ЗА „ДНЕВНИК С ОБРАТНА ДАТА“

ДНЕВНИКЪТ С ОБРАТНА ДАТА – редакционна статия

„Дневник с обратна дата“ е втората книга на Надежда Алекснадрова Цанева, която излиза със знака на издателство gabriell-e-lit.

Необичайна книга, жанрът на която е трудно да бъде определен. В нея ще намерим и къси разкази с „обратна дата“, и есета, поезия и литературна критика.

Още в първите редове авторът заявява „Това няма да бъде класическия „личен дневник“, в който се записват ежедневни или редуващи се в хронологичен ред лични преживявания, понякога свързани с характерни или важни обществени събития…В моя дневник ще се редуват датирани етюди и импресии, свързани с току-що изживяното и със спомени, възкресени от него, случили се преди пет, десет, трийсет или повече години.“ И се придържа към тази зададена рамка. Но – не съвсем. Често импресивното преминава в публицистика, а публицистиката в есеистика. Понякога, текстовете са класически хайбуни, или пък белетристичното повествование завършва с поезия.

Композиционно, „Дневник с обратна дата“ е изграден от три части – „Дневникът с обратни дати“; „Обратните дати на дневника“ и „През погледа ми“… Всяка от тях е писана по различно време, като често във втората и третата част отношението между творбите е по-скоро като това в сборник със статии, рецензии и поезия, отколкото в дневник.

Там те относително запазват своята самостоятелност, за разлика от тези в първата част, която, макар и структурно фрагментирана, е замислена и написана като цялостно белетристично произведение, в което може да се проследят и основна сюжетна линия с нейните разклонения, и да се открият персонажи, със свои характер, развитие и взаимоотношения.

Картината на корицата и цялостният дизайн на книгата са дело на Габриела Цанева. Ръкописът излиза под нейна редакция – първо като електронна книга в два формата през септември и октомври, а след това и като печатно издание.

редакционна статия

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *