ЕМИНЕСКУ – МИГ ОТ ВЕЧНОСТТА – Ина Тин

ЕМИНЕСКУ – МИГ ОТ ВЕЧНОСТТА – репортаж на Ина Тин

15.06.2021 г., 10.30 часа, Гюргево, Румъния.

Поклонение пред паметника на великия румънски поет Михай Еминеску в парк Алеи в Гюргево, организирано от литературен кръг „Лучафарул”, започна с полагане на цветя на статуята на поета (дело на скулптора Корнелиу Медреа).

*

Културното събитие под надслов „Еминеску – миг от вечността” бе инициирано в памет на Еминеску, тъй като на 15 юни се навършват 132 години от неговата кончина.

Портрет на Михай Еминеску - худ. Елица Калоянова
Портрет на Михай Еминеску – худ. Елица Калоянова

Традиционно в поклонението участваха членове на литературния кръг „Лучафарул” под ръководството на поетесата Дуня Паланджеану, учители, ученици, личности от културните среди на град Гюргево, музикални изпълнители, рецитатори, любители на творчеството, хора от града, както и гости от Букурещ. В почит на светилото на румънската литература Михай Еминеску говориха за неговия живот и творчество журналистът и публицист от Радио Румъния Емил Таляну, писателят Петре Крачун (от Букурещ, който представи и най-новата си книга), представителят на общината историкът Йонел Мускалу, художникът Михай Катруна и поетът Тудор Пенча.

Стихове от Михай Еминеску и стихове, посветени на великия поет, рецитираха поетите от Гюргево Дуня Паланджеану, Руксандра Тудор, Реа Силвия Ларджеану, както и няколко ученици от местните училища. Едно от прочетените стихотворения, посветени на Еминеску, бе на поетесата от Русе Надежда Радева от Съюза на свободните писатели в България.

Близо до статуята на Еминеску бе подредена изложба от картини на ученици от класа по изобразително изкуство на художничката Даниела Косак от Гюргево.

Деца рисуват, вдъхновени от Еминеску
Деца рисуват, вдъхновени от Еминеску

В музикалните изпълнения се включиха естрадната изпълнителка Кармен Лунгу, народната певица Джорджета Василе Масура, ученикът Марио Серафим с музикални интерпретации на китара – всички от Гюргево.

Цветя за Михай Еминеску
Цветя за Михай Еминеску

*

След това културното събитие продължи в регионалния музей „Теохари Антонеску”, където беше представена изложба на книги на тема „Еминеску”, подредена от библиотеката към Центъра на преподавателите в Гюргево с директор Летиция Леонтина Янку и библиотекар Тома Чожокру Мадалина.

Дуня Паланджеану - председател на литературен клуб "Лучафарул" и художникът Михай Катруна
Дуня Паланджеану – председател на литературен клуб „Лучафарул“ и художникът Михай Катруна

Художникът Михай Катруна от Букурещ презентира новия брой на списанието за култура „Еминесчиана” и негови портретни рисунки на Еминеску. Събитието се проведе със съдействието на културен център „Йон Виня” – Гюргево.

Ина Тин пред паметника на Еминеску
Ина Тин пред паметника на Еминеску

Бяхме свидетели на една среща с ценни хора, с колеги и съмишленици, среща на високо ниво 132 години след смъртта на поета Михай Еминеску. Времето беше с нас. Слънцето огря парковите алеи, но накрая се появиха облаци, за да пролеят сълзи в чест на великия поет.

Ина Тин – текст и снимки; културен репортер от гр. Гюргево

Превод от румънски – Надежда Радева

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *