ЗА „КРЪСТОПЪТ НА СЪНИЩА“ НА ГАБРИЕЛА ЦАНЕВА

ЗА „КРЪСТОПЪТ НА СЪНИЩА“ – редакционна статия

„Кръстопът на сънища“ е поредната поетична книга на Габриела Цанева, която съчетава поезия в свободен стих и източни форми – хайку, танка и хайбуни с пълно-цветни авторски картини /хайга/, породени от поезията, или станали повод за поезия.

Композиционно, стихосбирката е изградена от две части, които не са жанрово или тематично обособени. Текстът е цялостен и многопластов едновременно, езикът е богат и образен, метриката – накъсана, задъхана, римите – водопадно изобил-ни. Темата за войната и осъзнаването ѝ на ниво личност и общество преминава през цялата книга, като без да е единствена и водеща, не може да бъде отмината.

Преобладаващото усещане след първия прочит е за един почти яростен  стремеж чрез средствата на поезията да се достигне до отговорите на основните въпроси за съществуването, за същината на нещата и човешките отношения.

В този контекст може да се каже, че стихосбирката „Кръстопът на сънища“ е едно вглеждане в дълбините на познанието ни за вселената, едно докосване до трансцедентното, но не само на духовно ниво, а и чрез достиженията на съвременната наука.

Книгата съдържа 16 пълноцветни авторови картини с текст – хайку, озаглавени „Хайга“ със съответен номер. Макар да не са хайга в класическия смисъл на понятието, те въздействат едновременно чрез средствата на визуалното и словесно изкуство и съставляват част от цялостната плът на поетическите послания.

"Кръстопът на сънища" - Габриела Цанева
„Кръстопът на сънища“ – автор Габриела Цанева

Дизайнът на корицата е дело на поетесата, а картината на корицата /нейна авторска творба/ не  е включена в настоящата стихосбирка, която излезе като печатно издание в края на ноември и като е-книга по-рано през тази есен.

редакционен коментар

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *