БЕЛЕЖИТИ ЮБИЛЕЙНИ ГОДИШНИНИ – Анастасия Георгиева

БЕЛЕЖИТИ ЮБИЛЕЙНИ ГОДИШНИНИ В БЯЛА ЧЕРКВА – репортаж на Анастасия Георгиева

Юбилеите са не само тържество на успехи, но и една равносметка и поглед към бъдещето. На 18 октомври в Бяла черква се състоя тържественото честване по повод 150-годишния юбилей на НЧ „Бачо Киро – 1869“ и 150-годишнината от рождението на Цанко Церковски.

Програмата започна с Национална научна конференция, посветена на Цанко Церковски, с научен ръководител проф. Николай Димитров от ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“.

В конференцията участваха и литературни критици, историци, представители на Националния Литературен музей и краеведи: проф. Михаил Неделчев, проф. д-р Цветан Ракьовски, проф. д-р Димитър Михайлов, проф. д-р Светлана Стойчева-Андерсон, доц. д-р Мариета Иванова-Гиргинова,  гл. ас. д-р Илияна Димитрова, д-р Радка Пенчева, Катя Зографова, Александър Христов, Нели Кирилова.

Гости на тържеството бяха народни представители, представители на Община Павликени, общински съветници, писатели, директори на училища, читалища, музеи и детски градини, спомоществователи на читалището, наследници на Цанко Церковски.

150 години от рождението на Цанко Церковски - Национална научна конференция, 18.10.2019, Бяла черква
150 години от рождението на Цанко Церковски – Национална научна конференция, 18.10.2019, Бяла черква

В късния следобед бяха поднесени цветя пред бюст-паметника на Цанко Церковски, паметника на Бачо Киро и паметната плоча на дарителя на читалището Ангел Брънеков.

Гостите присъстваха на откриването на богата документална и фотоизложба за читалищната история, подредена в малакия салон на читалището. В нея участва и г-жа Ваня Йосифова, която показа своите кукли със специално изработени от нея народни носии.

Изложба "Кукли с носии" на Ваня Йосифова - 150 години от рождението на Цанко Церковски, 18.10.2019, Бяла черква
Изложба „Кукли с носии“ на Ваня Йосифова – 150 години от рождението на Цанко Церковски, 18.10.2019, Бяла черква

Слово за живота и дейността на Цанко Церковски произнесе проф. Николай Димитров – завеждащ катедра „Българска литература във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методи“.

Слово за живота и дейността произнася проф. д.ф.н Николай Димитров - 150 години от рождението на Цанко Церковски, 18.10.2019, Бяла черква
Слово за живота и дейността на Цанко Церковски произнася проф. д.ф.н Николай Димитров – 150 години от рождението на Цанко Церковски, 18.10.2019, Бяла черква

Председателят на читалището Анастасия Георгиева поздрави читалищ-ните деятели и гостите с тържествено слово за 15-годишната история на НЧ „Бачо Киро – 1869“. Читалището получи грамота и специален почетен знак от Съюза на народните читалища в България, поздравителни адреси и подаръци. 210 читалищни дейци, участвали в самодейните състави и живота на читалището през годините бяха наградени с почетни грамоти.

Концертната програма започна с представянето на един специален гост на празника – Г-жа Фаня де Стелла – композитор, пианист и диригент на хор „Хиляди цветя“ в гр. Нойленгбах, Австрия, която е правнучка на Цанко Церковски и пристигна специално, за да участва в тържествата. Тя изпълни пиеса за пиано „Танго“. Деца от ДГ „Атанас Неделчев“ рецитираха стихотворения и изпяха песента по текст на Цанко Церковски „Прела баба“. Концертът продължи с прекрасните изпълнения на Детски танцов състав „Мизийска младост“ – гр. Тръстеник с хореограф г-н Росен Маринов.

На 19 октомври, събота, наследниците на Цанко Церковски се събраха на родова среща в Къщата-музей, където разказаха спомени, обмениха снимки и засадиха цвете за спомен от юбилея в градината на музея.

Наследниците на Цанко Церковски - 150 години от рождението на Цанко Церковски, 19.10.2019, Бяла черква
Наследниците на Цанко Церковски – 150 години от рождението на Цанко Церковски, 19.10.2019, Бяла черква

© Анастасия Георгиева, директор на Исторически музей – Бяла черква и председател на НЧ „Бачо Киро – 1869“, град Бяла черква

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *