ЗА „ДОМ“ НА ТАМАРА ТУРЛЮН – Габриела Цанева

ИЗЛОЖБА „ДОМ“ НА ТАМАРА ТУРЛЮН – статия на Габриела Цанева

Тамара Турлюн – едно напълно непознато име сред ценителите на изкуството в България. Името на една млада художничка от Украйна, направила своя избор – да остане в родината си, за да подкрепи народа си в най-тежките дни на физическо и морално насилие, дни, в които на пръв поглед изглежда, че надеждата е стъпкана от танковете и разстреляна от ракетите на агресора, но и дни, в които маските на окупатора окончателно падат, за да открият грозното лице на една вековна имперска завоевателна политика.

Тамара Турлюн е в едно от бомбоубежищата на Киев, които хиляди граждани са превърнали в свой дом, а тя превръща кътче от него в класна стая, където продължава да преподава на своите ученици рисуване, апликация,  живопис… и устойчивост.

*

Проектът „Дом“ представя ежедневната артистична практика на Тамара по време на войната, един вик за осъзнаване на невъзможната реалност, но и за сливането й с живота, с убеждението за победата му над смъртта и унищожението и със стремежа към заедност с цялото човечеството, способно на емпатия и ангажираност срещу насилието. Един вик, ярък знак за съществуване – на изкуството и надеждата – дори там, където изглежда невъзможно да бъдат намерени.

Изложбата „Дом“, представена в столичната галерия Музей „Борис Христов“  е арт проект, създаден именно там, в бомбоубежището, в което тя се опитва да съхрани сакралното усещане за дом, за нормалност и надежда чрез своето изкуство и гражданската си позиция. 

Куриран е съвместно от Нана Мелконянц, Ксения Талалай и представители на музея.

Тамара Турлюн - изложба "Дом" - плакат
Тамара Турлюн – изложба „Дом“ – плакат

В Европейската нощ на музеите, 14 май, изложбата е открита с видео обръщение на художничката в 20.00 ч., а експозицията остава отворена за посетители до 23:00 ч.

Другата възможност да се докоснем до усещането за „Дом“ в условията на война е на 16 май от 11:30 ч. до 17:30 ч.

*

След преодоляването на мерките за сигурност, посетителят влиза в уютния вестибюл на музея и е поканен да слезе надолу, по стръмно тясно стълбище. И остава запленен от гласа и вербалното послание на Тамара – едно съвсем младо момиче, което гледа на своята лична трагична семейна история и на избора на своя народ – да се противопостави на агресора дори с най-ценното – невинния живот на децата. Тя е от Донбас и изборът й, както и изборът на стотици хиляди нейни сънародници е белязан душевни и физически рани. Но е направен, преживян и неотменим.

Експозицията е аранжирана в три малки зали и съдържа общо 30 експоната – 28 картини-апликации, едно пано и естетически подредените дървени фигурки – играчки, изработени от художничката и нейните ученици, приходите от които са предназначени за фондация „Върни се жив“ в подкрепа на украинската армия.

Опустошени гнезда, като домовете на украинците от окупираните територии. Ще се завърнат ли птиците? Ще цъфнат ли отново цветя?

Тамара Турлюн - изложба "Дом"
Тамара Турлюн – изложба „Дом“

В ракетните кратери намираме отговорите. Защото цветята цъфтят.

Тамара Турлюн - изложба "Дом"
Тамара Турлюн – изложба „Дом“

Разточително-напористи…

Тамара Турлюн - изложба "Дом"
Тамара Турлюн – изложба „Дом“

Или самотно-обрулени…

Тамара Турлюн - изложба "Дом"
Тамара Турлюн – изложба „Дом“

Натежали от смърт и от скръб…

Тамара Турлюн - изложба "Дом"
Тамара Турлюн – изложба „Дом“

Възстановяването на усещането за дом може да отнеме години, така както са необходими години, за да порасне едно дърво от развалините, зейнали за миг.

Тамара Турлюн - изложба "Дом"
Тамара Турлюн – изложба „Дом“

Промяната на разрушението е неизбежна, необратима. Но не е присъда, не е край – а само начало на нещо различно.

Тамара Турлюн - изложба "Дом"
Тамара Турлюн – изложба „Дом“

И това личи от изобилното разнообразие в тези черно-бледи форми, в неизкоренимото чувство за пролет – бодлива и непредсказуема в своето великолепие.

*

За мен посещението на тази скромна изложба бе именно това – връщане на усещането за пролет.

Тамара Турлюн - изложба "Дом"
Тамара Турлюн – изложба „Дом“

Щастлива съм в своята възкръснала цветност и благодарна на Тамара затова, че изпод отломките на разрушения си свят тя върна целостта на моя свят.

Тамара Турлюн - изложба "Дом"
Тамара Турлюн – изложба „Дом“

Всеки посетител може да отнесе със себе си и една от дървените играчки – принос към фонда „Върни се жив“, в подкрепа на който работи Тамара Турлюн.

Габриела Цанева

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *