ЗА „ВЪЗРОЖДЕНСКИТЕ ХРАМОВЕ В РУСЕ“ – Тодор Билчев

КНИГА ЗА РУСЕНСКИТЕ ВЪЗРОЖДЕНСКИ ХРАМОВЕ – репортаж на Тодор Билчев за представянето на едноименната книга на архм. д-р Виктор Мутафов

На 6.10.2022 г. от 18 ч. в зала „Батенберг“ на Регионален исторически музей – Русе бе представена книгата на архим. Виктор Мутафов „Възрожденските храмове в Русе”. Малко необичайно явление беше доскоро свещеници да се изявяват в ролята на писатели, но появата в русенския литературен живот на отец Виктор Мутафов пречупи отдавна и този неофициално наложен канон.                                                                                                  

След като описа в два обемисти тома историите на всички храмове и манастири на територията на цялата Русенска епархия, тази на преподобния Димитър Басарбовски и неговия скален манастир край Русе, на монаха хаджи Хрисант и др., днес той отправи задълбочения си изследователски поглед към русенските възрожденски храмове „Св. Георги” и „Св. Троица“.    

                   

Възрожденските храмове в Русе - автор Виктор Мутафов
Възрожденските храмове в Русе – автор ахрхм. д-р Виктор Мутафов

Днес представената книга е съставена от три отделни самостоятелни глави, като първата е посветена на катедралния храм „Св. Троица”, където в осем части се прави детайлно описание на храма и камбанарията, иконостаса, иконите, стенописите, църковните килии, оградата, двора, гробищен храм „Всех Святих”, църковните имоти, свещоливницата, катафалките, дарителите и завещанието на Зафир Сароглу, катедралния хор и Православно християнско братство „Св. Климент Охридски”.                                                                                             

Втора глава е посветена на храм „Св. Георги”, а нейните девет раздела ни дават сведения за архитектурата, преустройството на храма, камбанариите и камбаните, иконостаса, иконите и стенописите, църковните килии, оградата и двора, електричеството, водата и телефона, църковния хор, църковните имоти, свещоливницата и катафалките и др. Третата глава заема особено място в книгата, дори и с нетипичното си заглавие „Възрожденските храмове в Русе като място на паметта”, където по оригинален начин е подходено към събраната вече и представена фактологическа информация за посочените вече два храма, като, например, тяхното опазване и това на приписките върху богослужебните книги, както и влиянието им върху цялостния градски живот                                                                                                                     

Дунавската ни столица Русе – каза авторът в заключение – може да се гордее със съхранените си възрожденски храмове, места на паметта, които са едни от най-старите сгради, издържали изпитанията на вековете, неразделна част от богатото ни културно наследство.    

                     

Ппремиера на книгата "Възрожденските храмове на Русе"
Нели Пигулева – водещ, Виктор Мутафов – автор и Тодор Билчев чете стихотворение. Премиера на книгата „Възрожденските храмове на Русе“

А аз, пишещият тези редове и най-вече поетът Тодор Билчев, не се сдържах, станах и прочетох това мое похвално стихотворение за автора и книгата, с което и представянето завърши. В очакване на новата книга за русенския църковно-исторически живот така:

ЗА ХРАМОВЕТЕ У СВЕЩЕНИКА

За „Възрожденските храмове в Русе”
на архим. Виктор Мутафов

За русенските храмове написа.
С любов във цяла книга ги описа.
За възрожденските – Георги, Троица.
И двамата му писаха шестица.

Че, който утре за тях заговори,
той тази книга трябва да отвори.
Словата благозвучни да прочете.
За църквичките всичко да разбере.

И чак тогава, който ти и да си,
ще видиш как тука ще се извиси
църковната народна история
и никой не ще може оспори я.

А свещеникът, докато почива,
към други книги, личности отива.
Обърна във светец той и Хрисанта.
Намери му най-светлата поанта.

Сполай ти, отче, че храма в тебе ти
въздигна до Божиите висоти.
И там остави го така да свети
в душата българска за вековете.

6.10.2022 г. 19.19 ч., Русе
Тодор Билчев

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *