БАГРИТЕ В „СЪРДЕЧНИ МОНОЛОЗИ“ – коментар

БАГРИТЕ В „СЪРДЕЧНИ МОНОЛОЗИ“ и картините на Владимир Цоневски като илюстрация на поетични откровения – редакционна статия

СИМБИОЗА

Симбиозата между поезията и изобразителното изкуство винаги е била нещо повече от илюстрация на текст. Вероятно, защото поезията не е просто „текст“, а може би защото визуалното въздействие на багрите, оцветили едно поетично внушение са различни от онези, които служат като обяснение, или като патерица на въображението. Поезията няма нужда от патерици – тя има нужда от криле. Понякога, поетичните образи имат нужда от плътност, защото са твърде крехки, за да устоят на битийните възприятия, друг път имат нужда от ефирност, за да не ни взривят.

В този смисъл, ролята на художника-илюстратор, не е никак лесна. Той трябва не просто да усети пулса на поезията, той трябва да намери равновесието на симбиозата.

Безспорно, Владимир Цоневски добре балансира върху стиховете на Райна Преславска. И симбиозата между поезия и живопис в книгата „Сърдечни монолози – 101 стихотворения“, събрала между кориците си творческите търсения на поетесата Преславска и художника Цоневски е постигнала целта си – едно крайно изостряне на сетивата, което дава възможност на читателя/зрител да надникне „отвъд“.

КАРТИНИТЕ

ХУДОЖНИКЪТ ВЛАДИМИР ЦОНЕВСКИ

Владимир Цоневски е завършил Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност „Живопис” при проф. Терзиев.
Има двадесет и две самостоятелни изложби, от които 13 в Русе, 2 в София, 3 в Лимасол, Кипър, по една във Варна, Пловдив и Севлиево, както и участия в много общи ескпозиции в страната и чужбина:
1996 година – 32-ри салон на изкуствата в Париж
1996 година – Пленер в град Пшемисъл, Полша
1996 година – в Букурещ
2000 година – Проект DANUBIANA
2001 година – Ерфурт, Германия
1995 година – Новотел „Европа”
1995 година – Градска галерия – град Велико Търново
1996 година – Национална изложба „Музика-Визия”, град Русе 1997, 1998 година – Пленер във вилно селище „Дюни”
1997 година – КИЦ – Албена 1997 година – Галерия за чуждестранно изкуство, град София 2002 година – „Винария 2002”, град Русе 2003, 2005 година – Галерия „Магнолия”, град Балчик 2004 година – Галерия „Лик”, град София 2005 година – Изложба, посветена на виното, град София. Негови картини са притежание на колекционери от цял свят.

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.