gabriell-e-lit

gabriell-e-lit

ИЗДАТЕЛСТВО

Реши се и ще си свободен-Габриела Цанева Сътворения-Рени Васева След девети след десети-Христо Ангелов Алманах Литературно земеделско знаме-том 1 Миналото в мен-трето юбилейно издание-Габриела Цанева списание Картини с думи и багри брой 3/2019 списание Картини с думи и багри брой 2/2019 списание Картини с думи и багри брой 1/2019 списание Картини с думи и багри брой 0/2018 Стъпки по пламъци-Габриела Цанева Догонвам бягащия ден-Габриела Цанева На попрището жизнено в средата-Надежда Александрова Цанева Живота в стих събрах-Габриела Цанева

Габриела Цанева

Биография

Габриела Цанева е българска писателка, родена в Русе. Завършва Математическа гимназия „Баба Тонка“ в родния си град. Дипломира се като инженер-химик в ХТМУ — София. Защитава дисертация, за което й е присъдена научната степен „доктор на техническите науки“. По-късно завършва право и до 2018 г. работи като адвокат в Софийската адвокатска колегия. От 2003 година е член на Сдружението на българските писатели. На 06 декември 2018 г. регистрира издателство gabriell-e-lit и започва да издава "Картини с думи и багри - списание за литература и визуални изкуства".

Публикува в сп. "Родна реч", във в. "Век 21", "Демокрация", "Народно земеделско знаме", "Земеделско знаме", "Литературен форум" и други. Редактор на сайта "Вестник земеделска защита" и на в. "Литературно земеделско знаме". Автор на книгите "Миналото в мен" (документална повест, 1994; 2010), "Догонвам бягащия ден" (стихосбирка, 1998), "Треви под снега" (роман, 2000), "Реши се и ще си свободен" (есета и стихове, 2001), "Шофьори" (новела, 2008), "Заскрежени птици" (стихосбирка, 2008; 2011),"Светлата пътека към звездите" (стихосбирка, 2009; 2010),"Врабче върху антената" (стихосбирка, 2010),"Искам себе си" (хайбун, 2011),"Състояния. Хайга" (хайга, 2013),"Бурята сплита ръце" (стихосбирка, 2016),"Високосният ден" (стихосбирка, 2018).

"Разнолика и непостоянна съм"... Когато бях на осем години за първи път прочетох тази характеристика за моята зодия и се изплаших, защото обичах да рисувам, но обичах и звездите – сега знам съвсем малко повече за тях, отколкото тогава…

…Освен това… Вече бях започнала да свиря на цигулка – и се бях отказала; бях започнала да уча немски език и се бях отказала; бях започнала да уча и балет, но се бях отказала… Обещах си, че вече ще довършвам това, което съм започнала. И смело се върнах към музиката – започнах да свиря на пиано… но по-късно се отказах; започнах да уча английски и френски – и досега не ги знам добре… вместо с балет, започнах да се занимавам с йога, с фехтовка, с езда, с източни бойни изкуства… Все пак завърших средното училище, по-точно математическа гимназия, със златен медал (по онова време още имаше такива неща – сега не знам как е). Но не станах математик. Станах инженер-химик, дори дисертация защитих. Но станах “доктор на техническите науки”, а не “доктор на химическите науки”, както се очакваше от мен. И макар да завърших специалност “Технология на органичния синтез”, цели три години работих като главен специалист в “Лаборатория по хроматографски анализ”. И цели три специализации, в три различни страни получих в тази област – изучавах хроматографския анализ в Германия, в Австрия и в Англия… Междувременно учих и завърших право.

И сега… работя като адвокат. … Разнолика и непостоянна съм… И все пак…

През всичките тези години, сред всичките тези науки, аз не престанах да обичам… ЖИВОТНИТЕ... и ЛИТЕРАТУРАТА...

За мен, Габриела Цанева

Издания от Издателство gabriell-e-lit

Оскъдни дни-Габриела Цанева

Оскъдни дни, първо издание
Габриела Цанева
налични формати

Високосният ден-Габриела Цанева

Високосният ден, второ, електронно издание
Габриела Цанева
налични формати

Състояния-Габриела Цанева

Състояния. Хайга, второ, преработено и допълнено издание
Габриела Цанева
налични формати

Толкова е рано-Габриела Цанева

Толкова е рано, първо издание
Габриела Цанева
налични формати

Реши се и ще си свободен-Габриела Цанева

Реши се и ще си свободен, второ издание
Габриела Цанева
налични формати

Догонвам бягащия ден

Миналото в мен
трето юбилейно издание
Габриела Цанева
Налични формати

Догонвам бягащия ден

Стъпки по пламъци
Габриела Цанева
Налични формати

Догонвам бягащия ден

Живота в стих събрах
Габриела Цанева
Налични формати

Догонвам бягащия ден

Догонвам бягащия ден
Габриела Цанева
Налични форматиВ е-Библиотека gabriell-e-lit