ДВЕ ПРЕСТИЖНИ НОМИНАЦИИ

ДВЕ ПРЕСТИЖНИ НОМИНАЦИИ – редакционен анонс

Две престижни номинации в Деня на народните будители!

Габриела Цанева и списание „Картини с думи и багри“ са с номинация за Годишните награди „Рицар на книгата“ на Асоциация „Български книга“ в категорията „Журналист и медия“.

Събитието ще се състои на 1 ноември 2022 г. от 19 ч. в Дома на архитекта, София.

Асоциация „Българска книга“ връчва наградите за изключителни заслуги в подкрепа на развитието на книжния сектор, за утвърждаване на българската книга и четенето. Носители на наградата са били видни български общественици, политици и журналисти, които със своя труд са подкрепили българските издатели в мисията им да представят на българския читател най-доброто от българската и световната литература.

Покана за церемонията по връчване на наградите "Рицар на книгата"
Покана за церемонията по връчване на наградите „Рицар на книгата“

Наградата е учредена от издателство Сиела през 2004 г., като от 2008 г. се връчва от Асоциация „Българска книга“ всяка година на 23 април – Световен ден на книгата и авторското право. В България този ден бележи и края на Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“, започваща на 2 април – Международен ден на детската книга.

За първи път през 2022 г. за церемонията по връчване на наградата е избран Денят на народните будители, който през тази година бележи и своя 100-годишен юбилей.

*

Тодор Билчев – поет и документалист, автор на над 90 книги, автор и гост редактор на сп. „Картини с думи и багри“ е номиниран за Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“.

Вносител на номинацията е Йордан Василев, председател на Съюза на свободните писатели, филиал Русе.

Д-р Иван Богорев
Д-р Иван Богорев

Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“ е учредена през 2017 г. от Община Карлово, Съюза на българските писатели и Дружеството на българските писатели в Карлово. Присъжда се в следните направления: литературни произведения, литературна критика, публицистика, научни изследвания. Наградата се връчва в Деня на народните будители – 1 ноември, за произведения „с ярък принос в националната литература, написани с обич към книжовния език, завещан ни от д-р Иван Богоров“

редакционна статия

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *