АНТОЛОГИЯ „ГРАДОВЕ“ – детска рисунка с хайку

ОЩЕ ЗА ДЕТСКИТЕ РИСУНКИ С ХАЙКУ НА ТЕМА „ГРАДОВЕ“ – статия на Зорница Харизанова

В онлайн изданието на брой 4/2022 на списанието, с публикация от 24.12.2022, представихме репортаж за изложбата на наградените участници в 17-то издание на Световния конкурс за детско хайку с рисунка, организиран от фондация JAL – Япония.

В България конкурсът се осъществява с активното съдействие на Българския хайку съюз и фондация „Иванка и Георги Янкови“. Имаме щастлив повод още веднъж да представим на нашите читатели талантливите български деца, взели участие в тази международна проява на поетично и художествено творчество.

Ще припомним, че в конкурса участваха 305 деца от цяла България.

Наградените хайку рисунки бяха посветени на развитието на града през вековете – от античността до наши дни, на естетиката на съвременната урбанистична среда, нейното архитектурно и културно наследство, паркове и зелени пространства, пречупени през детското светоусещане и въображение.

Чрез тях зрителите се докоснаха до историята и многообразието на градовете, до живата древност и модерността, отразена чрез пъстрата палитра на детското светоусещане и поетичен талант. Всички деца получиха грамоти и предметни награди от фондация JAL. На церемонията по награждаване присъстваше директора на Столична библиотека г-жа Юлия Цинзова и културното аташе на Япония в България г-жа Нагашима Кономи.

*

Международно жури от японската фондация за културен обмен JAL с пред-седател г-н Йошихару Уеки, координатор г-жа Косака Юки и г-жа Емико Мияшита, съвместно с жури от Български хайку съюз в състав: Александра Ивойлова, Венелина Петкова, Весислава Савова, Зорница Харизанова и Людмила Христова, отличиха 25 български деца, участници в XVII Световен конкурс за детско хайку с рисунка на тема „Градове“.

Очаквайте през месец април том 17 на тематичната антология от Световния конкурс за детско хайку „Впечатления от градовете“ с отпечатани Гран При на децата от целия свят, а в средата на май – картички с избрани творби от останалите наградени участници.

А сега, в аванс, представяме на читателите на сп. „Картини с думи и багри“ корицата на антологията“:

Антология - 17 JAL
Антология – 17 JAL

Всички 25 детски рисунки с хайку на тема „Градове“, наградени в конкурса, ще намерите в печатното издание на брой 1/2023 г. на сп. „Картини с думи и багри“, както и ако посетите връзката на публикацията в онлайн изданието на брой 4/2022 тук.

материала подготви Зорница Харизанова

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *