ДУНЯ ПАЛАНДЖЕАНУ С НОВА КНИГА – покана

ПОКАНА ЗА „ПОЕТИЧНИ ГЛЪТКИ ОТ СТОМНАТА“ – редакционно съобщение

На 15 юли (петък) от 17 часа в зала Галерия-Библиотека в РБ „Любен Каравелов“ ще се състои българо-румънска литературна среща. Ще гостуват творци от литературен кръг „Лучафърул“ – Гюргево. Ще бъде представена новата стихосбирката на Дуня Паланджеану „Поетични глътки от стомната“.

Дуня Паланджеану - Поетични глътки от стомната
Дуня Паланджеану – Поетични глътки от стомната

Дуня Паланджеану е представяна няколко пъти в сп. „Картини и багри“ чрез нейната поезия както в общи публикации, така и с избрани творби.

Книгата е двуезична – на румънски и български език. Издадена е през 2021 г. от букурещкото издателство „Амург сентиментал” като част от поредицата „Гюргевска библиотечна колекция”. Рецензенти са Космин Джорджеску и Надежда Радева. Премиерата на стихосбирката се състоя през месец декември 2021 г. в Гюргево.

Стихотворенията са написани в стила на народните песни. Една част от тях са преведени на български от добре познатата вече на нашите читатели поетеса Надежда Радева. В рецензията си преводачката пише: „Поетесата Дуня Паланджеану се вдъхновява от ценностите и красотата на румънските традиции, възпети в народните песни. Текстовете носят специфичния стил на авторката, която умее да съзерцава и описва всичко с любов и нежност, както тя самата казва „с перото на моята душа”.

Пред очите на читателя оживяват „шепотът на виното в стомната”, „звездите в градината”, червените макове, дъждът, цветята, гургулицата, луната, зарзалката, един пъстър свят, който ни заобикаля. И този свят е възхитителен. Стихове, които пълнят сърцето… Истински поетични глътки от стомната.”

За доброто настроение на публиката музикантката Михаела Стойка от Гюргево ще изпълни на китара авторски песни по текстове на Дуня Паланджеану и ще представи новия си компакт диск „Каня те на по кафе”.

Събитието се организира от Съюза на свободните писатели – филиал Русе.

редакционно съобщение

Източник: РБ „Любен Каравелов“

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *