ДЪЛГОГОДИШНО ТВОРЧЕСКО ПРИЯТЕЛСТВО – Ваня Колева

ДЪЛГОГОДИШНО ТВОРЧЕСКО ПРИЯТЕЛСТВО – репортаж на Ваня Колева

През юли 2023 г. във Варна бе г-жа Снежана Галчева – поет, писател и журналист; зам.-главен редактор на в. „България СЕГА“, член на СБП, СБЖ и Дамския литературен салон „Евгения Марс“; основател и председател на Салона за българска култура и духовност в Чикаго; вицепрезидент на BCOAA (Конфедерация на българските културни организации и дейци в чужбина). По време на престоя ѝ в града тя успя да се срещне с неколцина членове на Сдружението на писателите – Варна, както и с артисти, и други дейци на културата и изкуствата. 

Разговорите с творци от писателската организация бяха за литературни събития и проекти и за книгите на различни автори. С Даниела Паскова – за книгата ѝ „Мирише на звезди“; с Веска Дучева – за нейната книга „Продавачът на илюзии“; с Мая Цекова – носител на Голямата награда от международния литературен конкурс „Изящно перо“ – за афористичното ѝ творчество. Възможности за обмен на информация и други съвместни дейности със Салона за българска култура и духовност – Чикаго, и вестник „България СЕГА“ бяха обсъдени с главния редактор на в. КИЛ – д-р Ваня Колева.

Г-жа Снежана Галчева направи ценен дар за Сдружението на писателите – своя публицистичен сборник „В десет въпроса“ (София, 2022), в който са публикувани нейни интервюта с Ваня Колева (с. 70–80) и Кати Вангелова (с. 191–195).

*

Успешните взаимовръзки и добрите чувства между културната общност на българите в Чикаго и варненското Сдружение на писателите имат дълга история.

Първата виртуална среща между Сдружението на писателите във Варна и СБП в САЩ и по света, Чикаго, е проведена, по информация на Калина Томова1, на 23 януари 2011 г., от 10 ч. сутринта Чикагско време (18 ч. българско).

Идеята за организирането на събитието е на покойния вече Николай Увалиев, който я споделя с проф. Йордан Детев – председател на Международната фондация за българско наследство, и получава неговата подкрепа и съдействие. Варненските писатели се включват с радост, като д-р Мая Брюкнер осигурява базата. Срещата се осъществява в Арт клуб „Атлантис – Варна“, като водещ за варненските творци е Пламен Георгиев – артистичен директор на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“, и в Първи Български център – Чикаго, като водещ оттам е Добри Карабонев, писател и репортер, режисьор на театър „Апостоли“ към БПЦ „Св. Иван Рилски Чудотворец“ – Чикаго.

Тема на виртуалната среща е „Цената на опита“ – с цел споделяне на личния опит от български творци в родината и по света за бъдещето на България и заплатената от всеки цена. Тогавашният председател на варненската организация – Ванилин Гавраилов, презентира дейността и инициативите на Сдружението: печатното издание – вестник КИЛ, премиери на книги, рецитали, Пътуващ театър на поезията. Председателят на СБП в САЩ и по света – Георги Витанов – БОГАТ, споделя идеите на новосъздадения и единствен тогава по рода си съюз, чиято цел е да обедини пишещите българи, независимо къде се намират. Последователно се редуват автори от Варна и Чикаго.

*

Във времето връзките продължават и на 11 юни 2022 г. в Дома на писателя (ул. „Крали Марко“ № 11) във Варна се проведе творческа среща със Снежана Галчева, която беше пристигнала специално за връчване на наградите от Международния литературен конкурс „Изящно перо“ за 2019 и 2021 г. Сред призьорите имаше членове на Сдружението на писателите – Варна: Катя Вангелова и Планимир Петров. Събитието тогава откри заместник-председателят на Сдружението – Иван Доброгледски2.

През тази година срещите бяха лични, но пък съкровено-задушевни и ползотворни. Благодарение на г-жа Снежана Галчева, творческото взаимодействие от двете страни на Океана продължава.

–––––––––––

1. ТОМОВА, Калина. Първа виртуална среща между български писатели Варна – Чикаго. Вестник „България сега“, Чикаго, САЩ, 2011, https://www.bulgariasega.com/interesting_facts/literatura/9501.html?fbclid=IwAR3pA9Xl25c4G2Eo7VAftBukxTw9zzK7pRmVHZz27Sc9UFy8K_9d0K-Acfk

2. Среща с чикагски приятели. – Вестник КИЛ. Год. 32. Бр. 3 (403), август 2022, с. 2.

Ваня Колева

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

1 thought on “ДЪЛГОГОДИШНО ТВОРЧЕСКО ПРИЯТЕЛСТВО – Ваня Колева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *