gabriell-e-lit

gabriell-e-lit

ИЗДАТЕЛСТВО

Състояния.Хайга-Габриела Цанева Реши се и ще си свободен-Габриела Цанева Сътворения-Рени Васева След девети след десети-Христо Ангелов Алманах Литературно земеделско знаме-том 1 Миналото в мен-трето юбилейно издание-Габриела Цанева списание Картини с думи и багри брой 3/2019 списание Картини с думи и багри брой 2/2019 списание Картини с думи и багри брой 1/2019 списание Картини с думи и багри брой 0/2018 Стъпки по пламъци-Габриела Цанева Догонвам бягащия ден-Габриела Цанева На попрището жизнено в средата-Надежда Александрова Цанева Живота в стих събрах-Габриела Цанева Бурята сплита ръце-Габриела Цанева Високосният ден-Габриела Цанева

АЛМАНАХ ЛИТЕРАТУРНО ЗЕМЕДЕЛСКО ЗНАМЕ - ТОМ 1


КНИГА

Алманах Литературно земеделско знаме - том 1

Съставители:
КИРИЛ НАЗЪРОВ,
ГАБРИЕЛА ЦАНЕВА

Жанр: литературен сборник
Година: 16-07-2019
Страници: 306
Подвързия: e-book, печатно издание
Формат: pdf
Тегло: -
ISBN 978-619-7520-14-9 за pdf
ISBN 978-619-7520-13-2 за печатно издание
Мрежа: Издателство gabriell-e-lit в Агенция ISBN

ОПИСАНИЕ

НЕДЕЙТЕ ГИ РУГА
АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ
01.03.1879 г. – 14.06.1923 г

Не виждате ли вий на техните чела
засъхналите капки кръв от трънени венци?
Не виждате ли вий от мъки и тегла,
че сенки са, уви, на скелети безплътни,
та ужас вдъхват те дори?
Не виждате ли вий, злодумци и слепци,
свещенний жар в сърца им що гори,
сърца за низост неприютни,
заклети в светлия олтар
на Правдата с палеща жар?

ОТЗИВИ


Последвайте книгата в goodreads!
Коментирайте и оценете!

Ревю

Идеята
Идеята за издаване на сборник или алманах с творби, публикувани във в. „Литературно земеделско знаме” се роди, заедно с регистрирането на издателство gabriell-e-lit. Естествено бе съставители на сборника да бъдат Кирил Назъров и Габриела Цанева – двамата редактори на вестника от създаването му, до настоящия момент. През осемгодишната история на изданието в редакционната колегия като редактори са работили още Йордан Борисов /2012-2013/, Иван Селановски /2012-2015/ и Маргарита Нешкова /2017-2019/. Смятахме да издадем два тома, първият, обхващащ годините 2012-2015, а вторият – от 2016 до 2019. Оказа се, че томовете ще бъдат четири, като първия том ще излезе до края на м. септември в печатен вариант.
Композиция
Ето малко статистика – композиционно, алманахът е изграден от девет части, в първата от които са включени произведения и мисли на класици на литературата и знакови политико-исторически личности, а в останалите – произведения на съвременни автори и автори от близкото минало в различни жанрове. Читателят ще намери както лирическа и одическа поезия, така и сатира; разкази, импресии, литературна критика, репортажи от срещи с читатели, редакционни статии и обръщения, публицистика и история.
Авторите
В първия том на алманаха са намерили място повече от 40 поети и прозаици – както добре познати и обичани автори-класици като Сергей Румянцев, Иван Вазов и Цанко Церковски, така и съвременни автори като Петко Огойски, Кирил Назъров, Иван Селановски, Стоян Колдов, Петко Ношков, сатириците Бодил Розин /Кирил Назъров/, Таралежа /Стоян Колдов/, Атанас Личев, Васил Калфов, Христо Ангелов, поетесите Вяра Дамянова, Милена Филипова, Живка Танчева, Милка Пешева, Маргарита Нешкова. В сборника могат да се чуят и незатихващите емигрантски гласове на Вене Рангелов, Мито Петров и Искър Шуманов – познат както на българската емиграция, така и на широката общественост в страната.

сп. "Картини с думи и багри", бр. 1/2019 г.