ВАЛЕНТИНА ГРИГОРОВА – БЕЗ СТРАХ

ВАЛЕНТИНА ГРИГОРОВА  – БЕЗ СТРАХ – редакционна статия

В София, Галерия „Етюд”, между 2 и 7 март, е експонирана самостоятелната изложба на Валентина Григорова „Без страх”, цикъл от 100 малки рисунки, наречен още „100 фрагмента от цялото”.

Първият ни досег с Валентина Григорова бе чрез словото, в края на януари… Получихме в редакцията един изключителен текст, с необикновеното заглавие „Щурци с чесън”, който бе илюстриран с две авторови скици. Обикновено, всеки творец копнее да види публикацията на произведението си веднага, но с Валентина не беше така; тя поиска време, за да е сигурна в качеството на онова, което предлага…

Ето защо, сигурни сме, че нейните думи най-добре ще представят дълго подготвяната й изложба:

Валентина Григорова - самостоятелна изложба "Без страх"-1
Валентина Григорова – самостоятелна изложба „Без страх“-1

Представям ви „Без страх“… Цикъл 100 малки рисунки, родени във фабрика за пушки – оригиналните, които стръвно драсках на парчета накъсано велпапе, и те оцеляха във времето.

Намирам ги за силни и дръзки. Може някои от тях да звучат леко провокативно и оголено до степен непоносимост, но в случая единствената проява на смелост от моя страна е да застана зад тях, и да не налагам цензура на собствената си агония. И един експеримент, който искам да направя с тях: все така, в този на пръв поглед мрачен контекст, искам да доразвия не само начини на експониране, но и осмисляне на собствените си граници и лични догми.

Валентина Григорова - самостоятелна изложба "Без страх"-2
Валентина Григорова – самостоятелна изложба „Без страх“-2

И още нещо – сигурни сме, че Валентина Григорова може и да осмисли, но никога няма да достигне собствените си граници, защото нейното изкуство е от онези, които се разширяват – като нови безкрайни Вселени…

© Редакционна статия, списание „Картини с думи и багри“

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *