ГЛАСЪТ НА СЪРЦЕТО В СЛОВО И БАГРИ – Звезделина Гечева

ГЛАСЪТ НА СЪРЦЕТО В СЛОВО И БАГРИ – репортаж на Звезделина Гечева

Днес, в забързаното време, в което живеем, литературата не е само литература. Слепота е да мислим иначе… Тя е навсякъде: в музиката, в сценичните произв-едения, неминуема брънка от културния живот на всяка общност, от нея тръгват връзки към реалния живот и със сигурност не е нещо, запазено само за часовете в училище. Определено става по-близка до учениците, ако по-често успяваме да я откриваме и пренасяме в извънучилищна среда. Уроците, проведени в една по-необичайна обстановка, запечатват впечатления и образи, разпалват въобра-жения, изграждат нови представи.

В късния следобед на днешния ноемврийски ден с ученици от 8-ми и 12-ти клас присъствахме на един поетичен урок извън класната стая.

Гласът на сърцето - автор Христина Въчева - премиера
Христина Въчева представя „Гласът на сърцето“, изд. gabriell-e-lit и „Слово в багри“ в Кърждали

Тема на този нетрадиционен учебен час бе представянето на двете нови книги „Гласът на сърцето“ и „Слово в багри“ на авторката Христина Въчева. Заедно с всички присъстващи в Актовата зала на Военния клуб в града ни, бяхме потопени в атмосферата на народностния ни дух, на българщината, на всичко ценно, близко и истинско.

*

Рециталът с избрани текстове от двете нови книги бе поднесен естествено и вълнуващо от водещата Мария Павлова – ученичка от XII A клас на СУ „Отец Паисий“. Звучаха думи, възпяващи красотата на България и Родопа планина, разкриваха светлата страна на живота в синхрон с музикални творби и български народни песни, прокарваха пътища, скрити в сърцето на всеки…

Именно от тези многобройни посоки тръгват поетическото сърце на стихосбирката „Гласът на сърцето“ и откровенията на „Слово в багри“. Книгите на Христина Въчева представят едно светло завръщане към родовите корени, към Родопа и нейните хора, към човешките ни празници и делници, към вярата и нас самите.

Посланието бе ясно: докосване до душите и сърцата на читателите, преос-мисляне на животи и съдби през призмата на доброто, красивото, родното, търсене на духовна връзка с бъдещето на България – децата ни… Минало, настояще и бъдеще се превърнаха в пресечна точка на въображение, емоция и тънка сетивност.

И може животът ни да не е литература, но със сигурност литературата пази корени, дава въздух, дарява криле и… носи живот! Благодарим на Христина Въчева за поканата и споделените послания! Пожелаваме ѝ нови творчески светове!

Звезделина Гечева

17.11.2022 г. Кърджали


Събитието е отразено в местни и централни медии – със статия на Божидара Ангелова в сайта www.kardjali.bgvesti.net  и с интервю на Христина Въчева пред БНР.

редакционна бележка

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *