ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО

ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО В БЯЛА ЧЕРКВА – репортаж

ОТКРИВАНЕ

Движението Европейски дни на наследството се заражда във Франция, където през 80-те години на 20 в. възниква и се утвърждава инициативата „Дни на отворените врати”.

Европейски дни на наследството се провеждат в почти всички европейски страни като съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. През годините те са се утвърдили като най-голямото общоевропейско събитие.     

Тази година празниците са обединени под надслов: „Европа, общо наследство” и са  посветени на връзката между наследството и образованието.

Европейски дни на наследството в град Бяла черква, Исторически музей
Европейски дни на наследството в град Бяла черква, Исторически музей

Исторически музей-Бяла черква откри Европейските дни на наследствата с фотоизложби , посветени на 105 години от началото на Първата световна война, 115 години от основаването на кооперация „Защита“ в Бяла черква и 100 години Пчеларско дружество в Бяла черква.

Европейски дни на наследството в град Бяла черква
Европейски дни на наследството в град Бяла черква

Днес, 18 септември, отбелязваме и 35 години от откриването на Природонаучния музей в Бяла черква – важно събитие от историята на музейното дело не само в града, но и в Община Павликени.

В Природонаучната експозиция представяме и презентация за историята на музея.

Анастасия Георгиева, Исторически музей – Бяла черква

БЯЛА ЧЕРКВА – ИЗВОР НА РОДОЛЮИЕ

Бяла черква притежава пет музея, но не само петте музея, в които е съхранен богат исторически, етнографски, природонаучен и битов материал, а всяка улица, всяка къща и всеки камък от нея е пропит със спомени от минали събития и образи на хора от миналото ни до днес. Местни будни белочерковци са организирвали и продължават да организират и сега пищни изложби, беседи, дискусии и образователни програми за деца от предучилищна възраст и ученици Музейните зали предоставят възможност за провеждане на уроци по родолюбие, история и екологични познания, както и празници от историческия и екологичния календар.

На 18 септември т. г. Анастасия Георгиева, Ивалина Банова и Сашка Душкова представиха пред белочерковската общественост три изложби, подплатени с интересни, увлекателни беседи.

В историческия музей – изложба с беседа „115 години от обявяването на Първата световна война”,  в която война загиват 30 млади трудоспособни синове на града ни.

В природо научния музей, който чества своята 35-та годишни – беседа „На природата с любов”, като бе предоставен и богат природонаучен материал.

И не на последно място – изложба  „100 години пчеларство в Бяла черква”, на която са изложени пчеларски експонати от дарители и богат снимков материал на пчелари от миналото до днес.

Бяла черква е устремена към духовното, естетическо и морално издигане на своето общество!

Живка Танчева

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *