ЗА „ЛЮБОВ И СВОБОДА“ – Габриела Цанева

ЛЮБОВТА И СВОБОДАТА КАТО КАТЕГОРИИ И КАТО ПОЕТИЧЕСКИ ИЗКАЗ В ПОЕЗИЯТА НА ВЕСЕЛИНА БАШОВА – рецензия на Габриела Цанева

ИЛИ – ЗА ДЕБЮТНАТА СТИХОСБИРКА НА ВЕСЕЛИНА БАШОВА „ЛЮБОВ И СВОБОДА“

„Любов и свобода“, дебютната стихосбирка на младата учителка Веселина Башова е своеобразна лирическа палитра, в която поетични фрагменти се вплитат с танка и хайку стихове, за да изградят един чист и чуплив свят, в който трябва да влезем с проветрени сетива.

Любов и свобода - Веселина Башова
Любов и свобода – автор Веселина Башова, изд. gabriell-e-lit, София, 2022

За първи път срещнах поезията на Веселина Башова през изминалото лято, когато получихме в редакцията на сп. „Картини с думи и багри“ нейни стихове в не много познания за българския читател, а и за българските творци жанр танка, една от разновидностите на японската класическа поезия. Направиха ми впечатление нейните неочаквани образи – толкова необичайни и необикновени, че правеха стиховете трудни за възприемане при пръв прочит.

Но, някак много бързо, тя успя да „култивира“ своята поетическа уникалност и нейната стихийна, необуздана метафоричност се превърна, от трудно четима и неразбираема, в поезия запомняща се, въздействаща, раняваща – със своята безпощадна честност и с особената красота, родена в контраста между прекрасното и грозното, между бруталното и ранимото, между чистотата и онова, което я дави.

Веселина Башова демонстрира по прекрасен начин и своя талант като прозаик с разказа си „Кучето ми“ /бр. 3/2022/, който споменавам само като щрих  към творческия портрет на поетесата и като още една нишка, която води до появата на първата ѝ книга.  

*

Любов и свобода… любов към свободата, свобода за любовта – да, но не е всичко. Тук трябва да потърсим любовта към словото и изказа, за да намерим уникалните и неповторими пътища към свободата на изразяване, демонстрирани от дебютантката.

Ярка образност, контрастна светлосянка, неочаквани метафори и дълбоко преживяни състояния ни тласкат към размисъл или просто дават отговори на незададени въпроси. Една книга, която доближава читателя до онова, което може да се нарече поезия в най-чист вид.

В заключение ще кажа, че с удоволствие работих върху предпечата на книгата и дизайна на корицата, в която, по предложение на Веселина Башова включихме картина на художника Валентин Георгиев – една чудесна илюстрация на заглавието, и – само донякъде – открехната врата към съдържанието.

Лек път към читателя на книгата и поетесата!

д-р Габриела Цанева, редактор и издател

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *