ЗА „АФОРИСТИЧНО НОКТЮРНО“ – Габриела Цанева

АФОРИЗМИТЕ – НОКТЮРНО ИЛИ ЗА „АФОРИСТИЧНО НОКТЮРНО“ НА МАЯ ЦЕКОВА И БОРИС ЦВЕТАНОВ – рецензия на Габриела Цанева

„Афористично ноктюрно“ на Мая Цекова и Борис Цветанов е диалог, който синергично подсилва всяка реплика на всеки един от авторите, като дава на цялото яркостта на отделния афоризъм, но и кара читателя да стане част от задочния разговор, на който книгата го прави свидетел.

Напоследък имах възможността да се докосна като творец, редактор и издател до няколко сборника, в които е налице взаимодействие между текстовете на отделните авторите като част от източната поетична традиция. В тях всеки стих едновременно се поражда от предходния и дава основанието на следващия, при което се получава верижно наслагване на идеи, образи и послания, чието общо въздействие многократно надхвърля простата подредба на произведения при обикновената антология.

Като отзвук на далекоизточната естетика се родиха изключителни книги, в които диалогът между авторите е естествено продължение на тази култура /„Попътни строфи“ – Ал. Дъбнишки, Ал. Ивойлова, Следи от вятър“ и „Градове от думи“ – Ал. Ивойлова, Зл. Тиметова – представени в сп. „Картини с думи и багри“/.

Но диалог, воден с афоризми, лично аз срещам за първи път:

„Мая Цекова: Народе, докато пасеш трева, все ще те доят.
Борис Цветанов: Сред хора, размахващи кокал, за човека, развял знаме място няма.“

След тези начални реплики, читателят може да прочете „Няколко необходими думи“, които го въвеждат в понятията за ноктюрно и афоризъм и идеята на авторите за тяхното съчетание.

Книгата съдържа пет части: „Двуглас“, „Дисонанс“,  „Вариации“, „Лайтмотив“ и „Импровизации“, които насищат с препратки към музиката този текст, който не се нуждае от благозвучност, за да защити своето литературно и гражданско послание.

Излиза със знака на изд. Cefodesign, под редакцията на Михаил Кладаръмов, дизайн и корица – Илиана Попова.

д-р Габриела Цанева

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *