ЗАСЛУЖЕНА НАГРАДА – Иванка Янкова

ЗАСЛУЖЕНА НАГРАДА – репортаж на Иванка Янкова за удостояването на Йордан Кожухаров със званието „Почетен гражданин на Асеновград“

ЗА СЪБИТИЕТО

Всяка година Община Асеновград организира Майски културни празници, наситени с интересни, вълнуващи прояви, в които вземат участие не само културни институции и състави от града, но и от страната. Едно от най-очакваните събития е Денят на Асеновград, в който се оповестяват хората, удостоени от Общинския съвет със званието „Почетен гражданин на Асеновград“ за достоен принос в развитието на родния град.

Тази година с това звание бяха удостоени двама души – д-р Иван Червенков – управител на болницата в Асеновград, за заслуги в областта на здравеопазването, добра управленска дейност и всеотдаен труд на сформирания от него екип за борба с COVID 19 и Йордан Кожухаров – изявен културен деятел.

ЗА ЙОРДАН КОЖУХАРОВ

ЖИТЕЙСКИ ПЪТ

Йордан Кожухаров е автор и гост редактор на списание „Картини в думи и багри“. Читателите на списанието познават неговите интересни и вълнуващи материали за видни български писатели, както и за новоизлезли книги, пътеписи за природни дадености и паметници в страната и чужбина, както и отличията, които е получавал по различни поводи.

Йордан Кожухаров е роден и живее в Асеновград. Той е завършил висше образование – българска филология. Работил е като учител. Бил е заместник директор и директор.

Заемал е и длъжността председател на общинския съвет за култура – Асеновград. За добри постижения в тази област има държавно отличие – орден „Кирил и Методий“ II степен. А за участие в театралната художествена самодейност – сребърен медал.

Йордан Кожухаров с кмета на Асеновград
Йордан Кожухаров с кмета на Асеновград

Йордан Кожухаров е емблематична личност за нашия град – ерудит с широки познания в областта на литературата, пламенен рецитатор, участник в национални и международни фестивали и организатор на вълнуващи културни прояви, свързани с поддържане жива българската духовност и култура и опазването на традициите. За ползотворните му връзки с културни институции в Пловдив – главно читалище „Възраждане – 1983“ и „Алеко Константинов – 1954“ е наричан „културното аташе на Асеновград“.

ПРИНОС КЪМ ОБЩЕСТВОТО

По-конкретно Йордан Кожухаров има особена заслуга за популяризиране на големия български композитор, диригент и пианист маестро Димитър Вълчев, роден в Асеновград. Той организира представянето му и удостояване със звание  „Почетен гражданин“, поставяне на паметна плоча, отбелязване на годишнини свързани с неговия живот и дейност, издаване на книга за маестро Димитър Вълчев (идея и съставител Йордан Кожухаров).

Той е бил дългогодишен председател на литературен клуб „Орфей“ при НЧ „Св. пр. П. Хилендарски“, през който период организира интересни културни прояви с членовете на клуба.

Иордан Кожухаров с Иванка Янокава, председател и Анастасия Диева, член на инициативния комитет
Иордан Кожухаров с Иванка Янокава, председател и Анастасия Диева, член на инициативния комитет

За участие в рецитали – конкурси има престижни награди от с. Оборище, общ. Панагюрище, Поморие, Враца, Шумен. През 2020 г. в международния фестивал „Българска душа на светата земя“ в град Бат Ям, Израел бе отличен  с втора награда за рецитация. Във фестивала са участвали повече от 2000 българи от 23 държави и четири континента. През 2020 г. му е присъдена награда на фондацията „Маестро Димитър Вълчев“ – София за популяризиране на неговото творчество. От Съюза на творците – Асеновград е удостоен с благодарствена грамота за достоен принос в хуманитарната сфера.

Действително неговата заслуга за обогатяването и развитие на културния живот в Асеновград е голяма. Той е човек с много познания, талантлив рецитатор и организатор на прояви, които обогатяват хората и те му отвръщат с уважение.

Но може би, най-главното е, че той е човек с висок дух и както сам в словото си при удостояването му със званието  „Почетен гражданин на Асеновград“ се определя рецитирайки Яворовото „Аз не живея, аз горя“.

Да е честита заслужената награда на Йордан Кожухаров! Пожелаваме му здраве, творческо вдъхновение и бъдещи успехи!               

Иванка Янкова

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *