика. Не без гордост мога да споделя, че също така са носители и на награди от поетичния конкурс „Искри над Бяла“.

*

Литературната група от Бяла, съвместно с Юлий Йорданов направихме представяне на националния маратон, посветен на Яна Язова в гр. Борово, Русенско.

В читалището клубът е инициатор за традиционния рецитал-спектакъл „Злат-на есен в слово и песен”. В тази коопродукция свой влог внасят и другите любителски състави. А всяка пролет урежда и самостоятелни рецитали, които се посрещат от ломчани с овации. По инициатива на художествения ръководител, съвместно със Съюза на българските писатели в Община Лом се роди международният поетичен конкурс за хора с увреждания „Огърлица от разЛОМени слова”, който няма аналог в Европа.

В „Алманах 165”, са представени белетристът Александър Александров, издал 2 книги с разкази, Ангелина Цанкова, издала 2 стихосбирки,  Анжела Борисова и Андриана Андреева – издали по 1 книга, Юлий Йорданов – носител на над 50 награди, Тихомир Горгачев – носител на над 10 награди, Татяна Дронзина, Джина Дундова-Панчева, Светла Цветкова и Красимира Русинова – Илиева.

Да пожелаем на ломските творци с постоянство и за в бъдеще да бъдат достойни продължители на делото на патрона на своя клуб Кръстьо Пишурка!

     Материала подготви Павлина Петкова

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *