ГЛАСОВЕТЕ СИ ВИЖДАМ – ИЗЛОЖБА НА АТАНАС ХРАНОВ – анонс

ГЛАСОВЕТЕ СИ ВИЖДАМ – изложба на Атанас Хранов – редакционен анонс

Столичната галерия „Ракурси“ представя изложбата на Атанас Хранов  „Гласовете си виждам“ от 11 май до 3 юни 2023 г.

Ето няколко думи на писателя Александър Секулов за изложбата и художника:

„Гласовете си виждам“ е най-личната, най-изповедната изложба, рисувана от Атанас Хранов.

В нея той е едновременно и мирянин, и проповедник. Творец алхимик, който открива тайната на превръщането на земните елементи в злато, но решава да я пренесе до зрителя именно като тайна, а не като формула. Защото през житейския си път е разбрал, че в света има място, където човешкият глас става видим. Като къпиновия храст насред библейската пустиня, който внезапно пламва от присъствието на Бога.

худ. Атанас Хранов

И гори къпиновия храст, и не изгаря, и гласът, който човек чува, е и неговият собствен, и Божият. Когато човек чуе този глас, когато се научи как да го призовава, как да разговаря с него, как да мълчи, когато се налага, как да се моли – тогава човек вече не е сам. Превръща се в крепост за околните, във фар за себе си.

худ. Атанас Хранов

Неслучайно в изложбата има покъртителна творба, която едновременно прилича и на амвон, и на раковина.

Така както морето спи в раковината и пее, така човек се приютява в словото и живее.

Вижте тази изложба.“

худ. Атанас Хранов

Изложбата ще бъде открита на 11 май, четвъртък, 18:30 ч.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на НФК, програма за възстановяване и развитие на частни културни организации 2022.

*

Атанас Хранов е роден на 11 октомври 1961 г. в Пловдив. Учи в Средно училище по изкуства, Котел (1980). Завършва Художествената академия в София през 1987 г., специалност „Дърворезба“ при проф. Антон Дончев.

Работи в областта на пластичните изкуства и живописта, смесвайки органично жанровете. Характерни за автора материали са дърво, ръчна хартия, платно, бронз, сребро и полимерна мазилка върху метална конструкция. Автор е на над 70 самостоятелни изложби, участва в множество общи изложби и кураторски проекти в страната и чужбина.

Осъществява съвместни проекти с поетите Веселин Сариев и Александър Секулов.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия в София, на много други музеи в страната, както и на частни колекции в България и чужбина.

Атанас Хранов е запален мореплавател.

Живее и работи в Пловдив.

редакционен анонс

източници: Галерия „Ракурси“, www.rakursi.com

уикипедия

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *