ВЕРТЕКС – ИЗЛОЖБА НА ЕЛИЦА БАРЪМОВА – анонс

НАЙ-ВИСОКАТА ТОЧКА – ВЕРТЕКС – ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС – анонс на Елица Баръмова – Барамó

Изложбата включва 21 композиции, смесена техника – акрил и пастел върху хартия или платно, създадени през последните две години. Те са част от дългогодишния ми проект „Седиментен процес“ *, от който изложбата в галерия „Ракурси“ е 5-та фаза.

Откриване – 21 март 2023 г. от 18:30 ч., галерия „Ракурси“, София, ул. „Хан Крум“ №4А!

Изложбата може да бъде разглеждана до 14 април 2023 г.

Настоящите композиции бих описала като „конкретна абстракция“ и „абстрактни образи“. Това преднамерено противоречие е творчески подход за възвръщане на изначалната цялост между полярни понятия /и маркиране на диалектическата права, върху чийто полюси лежат те/. В творбите са заложени разпознаваеми детайли /в различен мащаб/, като връзките между тях са абстрактни, за да създадат нов контекст.

Най-високата точка Вертекс** може да е
друга гледна точка,
вдъхновението да вдъхновяваш,
радост от осъзнаването на настоящия момент,
стремеж без патетика,
желанието да се повдигнеш на пръсти,
смелостта да посегнеш, към това, което харесваш…
точния момент, перфектния тайминг,
липсата на малодушие, независимо от обстоятелствата
да надуеш балона, да вдигнеш палатката…

Може да е и стартова ниска точка, от която да погледнеш напред и нагоре с усилие на волята. И тогава с холограмна лекота тя се издига на върха.

*

Точката Вертекс е най-висока по смисъла на възприятие в условия на гравитация. Извън този контекст, да кажем в ноосферата, където битува абсолютът, най-високата точка може да се възприема като най-дълбоката точка, нашата Монада, нетленната искра. Движението в посока навътре е свързано със себепознанието. А именно духовното усилие да наблюдаваш себе си в перспектива /а не в миналото, което в по-регионален смисъл е част от българската народопсихология/.

Относително Вертекс може да се възприеме като възходящо движение на духа в рамките на тялото и движение на тялото в рамките на личната фантазия и духовен етап.
Вертекс е мястото, където се срещат посоките. Повратна точка, връх. Това би могла да е нулевата координата, точката на взаимодействие в диалектическата права. Биполярните понятия се задвижват, за да се срещнат и да образуват фасетирана цялост в звезден прах.

Словесното степенуване е направление с ясен вектор. Градацията в степени „по-„, „най-“ е част от сравнителното мислене. Възможно ли е мислене извън сравнението с минал опит? Мислене извън субективно преживяното в посока на абсолютно мислене, и нещата сами по себе си. Има много примери в историята и придобивки за цивилизацията, благодарение на личности, дръзнали да поемат по пътя на интуицията.

Светлата интуиция се разграничава от „промъкващият се опит през несъзнаваното“ /понякога и като непреодолени травми/. Увеличаването на обема на съзнаваното за сметка на несъзнаваното е процес, духовно усилие и постоянство. Например разширяването на съзнанието чрез медитативни представи за едновременно присъствие в две гледни точки – гледащият към птицата и погледът на птицата, гледащият от и към хоризонта.

Птицата се рее нависоко,
опъната е струната на въжето
към дълбока котва.

Двоичността на света и синтезът на противоположностите създава единство на възприятията, свързва най-високата с най-дълбоката точка под музиката на небесните сфери, птицата и котвата може да не бъдат краища на тетива, а на фина нишка играеща с вятъра.


* Седиментен процес – моя авторска изобразителна концепция. Този визуален език е със собствен синтаксис и се основава на математическа логика и линейна перспектива. Той пресъздава усещането за движение и посланието за естетика на бавното движение – етична възможност за наблюдение на фазата на отклонение.

** Вертекс /от лат. vertere: обръщам/ – означава повратна точка, връх; обща точка, възел – място, където се срещат посоките. В теоретичната физика на елементарните частици / диаграмите на Файнман/, точките на взаимодействие, където се срещат линиите, се наричат ​​

Елица Баръмова – Барамó

източник: Галерия „Ракурси“

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *