АРХИТЕКТУРНО НАСЛЕДСТВО – Силва Василева

ИЗЛОЖБА НА АКВАРЕЛИ „АРХИТЕКТУРНОТО НАСЛЕДСТВО…“ – статия на Силва Василева

– Изложба „Архитектурно наследство на Севлиево и други общини от РСО „Централна Стара планина“

На 4 април в Градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ в Севлиево бе открита изложба с творби на арх. Белин Моллов „Архитектурно наследство на Севлиево и други общини от РСО „Централна Стара планина“.

Очарованието на отминали епохи в архитектурното наследство на България…

В изтънчената обстановка на една от най-красивите сгради в града, в присъствието на приятели, гости и медии, събитието беше открито от проф. д.н. Венелин Терзиев и Васко Василев – директор на галерията.

Откриване на изложбата "Архитектурно наследство"

Експозицията включва 48 емблематични исторически и архитектурни обра-зци, впечатляващи сгради и градски ансамбли от Севлиево, Габрово, Боженци, Дряново, Елена, Трявна, Ловеч, Троян и други селища на Централна Стара планина.

Изложба акварелни рисунки в Севлиево - худ. Белин Моллов

Привлечен от магията на архитектурите паметници, сгради и ансамбли, които пазят неповторимия дух на отминали времена и епохи, арх. Моллов, който е специалист в областта на устройственото планиране и градското развитие, пресъздава в багри магията на онази България, благодарение на която сме запазили самобитността и неповторимостта си като нация. Посетителите могат да се запознаят с авторовата визия за едни от знаковите за България сгради, дело на родни и световно признати архитекти, сред които се открояват имената на арх. Йозеф Шнитер, арх. Никола Лазаров, арх. Джовани Мосути, Уста Генчо Кънчев, Уста Кольо Фичето, на италианския скулптор Арнолдо Дзоки и др.

Белин Моллов - акварели - 1

Заобиколени от топлите багри на възрожденски и барокови мотиви, на лич-ности, места и събития, посетителите на изложбата неминуемо ще открият в картините прекрасното съчетание от фото-графска достоверност и личния поглед на арх. Моллов при досега му с изкуството от отминали години и епохи. Обединени око-ло архитектурното и културно богатство на Севлиево и селищата от Централния Балкан, темите и сюжетите в картините могат да бъдат представени в четири смислови кръга:

Места на памет

В тази поредица се откроява величественият Паметник на свободата в Севлиево, изработен по проект на италианския скулптор Арнолдо Дзоки; Националната Апри-ловска гимназия в Габрово, дело на Уста Генчо Кънчев; Часовниковата кула в Севлиево, която е и най-старата запазена обществена постройка в града; мостът на река Росица, известен и като „Лъвов мост“, построен от Уста Колю Фичето  през 1858 г. и утвърдил се като един от символите, включени в герба на Севлиево; крепостта Хоталич, чието начало датира от V – VІ век и др.

Крепостта Хоталич - худ. Белин Моллов

Крепостта Хоталич – худ. Белин Моллов


Личности

С много усет към ролята и мястото на незабравими и знакови за българската история, култура, спорт и история личности, са изобразени къщата музей на прославилия по целия свят името на България борец Дан Колов, лятната вила в Габрово на известния с благотворителната си дейност индустриалец от началото до средата на XX век Пенчо Семов, както и къщата на Иларион Макариополски в Елена.

Скулптура на М. Белчева и П. П. Славейков, Велизар Захариев - худ. Белин Моллов

Скулптура на М. Белчева и П. П. Славейков, Велизар Захариев


Любов и интелектуална близост струят от акварелното изображение на статуята на Мара Белчева и Пенчо Славейков, която краси и придава онзи неповторим аристократичен дух на Севлиево.

Средища на духа

Най-многобройни са творбите, в които арх. Моллов е запечатал мигове от атмосферата, съхранена в българските православни храмове.

Сред картините могат да се видят изображения на една от най-представителните сгради в Севлиево – църквата „Света Троица“, както и на храма „Свети Пророк Илия“ отново в Севлиево.

Гостите на изложбата със сигурност ще бъдат запленени от изображенията на Девическия манастир „Въведение Богородично“ в село Батошево, църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в Габрово и на храма „Св. Никола“ в Дряново, църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в Елена, църквата „Всех Светих“ в Тетевен, храма „Св. Георги Победоносец“ в град Априлци (квартал Ново село), на храма „Св. Троица“ в гр. Ябланица, както и  на Соколския манастир „Успение Богородично“, Дряновския манастир „Свети Архангел Михаил“, Троянския манастир „Успение Богородично“, Гложенския манастир „Свети Георги Победоносец“ и др.

Всяка от картините на тези средища на българския дух пази националната памет за саможертва, подвиг и признателност.

Архитектурни ансамбли

Архитектурното наследство пренася през годините oчapoвaниeтo нa oтминaли времена и епохи. Досегът с него възпитава и cъздaвa caмoчyвcтвиe зa пpинaдлeжнocт ĸъм съзидателното дело на нашите преци.

Етъра, Габрово - худ. Белин Моллов

Етъра, Габрово


Картините от изложбата пренасят посетителите в атмосферата на етнографския музей на открито „Етъра“ край Габрово, на архитектурно-етнографския комплекс Дандолови къщи в Севлиево, на колоритните улички и застинали във времето домове на село Боженци и въз-рожденските къщи край Кивгирения (или Гърбавия) мост в Трявна.

Посетителите могат да усетят духа на епохата, запечатан в акварелните изображения на Попниколовата къща в Елена, на покрития мост над река Осъм в Ловеч, на каменните къщи в Луковит или на централния площад и сградата на Общината в Угърчин, както и на други места, които са нашето духовно основание да гледаме света със самочувствието на народ със значимо място в световната архитектура.

Покрития мост в Ловеч - худ. Белин Моллов

Покрития мост в Ловеч


*

Без да отнема от заслугата на създателите на тези емблематични български места, арх. Белин Моллов надгражда сътвореното от тях, като повежда всеки, докоснал се до картините му, към дълбината на досега с тези, които стоят зад величието и самобитността на сградите, зад подвига и заслугите. За да се помнят.

Картините са допълнени с кратки описания и биографични бележки – полезно приложение към художествено пресъздадените обекти, представени на изложбата.

*

Творбите на арх. Моллов могат да бъдат видени от 4 до 30 април в Градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ в Севлиево, след което ще бъдат представени и в други градове на страната.

Фотограф: Минчо Тодоров

Автор: Силва Василева

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *