ВЕНЕЛИНА ПЕТКОВА И „БЕЛИ ПЕТНА“

ВЕНЕЛИНА ПЕТКОВА И „БЕЛИ ПЕТНА” – редакционно съобщение

На 12 септември издателство ЕРГО, в рамките на събитието „Алея на книгата” представя дебютната книга на Венелина Петкова. Трудно е да бъде определен жанра й, ние бихме го нарекли „граничното изкуство”, защото е синтез на поезия, хайбун и хайку, но е и пропита от далекоизточната философия – и като извор на вдъхновение, и като естетика и творчески и житейски послания. Редактор на изданието е Зорница Харизанова, художници са Венелина Петкова и Диляна Манавска.

Ето какво споделя Венелина за първата си книга:

„По-лесно е да пишеш за другите, по-трудно – да пишеш за себе си, макар че тези други са твоето собствено огледало…

Книгата съдържа 50 авторски рисунки с туш и източна четка (суми-е), поезия и кратка проза – повлияна от източните форми хайку, хайбун и дзуйхитцу (стил, в който Сей Шонагон е писала своите „Записки под възглавката“), както и ръчно изписани заглавия с туш. В нея централно място заема моят литературен и духовен задочен разговор с Далечния Изток.“

Бели петна - автор Венелина Петкова
„Бели петна“ – автор Венелина Петкова

А ето и няколко мнения на хора, които добре познават авторката, книгата и спецификата и философията на жанра:

Една невероятна поетична книга, родена на кръстопътя на далекоизточното светоусещане и ежедневието на едно съвременно българско момиче! Пресечна точка, на която талантливото перо и четка с туш на Венелина Петкова раждат десетки хайку, калиграфии и хайбуни, правещи осезаеми границите на феноменалния свят, н о излизащи извън него, за да ни отведат в една свръхреалност, позната на Изток като Пустота …

Зорница Харизанова, секретар на Български хайку съюз

Венелина Петкова умее с един щрих с четка или слово да събужда светове, да намира място на дрипите, откъснали се от живота й, „сред другите бързо прелитащи облаци“. В стиховете й ,„изтрили всички думи“, може да се чуе „звукът на разтопен сняг“ и да се видят „следи на птици в небето“.

Антоанета Николова, доц. д-р. по източна философия в ЮЗУ

Нейните рисунки с туш (сумие) и човечността й се сливат по великолепен начин. Радват и релаксират сетивата. Поплувайте в нейния свят от туш!

Сенсей Мичико Имаи, майстор по японска калиграфия

На 30 септември ще се състои официалната премиера на изданието, съчетана с изложба, която ще продължи до 13 октомври.

Редакционна статия, „Картини с думи и багри“

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *