В ПАМЕТ НА РАЙКО ДАСКАЛОВ – Живка Танчева

В ПАМЕТ НА Д-Р РАЙКО ДАСКАЛОВ – репортаж на Живка Танчева

Той не е забравен, но малко от младите хора са чували за д-р Райко Даскалов. В училище не се изучава, съвременниците му отдавна не са живи… Само пожълтелите страници на историята шумят с името му, а съвременните членове на Земеделската организация и съгражданите му грижливо пазят спомена за него.   

д-р Райко Даскалов
д-р Райко Даскалов /21.12.1886-26.08.1923/

Всяка година на лобната му дата пред неговия паметник в родната Бяла  черква се събират хора, за да поднесат цветя и венци в знак на почит и признателност. 

На 26 август 1923 г., два месеца и половина след кървавия преврат, с който е свалено правителството на Ал. Стамболийски, наемен убиец от ВМРО застрелва в Прага най-големия оратор на Балканите, наричан „ораторът със златните уста”.

Селяните захвърляли сърпове и паламарки, за да чуят словото му, а то било просто, разбираемо и звънливо; галело слуха им, като песните на Орфей. На митинг, стъпил върху купчина  камъни, едно гълъбче кацва на рамото му и стои там докато си свърши речта. Всеобщ възглас се изтръгва от   народа,.-„А-а-а… това е поличба”! Почитателите му го боготворят, за тях той е легенда, героят от Владая, за противниците си е „злият гений”.                                                                               

Кой е всъщност д-р Райко Даскалов?

Гениален учен: философ и финансист, владеещ няколко езика, включително латински. Завършил висшето си образование с отличен в Германия,  натрупал големи всеобщи познания в берлинските библиотеки, защитил дисертация с тема „Чуждият капитал в България”, която веднага е отпечатана в тамошната преса, за която получава докторско звание. Имал е възможност да остане и работи в Германия, но се завръща в България, за да приложи на дело всичко, което е научил в чужбина. И в продължение на пет години го прави неуморно.

*

И този 26 август събра в Бяла черква млади и стари пред паметника му.

Поклонение пред паметника на д-р Райко Даскалов в Бяла черква - 26.08.2022
Поклонение пред паметника на д-р Райко Даскалов в Бяла черква – 26.08.2022

И тази година с цветя и минута мълчание почетохме паметта му, спомнихме си и напомнихме делото му, живота му, мечтите му…

Нека е светъл пътят му във Вечността…

Живка Танчева

Повече за д-р Райко Даскалов прочетете в поредицата от статии, подготвени от Живка Танчева и публикувани в списанието, както следва:

1. Портрет на д-р Райко Даскалов – 1 част – брой 3/2019

2. Портрет на д-р Райко Даскалов – 2 част – брой 4/2019

3. Портрет на д-р Райко Даскалов – 3 част – брой 1/2020

4. Портрет на д-р Райко Даскалов – 4 част – брой 2/2020

5. Портрет на д-р Райко Даскалов – 5 част – брой 3/2020

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *