ГЪЛЪБИЦА НА ЖИЦА – ИЗЛОЖБА НА ВАЛЕНТИНА ГРИГОРОВА – анонс

„ГЪЛЪБИЦА НА ЖИЦА“ – ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА И ТРАДИЦИОННА ЖИВОПИС – есе-анонс на Валентина Григорова

Този проект е посветен на силните жени в моя живот. И на Деня на мама!

Стартира с едноименна изложба – откриване на 8 март 2023 г. в Художествена галерия, гр. Русе!

Гълъбица на жица -худ. Валентина Григорова
Изложба „Гълъбица на жица“ – експериментална и традиционна живопис, худ. Валентина Григорова

За да обоснова решенията си – вглеждам се в себе си. И за да отговоря на въпросите, които отдавна ме вълнуват.

Може ли една жена да притежава и сила и остър ум, и онази фина чувствителност, каквато само поетите имат, да отглежда и възпитава деца, да работи, да отстоява изкуството си, и въпреки всички трудности да заяви своята гражданска, чисто човешка и морална позиция, опитвайки се да промени света? Може, разбира се! Познавам такива жени – единици са, но ги има. И точно на такива силни и смели личности посвещавам проекта си, с надежда, един ден поне малко да приличам на тях.

Вдъхновяваща и възкресяваща е тяхната могъща и съзидателна сила, с която прекрояват света, и когато човек попадне в една от тези Вселени – животът е вкусен, поносим и благодатен.

Всеки път след такива срещи първо се сривам, обвинявайки се колко съм слабохарактерна, хаотична и непоследователна. Но в по-следващ момент винаги се оказвам омагьосана и мотивирана да запретна ръкави, и да продължа.

*

А защо правя тази изложба?

Защото много бих искала да приличам на всяка една от жените, за които ще разкажа в проекта си. А и защото самата аз много бих искала един ден историята да ме припознае, също като една от тях. Смело и дръзко! Но точно това искам. За да се случи – аз продължавам да следвам примера им, как да не ми почернее сърцето, справяйки се с кошмарите си през всеки един нов ден, в който винаги имам избор колко да съм добра, и колко мога да бъда лоша.

Какво смятам да направя? Първият етап е тази изложба, от която ще произлязат още много добри сценични решения: колективни образи на силата. Женската сила и нейните хиляди преображения.

Рисунки, посветени на няколко легендарни жени, на които се възхищавам. Най-вече заради характерите им, които харесвам. Понякога се припознавам в части от техните битиета, които са ме вдъхновявали и дотолкова силно са ми повлияли, че аз ще нарисувам не техните външни образи, а тяхното въздействие върху мен.

И за да е по-празнично, предвиждам изложбата да бъде придружена с част от поезията и песните на легендарните жени за които ще разкажа.

Валентина Григорова

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *