ВЪРХОВЕ ПОД ЗВЕЗДИТЕ – проф. Джоузеф Спенс

ВЪРХОВЕ ПОД ЗВЕЗДИТЕ – рецензия от проф. Джоузеф Спенс

ВЪВЕДЕНИЕ

Издателство за световна поезия, проза и изкуство, Cyberwit.net, Индия, отпечата двуезична книга на български и английски „Върхове под звездите” (TOPS UNDER THE STARS) на творческия тандем Стоянка Боянова и Минко Танев. До днес там са публикували свои произведения над 5000 автори от цял свят.

Българските поети са поканени лично да издадат книга след множество участия в международни антологии и сборници, сред които: Haiku A Concise Anthology, Anthology Horizon, Taj Mahal Review, World Haiku – антологии 2017, 2018, 2019, The Poetic Achievement of Ban’ya Natsuishi/“Поетическите постижения на Баня Нацуиши“ – президент на Световната хайку асоциация.

Всъщност това са две книги в една, с три цикъла всяка, общо 144 хайку – по 72 от всеки автор. Стихосбирката се продава се чрез Amazon.com.

Върхове под звездите - Стоянка Боянова и Минко Танев
Върхове под звездите – автори Стоянка Боянова и Минко Танев

Двуезичното списание „Setu”, английски и маратхи, Питсбърг, САЩ,   ISSN 2475-1359, отпечата рецензия за книгата „Върхове под звездите“ от проф. Joseph Spence Sr., Bryant and Stratton University – САЩ, който е автор на бестселъри с множество международни награди и е посланик на мира и литературата по света.

Представяме рецензията на проф. Спенс „Върхове под звездите”:

ВЪРХОВЕ ПОД ЗВЕЗДИТЕ: Хайку вдъхновяваща ярка светлина – такава наслада!

Тази внушителна хайку стихосбирка е от най-известните хайку поети – Стоянка Боянова и Минко Танев, България. Семейство със значимо творческо сътрудничество и артистично слово. Двамата са най-силно изразени автори, практикуващи изкуството на хайку поезията за издигане на многонаци-оналното човечество.

Те имат моите благородни благословии за тяхната вътрешна мотивация, разпространяваща стихове в целия спектър, с любов и обич към своята публика.

Изящната хайку вдъхновена книга е в две части. Първата е на Стоянка Боянова, а втората е от Минко Танев.

Стиховете са обособени в цикли и прекрасно се вписват.

Първа част: Стоянка Боянова

Първият раздел е озаглавен „Уханни долини“. Стиховете ми напомнят страховита сцена в Синайската пустиня, докато служих в многонационалните сили. Изведнъж се появи в цялостен кръгозор по билото на хълм неочаквано красиво място. Внезапно сътворен живот от Създателя вместо пясъчни дюни:

усещане за дом

пътища през планини

на хоризонта

Чувството за родина е въз основа на природни наблюдения по планинските пътища. Вдъхновяващо  и чувствено проникновение – сензитивно отразено! Безценни изображения на Божия промисъл, показани като прелестни цветя. Удивителни рози, нарциси и лалета излъчват приятни аромати, стимулиращи сетивата. Възхитителни творения на Бог:

роса в цветята

във всяка капка виждам

образа на Бог                                          

Словото повдига душата, особено сутрин, когато човек може да види лъч от златна слънчева светлина  в капките роса по цветята .

Вторият раздел е „Плисък на води”. Многообразие от стихове, отразили удивителна субстанция. Първото хайку е символично за пътешествие:

есенно листо

пътува по реката

сал към морето

 Творческите похвати представят листото като сал към морето по течение на река. Великолепна употреба на сравнения и контрастни думи с визуални метафори. 

Друго хайку поставя някого на плажа. Привлекателни места се виждат навсякъде в пейзажа, сътворен от пясък:

пясъчни дюни

различни песъчинки

всъщност еднакви  

Приливи и отливи създават различни пясъчни форми. Стъпки на хора по брега, деца с  пясъчни замъци, също са в този възхитителен декор. Символи на чудесното за всекиго време за плаж.

Трети раздел – „Свободен полет.” Подчертава визионерските помисли на интелекта, породени и свързани със сетивата. Първото откроено хайку:

свободен полет

 снежинката избира път

от небето към земята

Нагледен е свободният полет на снежинките, пътят им към земята по грандиозен начин. Без никакви препятствия. В полет отгоре.

Последното откроено хайку в този цикъл, съпреживява радостта от свободата в сезона на зимните ваканции с топлината в дома, когато натрупаният сняг е в градината, както е внушено с великолепен стил:

празнична радост

в сърцето на къщата

в градината – сняг

Щастлива картина през празничния сезон. Човек може да си представи как се настанява уютно пред камина с блеснали искри, докато отпива чаша горещ шоколад и разговаря със семейството си. Снегът не е проблем, тъй като е навън в градината.

Част втора: Минко Танев

Втората част също е в отделни цикли. Първият,  „Бяла светлина” започва с фантастично хайку:

Римски стадион

пришествие на чайки

в нощното небе                         

Впечатляваща гледка в нощното небе. Лунно отражение върши чудеса, създавайки пленителен пейзаж. Изключителната белота на чайките срещу луната е наистина зрелищна, която трябва да наблюдавате, като се движите в унисон – такъв сензационен поглед! Следващото хайку илюстрира и резонира с любовта и обичта. Обсегът на дъгата носи зрителна одухотвореност за душата и генерира прекрасни коментари:

небесна дъга

мостът на влюбените

на хоризонта

Смайващо преживяване  е да съзерцавате дъгата срещу небесната линия с красота и елегантност. Иска ти се да посегнеш към съсъд със златоносни и освежаващи мисли. Мечтата на влюбените за привързаност, блажен мост, който да преминат с обич един към друг.

Следващият раздел е „Тайнства”. С множество хайку, които  да интерпретираш и тълкуваш с благоговение и грация:

син дъжд зелен дъжд

катедрали на духа

в приношения

Възхитителна визия относно катедралата на духа. Можем да си представим дъжда в различни цветове. В многоцветни витражи да съзрем неща, в различни нюанси отвън, много е стимулиращо. Особено благословеният дъжд. Приносът на приношението е смирен благослов за душата – окончателно извисяване!

Следващо хайку отразява благодатта и чудесата в състояние на медитация и осъзнаване. Мирът и тишината резонират с красиви картини и възприятия за душата. Това хайку е емблематично:

златни облаци

в миг на медитация

политат птици 

Птици в момент на медитация. Любители на тишината,  прогонени от шума. Визуализираме златоносен миг със спокойни облаци върху подобна сцена с вдъхновение. Навикът на птиците  да се връщаш в гнездото и да гушкаш своите малки с любов – спираща дъха красота!

Раздел „Пътища” – различно съзерцание на красивата хайку поезия, за да освежи душата и донесе вдъхновение на останалите в покой разум и тяло. Прелестни хвърчила проправят път към небето с бляскави и празнични пътеки. Впечатляващи редове:

цветни хвърчила

пламъчета в залеза

отвъд реката     

Различните цветни хвърчила всякога са стимулиращи. Смесица от багри очарова в залеза с червеникаво отражение на резониращи пламъци. Примамлива гледка с великолепие на детско съзнание, което държи връвта, докато е в полет. Удивително хайку – визуално вибриращо!

Заключителните стихове, отразяват естетиката и изяществото на два божествени елемента, слънцето и мъглата, в невероятната красота на утринните капки:

есенно слънце

от мъглата изплуват

чертите на Бог   

Блясъкът на есенното слънце, златните лъчи, в ромона на златен прах, стимулират тревата, плевелите и цветята, карат росата да поръси майчината земя, подхранвайки екосистемата. Съчетанието от събития и дейности със сигурност е образ на Бог с грижа за Своето сътворение – благоговeйно, вдъхващо вяра!

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Тази внушаваща благоговение хайку книга със сигурност е освежаваща за ума, тялото и душата. Думите, вградени от авторите, генерират великолепие от четирите ъгъла на всяка страница. Те са окуражаващи, приповдигащи и привличащи с обич. Тези двама български хайку поети имат моите най-искрени и най-благородни благословения върху незаличимото мастило, изтичащо от техните пера, смесено с диаманти и злато.

Уникалните им думи са насърчаващи, възвисяващи и стимулиращи сетивата и живота. Те, двамата, са най-възвишени хайку поети, които някога съм познавал от тази част на света в усилията им да издигнат човечеството в световен мащаб с думи на вдъхновение и милост. Тяхната мотивация, положителна нагласа и вътрешно оплодено творчество са извън нормалното разбиране на другите.

Това е наистина страхотна хайку стихосбирка, която се чете по пътя на упражняване на съзнанието и релакс на ума, тялото и душата. Тя сътворява тържество, прекрасни мисли, красиви визуализации и колективна  мъдрост, стимулира ума да придобие и запомни житейската красота и разкош. Човек трябва да прочете тази благоговейна и изумителна книга с хайку поезия с прекрасни и проницателни думи на просветление, за да оцени истински мислите и посланията на авторите.

статията е предоставена за публикация и е преведена от Стоянка Боянова и Минко Танев

За да прочетете публикацията в оригинал, последвайте връзката:

 http://www.setumag.com/2019/08/tops-under-stars-haiku-inspirational.html

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *