ЗА „ДЪГА ЗА ВЕЧЕРЯ“ – Марин Колев

„ДЪГА ЗА ВЕЧЕРЯ”- рецензия на Марин Колев за стихосбирката на Добрина Симова

Добрина Симова е поетеса, която пише интересно и талантливо, активно публикува и издава книги. Неслучайно откриваме името ѝ в най-авторитетните литературни издания: Нова българска литература /Хумор и сатира, Поезия/, Пламък, Под лъчите на слънцето /КБП/, Светопис, Мостове, Вярност, Първа и Втора антология на българската апева и др. Тя с голям успех експериментира и в различни форми и жанрове на поезията. Преди 15 години участва в сб-к „SMS поезия”/НДК/, чел съм от нея и Хайку. Преди година и половина никак не се учудих, когато ми изпрати повече от 250 апеви за мнение…

Много трудно се „меси” поетично тесто от 15 срички на 5 реда, така че да има логически смисъл, идея, образност, относителна завършеност.

"Дъга за вечеря" - автор Добрина Симова
„Дъга за вечеря“ – автор Добрина Симова

В апевите на Добрина Симова има и нещо повече, рима и ритъм, а то не е никак лесно за постигане в кратката форма. „Погачата от апеви”, която е опекла талантливата поетеса, е втасала добре, има вкус на любов, доброта, въображаем образ на дъга и ще засити гладния естетически вкус и на най-капризните ценители на това трудно поетично изкуство.

Още първите „хапки” апеви те карат да се замислиш, да се развълнуваш, да се почувстваш по-добър и по-уверен в себе си, по-философски вглъбен. Откривам странни, романтични, красиви и пространствени възприятия, създаващи разни асоциации. В книгата има апеви за годишните времена, за празници и делници, за любов и омраза, за живот и смърт, за приятелство и предателство, за истини и лъжи, за литературни герои и по стихове на български класици, за сърца и звезди, за небесни светила, за морски и земни обитатели, за начало и край, за Ад и Рай.

Написана е талантливо, красиво, заразяваща с истини.

От поетичното и образно богатство ни пленяват и се запомнят: живот-чипровски килим, нощ-златокоса и мамината кокича усмивка, Моканина-надеждотворец, жената-подмла- дяваща, скала, мъжът-вълноходец, съкровище-прастародавно, болка-впепелявяща, страст-свръхнеприлична, алиби-неприказващо, здрач-непредсказуем, светкавица-любвеобилна и слънцекоса девойка, молитва-съживяваща, дружба-откривателка, дъждът-изповедник, съчувствия-вятърничави.

Неповторими и интересни, въздействащи и метафорични, смели и оригинални са тези образи, провокиращи сетивата и съвестта ни!

Лирическата героиня отваря вратата на надеждата за любимия, дава му криле да открие нов остров, да долети в облаците при нея, да светят заедно с целувка в сътворения Рай…

Д. Симова експериментира, не само създавайки нови образи- думи, но с успех и различни апеви – от пет думи:

Тез, / листи, / писани…/ Съкровище – / прастародавно.

Гирлянд от апеви: По известни произведения:

Те
търсят
баница
със мекото.
Аритметика?!
Но
тя… е
тъй слаба,
щом не искат
да ценят хляба!

Все
с бяла
Надежда
в лястовица
се заглеждаме!

Там, „все по теля“,
в Моканина
ще търсим
светъл
лъч!

Обърната апева /пумпал/:

С таз корупция
бори се ти,
Ахиле,
гневни
днес!

(По Омир)

Огледални апеви:

Ти,
не си,
запомни,
важен център
на Вселената!
На Вселената,
важен център
запомни,
не си,
ти.

Драги читатели, убеден съм ще откриете своя лъч надежда в книгата на Добрина Симова „ Дъга за вечеря” и в успеха ѝ!

Марин Колев

*

Поетичната книга на Добрина Симова излиза със знака на столичното издателство WINI 1837 през  2022 г. Художник на изданието е Константин Костов, а редактор и автор на предговора е поетът Димитър Милов.

редакционна бележка

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *