ДЖУНА ХАРИЗАНОВА – НА ФОКУС

Отдавна искаме да представим в рубриката „На фокус” автор, който върви към зенита на своя житейски и творчески път; автор, който вече е оставил своя диря в изкуството, но който и тепърва ще гради и открива новите граници и хоризонти на своя талант.

Идеята да представим Джуна Харизанова „На фокус” в „Картини с думи и багри” се породи в момента, когато получихме в редакцията нейни творби от три жанра на изобразителното изкуство – живопис, графика и иконопис. Тази широта на творческите й търсения ни провокира да вникнем по-дълбоко в нейния свят, изграден от багри, щрихи и духовност…

С нетърпение подредихме нейни колекции в е-Галерия gabriell-e-lit и големият интерес, който предизвикаха сред почитателите на сайта, затвърди решението ни.  

БИОГРАФИЧНИ БЕЛЕЖКИ

ДЖУНА ХАРИЗАНОВА

Джуна Харизанова
Джуна Харизанова – художник, график, иконописец и графичен дизайнер

Джуна Харизанова е родена на 17 март 1971 г. в София.

Рисува от най-ранна детска възраст. Неин учител и вдъхновител е баба й Маргарита.

Семейството й е заредено със силен творчески заряд, който й е дал светлина и посока за развитие в различни области на изкуството. 

Интересът й към българските художествени занаяти е наследен от родителите и баба й, които й предават уменията си в тъкачеството, плетенето, бродирането, металопластика и дърворезбата, а също керамиката и декорирането.

Силно влияние върху творчеството на Джуна Харизанова оказват античната европейска история и българската традиционна култура. 

Като възпитаник на Техникума по керамика и стъкло в Елин Пелин, тя има участия в няколко благотворителни изложби и печели награди за декоративна керамична „Римска мозайка”, скулптура и керамика.

През 1997 г. реализира самостоятелна графична изложба със съдействието на в. „Труд”.

 През 2011 г., 2012 г. и 2013 г. участва в изложбите на съвременно българско изкуство на Арт Рентал и получава награда за графика.

Джуна Харизанова е и самоук иконописец с повече от 50 икони в частни колекции в България, Русия, Украйна, Франция, САЩ и др.

От 2016 г. работи като графичен дизайнер.

Щастливи сме, че можем да дадем възможност на читателите на списание „Картини с думи и багри“ сами да надникнат в богатия творчески свят на Джуна:

© „Картини с думи и багри“редакционна статия

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *